Ett Bordsvins uppväxt

Card image cap

Bordsvinet gör att unikt undantag från principen att inte ge intervjuer. Och likt Zlatan ställer Bordsvinet själv frågorna.

Vem är Bordsvinet?

Vi är en handfull vinintresserade vänner som gillar att dricka vin, och att katalogisera vad vi dricker.

Hur började vinintresset?

Det smög sig på oss för snart 15 år sedan. Intresset började helt enkelt med att överhuvudtaget reflektera över vad som fanns i glaset. Sedan gick det som för så många andra snabbt utför, eller hur man ska uttrycka det. Nästa steg var att ställa upp flera viner och jämföra dem, och börja skriva notater och betyg. Det vanliga var att någon ställde upp vinerna blint för övriga. Det var mycket smusslande och hemlighetsmakeri. En annan starkt bidragande orsak till att intresset stegrades var att vi även deltog i vinkurser och gjorde vinresor.

Vart åkte ni?

Den första vinresan gick till Ungern som en del av en vinkurs. Det första vingårdsbesöket var hos Istvan Szepsy i Tokaj. Vi gick alltså ut hårt. Vi förstod först efteråt hur stort det var. Det är svårt att toppa.

Vilket är det konstigaste vindistrikt ni besökt?

Några vingårdsbesök i North Carolina har varit lite underliga. Anläggningarna var så vitt vi kan bedöma tipp topp med påkostad och modern utrustning. Men vinerna smakade ändå minst sagt tveksamt. Kanske var det för att våra smaklökar var felaktigt inställda för deras viner. Svårt att vänja sig vid Scuppernong. Annars är vi öppna för all mångfald i vinvärlden.

Har ni några favoritresmål?

Av de vinområden vi har besökt måste vi nog lyfta fram Tokaj, Mosel och Douro. Det är viner vi alltid återvänder till och som ligger oss extra varmt om hjärtat. Det adderar verkligen något extra till vinet när man själv har varit där och sett vingården där vindruvorna växer, och kanske rentav pratat med vinmakaren. Ett framtida drömresmål är Loire. Både för vinerna och miljön. Det verkar fint.

Hur har intresset utvecklats?

Det har väl gått gradvis, främst har resmålen i regel varit vinrelaterade, och sedan har ju prisbilden på inköpen stegrats. Samtidigt är intresset lite mer avslappnat och njutningsorienterat nuförtiden. Vi kanske inte inleder middagen med 15 minuters tystnad för att analysera detaljer som klarhet i färg eller exakt hur många nyanser av stall vi kan förnimma. Vinet ska ju drickas. Men visst, det är ju fortfarande precis lika kul om man lyckas pricka in rätt vin i en blindprovning. Eller att höra de andras spekulationer om man själv ställt fram ett obskyrt vin från Brasilien.

Hur uttrycker sig vinintresset idag?

Det är nog starkare än någonsin. Och kanske bredare. Det beställs mer viner på nätet, det köps nya vinböcker och vi följer även trenderna på nätet. Det finns ju en stor community av vinintresserade vinvänner att följa på till exempel Instagram.

Tack för intervjun.

Tack själv.

(2017-03-18)

Till artikelarkivet >>