Senaste:

Alla provade viner från regionen Mendoza

Röda viner


2014 Catena Cabernet Franc Appellation San Carlos
Producent: Bodega Catena Zapata
Appellation: Mendoza
Druvsort/er: Cabernet franc
Provningsdatum: 2017-06-09
Pris: 139kr.

Det är långt från Loire till Mendoza men här är i alla fall ett vin som uppvisar vissa likheter med det unika originalet. Avtrycket i munnen är svalt och fräscht om än aningens frukt- och eksött (det ska sägas att vi är rätt känsliga för sånt). Tanninerna är närvarande men väldigt medgörliga (knappast robusta som producenten menar). Frukten är rik och generös med svarta vinbär och halvmogna björnbär. Till detta adderas lite mintig eukalyptus och grön örtighet. Eken är fint avlägsen/inarbetad och stör knappast. Med luft får vi ett riktigt trevligt vin en bit ifrån det vi brukar dricka. Gott.


2013 El Enemigo Malbec
Producent: Bodegas Aleanna
Appellation: Mendoza
Druvsort/er: 90% malbec, 7% cabernet franc och 3% petit verdot.
Provningsdatum: 2017-01-21
Pris: 179kr.

Det är svårt med argentinsk Malbec. Å ena sidan borde man inte jämföra med Malbec från sydvästra Frankrike, å andra sidan är jämförelsen oundviklig. Det handlar i slutändan om tycke och smak vilken stil man gillar. Det här tätt, rödsvarta vinet har med sin tunga, mörka, sötfruktiga doft med russin, tobak, kryddor, örter och lätta blommighet mycket lite att göra med sin kompis från denna sidan pölen. Smaken bekräftar nya världenstilen genom sötfruktighet och extraherad fyllighet. Smakupplevelsen är visserligen komplex och nyansrik med plommon, körsbär, russin, blommighet och tobak men samtidigt lite klumpig och baktung. Som sagt var, här handlar det om tycke och smak och faller man för det här uttrycket så är det här säkert ett otroligt gott, välgjort och snudd på stort vin. Vi andra som är mer konservativa i vårt vindrickande återvänder ännu en gång hem till trygga Malbecmarker.


2007 Finca La Celia Supremo
Producent: Finca La Celia
Appellation: Uco Valley
Druvsort/er: Till största delen Malbec
Provningsdatum: 2011-04-21
Pris: 290kr.
Betyg: 84/100

Röd färg med viss genomsläpplighet. Stor, syrlig, något örtig doft med viss utveckling. Vi finner nyanser av jordgubbar, svart vinbärssylt, russin och smörkola. Frisk, kryddig, sötfruktig smak med viss strävhet. Inslag av söt frukt, russin, kaffe, tjära och vulkanisk mineral. Trots en liten störande kokt ton är detta ett välgjort vin med skön harmoni.


Vita, torra viner


2015 Susana Balbo Barrel Fermented Torrontés
Producent: Dominio del Plata
Appellation: Uco Valley
Druvsort/er: Torrontés
Provningsdatum: 2017-09-23
Pris: 159kr.

Otroligt druvtypisk och säregen smak med ett överdåd av blommig, tvåliga nyanser. Frukten drar åt det sura/syrliga genom omogna krusbär och citron. I munnen en lite oljighet med rökig mineralkänsla och ytterst lätt ek. Intressant ur ett pedagogiskt perspektiv och associationerna drar åt Retsina eller Viognier. Vissa sväljer, andra vaskar.