Senaste:

Alla provade viner från regionen Washington

Röda viner


2011 Betz Bésoliel
Producent: Betz Family Winery
Appellation: Columbia Valley (AVA)
Druvsort/er: 54 % Grenache, 15% Cinsault, 12% Counoise, 12% Mourvedre, 7% Syrah
Provningsdatum: 2015-07-24
Pris: 369kr.
Betyg: 89/100

Vinröd färg. Doften är bärig och kalkig med lätt animaliska toner av kött och läder. Inte särskilt pepprig, snarare godisaktig med hallon- och kolaremmar i centrum. Intrycken går igen i smaken som är mycket mjuk och saftig. För den som gillar druvkompositionen är det här ett riktigt gott och lättklunkat vin men komplexiteten och fräschören saknas tvivelsutan. Har inte särskilt mycket att göra med förebilderna från södra Rhône tycker vi men det kanske inte heller är meningen.


2010 Betz Clos de Betz
Producent: Betz Family Winery
Appellation: Columbia Valley (AVA)
Druvsort/er: 58% Merlot, 35% Cabernet Sauvignon, 7% Petit Verdot
Provningsdatum: 2017-10-14
Pris: 441kr.

Bordeauxlik upplevelse med bra tanniner och syra i helt osyltig stil. Kaltklimatig upplevelse med svarta vinbär och grus. Välstrukturerat och otroligt gott.


2012 Boom Boom! Syrah
Producent: Charles Smith Wines
Appellation: Washington State (State appellation)
Druvsort/er: Syrah
Provningsdatum: 2014-07-15
Pris: 129kr.
Betyg: 82/100

Druvtypisk med lagerblad, örter, plommon, svarta vinbär och björnbär. Munkänslan är saftig och småsyltig och samtidigt grönkartig. Det här är lite för mycket artificiellt och godisaktigt för våra gommar och vi avstår ytterligare köp.


2011 Chateau Smith Cabernet Sauvignon
Producent: Charles Smith Wines
Appellation: Columbia Valley (AVA)
Druvsort/er: 80% Cabernet Sauvignon, 14% Petit Verdot, 3% Malbec, 3% Merlot
Provningsdatum: 2013-12-13
Pris: 179kr.
Betyg: 85/100

Mörkt blåröd färg. Kraftfullt fruktig doft med nyanser av lavendel, svarta vingummin, saltlakrits, hallonsylt och mjölkchoklad. Inte speciellt cabbigt såhär långt, snarare tycker vi att inslaget av Petit Verdot (som så ofta) slår igenom och tar över på ett lite ofördelaktigt och burdust sätt. Smaken är syrligt frisk och ypperligt balanserad överlag men speciellt vad gäller alkohol och ek. Fruktigt såklart men fräscht och energiskt med nyanser av violpastill, hallon- och lakritsbåtar, färska örter och choklad. Vinet är välgjort och polerat men saknar lite personlighet. Blindprovat påminner smakprofilen om Syrah från något kallt klimat, vilket inte tilltalar alla i sällskapet. Helt klart ett stabilt och gott vin som ger njutning för stunden men som kanske lämnar några bestående intryck.


2014 Chateau Ste Michelle Cabernet Sauvignon
Producent: Chateau Ste Michelle
Appellation: Columbia Valley (AVA)
Druvsort/er: Cabernet sauvignon
Provningsdatum: 2017-10-23
Pris: 129kr.

Mörkröd färg. Näsan är ektyngd med nära nog Riojalika nyanser av jordgubbar, vanilj, kokos, dill och kräftskal. Smaken ger ett saftigt intryck och präglas med sin låga syra av ett varmt klimat. Ett ok vin som i längden känns lite jolmigt och som går ganska obemärkt förbi.


2014 Hedges Red Mountain
Producent: Hedges Family Estate
Appellation: Washington State (State appellation)
Druvsort/er: 58% cabernet sauvignon, 25% merlot, 15% syrah, 1% petit verdot, 0,5% cabernet franc och 0,5% malbec.
Provningsdatum: 2017-08-30
Pris: 229kr.

Fullmatat med allt men lyckas ändå hålla sig på rätt sidan gränsen till det burleska, främst genom fräsch syra och relativt låg alkohol. Visst är det mullig svartvinbärsfrukt och lyxiga ekfatstoner i massor i fyllig stil men också en imponerande koncentration och längd som förmodligen borgar för ytterligare lagring. Gott och imponerande för stunden men lite för polerat och opersonligt för att bli riktigt minnesvärt.


2008 Independent Producers Merlot La Bourgeoisie
Producent: Independent Producers
Appellation: Columbia Valley (AVA)
Provningsdatum: 2010-08-13
Pris: 100kr.

Viss utveckling i den annars mörkröda färgen. Inbjudande doft av mörk frukt och lite stall, peppar och lakrits. Den medelfylliga smaken reflekterar doftintrycken samt kanske lite svarta vinbär och blåbär. Stilen är tämligen återhållen och vi tackar för frånvaron av syltighet. Men vinet är heller inte särskilt koncentrerat och saknar definitivt djup. Dessutom tappar vinet lite väl mycket kraft till vitlöksindränkta plockbuffén för att vi ska kunna utdela en köprekommendation.


Vita, torra viner


2008 Chateau Ste Michelle Chardonnay
Producent: Domaine Ste. Michelle
Appellation: Columbia Valley (AVA)
Druvsort/er: Chardonnay
Provningsdatum: 2010-11-06
Pris: 85kr.

Färgen drar mot gröngult. Markerad mineral möter upp, citrus och äpplen följer. Doften är intensiv och fräsch i all enkelhet. Lätt till medelfyllig textur, mineralen markerar men även en angenäm jästnyans mjukar upp, frisk frukt, päron, stenfrukt, oekat vågar vi påstå. Men, efter en stund träder en subtil och angenäm smak av gräddkola fram och skapar drama mellan smaklökar och hjärna. Det föranleder oss att läsa på etiketten. Vinet är ekfatslagrat men lyckas behålla en krispig stil. Bra syra och bra balans ger ett habilt intryck utan att kännas ”billigt”. Okomplext ska sägas. Men ändå köpvärt som okomplicerat matvin, i maten, i kocken och till maten.


2007 Eve Chardonnnay
Producent: Charles Smith Wines
Appellation: Columbia Valley (AVA)
Druvsort/er: Chardonnay
Provningsdatum: 2010-07-31
Pris: 120kr.

Doften är så stram en doft i ett vitt vin kan vara, vi får givetvis citrus och krusbär varvat med jasmin, gråpäron och mineral. Det är våta stenblock och flinta. Våra doftsinnen kan inte uttolka någon ek. Smaken ger en lätt och oekad elegans med bittermandel, mineral, jasmin, gråpäron, omogen tropisk frukt, samt en aning smörighet. Vinet saknar tyvärr lite syra för att vi ska kunna ge en stark rekommendation, men det är i övrigt välgjort och ovanligt strikt och matchar fint den eleganta ugnsbakade flundran med nobissås.


2009 Summit Estates Riesling
Producent: Summit Estates
Appellation: Columbia Valley (AVA)
Druvsort/er: Riesling
Provningsdatum: 2010-06-22
Pris: 64kr.

Hyggligt frisk smak med rik frukt och viss mineralton. Gott och läskande i ren stil men enkelt och ointressant.


Vita, halvtorra viner


2008 B. Lovely Late Harvest Riesling
Producent: Precept Wine Brands
Appellation: Washington State (State appellation)
Druvsort/er: Riesling
Provningsdatum: 2010-12-03
Pris: 80kr.

Ljust gul. Doften är diskret gummiverkstad med inslag av aprikoser och bivax. Smaken är enkel och speglar doften. Texturen är förhållandevis lätt trots en viss sötma. Ett felfritt men ambitionslöst amerikanskt bersåvin att njuta av utan djupare analys.


Söta viner


2007 Apex II Sémillon Late Harvest
Producent: Apex II
Appellation: Yakima Valley (AVA)
Druvsort/er: Sémillon
Provningsdatum: 2010-08-20
Pris: 90kr.

Färgen är lätt gyllengul och doften explosiv med saffran, hjortron och nektar. Vi finner inget spår av botrytis. Smaken är för kategorin medelfyllig och vi får här även aprikos och mango, och en trevlig apelsin. Det är inget stort vin men levererar balanserad sötma och smak till den grad att vi vill rekommendera vinet.