Senaste:

Alla provade viner från regionen Niederösterreich

Röda viner


2008 Muhr-van der Niepoort Syrah
Producent: Weingut Muhr - Van der Niepoort
Appellation: Carnuntum
Druvsort/er: Syrah
Provningsdatum: 2016-01-23
Pris: 179kr.

Finfin utveckling i den här Syrahn med harmonisk drickbarhet och mjuknad fruktighet. Vi får en väldigt elegant och transparent upplevelse med finstämd, mjuk, svart bärighet och en mild pepprighet. Druvtypiska nyanser av chark och örter balanseras av tobak, lakrits och stenig mineral. Vinet har med åldern slipats ner och upplevs mjukt men fortfarande spänstigt och energiskt med fräsch syra. Ett väldigt intressant och för oss udda vin med fint fokus och hög klunkabilitet. Kanske den bästa ickefranska Syrah vi har provat.


Vita, torra viner


2015 Bründlmayer Loiser Berg Grüner Veltliner
Producent: Weingut Bründlmayer
Appellation: Kamptal
Druvsort/er: Grüner veltliner
Provningsdatum: 2017-09-07
Pris: 179kr.

Till en början lite tillknäppt och snål men med luft och temperatur händer det en hel del. Vi får en rejäl skopa vitpeppar i kombination med gröna nyanser av krutig mineral, örter. lime och päron. Texturen är småfet med pigga syror. Överlag bra balans och viss komplexitet. Hade förmodligen vunnit på några års lagring men gott redan nu som aperitif/törstsläckare.


2009 Domäne Wachau Riesling Smaragd Achleiten
Producent: Domäne Wachau
Appellation: Wachau
Druvsort/er: Riesling
Provningsdatum: 2016-09-01
Pris: 199kr.
Betyg: 92/100

Färgen skvallrar om viss utveckling genom sin gyllengula lyster. Vi får aprikos och persika. Utvecklingsmarkörerna hö och svamp anländer sedan. Mineralen är närvarande men dominerar inte. Efter en stund (luftningen förlöser) kommer mandelmassa och krossad nötmix. Det är långt från Piggelin. I munnen ligger vinet överraskande fylligt (för Riesling). Viskositeten är närmast fet. Vinet är koncentrerat och långt. Det här kan mycket väl vara den bästa Riesling söder om Tyskland som vi provat.


2009 Domäne Wachau Riesling Smaragd Singerriedel
Producent: Domäne Wachau
Appellation: Wachau
Druvsort/er: Riesling
Provningsdatum: 2014-06-20
Pris: 199kr.
Betyg: 89/100

Rikt fruktig och mineralisk smak med viss utveckling. Frukten har gått från det initialt syrliga till en rundare, sötare upplevelse. Fin koncentration och lång eftersmak med våta stenar, ananas, vitpeppar och stålull. Superb till snittarna med rökt lax.


2009 Grüner Veltliner Smaragd Axpoint
Producent: Domäne Wachau
Appellation: Wachau
Druvsort/er: Grüner veltliner
Provningsdatum: 2011-09-28
Pris: 189kr.

Rejält tät, substansrik färg. Stor, fruktig, blommig doft med stor nyansrikedom i ungdomlig, fräsch, helt ren stil. Vi hittar bland annat en stor godisskål med både hallonsnören och citronkarameller, inlagda päron, mandel och den druvtypiska grönpepprigheten. Smaken är oljigt fyllig och mycket frisk. Här är det fullt spjäll på den tropiska fruktigheten men vi återfinner också mandelkubb, peppar och mineral. Eftersmaken är lång och koncentrerad med intressant komplexitet. Det här är en av de bättre Grüner Veltlinerna vi har testat och ett köp rekommenderas starkt. Borde gå att lagra ett bra tag för avrundning men superb redan nu. En finfin bröllopsgåva dessutom skall tilläggas.


2011 Haimerl Kamptal Grüner Veltliner Trocken
Producent: Karl Haimerl
Appellation: Kamptal
Druvsort/er: Grüner veltliner
Provningsdatum: 2012-09-29
Pris: 78kr.

Frisk, lite pepprig smak med inslag av krusbär, päron, söt selleri och mineral. Ett enkelt men gott vin för direkt konsumtion.


2014 Huber Grüner Veltliner Alte Setzen Traisental Reserve
Producent: Markus Huber
Appellation: Traisental
Druvsort/er: Grüner veltliner
Provningsdatum: 2016-06-18
Pris: 150kr.

Om alla Grüner veltliner hade varit så här fantastiskt goda hade vi väl inte druckit något annat. Mjuk, solmogen aprikosfrukt kombinerat med en gräddig textur, frisk syra och lätt stenig mineralitet. En inte alls övertydlig tolkning av druvan, snarare transparent och terroirdrivet. Otroligt bra, det här kommer farsan att gilla.


2004 Langenloiser Riesling Kamptaler Terassen
Producent: Weingut Bründlmayer
Appellation: Kamptal
Druvsort/er: Riesling
Provningsdatum: 2011-05-06
Pris: 96kr.

En oemotståndlig doftbukett av honung och mineral sveper ur glaset. Vi smakar och finner samma nyanser i smaken. En generös frukt och en viskös koncentration gör vinet mycket matvänligt. Syran borgar för ytterligare lagring men man kan känna en halmtorr utveckling och äppleboknad redan i nuläget. Vi ser inga luckor och måste betrakta vinet som ett sällsynt prisvärt fynd för Rieslingälskaren. Bra jobbat Willy!


2014 Leth Grüner Veltliner
Producent: Weingut Leth
Appellation: Wagram
Druvsort/er: Grüner veltliner
Provningsdatum: 2016-02-19
Pris: 79kr.

Päronsplitbomb med druvtypisk vitpepprighet och ett lätt skimmer av stålig mineral. Inte mycket att orda om mer än att det är ett helt okej vin både i glas och gryta. Frisk syra, viss oljig fyllighet och hyfsat rent och snyggt överlag. Inga konstigheter.


2009 Leth Grüner Veltliner
Producent: Weingut Leth
Appellation: Wagram
Druvsort/er: Grüner veltliner
Provningsdatum: 2011-02-25
Pris: 75kr.

Enkelspårig, medelfyllig smak med frisk, gröna toner i form av grönpeppar, paprika och lime som snarast påminner om sauvignon blanc bjuds. Lite vattnig, men välgjord i modern stil. Inte mycket att orda om.


2012 Loibenberg Riesling Smaragd
Producent: Tegernseerhof
Appellation: Wachau
Druvsort/er: Riesling
Provningsdatum: 2016-07-27
Pris: 99kr.

Vi brukar inte tycka att det vita Österrike är jättespännande. Oftast är det mineral och päron men inte så mycket mer. I det här fallet kan vi addera lite vita ospecificerade blommor och grapefrukt. Helt felfritt och matvänligt men inget att berätta om för barnbarnen.


2012 Loibenberg Riesling Smaragd
Producent: Tegernseerhof
Appellation: Wachau
Druvsort/er: Riesling
Provningsdatum: 2016-07-02
Pris: 99kr.

God kombo av frukt och mineral. Aprikoser, apelsiner, citruspastiller och våta stenar samsas om utrymmet med en lätt antydan till cykelverkstad. Ett riktigt piggt vin i generös stil. Någon gnäller på gröna toner och avsaknad av solmogen frukt med det känns mest som just gnäll då flaskan töms oroväckande snabbt.


2009 Loimer Riesling Kamptal DAC
Producent: Weingut Fred Loimer
Appellation: Kamptal
Druvsort/er: Riesling
Provningsdatum: 2011-02-26
Pris: 109kr.

Enkel, fruktig smak med balanserad syra i godisgod stil. Inslag av samarin, tutti frutti och päron. Ett tråkigt men välgjort, rent vin med fin fräschör.


2006 Nikolaihof Riesling Federspiel
Producent: Nikolaihof
Appellation: Wachau
Druvsort/er: Riesling
Provningsdatum: 2013-11-02
Pris: 119kr.
Betyg: 87/100

Helt klar, ljusgulgrön färg. Sniffet ger efter en stunds luftning och upptemperering en riktigt läcker fruktighet där limecurd, gröna marmeladkulor och färska örter dominerar. Vi känner också en lätt, kryddig lakritssalt mineralitet vilket skänker djup och komplexitet. Doften är sammantaget tät och sammansatt samtidigt som den känns luftig och fräsch. Nyanserna från doften återkommer i smaken som är riktigt bra koncentrerad och fullmatad. Vinet känns inte helt torrt men en bra syra balanserar upp den lilla sötman föredömligt. Den långa eftersmaken är mineralisk och örtig. Det här är ett riktigt bra vin, ganska lagom utvecklat också, långt ifrån stort men generöst och intressant, för en ringa penning, med klockren köprekommendation.


2014 Rabl Gelber Muskateller
Producent: Weingut Rabl
Appellation: Niederösterreich
Druvsort/er: Muskateller
Provningsdatum: 2015-12-18
Pris: 119kr.

Oväntat nyansrik med de obligatoriska fläderblommiga, tvåliga inslagen men och med mer djupfruktighet i form av aprikospuré och mango och framförallt en fin mineralisk botten. Syran är helt okej och skänker tillräckligt med stadga för att både öka på hungern och för att möta upp den robusta, syrliga fisksoppan bra. Det här vinet köper vi gärna igen. Toppen i sin prisklass..


2006 Rudi Pichler Grüner Veltliner Smaragd Terrassen
Producent: Weingut Rudi Pichler
Appellation: Wachau
Druvsort/er: Grüner veltliener
Provningsdatum: 2011-11-04
Pris: 179kr.
Betyg: 88/100

Trots att vinet har uppnått fem år är färgen ungdomligt ljusgulgrön, möjligtvis med en svag beige ton som vittnar om begynnande åldrande. Vinet glittrar i glaset och riktigt utstrålar renhet och fräschör. Detta bekräftas i sniffet där vi bjuds på en strålande frisk citrus, uppblandad med lite sötare tropisk frukt, kalla daggbeklädda skifferplattor och färsk basilika. Vi är van vid yngre Grüner och hittar inte riktigt de förväntade druvtypiska peppriga, gröna nyanserna. Det gör absolut inget i det här fallet. Vi smakar och får lite mer av det typiska hos druvan: en grön beska, vitpeppar och lime. Allt är förpackat i en frisk syra, oljig fyllighet och en överhuvudtaget underbar balans. Den ganska långa eftersmaken är spännande med sin dynamik och skiftar mellan frukt och stenig mineral. En gnutta mer kalkig mineral och vi hade hamnat i Bourgogne, en lite vassare syra och vi hade hamnat i Rheingau. Wachau är inte heller fy skam. Stor köprekommendation för konsumtion inom ett par år.


2012 Schloss Gobelsburg Kammerner Gaisberg Riesling Erste Lage
Producent: Schloss Gobelsburg
Appellation: Kamptal
Druvsort/er: Riesling
Provningsdatum: 2014-02-08
Pris: 171kr.
Betyg: 86/100

Ung, gröngul färg. Doften är efter rejäl luftning fet, jordig, äppelfruktig och citrussyrlig med rejäla doningar krossat skiffer. Väldigt primärt och inte alls så komplext som man kunde önska. Smaken har en lite oljig textur och en syra som upplevs balanserad snarare än hög. Här får vi en total dominans av mineral, knappt så att den päronaktiga frukten får något spelutrymme alls faktiskt. Vi som har vant oss vid den solmogna, rika frukten i tysk Riesling har lite svårt att fullt ut uppskatta den här vinstilen. Men visst, det är utan tvivel ett seriöst och välgjort vin som säkert tilltalar många andra.


2011 Schloss Gobelsburg Kammerner Gaisberg Riesling Erste Lage
Producent: Schloss Gobelsburg
Appellation: Kamptal
Druvsort/er: Riesling
Provningsdatum: 2016-08-09
Pris: 199kr.

Vi noterar de obligatoriska päron och mineralaromerna. Men vi får så mycket mer. Honung och tropisk frukt varvas med antydan till Läkerol. Blodgrape markerar närvaro. Syrorna är skarpa men har rundats av något av den synnerligen välbehövliga hyllvilan. Vi slår härmed fast att fem år på rygg (för flaskan) är minimum om man vill locka fram komplexiteten i Österrikisk Riesling.


2009 Steiner Pfaffenberg Grüner veltliner
Producent: Tegernseerhof
Appellation: Wachau
Druvsort/er: Grüner veltliner
Provningsdatum: 2016-05-06
Pris: 169kr.
Betyg: 86/100

Gul, mellanljus färg. Grönpepparpepprig doft med viss utveckling. Initialt lite stum men efter luftning öppnare med gråpäron, ylle, stenig mineral och vita blommor. Smaken är pepprig, stenig och lite oljig med mild syra och en allmänt rund textur. Intressant och smakrikt med solmogen, gul frukt, lakrits, rå sparris och mineral. Ett intressant vin i terroirdriven stil som hade vunnit på ett uns mer syra.


2009 Steiner Pfaffenberg Riesling
Producent: Tegernseerhof
Appellation: Wachau
Druvsort/er: Riesling
Provningsdatum: 2016-05-06
Pris: 169kr.
Betyg: 88/100

Gul, mellanljus färg. Fruktig, enormt druvaromatisk doft med mycket lätt utveckling. Inslag av päronsplit, citruspastiller och mineral. Smaken är frisk, torr men fruktsöt och kryddig med druvor, solmogen frukt, mandariner, citruspastiller och mineral. Ett rikt, välstrukturerat och framförallt väldigt gott vin.


2013 Steinmassel Riesling
Producent: Weingut Bründlmayer
Appellation: Kamptal
Druvsort/er: Riesling
Provningsdatum: 2015-03-28
Pris: 199kr.
Betyg: 90/100

En klar gyllengul nyans ger redan vid anblicken en känsla av kvalitet. En ren doft av gråpäron, honung, tropiska frukter och mineral bekräftar tesen. Den friska och ganska fylliga smaken bekräftar kvalitetstesen åter igen. För den som vill ha lite mer avrundade syror rekommenderar vi några år i källaren. Annars finns ingen anledning att vänta.


2014 Steinschaden Grüner Veltliner
Producent: Steinschaden
Appellation: Kamptal
Druvsort/er: Grüner veltliner
Provningsdatum: 2015-04-24
Pris: 72kr.

Enkel smak som bygger mycket på fruktiga aromer av päronsplit, tutti frutti och melon. Ett i stort sett korrekt vin med frisk syra och fräsch torrhet. Gott när det bjuds välkylt till lite ost och korv men otypiskt både vad gäller druva och ursprung och knappast något vi återvänder till.


2011 Tassilo Grüner Veltliner Steinmauer
Producent: Weingut Müller
Appellation: Wachau
Druvsort/er: Grüner veltliner
Provningsdatum: 2012-06-02
Pris: 69kr.

Färgen är blekt gul mot det beigegröna. Doften är både småkomplext stenig och enkelt godisaktig. Vi får också en del gröna päron- och krusbärstoner i sniffet. Inte så mycket att orda om men det får oss åtminstone att vilja smaka. Smaken ger oss ännu mer päron och lite vattnig honungsmelon. Ganska typiskt österrikiskt småmineralisk sting på slutet och minsann, en liten kolsyraspritz. Lättviktigt och lite okoncentrerat med blurriga smaker säger helhetsomdömet. Kan knappast rekommenderas (men spritzen var uppfriskande).


2005 Tegernseerhof Selection Grüner Veltliner
Producent: Tegernseerhof
Appellation: Wachau
Druvsort/er: Grüner Veltliner
Provningsdatum: 2015-04-24
Pris: 75kr.

En vacker, mörkgul färg möter ögat. Doften är fräckt utvecklad i fet, pepprig stil. I smaken hittar vi en lite väl uttorkad frukt men vi får trots allt en ganska intressant och välsmakande smakpalett. Fin mineralpepprigheten i avslutet. Imponerande för ett i grunden så pass billigt vin.


2008 Undhof Kögl
Producent: Salomon Undhof
Appellation: Kremstal
Druvsort/er: Riesling
Provningsdatum: 2014-04-18
Pris: 95kr.

Lättviktig, kruttorr, fint balanserad smak med porlande frisk syra och en gnutta utveckling. Ganska enkelspårig frukt med päron, mango och honungsmelon. En liten animalisk ton ger viss komplexitet. Ett gott och rent, om än väldigt enkelt, vin med bra utveckling och balans. Faktiskt betydligt bättre än vi minns det från tidigare avsmakning.


2008 Undhof Kögl
Producent: Salomon Undhof
Appellation: Kremstal
Druvsort/er: Riesling
Provningsdatum: 2012-07-28
Pris: 95kr.

Ganska typiskt så som vi tänker oss Österrike: Päron, vattenmelon och tydlig mineralitet. Vi får ett mycket torrt vin i lätt, frisk, ungdomlig stil. Tyvärr är brygden alldeles för enkel, klen och okoncentrerad, rent utav tråkig, för att mungiporna ska peka uppåt.


2008 Undhof Kögl
Producent: Salomon Undhof
Appellation: Kremstal
Druvsort/er: Riesling
Provningsdatum: 2011-12-11
Pris: 95kr.

Smaken ger initialt en ganska rund syra. Därpå följer en något enkelfruktig smak med inslag av honungsmelon, gula krusbär och clementin. Ett uns mineralistet gör sällskap. Det här är ett gott vin, dock lite väl enkelt och med en kort eftersmak. Inget att spara alltför länge då syrorna inte är helt solida.


Söta viner


2006 Undhof Riesling Auslese
Producent: Salomon Undhof
Appellation: Kremstal
Druvsort/er: Riesling
Provningsdatum: 2013-10-19
Pris: 116kr.

Här har det hänt en hel del sedan senast. Vinet har bytt skepnad sedan vi provade det för fyra år sedan - från ett grönt, syrligt, ungdomligt vin till ett fullt utvecklat vin med en kraftfull nyans av bokna äpplen. I denna fallfruktskavalkad hittar vi också lite smultron, mandelmassa och kola. Både syra och sötma är på plats och balanserar varandra fint. Trots allt känns vinet övermoget och oxiderat. Med tanke på vinets inneboende kvalitet bör det handla om för varm lagring men vi har flaskor kvar att verifiera detta.