Vin på film

Card image cap

Vin på film. Kan det vara något? Javisst. Och så här i påsktider vill Bordsvinet passa på att tipsa om några filmer med vinet i fokus.

Red Obsession (2013) – Hur dyrt blev dyrare än dyrt (Betyg 1/5)

Red Obsession beskriver hur dyrt blev dyrare än dyrt. Då pratar vi om viner från Bordeaux toppklassade slott. Vi får följa med in på toppslotten i Bordeaux och vi får höra några av världens mest namnkunniga vinkännare uttala sig. Det hela spinner kring toppårgångarna 2009 och 2010 varpå prisbilden för röd Bordeaux eskalerade bortom det greppbara.

Filmen börjar intressant och man förväntar sig en fördjupad inblick i Bordeauxslotten och vinframställningen. Men det glider snart över i den rent kommersiella aspekten av vinindustrin. Det är i och för sig inte alls ointressant. Tvärtom. Som utomstående vinintresserad kan man både häpna och förfasas.

Problemet med dokumentären börjar när den ska beskriva roten till det onda och ger sig på konsumtionsmönster utifrån ett, ja faktiskt, rasistiskt perspektiv. Där faller trovärdigheten. Allt är de nyrika kinesernas fel. De förstår sig inte på vin, och de trissar upp efterfrågan och därmed priserna enbart för att de ser vinerna som en statussymbol. Som om det inte skulle vara fallet i andra delar av världen.

Det hela blir totalt onyanserat och det som kunde ha blivit en intressant film om vinbranschen med dess olika inblandade parter landar platt. Om ni ändå vill se filmen rekommenderar vi att ni ser filmen med ett glas cabernet franc från Loire i handen. Varför inte Breton Beaumont från Domaine Catherine & Pierre Breton?

Barolo Boys (2014) – Revolutionens rockstjärnor (Betyg 5/5)

Låga skördeuttag, kortare macerationstid, och ny ek. Samt marknadsföring. Där har ni revolutionsreceptet som den nya generationen vinmakare i Barolo satte på pränt någonstans när 80-tal gick över i 90-tal. Man skulle inte behöva vänta 30 år på att de kärva vinerna skulle bli drickbara. Man skulle dessutom tala om för världen att man fanns. Receptet sammanföll lämpligt nog med den nya smak för vin som Robert Parker förespråkade. Succén var given!

Filmen handlar i det stora perspektivet om en generations kamp för förändring mot sin föräldrageneration. Det är ju film och tillspetsat och målat med breda penseldrag, men även berättat på ett kärleksfullt sätt och för vinnörden finns oräkneliga små guldkorn i den stora berättelsen. Särskilt de gamla klippen från dåtiden är rent filmgodis. Utan att spoila alltför mycket är det ren rock & roll att se klippet på Barolo Boysens USA-turné.

Nu 30 år senare är bilden inte lika glasklart polariserad. Idag går trenden mot mindre ny ek, vi vill ha viner så som de gjordes på Hedenhös tid, vi vill ha autentiska viner. Så den stora berättelsens slutpunkt blir att det inte finns någon slutpunkt. Allting förändras ständigt. Njut av filmen med en Barolo i glaset, givetvis. Kanske La Serra från Voerzio?

(2017-04-13)

Till artikelarkivet >>