Senaste:

Alla provade viner från regionen Jura

Vita, torra viner


2010 Arbois Sélection
Producent: Domaine Tissot
Appellation: Arbois
Druvsort/er: 70% chardonnay och 30% savagnin
Provningsdatum: 2013-05-03
Pris: 175kr.

Supertypisk, oxiderad smak med mandelmassa, aprikos, valnöt och mineral. Syran är balanserad och längden god. För den som gillar stilen är det här ett givet köp. Alla andra borde köpa och dricka vinet också. Mycket bra.


2002 Arbois Tradition
Producent: Rolet Père et Fils
Appellation: Arbois
Druvsort/er: 50% Chardonnay, 50% Savagnin
Provningsdatum: 2011-04-23
Pris: 149kr.

Rejält gul färg. Stor, komplex, mogen, helt torr smak med inslag av Sherry, nötter, russin och aprikos. Ett superkomplext vin om man gillar den oxiderade stilen. Inte mycket har hänt sedan vi provade vinet för tre år sedan, vilket är i helt i sin ordning.


2011 Caveau des Jacobins Chardonnay
Producent: Fruitière Vinicole d'Arbois
Appellation: Côtes du Jura
Druvsort/er: Chardonnay
Provningsdatum: 2015-03-28
Pris: 89kr.

Det här vinet har tidigare visat sig vara bäst i sin ungdom då den pigga frukten och vassa syran fått fritt spelrum. Detta gäller även denna butelj som verkligen känns dammig och ofräsch. Mandelkubb och äpplen samsas med en viss mineralitet men syran har mattats av rejält och kan inte ge någon fräschör. Det hela blir platt och smaklöst. Trist med den utvecklingen på bara några år, för detta är i grunden ett riktigt gott vin. Sista flaskan får gå i fisksoppan.


2010 Caveau des Jacobins Chardonnay
Producent: Fruitière Vinicole d'Arbois
Appellation: Côtes du Jura
Druvsort/er: Chardonnay
Provningsdatum: 2015-02-27
Pris: 89kr.

Rejält utvecklad smak med frisk men avrundad syra. Frukten har blivit något mer komplex och mogen än det ungdomliga vinets citrussyrliga och äppelgröna variant. Frågan är dock om vi inte väljer det unga vinet med sin energi, fräscha syra och steniga mineral framför det här, visserligen ganska intressanta, men kanske inte så goda, halvoxiderade, något pappkartongiga, åldrade vinet.


2010 Caveau des Jacobins Chardonnay
Producent: Fruitière Vinicole d'Arbois
Appellation: Côtes du Jura
Druvsort/er: Chardonnay
Provningsdatum: 2013-11-29
Pris: 89kr.
Betyg: 86/100

Begynnande utveckling i den välmatade och harmoniska doften med brynt smör, gula plommon, citruspastiller och lakrisal. Fint syrlig i smaken med rejäl mineralsälta, tät frukt och lite oljig textur. Ett nyansrikt och småkomplext vinbygge framsmidat ur bra råvaror och skickligt hantverkande, som kanske inte ska lagras alltför länge utan snarare njutas i sin relativa ungdom.


2004 Château d'Arlay Blanc Tradition
Producent: Chateau d'Arlay
Appellation: Côtes du Jura
Druvsort/er: 70% chardonnay och 30% savagnin.
Provningsdatum: 2017-10-08
Pris: 219kr.

Chardonnay och Savagnin från Jura. Lagrat länge på jästfällningen. Det här är så långt från mainstream man kan komma med sin sherrylika doft; kvitten och mjöl, syra och sälta, svamp, nötter och kåda. Allt i höstäppelboken och snustorr kostym. Vissa gillar skarpt. Vissa avstår påfyllning. Fantastiskt kul att det överhuvudtaget dyker upp på hyllorna ibland.