Alla provade viner från regionen Észak-Dunántúl

Röda viner

2015 Beldles

Appellation: Sopron
Producent: Petér Wetzer
Provningsdatum: 2017-11-25
Pris: 199 kr

Till vinet >>

Beldles är lite diskret inledningsvis men efter rejäl luftning blommar den upp. Vi känner igen den förföriska parfymen som träder fram mellan björnbär och örtagård. Några drag med svartpepparkvarnen adderar druvtypicitet. Syrorna drar åt vinteräpplen. Vi får en blåfruktigt koncentrerad och harmonisk Kékfrankos. Svingott.

2016 Petér Wetzer Kékfrankos

Appellation: Sopron
Producent: Petér Wetzer
Provningsdatum: 2018-07-21
Pris: 189 kr

Till vinet >>

Med sin lätt krämiga textur och sin syrliga bärighet är det här rent himmelskt gott. Kolsyrejäst kan man ana (och läsa sig till) att den är. Söta kryddor och ett läckert mineraliskt efterhäng utgör pricken över. Finns enstaka flaskor kvar på Bolis.

2016 Petér Wetzer Kékfrankos

Appellation: Sopron
Producent: Petér Wetzer
Provningsdatum: 2018-06-02
Pris: 189 kr

Till vinet >>

Mörkbärigt, medicinalörtigt och svartmineraliskt, precis som vi börjar känna Peter Wetzers fina kékfrankos. Vinet andas fräschör och personlighet och det blir svårt att hålla tassarna borta från resterande flaskor. Välformulerade smaker och syra, rent och snyggt. Små, mjuka tanniner ger drickbarhet redan nu. Superbra.

2015 Petér Wetzer Kékfrankos

Appellation: Sopron
Producent: Petér Wetzer
Provningsdatum: 2017-11-25
Pris: 179 kr

Till vinet >>

Wetzers Kékfrankos är pang på rödbetan med sin sötsyrliga hallondoft. Så småningom anländer även en fin parfym. I smaken är syrorna pigga och lingon i mjölk är en association som dyker upp. Det hela landar i nymald svartpeppar och våt asfalt. Det är lättklunkat men seriöst rakt igenom.

2015 Petér Wetzer Kékfrankos

Appellation: Sopron
Producent: Petér Wetzer
Provningsdatum: 2017-07-17
Pris: 179 kr

Till vinet >>

Upplevs betydligt sötfruktigare än årgång 2013 (kan bero på svåra yttre omständigheter då eller kanske allmän variation i årgångar och hos provare). Ingen fara för sliskighet dock, vinet är kruttorrt med skyhöga syror och den där skogsbäriga bärigheten vi har lärt oss att uppskatta. Inga tanniner att tala om och över huvud taget slankt och josigt (som det så populärt kallas). En liten kryddighet genom enbär och nejlikor adderar komplexitet. Det slinker ner fortare än kvickt men den som är på analyshumör får också sitt behöv tillfredsställt. Här finns koncentration, jordig mineral och ursprungskänsla så att det räcker och blir över. Otroligt gott.

2013 Petér Wetzer Kékfrankos

Appellation: Sopron
Producent: Petér Wetzer
Provningsdatum: 2016-08-20
Pris: 155 kr

Till vinet >>

Det här vinet öppnar upp riktigt vresigt i småsträv, kruttorr, frisk stil med örter, grön paprika och riktigt kärva bär. När munnen har vant sig och vinet luftat något ges utrymme för hallon, blåbär och ett stråk av röda äpplen. Upplevelsen är sval och lite lätt jordig vilket blint för tankarna till Bourgogne eller Langhe men uttrycket är alltför egensinnigt och uttrycksfullt för att stanna kvar där. Verligen ett personligt och intressant vin som knappast kan tänkas tilltala den breda massan. Och sånt gillar ju vi.

Vita, torra viner

2015 Bott Frigyes Hárslevelü

Appellation: Muzsla
Producent: Bott Frigyes
Provningsdatum: 2016-07-23
Pris: 160 kr

Till vinet >>

Doft: härlig vulkanisk mineral, gula frukter, druvdofter, honungsmelon. En ren, nyanserad och förförisk doft. Smak: mineral, stenfrukt, fruktsötma som blandas med rejäla syror. Stor smak som hänger i ett tag. En underbar Harslevelü i den mineraliska skolan. Modern och elegant.