Senaste:

Alla provade viner från regionen Toscana

Röda viner


2012 Ad Astra Nittardi
Producent: Fattoria Nittardi
Appellation: Maremma Toscana (DOC)
Provningsdatum: 2015-01-11
Pris: 175kr.
Betyg: 86/100

Sötbärig, ekvaniljig smak med inslag av körsbärskärna, hallon och viol. Syrahn slår igenom något med lagerblad och vitpeppar. Medelfyllighet och elegans med balanserad syra och strävhet ger fin drickbarhet redan nu. Eken ligger lite utanpå och stör något vilket vi tror kan avhjälpas med bara några års lagring. Helhetsintrycket ger ett inte alltför komplext vin som känns lite konstlat, ganska gott för stunden men vi blir inte jättesugna på att återvända till det här.


2007 Brancaia Chianti Classico
Producent: La Brancaia
Appellation: Chianti Classico (DOCG)
Druvsort/er: 85% sangiovese och 15% merlot
Provningsdatum: 2011-04-22
Pris: 269kr.
Betyg: 83/100

Röd färg med viss genomsläpplighet. Något stum, outvecklad doft med inslag av violgodis, lakrits och choklad. Stram, sträv, elegant smak med inslag av svarta vinbär, röda bär och jord. Ett smårobust vin, i dagsläget helt knutet. Kan bli något riktigt bra med lagring.


2007 Brancaia Il Blu
Producent: La Brancaia
Appellation: Toscana (IGT)
Druvsort/er: 50% sangiovese, 45% merlot, 5% cabernet sauvignon
Provningsdatum: 2011-04-22
Pris: 449kr.
Betyg: 90/100

Rödblå färg. Kraftig, mustig, pepprig doft med svarta toner. Alldeles för ungdomlig, mustig, rökig, sträv smak med inslag av svart kaffe och en något utstickande alkohol. Efter ett halvt dygns luftande i karaff får vi en hel del blåaktig frukt och stalltoner men det här är ett vin som till varje pris måste lagras många år för att komma till sin rätt.


2007 Brancaia Ilatraia
Producent: La Brancaia
Appellation: Maremma Toscana (DOC)
Druvsort/er: 60% cabernet sauvignon, 30% sangiovese och 10% petit verdot
Provningsdatum: 2011-04-22
Pris: 399kr.
Betyg: 85/100

Rödblålila färg. Örtig, pepprig, något svart och knuten doft med nyans av blod. Stram, något rökig smak med hyggliga tanniner och inslag av svarta vinbär, grön paprika, slånbär och gräs. Mycket svårjobbat och stängt i nuläget. Kräver således lång lagring. Potentialen finns onekligen.


2005 Brancaia Tre
Producent: Brancaia
Appellation: Toscana (IGT)
Druvsort/er: Sangiovese 80%, merlot och cabernet sauvignon 20%
Provningsdatum: 2012-10-06
Pris: 129kr.
Betyg: 86/100

Röd färg med tegelnyans i kanten. Doften är tydligt utvecklad och något animalisk med inslag av köttgryta, romrussin, farinsocker och Coca Cola. Smaken bjuder mjukt nedslipade tanniner och en rejält mogen frukt som drar åt kokta rödbetor. Vi får torkade plommon, russin, Earle Grey, en lätt läderton och en mintighet som bidrar till fräschör. Vi känner att vi förmodligen prickar mitt i drickfönstret. Vinet är riktigt gott och intressant men saknar kanske lite längd och komplexitet.


2003 Brolio
Producent: Barone Ricasoli
Appellation: Chianti Classico (DOCG)
Druvsort/er: Sangiovese
Provningsdatum: 2014-05-03
Pris: 99kr.

Färgen är tät och röd med viss utveckling mot kanten. Doften är utvecklad och kryddig med torkad frukt, plommonkompott, rostat kaffe, mörk choklad och mindre angenäm burktomat. Av sniffet att döma är vinet knappast dött men inte heller så vitalt som man skulle önska. Detta bekräftas i smaken som är tydligt övermogen, helt mjuk såklart men fortfarande med intakt syra. Trots allt inte alls så tokigt, framförallt imponerande i sin prisklass, inte heller helt okomplext. Eftersmaken hänger i ett ganska bra tag dessutom men vi skulle definitivt ha druckit det här vinet för kanske 3-4 år sedan istället.


2003 Brolio
Producent: Barone Ricasoli
Appellation: Chianti Classico (DOCG)
Druvsort/er: Sangiovese
Provningsdatum: 2011-03-05
Pris: 99kr.
Betyg: 87/100

Röd färg. Något anonym, utvecklad, snapsörtig, animalisk doft med inslag av hallon, violgodis och rosor. Stallig, något utvecklad, fyllig smak med inslag av hallon, violgodis och rosor. Ett riktigt gott vin med fortsatt potential. Riktigt bra koncentration med lång, varm eftersmak.


2001 Brunello di Montalcino
Producent: Col d'Orcia
Appellation: Brunello di Montalcino (DOCG)
Druvsort/er: Brunello (sangiovese grosso)
Provningsdatum: 2014-05-23
Pris: 254kr.
Betyg: 90/100

Brunröd färg. Stor, fruktig och ekchokladig doft med körsbär, äppelpaj med kanel, Coca Cola, rosor, svartpeppar och te. Smaken är stor, fruktig och fyllig med superb utveckling. Toner av körsbär, tranbär, läder och en rejäl dos ekfat. Ett modernt stylat vin som har klarat lagring riktigt bra. Intakt energi och bra längd.


2010 Brunello di Montalcino Casanova di Neri
Producent: Casanova di Neri
Appellation: Brunello di Montalcino (DOCG)
Druvsort/er: Brunello
Provningsdatum: 2017-10-14
Pris: 399kr.

Fint fruktig smak med balans vad gäller ek och syra. Otroligt välstrukturerat och koncentrerat med körsbär, nötter, stall och mineraler. Helt klart drickbar redan nu efter lite luftning. Supergott.


2009 Brunello di Montalcino Poggio Nero
Producent: Mare Magnum
Appellation: Brunello di Montalcino (DOCG)
Druvsort/er: Sangiovese grosso
Provningsdatum: 2015-06-26
Pris: 171kr.

Oluftat beter sig det här vinet torrt, stramt, strävt, kärvt och syrligt. Dessutom stör en ganska chokladsmetig ek helhetsintrycket. Smaken lugnar ner sig efter lite tid i glaset och ger oss syrliga körsbär, Coca cola, tobak, mocka och en lätt stallighet. Kanske har vi inte smaklökarna med oss just denna dag men vi tycker absolut att det här vinet underpresterar rejält i sin prisklass. Oharmoniskt.


2001 Buriano
Producent: Rocca di Castagnoli
Appellation: Toscana (IGT)
Provningsdatum: 2016-06-13
Pris: 179kr.

Suveränt mogen smak, fortfarande med massor av vital frukt. Stor Bordeauxkänsla med svarta vinbär, ceder och choklad men också körsbär, färska örter och en solmogen fruktighet som röjer ursprunget. Komplext, generöst och balanserat i sin kraftfullhet. Otroligt mycket vin för pengen och gillar du Cabernet i något tyngre stil än i Bordeaux så är det här ett måste.


2000 Buriano
Producent: Rocca di Castagnoli
Appellation: Toscana (IGT)
Druvsort/er: cabernet sauvignon
Provningsdatum: 2014-01-31
Pris: 201kr.

Doften ger direkt ett moget, ja nästan övermoget, intryck med russin, korinter, burkade tomater och häststallar. Primär frukt får vi leta länge efter men visst finns det, åtminstone när man vet vilken druva vi har att göra med, en del svarta vinbär. Smaken är också den mogen men betydligt mindre murken. Fräsch surkörsbärssyra skjutsar fram nyanser av svarta vinbär, läder, kaffe och choklad. Tanninerna är lite teigt torra, vilket stör helheten något. Vi anser nog att det här vinet borde ha druckits för några år sedan men det är ändå fint balanserat, elegant och gott.


2007 Castello della Paneretta
Producent: Castello della Paneretta
Appellation: Chianti Classico (DOCG)
Druvsort/er: 90% Sangiovese, 10% Canaiolo
Provningsdatum: 2013-08-17
Pris: 159kr.
Betyg: 88/100

Rödorange färg, av det ljusa slaget. Utvecklad, harmonisk, nästan söt doft med inslag av hallon, jordgubbar, rosor, mandelmassa, brunt socker och kalk. Smaken har en syrlig syra, viss strävhet och en härligt saftig bärighet. Avslutet är lite pepprigt och alkoholvarmt. Visst stryker det här vinet något medhårs men det finns ändå både karaktär och egensinnighet. Rätt bra tryck på alla fronter och överhuvudtaget ett jättebra vin i rätt prisklass. Drick nu och lufta inte för länge.


2001 Castello di Brolio
Producent: Barone Ricasoli
Appellation: Chianti Classico (DOCG)
Provningsdatum: 2014-04-15
Pris: 349kr.
Betyg: 89/100

Stor kraft och fläskighet i smaken som tyvärr är något over-the-top vilket gör frukten lite ofräsch och tanninerna lite torra. Vi får burktomat, Jenka, kaffe och läder men också drag av mer ungdomliga körsbär. Vi bedömer att vinet är gjort i en hyfsat modern stil med viss restsötma och rejäla ekdoningar. Inget fel med det även om vi saknar lite elegans och finess. På det hela taget ett mycket stabilt vin, fortfarande komplext och nyanserat, som säkert hade kunnat få ytterligare några betygspoäng för ett par, tre år sedan.


2010 Castello di Fonterutoli
Producent: Marchesi Mazzei
Appellation: Chianti Classico (DOCG)
Druvsort/er: Sangiovese
Provningsdatum: 2015-04-24
Pris: 299kr.

En riktig fruktbomb med tät, mörk frukt och mängder av mintchoklad och korinter. En lätt stallighet smyger sig på och förgyller. Skön längd och flörtig lättillgänglighet i en lite opersonlig stil som kanske inte tilltalar oss fullt ut men visst andas vinet kvalitet och vi tackar knappast nej om det bjuds igen.


2010 Castello di Monsanto
Producent: Castello di Monsanto
Appellation: Chianti Classico (DOCG)
Provningsdatum: 2015-03-28
Pris: 149kr.

Fint utvecklad på näsan med stall, choklad, jord och körsbär. Dessutom med en angenäm kryddighet, nästan Syrahrökig, med en härlig stuns i frukten. Smaken är elegant med nedsmälta tanniner, en skönt utvecklad smak och fortfarande med fräsch syra. Riktigt gott. När vi läser notater från tidigare provningar kan vi ana en viss flaskvariation (även om flaskorna har varit i olika faser av sin utveckling). Det känns därför bra att landa i ett gott exemplar eftersom det är den sista flaskan ur samlingen av den här årgången.


2010 Castello di Monsanto
Producent: Castello di Monsanto
Appellation: Chianti Classico (DOCG)
Provningsdatum: 2014-03-29
Pris: 149kr.
Betyg: 85/100

Läskande smak med lite svärtad grönpepprighet, tydlig ekkrydda och en ganska avskalad fruktighet. Vi får tyvärr inte alls samma fina upplevelse som med 2009an. Vinet uppträder i nuläget inte helt harmoniskt och både syra och tanniner spretar lite åt alla möjliga håll. Tveksamt om lagring kan råda bot på det här då vinet känns något klent och okoncentrerat. Vi dricker nog upp våra resterande flaskor inom kort och då förmodligen till en bit kalv med syrlig sås.


2009 Castello di Monsanto
Producent: Castello di Monsanto
Appellation: Chianti Classico (DOCG)
Druvsort/er: 90% Sangiovese and 10% Canaiolo and Colorino
Provningsdatum: 2012-12-28
Pris: 149kr.

Åh, vilket härligt drickbart, saftigt vin. Lätt och elegant och präglat av renhet, fräschör och balans. Smakfulla, läskande nyanser av körsbär, hallon, mandelmassa och viol. Väldigt fokuserad frukt som aldrig blir tungrodd utan istället tillåter mineralitet och ekfatstoner att smyga fram. Kan sparas i många år men är trots visst tanninmotstånd så pass lättklunkat redan nu att det blir svårt. Sangiovese precis som vi vill ha den.


2010 Castiglion del Bosco Brunello di Montalcino
Producent: Castiglion del Bosco
Appellation: Brunello di Montalcino (DOCG)
Druvsort/er: Sangiovese (brunello)
Provningsdatum: 2016-01-16
Pris: 219kr.

Röd, ganska ljus och genomskinlig färg. Ungdomlig doft med röda bär och kalk samt en hel del ek i form av smörkola och vanilj. Smaken är stram och frisk med främst körsbär och marsipan. Det här är ett läskande och lättklunkat vin men oj så knutet och oförlöst i nuläget. Strukturen finns onekligen för lagring och frågan är om man inte ska peta ner några flaskor av vinet i källaren.


2013 Cecchi Riserva di Famiglia Chianti Classico Riserva
Producent: Cecchi
Appellation: Chianti Classico (DOCG)
Druvsort/er: 90% sangiovese och 10% övriga druvor
Provningsdatum: 2017-02-22
Pris: 150kr.

Det här är en mycket trevlig Chianti Classico i sval, ganska lätt stil. Visst finns här ekplanka inblandat men vi tycker ändå att frukten får spela huvudrollen. Vi hittar redan en liten utveckling men tvekar inte på att stoppa ner några flaskor i källaren för senare bruk. Ytterligare fem år borde inte vara några problem; här finns både tanniner och fruktsyror så det räcker och blir över och det är inget fel på koncentrationen heller. Kryddigt och örtigt genom rosmarin, kanel och ekfat. solmoget bärigt genom körsbär, jordgubbar och tranbär. På det hela taget en finfin juice som möter upp svamp- och korvpizzan perfekt.


2013 Chianti Classico
Producent: Poggerino
Appellation: Chianti Classico (DOCG)
Druvsort/er: Sangiovese
Provningsdatum: 2016-04-02
Pris: 178kr.
Betyg: 86/100

En lätt, ren och fin Sangiovese om än lite lätt och anonym. Rödbärig och mineralisk med en god dos ek som behöver integreras ytterligare. Gott med fina syror och inte mycket att klaga på men inget som etsar sig fast i minnet. Knappast ett återköp i vår bok.


2012 Chianti Classico Berardenga Felsina Spa
Producent: Felsina Spa
Appellation: Chianti Classico (DOCG)
Druvsort/er: Sangiovese
Provningsdatum: 2015-10-03
Pris: 169kr.

Vinet är klassiskt rött med körsbär och kaffe i entrén. Sedan följer en rad röda bär och kryddor. Muskotnöten ligger så att säga inlindad i smultron och hallon. Plommonen markerar också närvaro. En slående fin balans gör att vinet ligger fullt njutbart mot gomseglen redan nu men det finns en ryggrad som gör oss nyfikna på vad fem år eller mer i källaren kan tillföra. Rökig cigarrlåda i avslutet. Snyggt.


2010 Chianti Classico Berardenga Felsina Spa
Producent: Felsina Spa
Appellation: Chianti Classico (DOCG)
Druvsort/er: Sangiovese
Provningsdatum: 2015-04-24
Pris: 170kr.

Småsträv, syrlig och relativt stram smak. Vi får en rejäl körsbärsfrukighet med lite småstalliga, bruna inslag. Bra intensitet med viss komplexitet. Möjligen lite obalanserad alkohol men överlag ett vin vi gärna dricker igen och kanske till och med slösar några hål i vinkällarens hylla på.


2010 Chianti Classico Riserva Nittardi
Producent: Fattoria Nittardi
Appellation: Chianti Classico (DOCG)
Provningsdatum: 2017-07-30
Pris: 349kr.

Djupt fruktig åt det svalt blåbläckiga. Alla beståndsdelar är perfekt integrerade; ek, alkohol, tanniner. Harmoniskt och fräscht utan minsta fel. Superbt gott alltså men samtidigt lite väl polerat och opersonligt. Det känns egentligen löjligt att gnälla på sådana petitesser, det här är svingott och vi dricker det när som helst igen (det bjuds). Strukturerat och välmatat nog att klara riktigt lång lagring för den som önskar.


2008 Dogana
Producent: Fattoria di Palazzo Vecchio
Appellation: Rosso di Montalcino (DOC)
Druvsort/er: Huvudsakligen sangiovese (prugnolo gentile) och övriga druvsorter
Provningsdatum: 2011-09-23
Pris: 109kr.
Betyg: 87/100

Ljusröd, lätt genomsläpplig färg. Stor, kryddig, varm och sötfruktig doft med nyansrika inslag av sten, röda bär, buljong, en släng kogödsel och orientaliska kryddor. Smaken är ung, medelsträv och medelfyllig. Vi talar om ganska strama tyglar med nyanser av plommon, torkade örter och lakritsrot. Riktigt torrt, saftigt och läskande, kanske inte jättetypiskt varken vad gäller ursprung eller druva men oavsett det riktigt gott. Vi snackar rejäl drickbarhet redan nu men anar att det här kan visa sig bli riktigt bra om, säg, fem år.


2013 Ernst Kirchsteigers Utvalda Från Toscana
Producent: Domaine Wines och Ernst Kirchsteiger
Appellation: Toscana (IGT)
Druvsort/er: merlot och Sangiovese
Provningsdatum: 2015-05-16
Pris: 99kr.

Färgen är klar och röd. Något genomsläpplig. Doften är initialt lite skumbananfruktig, sedan följer moreller och kryddor. Vinet ligger relativt lätt mot gommen, balansen är inget fel på, men vinet andas enkelhet. Ett klanderfritt vin som väl matchar pastan och kalvfärsköttbullarna med fänkål i tomatsås.


2007 Fèlsina Berardenga
Producent: Fattoria di Fèlsina
Appellation: Chianti Classico (DOCG)
Druvsort/er: Sangiovese
Provningsdatum: 2010-11-20
Pris: 149kr.
Betyg: 89/100

Stor, fruktig, ungdomlig doft med inslag av flörtig ek, ljus mintchoklad, viol och kalkig mineral. Mustig men slank smak med härlig tanninstruktur. Inslag av viol, rosor, rostad ek, kaffe och syrliga moreller. Riktigt fin balans i syra och alkohol. Ett lyxigt, välgjort vin.


2010 Fontalpino Chianti Classico
Producent: Fattoria Carpineta Fontalpino
Appellation: Chianti Classico (DOCG)
Druvsort/er: Sangiovese
Provningsdatum: 2016-01-16
Pris: 189kr.

Vinröd, något genomskinlig färg. Rödbärig, medicinalörtig, lite rökig doft med jordgubbar, lakrits och Oreokex. Smaken är frisk, sträv, något stallig med bärig godissyrlighet i ganska lättviktig stil. Woweffekten uteblir men visst är det här ett gott och juiceigt vin. Kanske kan bli nåt med ytterligare lagring.


2008 Fontodi Chianti Classico
Producent: Fontodi
Appellation: Chianti Classico (DOCG)
Provningsdatum: 2015-01-11
Pris: 179kr.
Betyg: 89/100

Utvecklad med tydliga stalltoner både i doft och smak, samtidigt fint körsbärsfruktig och mineralisk. Ett klassiskt skolat vin med härlig struktur som känns väldigt harmoniskt och drickfärdigt nu.


2012 Governo Rosso Toscano
Producent: Domaine Wines
Appellation: Toscana (IGT)
Provningsdatum: 2014-06-20
Pris: 99kr.
Betyg: 75/100

Vinröd färg. Parfymerad, örtig Beaujolaisnäsa med inslag av jordgubbar, hallon och vaniljspäckad mjölkchoklad. Smaken är syltig och parfymerad med inslag av hallon och jordgubbar. Mycket av allt i fjäskig stil för den som gillar sånt. Vi andra tycker att det här är ett märkligt, konstlat vin med övermäktigt sockersötma i eftersmaken.


2005 Il Gentine di Casanova
Producent: La Spinetta
Appellation: Toscana (IGT)
Provningsdatum: 2010-06-15
Pris: 179kr.
Betyg: 82/100

Röd, genomskinlig färg. Ekbetonad doft med inslag av kryddor, kaffe och mandel. Efter luftning lite fruktigare nyanser av körsbär, vitpeppar, torkade örter, rosor och hallon. Ganska lovande så långt men visst anar man att ekmonstret är i farten. Och jodå, i smaken gör han entré på riktigt. Vi får ett ganska fint balanserat vin med mjuka tanniner, kanske något eldig efter sväljet men ändå mjuk textur. Sedan kommer ekplankan, kanske inte den riktigt rostade utan mer en träig, nysågad variant. Vanilj såklart. I bakvattnet lurar gröna, lite stjälkiga nyanser. Körsbärskärna, spanska jordgubbar. Intrycket är att detta är ett förvånansvärt enkelt vin, ganska tunt i mitten, som knappast har kraft nog att lagras ytterligare. Balansen och doften höjer poängen något. Bara i Italien av de stora vinländerna kan man hitta ett så modest vin för de här pengarna.


2011 Kent III Edizione Rosso
Producent: Tua Rita
Appellation: Toscana (IGT)
Provningsdatum: 2013-05-03
Pris: 179kr.

En svartvinbärs- och plommonkompott följs av en tydlig stallton i doften. Vinet öppnar upp och är generöst direkt. Vidare sniffande ger oss choklad, kaffe och körsbär i likör. Vi smakar och erfar ett rejält och tanninstramt vinbygge i harmonisk, drickfärdig balans i en generös fruktfyllig kropp med ett vaniljigt avslut. Vill man runda av syror och tanniner klarar vinet säkert minst fem år framöver, kanske mer.


2006 Le Serre Nuove
Producent: Tenuta dell'Ornellaia
Appellation: Bolgheri (DOC)
Druvsort/er: 50% merlot, 35% cabernet sauvignon, 9% cabernet franc och 6% petit verdot
Provningsdatum: 2012-03-17
Pris: 389kr.
Betyg: 91/100

Röd färg. Ungdomlig, fruktig, oemotståndlig doft med nyanser av rått kött, tobak, plommon, körsbär och mynta. Något utvecklad, syrlig, cabbig smak med avrundade tanniner. Inslag av svarta vinbär, stall, mynta och körsbär. Ett superharmoniskt, balanserat vin med perfekt mogen frukt. Vi hittar nästan enbart superlativ men kan eventuellt gnälla något på avsaknaden av längd i eftersmaken.


2006 Le Volte
Producent: Tenuta dell'Ornellaia
Appellation: Toscana (IGT)
Druvsort/er: 40 % sangiovese, 30 % cabernet sauvignon och 30 % merlot
Provningsdatum: 2012-03-17
Pris: 149kr.
Betyg: 86/100

Röd färg. Utvecklad doft med inslag av russin, katrinplommon, nypon, burktomat och grönt gräs. Utvecklad smak med avrundade tanniner och tydlig sälta. En hel del ektoner av kaffe och choklad men också torkade frukter och läder. Ett generöst vin som kanske har passerat sin utvecklingstopp något. Ett uns alkoholhetta stör också helheten.


2008 Monrosso
Producent: Castello di Monsanto
Appellation: Chianti (DOCG)
Provningsdatum: 2012-12-23
Pris: 99kr.

Efter rejäl luftning en hel del skönt körsbärskärniga toner samt lakritskrydda, torkade örter och en svag nyans av läder. Vinet är skönt svalt och transparent vilket ger nyanserna fullt spelutrymme. Fint syrlig syra ger smakerna en extra skjuts in i eftersmaken. Trots allt ett ganska enkelt vin om än välgjort.


2009 Monsanto Riserva
Producent: Castello di Monsanto
Appellation: Chianti Classico (DOCG)
Druvsort/er: 90% Sangiovese and 10% Canaiolo and Colorino
Provningsdatum: 2016-03-25
Pris: 166kr.

Som vanligt en fantastisk vinupplevelse i den lättare, saftiga, lagom utvecklade skolan. Syrliga körsbär, skogsbär och en lätt örtighet möter snyggt integrerad ek och våta stenar. Mjuk och fortfarande friskt vitalt med nyansrikedom och elegans. Fortfarande ett av de godaste vinerna från Chianti vi har provat.


2009 Monsanto Riserva
Producent: Castello di Monsanto
Appellation: Chianti Classico (DOCG)
Druvsort/er: 90% Sangiovese and 10% Canaiolo and Colorino
Provningsdatum: 2015-08-06
Pris: 164kr.
Betyg: 91/100

Färgen är röd och släpper igenom en hel del sensommarljus. I sniffet får vi en läckert parfymerad upplevelse med kända markörer så som körsbär och läder. Smaken är torr och bärigt syrlig med körsbär, parfym, cigarrlåda och viss vanilj. Tanninerna är mjuka men något uttorkade och syran är pigg. Helhetsupplevelsen ger ett juicigt, elegant vin med förförisk drickbarhet och lång eftersmak. Kan säkert lagras ytterligare men vi kommer nog att se till att våra återstående flaskor ryker under hösten. Vinet kvalar fortfarande in bland de godaste Sangiovesena vi har provat.


2009 Monsanto Riserva
Producent: Castello di Monsanto
Appellation: Chianti Classico (DOCG)
Druvsort/er: 90% Sangiovese and 10% Canaiolo and Colorino
Provningsdatum: 2015-04-20
Pris: 164kr.
Betyg: 92/100

Vackert hallonröd färg som släpper igenom en hel del vårsol. På näsan en ljuv kompott av lyxig parfym, rosor och viol, söta körsbär (förstås) och en mycket snygg ekkrydda. Riktigt lockande och komplext så långt. Smaken är verkligen snyggt sammansatt och komplett uppbyggd av fräsch syrlighet, söt frukt, välintegrerad ek och en perfekt balanserad alkohol. Framförallt är vinet makalöst gott och fantastiskt drickbart i sin medelfylliga, saftiga stil. Det här var bland det bättre vi har druckit från Toscana på rätt länge. Gott att ha fler flaskor på lager och ytterligare några i pipelinen.


2009 Monsanto Riserva
Producent: Castello di Monsanto
Appellation: Chianti Classico (DOCG)
Druvsort/er: 90% Sangiovese and 10% Canaiolo and Colorino
Provningsdatum: 2012-12-29
Pris: 199kr.

Den här Riservan är lite mer ekfatspräglad än sin lillebror och dessutom något strävare. Kanske känns vinet på grund av detta något mer lagringskrävande och i nuläget ointegrerat. Smakerna är dock på plats med typiska nyanser av körsbär, hallon och viol. Mineral och ekig choklad kompletterar. Ledorden blir struktur och balans men vi väljer att spara vinet ett antal år för avrundning.


2013 Nipozzano Chianti Rúfina
Producent: Frescobaldi
Appellation: Chianti Rufina (DOCG)
Druvsort/er: 90% sangiovese samt 10% malvasia nera, colorino, merlot och cabernet sauvignon
Provningsdatum: 2017-10-06
Pris: 139kr.

Stram smak med vinbärig syra och bra grepp i tanninerna. Mustig och stenig med körsbär, svarta vinbär, gräs, svamp och mörk choklad. Alla är överens om att vinet fortfarande är lite väl ungt och någon ser viss utvecklingspotential mot läder och torkad frukt. Redan nu fantastiskt bra till rådjursfilén med potatiskaka, rödvinssås och trattkantarellmousse.


2009 Poggio a'Frati Riserva
Producent: Rocca di Castagnoli
Appellation: Chianti Classico (DOCG)
Druvsort/er: Sangiovese
Provningsdatum: 2015-06-19
Pris: 179kr.

Ren, rödbärig smak med friska syror och småträighet. Oväntat ung i sinnet och saknar helt utvecklade nyanser vilket kanske hade behövts för att ge lite komplexitet. I nuläget känns vinet väldigt enkelt och smakfattigt. Frukten klarar inte riktigt att bära upp syran vilket ger en väldigt syrlig, nära nog sur, känsla. Det gör knappast ont att dricka det här vinet men tillför heller ingenting särskilt. Trist.


2012 Poggio Scalette
Producent: Podere Poggio Scalette
Appellation: Chianti Classico (DOCG)
Druvsort/er: Sangiovese di Lamole 100%
Provningsdatum: 2015-10-17
Pris: 209kr.

En inbjudande relativt genomsläpplig ungdomligt röd färg. Doften är primärfruktig. Mycket typiska röda bär. Efter luftning kommer kryddhyllan med nejlikor och spiskummin. Örtagården finns också närvarande med salvia och timjan. Munnen känner en medelfyllig lätthet, frisk syra och bra tanninstruktur. Vinet känns helt oekat. Vi anser att vinet bör drickas såhär härligt ungt och fruktigt, gärna lätt kylt till svamppolentan, och tror ej på någon längre lagringspotential.


2006 Poggio Teo Valiano
Producent: Fattoria di Valiano
Appellation: Chianti Classico (DOCG)
Druvsort/er: Sangiovese
Provningsdatum: 2013-07-03
Pris: 169kr.

Utvecklad, orangeröd färg. Doften möter direkt upp med rejäla ektoner i form av söt fudge, sandelträ och bastubänk men också lite mer lockande toner av söta körsbär och solmogna jordgubbar. Utvecklingen är tydlig då doften är riktigt sammansatt i kryddig stil och nyanserna väl integrerade. Läckert och välavvägt men kanske inte jättekomplext så långt. Smaken är välutvecklad med rejäla men fint avrundade tanniner, en fruktighet som drar åt det torkade slaget och lätt animaliska lädertoner. Vinet är svalt och fräscht med en fint mineralisk botten och en malörtsörtig överton. Smaken är något spretigare och mindre harmonisk än doften och känslan säger att det här i grunden var ett lite för enkelt vin för att lagras så pass länge. På plussidan hamnar ursprungstypicitet och ambition. Knappast något vi återvänder till men ganska gott och intressant att analysera för stunden.


2007 Quercecchio Brunello di Montalcino
Producent: Quercecchio
Appellation: Brunello di Montalcino (DOCG)
Provningsdatum: 2013-05-03
Pris: 180kr.

Sval, helt mjuk, fint bärig smak med rosor, jordgubbe, violgodis, farinsocker, körsbär, färsk tobak och lim. Ett gediget vin i traditionell stil med stor nyansrikedom och superb drickbarhet. Det här återvänder vi gärna till.


2001 Rocca Guicciarda Riserva
Producent: Barone Ricasoli
Appellation: Chianti Classico (DOCG)
Druvsort/er: Sangiovese
Provningsdatum: 2014-05-23
Pris: 119kr.
Betyg: 90/100

Tät, mörkröd färg. Stor, utvecklad, fräsch och fruktig smak med inslag av torkade bär, körsbärspaj, svartvinbärssaft, krossade stenar och läder. Mustig, läskande och medelfyllig smak med bra syra och viss strävhet. Riktigt fin komplexitet med sammansatta, utvecklade toner av mörka bär, rostad ek, Pepsi och fudge. Eftersmaken är inte jättelång men väldigt bra balanserad med supersmarrig, nästan söt frukt. Har lagrats till perfektion under nio långa år.


2012 Rosso di Montalcino Fattoria dei Barbi
Producent: Fattoria dei Barbi
Appellation: Rosso di Montalcino (DOC)
Provningsdatum: 2015-09-25
Pris: 129kr.

Ren och fin smak i rödbärig, lätt örtig och småblommig stil. Ett mycket enkelt vin som inte inbjuder till ytterligare analys. Lite kladdigt av överekning men trots allt funktionellt till mat med sin fina syra och småsträva tanniner. Okej men trist får bli slutorden.


2011 Ser Lapo Chianti Classico Riserva
Producent: Marchesi Mazzei
Appellation: Chianti Classico (DOCG)
Provningsdatum: 2017-09-18
Pris: 149kr.

Delar av panelen påstår sig inte ha druckit Chianti på länge. Följaktligen blindas det Chianti. Och gissningarna går åt alla håll utom just till Chianti. Ska man vara snäll, och det ska man ju, så finns det en hel del som skulle kunna tala för ett annat ursprung; det är massor av sötmogen frukt och sandelträ. Men även typiska drag av körsbär och hallon. En liten uns vanilj avslöjar en snygg ekfatsdragning. Annars får frukten tala i en lätt youghurtkrämig stil. Det finns egentligen inget att klaga på. Vinet hänger ihop fint och årgången har en perfekt mognad just nu. Allt till ett sympatiskt pris. Bara att handla alltså.


2011 Ser Lapo Chianti Classico Riserva
Producent: Marchesi Mazzei
Appellation: Chianti Classico (DOCG)
Provningsdatum: 2016-05-05
Pris: 149kr.

Det här vinet är stapelvara hemma hos oss och ett gjutet alternativ till torsdagspizzan. Vi får som vanligt en fräsch syra som pushar fram smaker av sura körsbär, svenska jordgubbar, en god nyans av ek och något som påminner om granitbaserad mineral. Våra omdömen sedan tidigare består: det här är väldigt snyggt och lättklunkat vin som inte för den skull tummar på personlighet eller koncentration. Drick eller lagra längre.


2011 Ser Lapo Chianti Classico Riserva
Producent: Marchesi Mazzei
Appellation: Chianti Classico (DOCG)
Provningsdatum: 2016-01-06
Pris: 149kr.

Inte mycket har hänt på dryga tre kvartal i svala källaren, möjligtvis upplevs vinet något mindre strävt nu. Vinet bjuder fortfarande på delikat, saftig och elegant rödbärig frukt. Frisk syra för fram nyanser av körsbär, örter och en lätt antydan till ekfat. Väldigt snyggt och lättklunkat utan att för den skull tumma på personlighet och koncentration. Vi fyller på med nya årgången.


2011 Ser Lapo Chianti Classico Riserva
Producent: Marchesi Mazzei
Appellation: Chianti Classico (DOCG)
Provningsdatum: 2015-05-09
Pris: 149kr.

Verkligen ett seriöst vinbygge med stram, körsbärskärnig smak, hög syra och rejäla tanniner. En lätt stallighet kan skönjas men framförallt är vinet ungdomligt rödbärigt. Saftigt, elegant och lättklunkat redan nu men här finns substans för ytterligare lagring med förmodat positivt resultat.


2011 Siepi
Producent: Marchesi Mazzei
Appellation: Toscana (IGT)
Provningsdatum: 2015-08-09
Pris: 499kr.
Betyg: 94/100

Tät textur med generös, kompakt fuktighet. Samtidigt klassiskt stram med behagligt integrerad ek. Det italienska avtrycket är tydligt med körsbär, hallon och mandelmassa. Björnbär, gräs och mintchoklad påminner oss om druvsammansättningen. Det här är ett vin med perfekt balans och renhet som dessutom lyckas vara så pass gott att vi knappt bryr oss om att göra någon djupare analys.


2009 Stielle
Producent: Rocca di Castagnoli
Appellation: Toscana (IGT)
Druvsort/er: 70% sangiovese och 30% cabernet sauvignon
Provningsdatum: 2017-12-22
Pris: 169kr.

Len, utvecklad smak med torkad frukt, läder, rosblommighet och rejält med fattoner. 70-talsgulbrun i stilen med kakao, kanel, kaffe, kryddor, te, körsbär och apelsinskal. Tankarna svävar blint iväg både mot klassisk vinmark såsom Bordeaux, Bourgogne och Piemonte. Kanske är det andelen Cabernet sauvignon som förbryllar? Det här vinet känns helt färdigt att dricka även om det säkert klarar sig ytterligare en tid i en bra källare. Gott nu som sagt utan att vara ett under av komplexitet.


2012 Tenuta Belguardo
Producent: Marchesi Mazzei
Appellation: Maremma Toscana (DOC)
Druvsort/er: cabernet sauvignon och cabernet franc
Provningsdatum: 2016-06-20
Pris: 199kr.

Färgen skvallrar om ungdom. Rött och klart. Buketten innehåller lager av rosor, polishmedel, fikon, korinter, svarta vinbär, nypon och tobaksfabrik. I munnen är körsbären kärva men saftigt mogna. Syrorna ger mungiporna skjuts uppåt. Lite vanilj men relativt sparsmakad ek. Alla beståndsdelar sitter exakt på rätt plats och vinet är gott redan nu men kan såklart lagras. Och det skulle möjligen vara den enda invändningen. Det skaver ingenstans, allt är lyxigt förpackat.


2009 Villa di Capezzana
Producent: Tenuta di Capezzana
Appellation: Carmignano (DOCG)
Druvsort/er: cabernet sauvignon, Sangiovese
Provningsdatum: 2017-09-23
Pris: 217kr.

Makalöst snygg utveckling med sval, cabbig känsla. Vinet är helt mjukt med saftig frukt och en hel del stall. Körsbär såklart men påtagligt med svarta vinbär och mörka plommon också. Lyxigt rostad ek, tobak och undervegetation ger komplexitet men framförallt är vinet otroligt harmoniskt och gott. En oväntad men klockren wow-upplevelse. Ett stort vin.


2009 Villa di Capezzana
Producent: Tenuta di Capezzana
Appellation: Carmignano (DOCG)
Druvsort/er: cabernet sauvignon, Sangiovese
Provningsdatum: 2015-09-20
Pris: 217kr.
Betyg: 91/100

Mellantunn, röd färg. Intressant doft som speglar druvkompositionen väl med körsbärsbärighet, lättkokta rotfrukter, blommor, lacknafta, rökt chark och stallbacke. Smaken är mycket koncentrerad med rejäla tanniner och frisk syra. Vi får en fruktpackad, kraftfull upplevelse med mycket lång eftersmak. Ett stort vin med stor potential. Frågan är om det inte krävs ytterligare år på rygg för att den maximala potentialen ska uppnås.


2005 Villa di Capezzana
Producent: Tenuta di Capezzana
Appellation: Carmignano (DOCG)
Druvsort/er: 80% sangiovese och 20% cabernet sauvignon
Provningsdatum: 2010-07-31
Pris: 216kr.
Betyg: 92/100

Mörkt, mörkt röd, tät färg med ett skimmer av tegel i kanten. En underbart nyanserad, tät doft möter näsan. Vi ges en hel del utvecklade toner i form av Coca Cola, stallbacke, vitpeppar och svart kaffe, men också fräschör genom rosor, körsbär förstås, samt nypon och lagerblad. På det hela taget mycket snyggt med avvägd ek och väl inbakad Cabernetfeeling. Smaken är suveränt slank och sangiovesefrisk med fint munrunda tanniner. Syrliga körsbär, vitpeppar och mineraler kompletteras fint med stalltoner, jord, kaffe och milda kryddor. Detta är ett mycket vackert balanserat vin, gott redan nu men med fortsatt framtid. Vi antecknar en marginell värme i eftersmaken på minuskontot.


Vita, torra viner


2014 Codice V Mazzei
Producent: Marchesi Mazzei
Appellation: Toscana (IGT)
Druvsort/er: Vermentino
Provningsdatum: 2015-10-22
Pris: 129kr.

Frisk, lite oljig smak med en drös gröna nyanser i form av krusbär, lime, gröna päron och färska, kärva örter. Rejäl mineralbeska i svansen. Mer intressant än gott men vi blir knappast frestade att dricka mer av det här vinet.