Senaste:

Alla provade viner från regionen Lombardiet

Röda viner


2011 Uì Valtellina Superiore
Producent: Rivetti & Lauro Societa Agricola Srl
Appellation: Valtellina Superiore (DOCG)
Druvsort/er: Nebbiolo
Provningsdatum: 2017-03-18
Pris: 100kr.

Först ett varningens finger: det här vinet kollapsade totalt efter bara ett dygn i öppnad flaska. Kvar blev en unken, kokt och bedrövligt ofruktig, ekskadad sörja. Kvällen dessförinnan hittar vi ett alldeles lagom utvecklat och druvtypiskt vin med körsbär, nypon, rosor, blodapelsin och läder. En del av druvorna till vinet har lufttorkats enligt appassimentometoden men vi kan inte påstå att vi känner varken sötma eller russintoner (och detta brukar vi vara smått allergiska emot). Tvärtom är vinet ganska slankt, svalt och riktigt smakintensivt med läskande syror och bra tanninstruktur. Eftersmaken är dock ganska kort och lite ekfatsträig. Vi avstår ytterligare köp.


Vita, torra viner


2016 i Frati Lugana Cà dei Frati
Producent: Azienda Agricola Ca dei Frati
Appellation: Lugana (DOC)
Druvsort/er: Turbiana
Provningsdatum: 2017-10-22
Pris: 134kr.

Ett av de mer udda vinerna vi har provat på mycket länge. Animalisk, nästan metallisk smak med päron, krusbär och rökig mineral. En tydlig vattendelare i panelen; någon ser komplexitet och egensinnighet, en annan upplever vinet svettigt och smått otäckt. Nästan så man vill prova igen. Men bara nästan.


Mousserande viner


NV Monte Rossa Rosé Brut
Producent: Monte Rossa
Appellation: Franciacorta (DOCG)
Druvsort/er: 60% chardonnay, 40% pinot noir
Provningsdatum: 2016-06-03
Pris: 159kr.

Helt torr, riktigt citrusfrisk, ganska fullmatad smak med jordgubbar, smultron och blodapelsin i god kombination med mariekex, nougat och krispig mineralitet. Bubblorna kunde ha varit något mer finkorniga för ytterligare luxuös känsla men i övrigt har vi inget att klaga på. Eftersmaken är lång och god. Det här köper vi gärna igen.