En hemkomst

Card image cap

Produktionen är så liten att vinerna inte säljs utanför vingården. Maten lagades i grytor i köket där vi satt och engelskkunskaperna hos producenten var obefintliga.

Så har delar av Bordsvinet varit på resa. Den här gången bar det av till Budapest och termiska bad, men även en hel del goda viner. Många gamla bekanta återsågs i glasen. Det var Gere, Bock, Tiffán och Vylyan, för att nämna några. På det hela taget är det härligt, och för svensken alltid lika uppseendeväckande, när man kan köpa vin på glas eller flaska ute på lokal utan att känna sig lurad. Priserna på restaurang skiljer sig inte mycket från de i butikerna och vinlistorna är fokuserade på de inhemska vinerna.

Bordsvinets utsände hann även med en liten vintripp till den från Budapest sett närliggande vinregionen Etyek-Buda. Regionen är den svalaste i Ungern och friska vita viner signumet. Producenterna är små och få viner exporteras. Två vingårdsbesök, hemlagad lunch och åtta viner samt upphämtning och avlämning på hotellet ingick det förbokade arrangemanget.

Det första stoppet var hos Etyeki Kúria Winery. En toppmodern anläggning och den största producenten i regionen. Vi fick prova några av deras vita viner som odlas på vingården. Deras Chardonnay stack ut med fin krämig balans och sköna burgundiska vibbar. Vi fick även en Beaujolais-lik Primor Red som var riktigt god i all enkelhet, det är ju inne med Bojo-style. Druvorna till vinet var hämtade från Sopron-regionen. Etyekis viner finns att köpa på bolis via Vinbistro Stockholm.

Det andra stoppet var en ren kontrast. Vi hamnade bokstavligt talat hemma hos en liten pytteproducent med hopplöst namn. Buzál-Mórocza Winery and Guesthouse. Det bjöds Zenith, Szurkebarat, Pinot-rosé och en helt hygglig Chardonnay som doftade jasmin. Produktionen är så liten att vinerna inte säljs utanför vingården. Maten lagades i grytor i köket där vi satt och engelskkunskaperna hos producenten var obefintliga.

Budapest är definitivt värt fler besök, och vinerna vi lärt oss älska finns överallt till rimlig peng. För Bordsvinets räkning inhandlades en flaska tokajer. Vi pratar här om Szepsy Aszú 6 puttonyos av årgång 2008. Ofta omtalat som ett av världens bästa viner. Bara det bästa är gott nog. Lagringspotentialen är bortom Bordsvinets horisont.

(2017-05-26)

Till artikelarkivet >>