Senaste:

Alla provade viner från regionen New South Wales

Röda viner


2009 First Creek Cabernet Sauvignon
Producent: First Creek Wines
Appellation: Orange
Druvsort/er: 100% cabernet sauvignon
Provningsdatum: 2011-04-21
Pris: 159kr.
Betyg: 83/100

Något gles hallonfärg. Pepprig, örtig doft med inslag av röda vinbär, grön paprika, hallon, kanel, saltlakrits och järn. Mycket frisk (tillsatt syra?), utvecklad, örtig smak med alkoholvärme och mjuka tanniner. Inslag av hallon, kryddnejlika, saltlakrits och järn. Ett välgjort vin med hyggligt lång eftersmak om än något för extraherat och elkoholeldigt. Bra till vildsvinsstek med kraftfullt smaksatt sås.


2007 First Creek Shiraz
Producent: First Creek Wines
Appellation: Hunter Valley
Druvsort/er: 100% shiraz
Provningsdatum: 2011-04-21
Pris: 159kr.
Betyg: 83/100

Blåröd färg. Fruktig doft med rejäla ektoner av söt choklad och tobak. Fruktig, nästan oljig, syrligt frisk smak i fyllig, mjuk stil med inslag av jordgubbar, körsbär och hallon. Vinet saknar komplexitet men eftersmaken är skönt fruktig och alkoholen tillför en värme som inte stör, snarare förgyller. Fantastiskt välmatchad till den feta, mustiga trattkantarellsoppan.


Vita, torra viner


2016 Climbing Chardonnay
Producent: Cumulus Wines
Appellation: Orange
Druvsort/er: Chardonnay
Provningsdatum: 2017-06-09
Pris: 109kr.

Ett snällt vin helt utan personlighet. Det är tropisk frukt och eksötma inlindat i lagom syra och småfet textur. Ananas, gula äpplen, macadamianötter och smält smör. Inget sticker ut eller förvånar. Det här kan vara en småekad Chardonnay från varsomhelst. Ett glas till maten är gott sen behöver man gå vidare.


2009 First Creek Chardonnay
Producent: First Creek Wines
Appellation: Hunter Valley
Druvsort/er: Chardonnay
Provningsdatum: 2011-04-22
Pris: 159kr.

Gul färg. Rejäl, tydligt ekad doft med inslag av tropiska frukter, skaldjur och tång. Balanserad, medelfyllig smak med inslag av tropisk frukt, plommon, gula äpplen, vanilj, grädde och mineral. Ett hyggligt korrekt vin med viss komplexitet dock med lite utanpåliggande ek och visst alkoholstick i eftersmaken som drar ner betygen.


2010 First Creek Semillon
Producent: First Creek Wines
Appellation: Hunter Valley
Druvsort/er: Semillon
Provningsdatum: 2011-04-22
Pris: 149kr.

Ljusgul färg. Ren, fräsch doft i ungdomlig stil med inslag av citron, lime och mineral. Ungdomlig, mycket frisk smak med härlig fräschör. Inslag av citrus och kalk. Det här är ett vin som är ganska stängt och knutet nu och tydligt behöver lagring för att utveckla mer komplexitet (ylle och honung?)


2010 Margan Semillon
Producent: Margan Family Winegrowers
Appellation: Hunter Valley
Druvsort/er: Semillon
Provningsdatum: 2017-09-22
Pris: 139kr.

Urtypisk smak genom gummi, ylle, hö, honung och pepprig mineral. Texturen är rund och mjuk men med mycket bra syra som stadgar upp. Stilen är unik, upplevelsen udda och vinet är en påminnelse om att man bör återvända till hit emellanåt. Inte jättekomplext men jättegott. Kul med ett vin som så tydligt vinner på och klarar lagring.


2007 Mount Pleasant Elizabeth Semillon
Producent: Mount Pleasant
Appellation: Hunter Valley
Druvsort/er: Semillion
Provningsdatum: 2012-11-15
Pris: 99kr.

Kraftfull gulgrön färg. Sniffet ger ett utvecklat vin med druvtypiska toner av bivax, honung, mandariner och mineral. Verkligen rent, fint och inbjudande. Smaken bjuder på en medelhög syra som skjutsar fram smaken av gula äpplen, burkade päron, samarin och honung. En liten grön örtighet adderar lite skön bitterhet till helheten. Det här är ett egensinnigt, elegant, härligt torrt vin som vi gärna tar påfyllning av. Tyvärr är eftersmaken ganska kort och vattnig vilket gör att vi knappast följer Systembolagets tips att ytterligare lagra vinet.


2002 The Shortlist Semillon
Producent: McGuigan Wines
Appellation: Hunter Valley
Druvsort/er: Semillon
Provningsdatum: 2016-05-28
Pris: 179kr.

Färgen är ljust halmgul och avslöjar inget särskilt om åldern (på vinet). Doften är komplex med flera lager. Vi får friska aromer av citrus och äpplen. Vi får även djupa toner av tropisk frukt och sjögräs. Även en mineralitet vill träda fram. Smaken är rejält frisk med pigga syror och lång eftersmak som övergår i halm och Werther's original. Man får kika på etiketten för att förstå vinets ålder. Ett intressant och mycket välgjort vin. Gillar men stilen som vi ofta förknippar med Ungern eller Loire så är det bara att köpa. Kan säkert lagras flera år om man vill.