Artikelarkiv

Card image cap
Små partier 18 maj

Röda, lätta viner lockar på bolagets nästa släpp av små partier. Rätt tempererat kan ett rött vara lika läskande som ett vitt i försommarvärmen.

Vi närmar oss sommaren på allvar. Kvicksilvret rusar uppåt, liksom suget efter lättdruckna bäriga viner. Vi har därför ringat in några intressanta röda viner från östra Centraleuropa. Alla under 2-hunkan och för omgående konsumtion, lite lätt kylda, i sommarvärmen. Samtliga från intressanta producenter som arbetar i sann naturvinsanda.

Först ut är 2015 Weninger Horitschoner Blaufränkisch (159:-) från österrikiska Burgenland som vi tror kan utgöra ett somrigt sällskap på balkonger och terrasser. Druvan blaufränkisch heter på ungerska kékfrankos och för oss in på nästa vin på inköpslistan. Peter Wetzer i ungerska Soprin producerar kékfrankos av yttersta världsklass. Wetzers 2016 Kékfrankos för 189:- är ett måsteköp. Det tredje vinet på listan är slovakiska Strekovs Corpus #1 för 189:-. Även här hittar vi blaufränkisch; nu i sällskap av druvorna alibernet och dunaj. Här räknar vi också med att klunkabilitetsfaktorn är på topp. Det brukar vara så när Wine Waves står för införseln.

(2018-05-15)

Till artikel >>


Card image cap
Små partier 4 maj 2018

Små partier på bolaget 4 maj: lite rosa för helgens balkonghäng och lite rött för framtida höststormar.

Monopolet antar att svensken är sugen på rosé så här års och skeppar ut ett gäng flaskor med rosa innehåll i fredagens små partiersläpp. Rosé är kanske inte vårt förstaval vad gäller vin men fyller då och då en viss funktion. Ska vi tipsa om ett vin i detta släpp får det bli Miraval från producenten Famille Perrin (nr 91111, 175 kr) som vi tyckte väldigt mycket om i tidigare årgång. Även Château Vignelaure (nr 99293, 149 kr) brukar göra en mycket god rosé. Årgången som släpps är såklart 2017. Bakåtsträvare som vi är riktar vi blickarna mot Provence när det gäller rosé. Torrt och mineraliskt brukar var bäst för oss.

På den röda sidan hittar vi en syrah från Marocko, Syrocco Syrah (nr 91223, 139 kr). Det kan låta som ett plojvin men i händerna på Alain Graillot, mer känd för sina härliga viner från norra Rhônedalen, har vi tidigare fått ett riktigt bra vin. Annars känns Chateau la Reyne l'Excellence (nr 95422, 179 kr) som ett riktigt kap. Årgången är 2015 och det brukar krävas rejält med tålamod för att vinet ska nå sin fulla potential. Av erfarenhet vet vi att vinet knappast bör öppnas före sin tioårsdag för maximal utdelning. Den som har lite extra pengar i sin vinbudget shoppar givetvis också ett par flaskor av Jean Foillards Fleurie (nr 95638, 299 kr). Foillard borgar för högsta möjliga kvalitet och på pappret är det imponerande att han har lyckats få ner alkoholen till futtiga 13 % i den heta årgången 2015.

(2018-05-03)

Till artikel >>


Card image cap
Borta bra men hemma bäst?

En liten reflexion kring det här med ursprungstypicitet. När vi pratar om viner med ursprung på europeisk mark är det oftast positivt om vinerna uttrycker något unikt från sin växtplats. Men så fort vi rör oss utanför Europa, och framförallt Frankrike, så börjar vi jämföra. Det finaste betyg ett vin kan få är om det är likt ett franskt vin. En pinot noir från Oregon ska helst i en blindprovning förtas för en burgundisk dito. Och en syrah från Sydafrika får hemskt gärna vara intill förväxling lik ett vin från Rhône. Och så vidare. Är inte det frågan om en gammalmodig eurocentrism säg? Låt istället varje växtplats tala genom sitt eget uttryck. Det berikar mångfalden i vinvärlden. Sedan är det upp till smaklökarna att avgöra vad som för tillfället föredras.

(2018-04-22)

Till artikel >>


Card image cap
Litet släpp – stora viner

Ja, vi pratar faktiskt om två kommande släpp, om vi ska vara korrekta. Torsdagen den 19 april är det ett exklusivt webbsläpp på det kära monopolet. Då gäller det att hänga på beställingsknappen om man vill komma över något gott. Vi siktar in oss på en dubbel från Ribeira Sacra. 2015 Guímaro Finca Pobeiras och 2015 Guímaro Finca Capeliños. Den första i endast 18 exemplar; den andra i 48. Vinerna kostar 399 kronor vardera.

Dagen efter är det ett något större släpp med flera godbitar. Vår ungerske favorit Istvan Szepsy släpper en 6-puttare (2008 Tokaji Aszu 6 Pyttonyos) och en torr vingårdsbestämd furmint (2015 Szepsy Tokaji Estate Furmint). Den första kostar 999 kronor och den andra 259 kronor. Här är det kvalitetsgaranti och bara att handla.

Lite mer modest prismässigt är 2016 Milan Nestarec Nach som är en blend på pinot noir och zweigelt för 189 kronor. På 1-literspanna! Wine Waves står som importör och brukar borga för hög dricknjutning, så den blir nog fin på balkonger och uteplatser under våren. Det finns garanterat ytterligare goda viner i dessa släpp, så häng på låset.

(2018-04-17)

Till artikel >>


Card image cap
Några tips under 200 kr från systembolagets små partiersläpp den 6 mars 2018.

Verkligen gott och blandat på morgondagens (6 mars) bolagssläpp även om det totalt sett kanske inte kommer att resultera i överfulla korgar för oss.

Den vetgirige köper säkert en flaska av Jim Berrys Assyrtiko från Clare valley (nr 99454, 199 kr) eller det söta, svenska vinet Carl (nr 96133 220 kr). Vi riktar dock in siktet på några viner som vi känner bättre och som vi vet levererar.

Först ut: 'a Rina Etna Rosso från 2016 Girolamo Russo (nr 95428, 195 kr). Etna kan vi inte få nog av och det här vinet brukar vara fantastiskt bra. Bristly importerar, vilket i sig får sägas vara en kvalitetsstämpel - de gör oss sällan besvikna.

Även 2000 Chateau Simard (nr 95305, 199 kr) ser på pappret ut som ett kap. Vi är inte jätteerfarna vad gäller åldrad Merlot så det här blir ett intressant vin att prova. Vi gillar ju Bordeaux men har kanske lite väl ofta sneglat mot den västra strandens Cabernetbaserade viner. Kul släpp.

Det tredje röda på inköpslistan är en österrikare. Det svala klimatet passar Syrah förvånansvärt bra och 2015 Sydhang från Weingut Muhr - Van der Niepoort (nr 99430, 199 kr) är ett riktigt gott vin. Vi ser helst lite ålder på vår Syrah och det här vinet bör vara toppen om fem år (om man orkar vänta).

På den vita sidan hittar vi fina 2007 Domaine du Haut Bourg Muscadet Côtes de Grandlieu (nr 96126, 159 kr). Mogen Muscadet dricker vi för sällan men nu har vi chansen igen. Priset är minst sagt rimligt.

(2018-04-05)

Till artikel >>


Card image cap
Domaine de la Romanée Conti den $$ mars

Var du en av dem som köade för en flaska eller två (eller kanske en hel flight) när Domaine de la Romanée Contis viner släpptes idag på systembolaget.se? De exklusiva vinerna i begränsad upplaga gick såklart åt som smör i solsken trots priser mellan 4000 och 13000 kronor flaskan. Frågan om priserna motsvarar vinernas kvalitet låter vi vara obesvarad men vi gissar att vinerna kommer att vara änny dyrare nästa årgång. Det här är inga viner som vår budget klarar av men vi kan tycka att det är kul med ikoniska, nästintill ouppnåeliga viner eftersom det skapar intresse och lockar oss att läsa på om producenter och appellationer. Frågan varför vissa viner är dyrare än andra är ganska vanlig när man pratar med någon som inte är insatt i vinets värld och här ställs det ju verkligen på sin spets.

(2018-03-22)

Till artikel >>


Card image cap
Argentinskt i systembolagets webblansering 8 mars

Först ut på vår intresselista är 2014 White stones som är en kallklimatsodlad chardonnay från vingården Adrianna Vineyard

Frankrike dominerar (såklart) systembolagets webblansering den 8 mars. Våra blickar söker sig dock mot Argentina och producenten Bodega Catena Zapata som släpper två vita, vingårdsbetecknade viner i den lite högre prisklassen.

Först ut på vår intresselista är 2014 White stones som är en kallklimatsodlad chardonnay från vingården Adrianna Vineyard (döpt efter Nicolas Catenas yngsta dotter). Druvorna till vinet kommer från en speciell del av vingården som är helt täckt av vita ovala stenar (white stones). Vinet jäser i sexhundraliters ekfat i sju månader och lagras därefter sex månader på fat. Årgången av vinet har inbringat hela 99 poäng av hundra möjliga av vinprofilen James Suckling. Sådant ska man såklart ta med en nypa salt men lite intresserade är vi allt av att kanske ställa vinet mot en bättre chardonnay från Bourgogne eller kanske Kalifornien. 549 kr kostar en flaska.

2014 White Bones ges 96 poäng av ovan nämnde Suckling och är en chardonnay med druvor från utvalda rader i Adrianna Vineyard med extra kalkrik jordmån och fossiliserade benrester. Vinet har jäst och lagrats på fransk ek. Ca 2/3 av vinet genomgår malolaktisk jäsning. 700 kr kostar en flaska.

(2018-03-06)

Till artikel >>


Card image cap
Vulkanviner i små partier-släppet 2 mars

Cornelissens vinfilosofi är att odla vin helt utan tillsatser. Han ses som en stark företrädare för naturvinsrörelsen.

Dags för släpp av små partier på Systembolaget och vi har hittat en hel del viner som har fångat vårt intresse. Särskilt spännande på pappret är vinerna från Etnas sluttningar på Sicilien, dessutom från några av de mest intressanta vinpersonligheterna just nu.

Arianna Occhipinti känner vi sedan tidigare genom SP68 Rosso som nu släpps i ny årgång. Det är ett häftigt vin i säregen stil och ett givet inköp för oss. SP68 Rosso kommer från appellationen IGT Terre Siciliane som omfattar hela Sicilien, alltså inte bara Etna. Appellationen skapades 2011 i syfte att ersätta IGT Sicilien.

Nästan ännu hetare i vinkretsar är vinpersonligheten Frank Cornelissen och hans viner. Nu släpps två av hans viner där Munjebel görs på 100 % av druvsorten Nerello mascalese och Contadino är en blend av 85% nerello mascalese samt 15% nerello capuccio, minella nera, alicante bouschet och minella bianco. Cornelissens vinfilosofi är att odla vin helt utan tillsatser. Han ses som en stark företrädare för naturvinsrörelsen.

(2018-03-02)

Till artikel >>


Card image cap
Funderingar kring 1 mars-släppet

Förutsatt att vinet har lagrats under bra förhållanden borde årgången som släpps på systembolaget vara alldeles lagom för konsumtion nu.

1 mars är det dags för nyhetssläpp i systembolagets ordinarie sortiment, något som vi vanligtvis brukar rycka på axlarna åt. Den här gången har vi dock hittat ett riktigt härligt vin som vi har följt under lång tid och som vi har provat både gammalt och ungt av. Vi pratar om Château Vignelaure från den lite bortglömda (och relativt nya) appellationen Coteaux d'Aix-en-Provence i Provence på Frankrikes sydkust. Appellationen erbjuder flexibilitet vad gäller druvblender och det här vinet innehåller 70 % cabernet sauvignon och 30 % syrah vilket ger oss ett riktigt lagringsdugligt vin. Redan vid släppet är vinet 10 år gammalt men vi har druckit betydligt äldre årgångar som fortfarande har varit vitala.

Stilen kan beskrivas som robust och stram men med generös frukt. Lagring belönas verkligen då vinet mjuknar och öppnar upp sig samtidigt som smaken blir mer komplex och sammansatt. Förutsatt att vinet har lagrats under bra förhållanden borde årgången som släpps på systembolaget vara alldeles lagom för konsumtion nu, åtminstone baserat på våra tidigare provningar av vinet.

(2018-02-23)

Till artikel >>


Card image cap
Nya handelsvägar

Alla med ett någorlunda intresse av att utforska vinets magiska värld kommer till slut till insikten att Systembolagets sortiment i mångt och mycket är förlegat, likriktat och allmänt tråkigt. Visst, det finns ett beställningssortiment med en hel del godbitar och det kommer tillfälliga släpp som piggar upp i hyllorna men i övrigt är det svårt att inspireras och bli nyfiken. Tur då att det numer är lätt som en plätt att få hem spännande viner direkt till dörren. Inom lagens ramar dessutom. Vi vill tipsa om några importörer som vi har stött på och som vi gillar.

Caviste

Caviste (www.caviste.se) släpper med jämna mellanrum vinlådor, oftast om sex flaskor från en och samma producent. Produktionen brukar vara småskalig och vinerna karaktärsfulla. Lådorna packas hos producenten och levereras direkt hem till dörren utan mellanhänder. Vi har nog aldrig blivit besvikna på ett vin från Caviste. Här gäller det dock att hänga på låset, lådorna tar slut ganska omgående, ofta samma dag. Champagnerna hoppar vi över men Borgognelådor köper vi direkt, Domaine Goisot till exempel.

Terroirviner

Terroirviner (www.terroirviner.com) har sin utgångspunkt i Alsace men säljer även viner från andra distrikt i Frankrike. Det handlar ofta om små producenter med begränsat antal flaskor. Man kan plocka fritt ur sortimentet men det finns också färdiga lådor. Vid nya lanseringar får man en ganska generös rabatt på de nya vinerna. Det vi hitills har provat är ärliga viner med tydlig ursprungsstämpel, exempelvis Nicolas Zusslin från Alsace.

Gaston

Gaston (http://gastonvin.se) erbjuder egensinniga viner från kända adresser i Frankrike men också från lite mer udda ursprung i östeuropa och Spanien. Vi har provat en del viner från Montsant men också från Ungern och Slovenien som vi har tyckt mycket om. Fast leveranskostnad oavsett storlek på ordern är ett plus.

(2017-09-25)

Till artikel >>


Card image cap
Sex viner du alltid bör ha hemma

Nio av tio listor skulle säkert innehålla något bubbel, men smaken är ju som baken. Och i morgon kan vi tycka helt annorlunda. Det viktigaste är ändå att det finns vin hemma.

Det klassiska röda

Här framstår vi såklart som stockkonservativa. Men en traditionell röd Bordeaux är lite av normvinet som alla viner mäts mot. Och med röd Bordeaux hemma är vilken söndagsmiddag som helst i hamn. Dessutom är vintypen så allmängiltig att mostrar och fastrar på besök kommer att gilla det; det är tryggt, stabilt och odramatiskt. En annan fördel är lagringsdugligheten. Du kan alltså bunkra och vinet kommer att hålla minst ett decennium även i lägre prisklasser. Så om du bara har ett vin hemma får det gärna vara en röd Bordeaux.

Det lätta röda

Som en kontrast och komplement till den fylligare och traditionsbundna röda kan en lätt Beaujolais vara på sin plats. Trenden i vinvärlden går mot lättklunkade och oekade viner, och du vill ju visa att du hänger med när vinkonnässören kommer på besök. Då poppar du med fördel en naturvinsfrisk Bojo. En annan fördel är att prisbilden fortfarande ligger betydligt under släktingarna från övriga Bourgogne.

Det feta vita

Bland de feta vita står ju Bourgogne som måttstock. Men vi går gärna till Ungern och Tokaj när vi vill ha ett fylligt och mäktigt vitt vin. Druvbasen domineras i regel av Furmint och vinerna är mer eller mindre ekade. Men alltid betydligt skönare prissatta än de franska motsvarigheterna.

Det friska vita

Ett lätt och syrarikt vitt vin sköter jobbet som aperitif eller när maten är lätt och elegant. Vi har ett nymornat intresse för de spanska vinerna i den här skolan så rekommendationen blir att ha en Rias Baixas i kylen. Druvan heter Albariño och paletten innehåller ofta persika med lite oljig fetma. Vill man mer sprits och stenfrukt fungerar en Vinho Verde från Portugal utmärkt. Druvan stavas då Alvarinho.

Det tyska vinet

Riesling är lika oundviklig som livsnödvändig för vinälskaren. Druvan finns i många olika vintyper från knastertorrt till sötaste sött. Vi går gärna till Mosel. Spätlese-predikatet är en användbar nivå. Då får man ett vin som har friskhet och sötma, och ofta en spännande garagearom, samt funkar till balkonghänget likväl som till thaimaten. Moselrieslingen kan i regel långlagras.

Det sista vinet

Det sista vinet efter en middag ska ju vara det bästa. Och när vi pratar om det bästa hamnar vi ofta i Tokaj. Vi får då sötma, syra och botrytis. En bra 5-puttonyos Tokajer kan få tyst på det pratigaste sällskap; sinnena fokuseras gärna på ren njutning. Den funkar till en rad desserter men rekommenderas att få stå på egna ben. Och fortfarande ligger prisbilden inom det anständiga.

Nio av tio listor skulle säkert innehålla något bubbel, men smaken är ju som baken. Och i morgon kan vi tycka helt annorlunda. Det viktigaste är ändå att det finns vin hemma.

(2017-08-27)

Till artikel >>


Card image cap
En hemkomst

Produktionen är så liten att vinerna inte säljs utanför vingården. Maten lagades i grytor i köket där vi satt och engelskkunskaperna hos producenten var obefintliga.

Så har delar av Bordsvinet varit på resa. Den här gången bar det av till Budapest och termiska bad, men även en hel del goda viner. Många gamla bekanta återsågs i glasen. Det var Gere, Bock, Tiffán och Vylyan, för att nämna några. På det hela taget är det härligt, och för svensken alltid lika uppseendeväckande, när man kan köpa vin på glas eller flaska ute på lokal utan att känna sig lurad. Priserna på restaurang skiljer sig inte mycket från de i butikerna och vinlistorna är fokuserade på de inhemska vinerna.

Bordsvinets utsände hann även med en liten vintripp till den från Budapest sett närliggande vinregionen Etyek-Buda. Regionen är den svalaste i Ungern och friska vita viner signumet. Producenterna är små och få viner exporteras. Två vingårdsbesök, hemlagad lunch och åtta viner samt upphämtning och avlämning på hotellet ingick det förbokade arrangemanget.

Det första stoppet var hos Etyeki Kúria Winery. En toppmodern anläggning och den största producenten i regionen. Vi fick prova några av deras vita viner som odlas på vingården. Deras Chardonnay stack ut med fin krämig balans och sköna burgundiska vibbar. Vi fick även en Beaujolais-lik Primor Red som var riktigt god i all enkelhet, det är ju inne med Bojo-style. Druvorna till vinet var hämtade från Sopron-regionen. Etyekis viner finns att köpa på bolis via Vinbistro Stockholm.

Det andra stoppet var en ren kontrast. Vi hamnade bokstavligt talat hemma hos en liten pytteproducent med hopplöst namn. Buzál-Mórocza Winery and Guesthouse. Det bjöds Zenith, Szurkebarat, Pinot-rosé och en helt hygglig Chardonnay som doftade jasmin. Produktionen är så liten att vinerna inte säljs utanför vingården. Maten lagades i grytor i köket där vi satt och engelskkunskaperna hos producenten var obefintliga.

Budapest är definitivt värt fler besök, och vinerna vi lärt oss älska finns överallt till rimlig peng. För Bordsvinets räkning inhandlades en flaska tokajer. Vi pratar här om Szepsy Aszú 6 puttonyos av årgång 2008. Ofta omtalat som ett av världens bästa viner. Bara det bästa är gott nog. Lagringspotentialen är bortom Bordsvinets horisont.

(2017-05-26)

Till artikel >>


Card image cap
Vin på film

Vin på film. Kan det vara något? Javisst. Och så här i påsktider vill Bordsvinet passa på att tipsa om några filmer med vinet i fokus.

Red Obsession (2013) – Hur dyrt blev dyrare än dyrt (Betyg 1/5)

Red Obsession beskriver hur dyrt blev dyrare än dyrt. Då pratar vi om viner från Bordeaux toppklassade slott. Vi får följa med in på toppslotten i Bordeaux och vi får höra några av världens mest namnkunniga vinkännare uttala sig. Det hela spinner kring toppårgångarna 2009 och 2010 varpå prisbilden för röd Bordeaux eskalerade bortom det greppbara.

Filmen börjar intressant och man förväntar sig en fördjupad inblick i Bordeauxslotten och vinframställningen. Men det glider snart över i den rent kommersiella aspekten av vinindustrin. Det är i och för sig inte alls ointressant. Tvärtom. Som utomstående vinintresserad kan man både häpna och förfasas.

Problemet med dokumentären börjar när den ska beskriva roten till det onda och ger sig på konsumtionsmönster utifrån ett, ja faktiskt, rasistiskt perspektiv. Där faller trovärdigheten. Allt är de nyrika kinesernas fel. De förstår sig inte på vin, och de trissar upp efterfrågan och därmed priserna enbart för att de ser vinerna som en statussymbol. Som om det inte skulle vara fallet i andra delar av världen.

Det hela blir totalt onyanserat och det som kunde ha blivit en intressant film om vinbranschen med dess olika inblandade parter landar platt. Om ni ändå vill se filmen rekommenderar vi att ni ser filmen med ett glas cabernet franc från Loire i handen. Varför inte Breton Beaumont från Domaine Catherine & Pierre Breton?

Barolo Boys (2014) – Revolutionens rockstjärnor (Betyg 5/5)

Låga skördeuttag, kortare macerationstid, och ny ek. Samt marknadsföring. Där har ni revolutionsreceptet som den nya generationen vinmakare i Barolo satte på pränt någonstans när 80-tal gick över i 90-tal. Man skulle inte behöva vänta 30 år på att de kärva vinerna skulle bli drickbara. Man skulle dessutom tala om för världen att man fanns. Receptet sammanföll lämpligt nog med den nya smak för vin som Robert Parker förespråkade. Succén var given!

Filmen handlar i det stora perspektivet om en generations kamp för förändring mot sin föräldrageneration. Det är ju film och tillspetsat och målat med breda penseldrag, men även berättat på ett kärleksfullt sätt och för vinnörden finns oräkneliga små guldkorn i den stora berättelsen. Särskilt de gamla klippen från dåtiden är rent filmgodis. Utan att spoila alltför mycket är det ren rock & roll att se klippet på Barolo Boysens USA-turné.

Nu 30 år senare är bilden inte lika glasklart polariserad. Idag går trenden mot mindre ny ek, vi vill ha viner så som de gjordes på Hedenhös tid, vi vill ha autentiska viner. Så den stora berättelsens slutpunkt blir att det inte finns någon slutpunkt. Allting förändras ständigt. Njut av filmen med en Barolo i glaset, givetvis. Kanske La Serra från Voerzio?

(2017-04-13)

Till artikel >>


Card image cap
Ett långt farväl

Kanske kommer vi aldrig helt att klippa banden men det kommer att bli allt glesare mellan våra möten. Det har varit ett långt farväl men nu är det dags att gå vidare.

Du var en stöddig typ när vi träffades. Hård och kantig och allmänt vresig. Vi gillade de sidorna hos dig eftersom de utmanade oss. Vi tvingades tänka om, tänka nytt. Du förändrade vår syn på världen. Du var inte mjuk, snäll och medgörlig som de andra. En rebell.

Vi bestämde oss för att respektera dig för vad du var, att inte låta din tjurighet förstöra vänskapen. Du kunde inte bry dig mindre, vänskapen var inte besvarad. Vi tvekade. Vi började tröttna på dina attitydproblem. Kanske skulle du mjukna med tiden? Kanske kunde vi få dig på andra tankar?

Vi försökte förändra dig. Vi gav dig tid. Lång tid. Men vi började också ifrågasätta dig. Vi ställde krav på dig; bli en annan, något nytt, lite mer som de andra. Du lyssnade inte, slöt dig alltmer och vägrade all form av likriktning.

Ett fåtal gånger har vi kommit överrens. Ett fåtal gånger har du öppnat upp dig och bjudit på dig själv. Vi hade hoppats på fler sådana tillfällen men det är alltid på dina villkor. Du gör som du behagar.

Du finns fortfarande med oss men nu dikterar vi villkoren. Vi kontaktar dig. Vi går därifrån om du är tvär. Kanske kommer vi aldrig helt att klippa banden men det kommer att bli allt glesare mellan våra möten.

Det har varit ett långt farväl men nu är det dags att gå vidare. Tannat, käre vän, hej då.

(2017-04-03)

Till artikel >>


Card image cap
Ett Bordsvins uppväxt

Bordsvinet gör att unikt undantag från principen att inte ge intervjuer. Och likt Zlatan ställer Bordsvinet själv frågorna.

Vem är Bordsvinet?

Vi är en handfull vinintresserade vänner som gillar att dricka vin, och att katalogisera vad vi dricker.

Hur började vinintresset?

Det smög sig på oss för snart 15 år sedan. Intresset började helt enkelt med att överhuvudtaget reflektera över vad som fanns i glaset. Sedan gick det som för så många andra snabbt utför, eller hur man ska uttrycka det. Nästa steg var att ställa upp flera viner och jämföra dem, och börja skriva notater och betyg. Det vanliga var att någon ställde upp vinerna blint för övriga. Det var mycket smusslande och hemlighetsmakeri. En annan starkt bidragande orsak till att intresset stegrades var att vi även deltog i vinkurser och gjorde vinresor.

Vart åkte ni?

Den första vinresan gick till Ungern som en del av en vinkurs. Det första vingårdsbesöket var hos Istvan Szepsy i Tokaj. Vi gick alltså ut hårt. Vi förstod först efteråt hur stort det var. Det är svårt att toppa.

Vilket är det konstigaste vindistrikt ni besökt?

Några vingårdsbesök i North Carolina har varit lite underliga. Anläggningarna var så vitt vi kan bedöma tipp topp med påkostad och modern utrustning. Men vinerna smakade ändå minst sagt tveksamt. Kanske var det för att våra smaklökar var felaktigt inställda för deras viner. Svårt att vänja sig vid Scuppernong. Annars är vi öppna för all mångfald i vinvärlden.

Har ni några favoritresmål?

Av de vinområden vi har besökt måste vi nog lyfta fram Tokaj, Mosel och Douro. Det är viner vi alltid återvänder till och som ligger oss extra varmt om hjärtat. Det adderar verkligen något extra till vinet när man själv har varit där och sett vingården där vindruvorna växer, och kanske rentav pratat med vinmakaren. Ett framtida drömresmål är Loire. Både för vinerna och miljön. Det verkar fint.

Hur har intresset utvecklats?

Det har väl gått gradvis, främst har resmålen i regel varit vinrelaterade, och sedan har ju prisbilden på inköpen stegrats. Samtidigt är intresset lite mer avslappnat och njutningsorienterat nuförtiden. Vi kanske inte inleder middagen med 15 minuters tystnad för att analysera detaljer som klarhet i färg eller exakt hur många nyanser av stall vi kan förnimma. Vinet ska ju drickas. Men visst, det är ju fortfarande precis lika kul om man lyckas pricka in rätt vin i en blindprovning. Eller att höra de andras spekulationer om man själv ställt fram ett obskyrt vin från Brasilien.

Hur uttrycker sig vinintresset idag?

Det är nog starkare än någonsin. Och kanske bredare. Det beställs mer viner på nätet, det köps nya vinböcker och vi följer även trenderna på nätet. Det finns ju en stor community av vinintresserade vinvänner att följa på till exempel Instagram.

Tack för intervjun.

Tack själv.

(2017-03-18)

Till artikel >>