Senaste:

Alla provade viner från regionen Bordeaux

Röda viner


2005 Château Barrail du Blanc
Producent: Bordeauxslott
Appellation: St. Émilion Grand Cru
Druvsort/er: 70% merlot, 30% cabernet franc
Provningsdatum: 2014-05-09
Pris: 166kr.

Klart färdigutvecklad, drickfärdig smak med avrundade tanniner. Inslag av rotfrukter, korinter, mynta, jord och stall. Kanske inte ett stort vin men gott i sin utvecklade, ruffiga och lite bonniga stil.


2001 Château Baulos la Vergne
Producent: Bordeauxslott
Appellation: Bordeaux Supérieur
Provningsdatum: 2010-11-06
Pris: 86kr.

Plommonröd färg som närmar sig brunt. Doften är klassisk med inslag av mocka, jord, rotfrukter och köttbuljong. Näsan reagerar lite på en lite kokt, övermogen ton och väcker frågan om vinet är för gammalt. Smaken ger samma intryck, dock med en viss svartvinbärsfräschör. Det här vinet har passerat sin topp för några år sedan varför vi avstår vidare köp. Matchar feta lasagnan på ett bra sätt dock.


2007 Château Beau-Séjour Bécot
Producent: Bordeauxslott
Appellation: St. Émilion Grand Cru
Provningsdatum: 2015-06-06
Pris: 404kr.
Betyg: 90/100

Tät, mörkt rödsvart färg med minimalistiskt utvecklad kant. Doften är stor, ungdomlig och packad med söt frukt helt utan gröna toner. Vi får Cassis, syltade körsbär, vaniljdrömmar och parfymerad tvål. Näsan ger en upplevelse av både modern och klassisk vinmakning. Detta går igen i smaken som är småsträv och fyllig med något avrundade tanniner. Frukten är syrlig och drar åt björnbär och mörka körsbär. Vi bjuds på ett riktigt rikt och mulligt vin med fint integrarad ekpepprighet och rostade kaffetoner. Torrt, medelfyllig och elegant med bra längd ger en suverän drickbarhet just nu. Fantastiskt gott från en knepig årgång och redo att konsumeras nu. Inga problem dock att lagra längre för den som vill slipa ner den minimala spretighet som finns och utveckla ännu mer komplexitet.


1975 Château Beau-Séjour Bécot
Producent: Bordeauxslott
Appellation: St. Émilion Grand Cru
Provningsdatum: 2015-06-06
Pris: 655kr.

Svårbedömt på grund av sin höga ålder och absolut en bra bit förbi sin absoluta topp men definitivt inte förstört. Färgen är tunn och tegelröd. Sniffet är moget, komplext och sammansatt med stor tobak och karamelliserat socker i fokus. Röda bär, violer, söt parfym och mjuk kanel kompletterar. Smaken är även den mogen med stor komplexitet. Tanninerna har torkat ut något men syran är syrligt fräsch. Frukten kan beskrivas som torkade, röda bär men det mesta handlar om rostade toner, rökig tobak, kryddlåda och läder. Ett gammalt vin som har sett sina bättre dagar men som fortfarande erbjuder en stor vinupplevelse. Förvånansvärt god faktiskt. Vi avstår betygsättning.


2008 Château Beau-Site Cru Bourgeois
Producent: Bordeauxslott
Appellation: Saint-Estèphe
Druvsort/er: 71% cabernet sauvignon, 26% merlot, 2% cabernet franc och 1% petit verdot
Provningsdatum: 2014-07-03
Pris: 229kr.

Ungdomlig, frisk och fruktig smak med viss strävhet. Vi bjuds bland annat på klassiska markörer av svarta vinbär, ceder och jord. Bra koncentration och fruktdjup med perfekt balans gör det här till ett drickvänligt vin redan nu. Tanninerna är redan något avrundade men visst kan man tänka sig ett antal år till i källaren för att locka fram ytterligare komplexitet i form av stall och liknande. På det hela taget ett väldigt klassiskt Bordeauxvin med viss lantlighet i bakgrunden.


2000 Château Bel-Air Ortet
Producent: Bordeauxslott
Appellation: Saint-Estèphe
Provningsdatum: 2011-01-29
Pris: 240kr.

Färgen är påtagligt genomsläppligt röd och går mot tegel. En mycket sammansatt och utvecklad doft av höstlöv, burktomater, tomatpuré, spännande djur, fuktig granskog, svamp, torkad frukt, fikon. Ja, allt talar för en kraftig utveckling. Smaken är medelfyllig med en (överraskande) pigg syra och stram tanninstuktur. Vi finner förutom doftintrycken även körsbärskärna och blyertspenna. Vidare skänker lite gräsighet, jordighet och svart te en svärta och stramhet. På det hela taget ett rustikt vin som inte bör lagras mycket längre med risk för att tippa över mognadskanten. Men vi imponeras över lagringskapaciteten och rekommenderar vinet om man vill prova mogen Bordeaux utan att ruinera sig.


2009 Château Cambon la Pelouse
Producent: Bordeauxslott
Appellation: Haut-Médoc
Druvsort/er: 54% merlot, 42% cabernet sauvignon och 4% petit verdot
Provningsdatum: 2015-10-17
Pris: 191kr.
Betyg: 87/100

Det här vinet ligger skönt mittemellan det ungt fruktiga och det utvecklade. Vi får rostade toner, jord, höstlöv, mocka, körsbär och björnbär. Tanninerna är mjuka och syran är balanserad, kanske något avklingande. Ett litet mått av dammighet stör helheten men på det hela taget ett korrekt vin. Inte stort men gott.


2009 Château Cambon la Pelouse
Producent: Bordeauxslott
Appellation: Haut-Médoc
Druvsort/er: 54% merlot, 42% cabernet sauvignon och 4% petit verdot
Provningsdatum: 2013-02-23
Pris: 191kr.
Betyg: 87/100

Blåröd färg. Nyansrik och behaglig men kanske inte så ursprungstypisk doft av hallon, viol, lagerblad, vitpeppar, grönpepparsalami, buljong, smörkola, choklad och kaffe. Juiceig, bärig lite örtig smak med fin kryddighet och god strävhet. Inslag av vitpeppar, mörk choklad och jord. Ett riktigt läskande och piggt vin med hygglig längd i elegant, medelfyllig stil.


2009 Château Carignan
Producent: Bordeauxslott
Appellation: Côtes de Bordeaux
Provningsdatum: 2017-02-25
Pris: 161kr.

Röd Bordeaux är ett säkert kort från goda årgångar, även i de nedre prisklasserna. Här ett lysande exempel med slösaktiga mängder blå Merlotfrukt, superlätt ekfatskänsla och syror så det räcker och blir över. Och tydligare tobaks- och kaffeton får man leta efter. Vardagslyxigt i ordets sanna bemärkelse och samtidigt härligt saftigt och enkelt. Inte många vinstilar klarar av att hålla en sådan spänst sju år efter skörd. Det här vinet lär dock knappast utvecklas ytterligare. Sista flaskan får gå till vårens första fläskkarré på grillen.


2009 Château Carignan
Producent: Bordeauxslott
Appellation: Côtes de Bordeaux
Provningsdatum: 2016-02-26
Pris: 161kr.

Saftig, medelfyllig stil med lite tuffare eftersmak. Svarta vinbär och ceder förstås men också syrliga körsbär och en lätt örtighet. Ett redan nu ganska mjukt och avrundat vin som bör vara på sin topp nu och några år framåt. Riktigt gott.


2004 Château Chasse-Spleen
Producent: Bordeauxslott
Appellation: Moulis-en-Médoc
Provningsdatum: 2015-04-04
Pris: 244kr.
Betyg: 89/100

Redan i den något kokta, burktomatiga doften kan man ana att flaskan har lagrats för varmt under för lång tid. Kommer man runt detta så får man dock en härlig vinupplevelse med rejäl vinbärighet, hårt rostat kaffe och nyvässad blyerspenna, alltihop förpackat i en medelfyllig kropp. Smaken är förövrigt betydligt fräschare och piggare än smaken. Den ovane får lite fjäsk i form av vanilj och mjölkchoklad men knappast så det stör. Ett väldigt gott vin som kanske saknar ett uns komplexitet.


2010 Chateau Croix de Thomas
Producent: Ch Croix de Thomas
Appellation: Saint-Georges Saint-Emilion
Druvsort/er: 80% merlot , 10% cabernet sauvignon och 10% cabernet franc
Provningsdatum: 2016-10-21
Pris: 129kr.
Betyg: 90/100

Vi får här 100% ursprungstypicitet fördelat på 80% Merlot och resten Cab Franc och Cab Sauvignon. Vi får plommon, körsbär och svarta vinbär. Vi får även svamp, blyertspenna, kryddor och rostade ekfat. Frukten är fortfarande ungdomlig och ekfaten kommer garanterat att integreras ytterligare. Alkoholen är ovanligt tilltagen men stör inte helhetsintrycket. En rejäl ryggrad i form av tanniner och syror stakar ut riktningen. Mot källaren.


2010 Château Croix Mouton
Producent: Bordeauxslott
Appellation: Bordeaux Supérieur
Provningsdatum: 2016-12-31
Pris: 180kr.

Tveksamt hur mycket man egentligen kan gnälla på ett vin när man själv har gjort dålig research inför inköpet. Här har vi i alla fall en röd Bordeaux som inte alls känns Bordeaux; hög och inte särskilt balanserad alkohol (14,5%), portvinslik frukt och rejäl fyllighet. Modernt och insmickrande alltså och långtifrån det strama, vresiga som vi söker efter i Bordeaux. Moreller, björnbär och körsbär i likör dominerar med något brända örter och gröna stjälkar i bakgrunden. Syra och strävhet är på plats men koncentrationen känns lite falsk i allt det starka och viskösa så framtidsutsikterna i källaren är nog inte jätteljusa. Gillar man stilen kan det här såklart vara nåt att titta närmre på, det är ju inte på något sätt ett dåligt vin, men då känns det mer naturligt att söka sig mot Valpolicella eller kanske Kalifornien. Vi låter kvarvarande flaskor ligga ett tag till och påminner oss om att läsa på bättre nästa gång vi handlar vin.


2010 Château Cru Cantemerle
Producent: Bordeauxslott
Appellation: Bordeaux Supérieur
Druvsort/er: merlot, cabernet franc och cabernet sauvignon
Provningsdatum: 2011-11-03
Pris: 85kr.

En frisk och fräsch doft och smak. Vi finner svarta vinbär och lakritsrot. Den pigga syran ackompanjeras av en rejäl ekfatssmak. Vinet är kanske inget att analysera över en hel kväll men det slår det mesta i motsvarande prisklass. Vi slås (åter igen) av att en billig Bordeaux kan leverera så mycket ryggrad, oavsett om slottet finns i verkligheten eller inte. Vinet gör sig i kycklinggrytan men skäms sannerligen inte för sig i glaset.


1995 Château de Ferrand
Producent: Bordeauxslott
Appellation: St. Émilion Grand Cru
Provningsdatum: 2010-06-19
Pris: 240kr.

En transparent orangeröd färg med riklig fällning skvallrar om utveckling. Doften bjuder nypon, röda vinbär, mineral och violblom. Luften får verka och vi finner hockeyhandsken upptryckt i ansiktet. Mer tid för luftning och lagerblad och örter markerar. Den sammansatta och utvecklade doften går igen i smaken plus svarta vinbär, svart te, kaffe, choklad, vanilj, blyertspenna, kryddnejlika, osv. Massor av komplexitet. En angenäm körsbärskärna av kärvhet finns i vinet. Vinet är relativt lätt och mycket friskt, på det hela taget i en elegant klassisk stil som vi sällan får uppleva. Ryggraden för lagring står fortfarande stram med tanniner och syror i behåll men vi rekommenderar konsumtion nu så att inte frukten ger vika. En på det hela taget angenäm vinupplevelse och mycket generöst att få ett så pass lagrat vin för den pengen.


2010 Château de Landiras
Producent: Michel Pelissié
Appellation: Graves
Druvsort/er: 75 % merlot, 25 % cabernet sauvignon
Provningsdatum: 2017-06-12
Pris: 148kr.

Här får vi det trygga, stabila och odramatiska i vinform. Det är klassiskt och matvänligt. En snygg stenighet ger ett svalt och stramt anslag. Lite tobak och rostad ek bidrar med tertiäraromer som aldrig går över styr. Frukten är slank och blå, lite svarta vinbär kan urskiljas. Lite stall kan också skönjas men i övrigt är det rent och prydligt. Inte särskilt mycket Merlotkola. Ett gott och andvändbart vin som säkert tål några år till i källaren, om så önskas.


2010 Château de Landiras
Producent: Michel Pelissié
Appellation: Graves
Druvsort/er: 75 % merlot, 25 % cabernet sauvignon
Provningsdatum: 2016-08-06
Pris: 148kr.

Juiceig, läcker känsla med nära nog violblommighet mitt i det svart vinbäriga och plommoniga. Otroligt mjuka och drickbara tanniner med en fin syra som stadgar upp och förlänger smakupplevelsen. Finstämda kaffe- och chokladtoner från eken förgyller och skänker komplexitet men inget snack om att frukten står i centrum här. Ingen idé att vänta längre på det här vinet med tanke på den fina drickbarhet som finns redan nu. Suveränt gott.


2014 Château de Lavison
Producent: Château de Lavison
Appellation: Bordeaux Contrôlée
Provningsdatum: 2016-01-23
Pris: 69kr.

Ett väldigt enkelt vin såklart utan vare sig egentlig själ eller koncentration. Ändå småtrevligt i sin prisklass med fin svartvinbärsbärighet och småkryddighet. Kanske lite väl eksminkat dock med rejäla vanilj- och chokladtoner. I studiesyfte vad årgången kan erbjuda var det här nog inte ett jättebra val men som grytvin fungerar det fint.


2009 Château de Lugagnac
Producent: Château de Lugagnac
Appellation: Bordeaux Contrôlée
Provningsdatum: 2017-03-12
Pris: 131kr.

Billiga Bordeaux-viner från erkänt bra årgångar. Där har ni något av Bordsvinets signum. Den här har vi druckit vid att antal tillfällen och omdömet kvarstår. Det är god utdelning på några år i källaren. Vi får då ett matvin av hög kvalitet som matchar det mer rustika köket. Frukten står som en kvast ur glaset men vi skönjer även lite mer utvecklade toner av kaffe och mocka. Vi anar en Merlot-dominans i den knäckiga godistonen som ligger och pockar i bakgrunden. Gott till söndagslunchen med köttfärslimpa, gräddig sås och rårörda lingon.


2009 Château de Lugagnac
Producent: Château de Lugagnac
Appellation: Bordeaux Contrôlée
Provningsdatum: 2017-01-28
Pris: 131kr.

Det var exakt två år sedan vi provade vinet senast och nu har det hänt en hel del som tyvärr inte kan betecknas som positivt. Då upplevde vi vinet ungt och lite vresigt, om än balanserat och kraftfullt fruktigt. Nu får vi istället en lite stum smakupplevelse med avklingande frukt genom blå plommon och korinter. Desto mer av fat- och mognadstoner så som kaffe, tobak och våta höstlöv. Fortfarande upplever vi ett välstrukturerat vin med tanniner och syra på plats och överlag fin balans på alla fronter. Med viss reservation mot förkylning så känns den här flaskan dock något förbi sin absoluta peak och återstående butelj får därför gå åt inom kort. Lyfter inte alls till köttfärslimpan men passar oväntat nog betydligt bättre till salt- och vinägerchipsen.


2009 Château de Lugagnac
Producent: Château de Lugagnac
Appellation: Bordeaux Contrôlée
Provningsdatum: 2015-01-02
Pris: 131kr.
Betyg: 88/100

Mörk, tät, röd färg. Ungdomlig smak med primära nyanser av svarta vinbär, björnbär, plommon, rostad ek, tobak och mynta. Tanninerna är rejäla med inte direkt illvilliga och syran är fräscht balanserad – beordras lagring alltså – speciellt i kombination med god koncentration. Ett mulligt och rejält vin som är gott nu eller senare, till mat eller utan. Rekommenderas utan minsta tvekan.


2009 Château de Lugagnac
Producent: Château de Lugagnac
Appellation: Bordeaux Contrôlée
Provningsdatum: 2014-09-06
Pris: 131kr.

Fint fruktig, lite örtig smak med bra syra- och tanninstruktur. Vinet uppträder redan väldigt balanserat trots sina stadiga 14,5% alkohol. Strävheten är inte besvärande men de tanniner som finns kan gott rundas av några år. Även de rostade tonerna från ekfatsbehandlingen kan gott få integreras under ett par år för ytterligare harmoni. Redan nu är vinet dock öppet och drickvänligt med svarta vinbär, röd paprika och rökig mineral och passar den som gillar sin Bordeaux ung.


2009 Château de Lugagnac
Producent: Château de Lugagnac
Appellation: Bordeaux Contrôlée
Provningsdatum: 2014-07-21
Pris: 131kr.

Smaken är ungdomligt småsträv och tätt fruktig med välintegrerad ek. Vi får frukter och bär i form av björnbär, plommon, svarta vinbär och blåbär. Ekfatslagringen ger mörk choklad, tobak och nyhyvlad träplanka. Vi finner också en del jordighet och örtighet. Vinet är både modernt med sin rika, extraherade frukt och traditionellt med sin torra, lite ofjäskiga stil, vilket vi gillar. Ett vin med både generositet och stramhet som ingen kan ogilla. Dricks perfekt just nu men är strukturellt sett stabilt nog att klara, och kanske vinna på, låt oss säga fem års ytterligare lagring. Fantastiskt prisläge gör det här till ett absolut måsteköp.


2006 Château de Parenchère
Producent: Bordeauxslott
Appellation: Bordeaux Supérieur
Provningsdatum: 2010-11-12
Pris: 99kr.

Röd färg med fin lyster. Ungdomlig, fruktig, finstämd doft med inslag av mellanmörk choklad, hallon, blåbär, röd paprika och mint. Mustig, gräddig smak med medelfyllig kropp, viss strävhet, balanserad syra och inslag av ekfat, mörka bär, grön paprika, jord och mörk choklad. Vinet har en härlig fräschör utan att vara grönt. Ett enkelt men välgjort vardagsvin som kanske blir lite träigt på egenhand men som lyfter sig flera snäpp till kalvsteken med gräddsås. Helt klart drickfärdigt redan nu men klarar, och kan säkert vinna på, några års lagring.


2004 Château de Reignac
Producent: Bordeauxslott
Appellation: Bordeaux Supérieur
Druvsort/er: 70% merlot, 25% cabernet sauvignon och 5% cabernet franc
Provningsdatum: 2014-05-23
Pris: 116kr.
Betyg: 88/100

Mörkröd färg som blir lite tunnare mot kanten. Utvecklad, varmfruktig, sammansatt doft med lätt stallighet och inslag av mintchoklad, kaffe, mocka, jord och kalk. Smaken är utveckad, frisk och fortfarande något sträv i mullig, stallig stil. Inslag av svarta vinbär, andra mörka bär och örter. Full pott i typicitet vad gäller druvor, årgång och ursprung. Inget stort vin men fantastisk gott och välutvecklat.


2004 Château de Reignac
Producent: Bordeauxslott
Appellation: Bordeaux Supérieur
Druvsort/er: 70% merlot, 25% cabernet sauvignon och 5% cabernet franc
Provningsdatum: 2012-10-27
Pris: 116kr.

Fint utvecklad smak med småanimaliska toner. Tanninerna är nästan helt mjuka och syran är intakt. Vi får en ganska modern upplevelse i form av rejäl mörkfruktighet och luxuösa ektoner. Helheten är varken söt eller kladdig utan snarare väldigt stram och elegant i skönt sval och medelfyllig stil. Vi gillar det här skarpt och kommer att konsumera resterande flaskor inom kort. Superutdelning på fem års lagring i källaren.


2004 Château de Reignac
Producent: Bordeauxslott
Appellation: Bordeaux Supérieur
Druvsort/er: 70% merlot, 25% cabernet sauvignon och 5% cabernet franc
Provningsdatum: 2011-04-19
Pris: 116kr.
Betyg: 87/100

Röd färg med viss genomskinlighet. Frisk, elegant, nyanserad doft med inslag av saltlakrits, stall, körsbärslikör, viol, svarta vinbär, röda äpplen. Fantastiskt intressant och harmoniskt så långt. Superbt välbalanserad, lätt (okoncentrerad säger den kritiske), fräsch smak med härligt nedsmälta tanniner och viss utveckling. Smaknyanserna drar åt syrlig, röd frukt, rostad ek med dragning åt mörk choklad och kaffe, läder, svarta vinbär, peppar och örter. Ett härligt friskt och fräscht vin i lättdrucken stil som tydligt har öppnat upp sig efter några års lagring. Ikväll dricker vi vinet rätt upp och ner men valfri medium köttbit med bea skulle göra sig utmärkt till dess sällskap.


2009 Château de Seguin
Producent: Bordeauxslott
Appellation: Bordeaux Supérieur
Druvsort/er: 45% cabernet sauvignon, 45% merlot och 10% cabernet franc
Provningsdatum: 2011-10-26
Pris: 89kr.

Det här är ett enkelt men generöst fruktigt vin som ändå ger en bra ingång till Bordeaux. Vi får typiska nyanser av svarta vinbär, ceder samt en viss jordighet. Syran är riktigt god och tanninerna mjuka vilket ger en fräsch och drickvänlig munkänsla. Välgjort och gott utan krusiduller. Har förmodligen potential att utvecklas något under ett par år.


1998 Chateau Fonroque
Producent: Bordeauxslott
Appellation: St. Émilion Grand Cru
Provningsdatum: 2010-10-15
Pris: 249kr.
Betyg: 91/100

Tegelröd, något genomskinlig färg. Utvecklad, komplex, nyanserad doft med inslag av burktomat, färska champinjoner, läder, moreller, krut, saltlakrits, mint och svarta vinbär. Fyllig, torr, perfekt balanserad smak med inslag av söt frukt, mörk choklad, kaffekaramell och mineraler. Fortfarande ganska rejäla tanniner vilket borgar för ytterligare lagring. Lång, koncentrerad eftersmak och på det hela taget ett vin som hamnar mitt i prick hos oss.


2009 Château Fourcas Dupré
Producent: Bordeauxslott
Appellation: Listrac-Médoc
Provningsdatum: 2016-05-06
Pris: 170kr.
Betyg: 87/100

Jämfört med den blåbläckiga, ungdomligt fruktiga flaskan som provades nyligen får vi här en betydligt mer mogen upplevelse, både för ögat, näsan och gommen. Färgen är tät med brunröd nyans. Vi får en jordig, mullig och höstig doft med blåbär, kokta rotfrukter och granbarr. Smaken är mogen men fortfarande sträv och med en syra som absolut håller. Murriga men intressanta nyanser av höstlöv, mylla och barr. Den här flaskan behövde inte längre tid på rygg men vi verkar onekligen ha med flaskvariation att göra. Kan eventuellt härledas till lagringsomständigheter. Gott i alla fall.


2009 Château Fourcas Dupré
Producent: Bordeauxslott
Appellation: Listrac-Médoc
Provningsdatum: 2015-02-12
Pris: 170kr.
Betyg: 88/100

Röd, ganska tät färg med blå nyans. Doften är stor och maffig, arketypiskt merlotcabbig, med inslag av vinbär, rostad ek, grön paprika och viss animalitet. Smaken är ung och bläckig med en hel del gröna inslag i form av gräs, örter och paprika. Lite spretig och speciell, kanske inte vad man förväntar sig från årgången men ändå god och föredömligt stram.


2008 Château Fourcas Dupré
Producent: Bordeauxslott
Appellation: Listrac-Médoc
Provningsdatum: 2015-04-01
Pris: 164kr.
Betyg: 87/100

Ganska tät, röd färg med brun kant. Doften är sanslöst lockande och finstämd med mängder av söta, röda och mörka bär, ceder, svartpeppar och choklad av den dyra men halvmörka sorten. Smaken är betydligt stramare med syrliga, röda bär, rostad ek och torkade örter. Frukten är vackert sval och vinet upplevs medelfylligt utan att för den skull bli okoncentrerat. Riktigt gott och klassiskt utan att vara stort på något sätt tycker vi.


2008 Château Fourcas Dupré
Producent: Bordeauxslott
Appellation: Listrac-Médoc
Provningsdatum: 2014-04-09
Pris: 164kr.
Betyg: 86/100

Balanserad, elegant smak med viss utveckling. Bra syra och hyggliga tanniner. Frukten är sötmogen och bjuder på finstämda nyanser av hallon och körsbär. Ekfaten är fint integrerade och bidrar med kakao, valnötter och kaffe. En lite stenig mineralton bidrar till ytterligare komplexitet. Eftersmaken är ganska kort men riktigt god. Helt klart skönt drickbar redan nu men stabil nog att lagras ytterligare för den som önskar.


2008 Château Fourcas Dupré
Producent: Bordeauxslott
Appellation: Listrac-Médoc
Provningsdatum: 2011-07-15
Pris: 164kr.

Här får vi en närmast perfekt upplevelse i munnen: sammetsmjuka tanniner, frisk syra, perfekt balanserad alkohol, pigg ungdomlig rödbärig frukt med fina ektoner och ett uns utveckling. Saknar visserligen lite längd och koncentration men trots detta riktigt gott och välgjort. Kan fungera att lagra ytterligare några år för mer utveckling. Sådant här vill vi se mer av på de svenska vinhyllorna.


2007 Château Fourcas Dupré
Producent: Bordeauxslott
Appellation: Listrac-Médoc
Provningsdatum: 2014-04-11
Pris: 129kr.
Betyg: 78/100

Den här årgången av vinet har tidigare gjort oss besvikna och så är även fallet den här gången. Vi får redan i doften tydliga indikationer på att vindruvorna måste ha haft svårt att mogna fullt ut; det är grönt, kärvt och allmänt ogint med utanpåliggande, alltför rostad, nästan bränd ek. Smaken följer i samma linje med ett överdåd av bitter, grön paprika, rökiga ekfat och bittra örter. Det smyger sig visserligen in stråk av syrliga violpastiller och röda vinbär men dessa bidrar knappast till någon förbättring av den redan sura smaken. Nä, det här vinet, och egentligen hela årgången, glömmer vi gärna bort. Slottet kan producera betydligt bättre viner under år med bättre förutsättningar.


2007 Château Fourcas Dupré
Producent: Bordeauxslott
Appellation: Listrac-Médoc
Provningsdatum: 2012-12-31
Pris: 129kr.

Ganska grön och omogen smak med tunn, kartig frukt. Blåbär, slånbär, gräs, örter och mocka. Snygga fat som känns ganska välintegrerade redan nu. Det här känns inte direkt som ett lagringsobjekt men är inte heller jätteroligt att dricka nu. Kanske kan vinet lyfta något snäpp till en älgstek eller liknande?


2001 Château Fourcas Dupré
Producent: Bordeauxslott
Appellation: Listrac-Médoc
Provningsdatum: 2013-06-14
Pris: 179kr.
Betyg: 88/100

Torr, utvecklad, mycket sammansatt smak i fräsch om än lite småstallig stil. Torkad blåröd frukt, jord och mineral. Vi gillar utvecklingen och den frukt som finns kvar. Vinet är väldigt livligt initialt men blir lite träigt efter luftning. Stark köprekommendation för den som söker utveckling i sin Bordeaux. Klarar bergsäkert flera år till i källaren.


2009 Château Fourcas-Hosten
Producent: Château Fourcas Hosten
Appellation: Listrac-Médoc
Druvsort/er: 45 procent cabernet sauvignon, 45 procent merlot och 10 procent cabernet franc
Provningsdatum: 2017-03-15
Pris: 175kr.

Efter alla utsvävningar känns det tryggt och självklart att landa i en god, röd Bordeaux. Här i form av ett alldeles lagom utvecklat vin med underbar typicitet vad gäller druvor och ursprung. Svarta vinbär, kaffe och rostade ekfat slåss om utrymmet även om röd- och mörkbärigheten i slutändan vinner den kampen. Vi får en avlägsen animalisk nyans men vinet är verkligen inte stalligt på något sätt. Känslan är föredömligt knastertorr med den klassiskt strama, syradrivna och tanninstarka strukturen. Starten är intensiv och landar i det berömda Bordeauxhålet för att återuppstå i ett krämigt avslut. Vi går igång rejält på det här trots att det verkligen inte handlar om ett stort vin. Bara underbart gott och välgjort. Kan såklart ligga åtminstone till sin femtonårsdag men vi ser ingen egentlig anledning till det.


2009 Château Gaudin
Producent: Scea Château Gaudin
Appellation: Pauillac
Provningsdatum: 2017-11-18
Pris: 209kr.

Mörkröd färg med svart kärna och viss utveckling mot kanten. Utvecklad, svartvinbärsfruktig doft med en hel del rostad ek, kaffe och tobak. Fruktig, utvecklad smak med en lätt nyans av stall. Hyfsat mjuk med bra syra och en kropp som är mer fyllig än medelfyllig. Kraftfull men samtidigt elegant. Ett kanonvin både nu och senare.


2009 Château Gaudin
Producent: Scea Château Gaudin
Appellation: Pauillac
Provningsdatum: 2015-07-25
Pris: 209kr.
Betyg: 91/100

Det här är en pigg, mineralisk sexåring med perfekt balans. Ett något modernt snidat vin med flörtig frukt och rejäla ekdoningar, men ändå mer åt det klassiska hållet med sin strama syra och strävhet. Svala svarta vinbär, kaffe, jord och rostad ek i huvudsak men också en härligt animalisk stallighet. Vinet är långtifrån färdigutvecklat och har struktur nog för åtminstone fem år till. Frågan är dock om inte den här stilen mellan det ungdomligt fruktiga och det komplext utvecklade passar oss allra bäst.


2010 Château Grand Barrail Lamarzelle Figeac Grand Cru
Producent: Château Grand Barrail Lamarzelle Figeac
Appellation: St. Émilion Grand Cru
Druvsort/er: 65% merlot, 35% cabernet franc
Provningsdatum: 2017-03-24
Pris: 150kr.

Klassisk Bordeauxröd. Kanske en liten nyans av utveckling. En stor och utvecklad doft. Främst söta fikon, björnbär och röda vinbär. Eken är fint integrerad såväl i doft som smak. I munnen känner vi en liten mineralsträng som adderar ett fräscht uttryck. Vinet känns absolut moget nu och vi tror inte på vidare lagring om man håller på några halvflaskor (som vi). Ett på det hela taget aptitligt vin som är välbalanserat ut i minsta detalj. Vi dricker helt klart för lite Östbordeaux.


2004 Château Grand-Puy-Ducasse
Producent: Bordeauxslott
Appellation: Pauillac
Provningsdatum: 2015-09-12
Pris: 222kr.

Det här vinet har varit på sin topp ett tag nu och kanske till och med börjat sin vandring nedför den toppen. Fortfarande har vi dock ett elegant, superbt sammansatt och harmoniskt vin med mjuka, nästan söta tanniner och komplex frukt med totalt integrerad ek. Svarta vinbär, plommon, korinter, rostat kaffe, tobak och rostad ek kan urskiljas men bildar samtidigt en komplex och sammanvävd helhet. Vi bjuds på en fantastisk drickbarhet och framförallt en otroligt god smak. Bara att gratulera sig själv som lyckades hålla tassarna borta i åtta långa år.


2004 Château Grand-Puy-Ducasse
Producent: Bordeauxslott
Appellation: Pauillac
Provningsdatum: 2014-02-22
Pris: 222kr.
Betyg: 92/100

Makalöst skönt utvecklad just nu med rejäla stalltoner, snyggt integrerad ek i form av kaffe och mörk choklad och fortfarande en rik, fräsch, nästan kanderad fruktighet genom plommon, blåbär och svarta vinbär. Mjukt, sammansatt och väldigt gott med typiskt sval, elegant 04-frukt, helt klart redo att konsumeras inom en snar framtid. Sju långa års lagring har gjort det här vinet gott och absolut varit värt väntan.


2004 Château Grand-Puy-Ducasse
Producent: Bordeauxslott
Appellation: Pauillac
Provningsdatum: 2012-05-26
Pris: 222kr.
Betyg: 92/100

Färgen är röd med lite rostiga utvecklingsnyanser. I sniffet får vi en superharmonisk och intressant upplevelse i form av ungdomliga björnbär och körsbär men också mer utvecklade toner av kokta rotfrukter och häst. Härligt stenig mineral, kakao och häststallar kompletterar fint. Smaken är klassiskt stram och medelfyllig med välbekanta noter av svarta vinbär, körsbär, kaffe, ekfat och sten. Vackert sammansatt i full balans. Vinet känns redan ganska drickvänligt men ett par år till i källaren kommer inte att skada.


2016 Château Haut Brandey
Producent: Château Haut Brandey
Appellation: Bordeaux Contrôlée
Druvsort/er: 56% merlot, 36% cabernet franc och 8% cabernet sauvignon
Provningsdatum: 2017-10-27
Pris: 90kr.

Sötfruktig smak med svarta vinbär, jord, tobak och en något oren ton som påminner om källare eller undervegetation. Bra bett i tanninerna och pigg syra ger ett välstrukturerat vin även om koncentration och längd kanske inte håller hela vägen. Kan säkert vinna på att lugna ner sig några år i en bra källare.


2009 Château Haut-Chaigneau
Producent: Château Haut-Chaigneau
Appellation: Lalande de Pomerol
Provningsdatum: 2016-01-30
Pris: 163kr.
Betyg: 89/100

Röd färg med lätt tegelorange kant. Doften är typisk på många sätt med robusta, mulliga nyanser av plommon, skog och jord. Smaken är stor och fyllig av årgångens generositet i torr, rustik och rejält ekad stil. Paprika, mint och tobak spelar fint med ekkryddan. På det hela taget ett riktigt gott vin som med några år på rygg har börjat få en fin harmoni. Möjligen vill man integrera eken och det något värmande slutet ytterligare genom lagring men vi ser det inte som någon nödvändighet.


2009 Château Haut-Chaigneau
Producent: Vignobles Chatonnet
Appellation: Lalande de Pomerol
Druvsort/er: 90% merlot, 10% cabernet franc
Provningsdatum: 2015-09-20
Pris: 163kr.

Ganska tät, röd färg med viss utveckling mot kanten. Doften är kryddig av rostad ek och tungt mörkfruktig med en lite kokt nyans av burktomater samt lite brända örter. Vi anar för varm lagring. Smaken är något svart och lite bränd med nötkola, mörka kärva bär och korinter. Det här är ett väldigt stram vin med ganska torra tanniner och en lite trött och dammig finish. Koncentration och längd finns dock liksom en fin mineralpepprighet. Kanske är det här bara en dålig flaska?


2015 Château Haut-Landon
Producent: Belliard Vins Sélections
Appellation: Bordeaux Supérieur
Provningsdatum: 2017-08-20
Pris: 89kr.

En lätt och saftig röd Bordeaux som i positiv bemärkelse gäckar våra sinnen. Näsan säger Sauvignon blanc, gommen säger Cabernet franc. Facit säger Merlot. Vi får citrus, nässlor, svarta vinbär, jordgubbar och mörk rom. Busigt och intressant och förmodligen värt några hylldecimeter i källaren.


2000 Château Hourtin-Ducasse
Producent: Bordeauxslott
Appellation: Haut-Médoc
Druvsort/er: cabernet sauvignon 67%, merlot 26%, cabernet franc 6%, petit verdot 1%
Provningsdatum: 2014-06-07
Pris: 100kr.

Mörkröd färg, lite blekt av tidens tand med brunt skimmer mot kanten. Doften är mogen och fruktlös med råa animaliska toner, jord, blomvatten, murket trä och bränt socker. Doftintrycken skvallrar tydligt om att vinet har passerat sin topp vilket också bekräftas i smaken. Det finns dock en del fina nyanser av kanderad frukt, fudge och stall att hämta men också störande, sura toner av disktrasa. Borde ha druckits för fem år sedan enligt våra tidigare noteringar.


2000 Château Hourtin-Ducasse
Producent: Bordeauxslott
Appellation: Haut-Médoc
Druvsort/er: cabernet sauvignon 67%, merlot 26%, cabernet franc 6%, petit verdot 1%
Provningsdatum: 2011-03-05
Pris: 100kr.

Röd färg. Stor, frisk, utvecklad smak med delikata röd vinbärsbärighet och delikata ektoner. Medelfyllig, välbalanserad smak med inslag av svarta vinbär, enbär och ek. Ett skönt vin i lätt stil helt utan felaktigheter. Riktigt fin utveckling och utdelning för ett så pass enkelt vin.


2010 Château L'Ermitage
Producent: Vignobles Thomas
Appellation: Listrac-Médoc
Druvsort/er: 50% merlot, 40% cabernet sauvignon och 10% petit verdot
Provningsdatum: 2015-10-03
Pris: 119kr.

Kortfattat är detta fortfarande ett ungt vin med imponerande struktur sett utifrån prisklassen. Syra och tanniner är på plats och ger en bra bakgrund till den rika, blåbäriga frukten och den sparsamma ekbehandlingen. Spara eller drick nu. Senare (klenare) årgångar har upplevts betydligt fattigare.


2010 Château L'Ermitage
Producent: Vignobles Thomas
Appellation: Listrac-Médoc
Druvsort/er: 50% merlot, 40% cabernet sauvignon och 10% petit verdot
Provningsdatum: 2014-12-29
Pris: 119kr.
Betyg: 87/100

Smakintrycken från ett år tillbaka kvarstår: härligt tät, solmogen frukt i form av svarta vinbär, plommon, röd paprika och ceder. Ektonerna har nu integrerats fint i vinet och vilket gör helhetsupplevelsen mer harmonisk. Tanninerna är fortfarande intakta, så ytterligare lagring är inga problem. Gott redan nu dock för den som gillar unga viner.


2010 Château L'Ermitage
Producent: Vignobles Thomas
Appellation: Listrac-Médoc
Druvsort/er: 50% merlot, 40% cabernet sauvignon och 10% petit verdot
Provningsdatum: 2014-03-03
Pris: 119kr.
Betyg: 87/100

Härligt frukttätt med fin syra och bra strävhet i gränslandet mellan det moderna och det traditionella. Frukten är fullmogen och nästan söt i sin framtoning och ekfaten ligger lite väl mycket utanpå i dagsläget; beordras lagring alltså. Smaken är förövrigt ganska cabernetbetonad med typiska markörer av svarta vinbär, plommon, lite röd paprika och ceder. Faten ger härliga moccatoner och vi hittar också en rejäl jordighet. Helt klart ett vin som går att dricka på den ungdomliga frukten men som med fördel kan sparas fem år eller så för avrundning och utveckling. Riktigt gott.


2007 Château la Commanderie de Mazeyres
Producent: Bordeauxslott
Appellation: Pomerol
Provningsdatum: 2014-04-11
Pris: 218kr.
Betyg: 87/100

Här är en 2007a från Bordeaux som levererar lite mer än vad årgången tillåter. Vi får ett balanserat vin i elegant, medelfyllig stil med bara ett uns gröna toner av mynta och grönpeppar. Desto mer av saftiga svarta vinbär, söta plommon och en kaffegod ekfatsrost. Vinet är lite tunt i frukten och känns något lättviktigt men som helhet är det ett välkomponerat vinbygge som för oss kom till sin fulla rätt till rådjurssteken med gräddiga svampsåsen. Vi anar att vinet dricks bäst snarast då det saknas lite substans för ytterligare lagring.


2007 Château la Commanderie de Mazeyres
Producent: Bordeauxslott
Appellation: Pomerol
Provningsdatum: 2013-08-17
Pris: 218kr.
Betyg: 85/100

Ganska tät, rödsvart färg. Doften har viss utveckling med djup fruktighet. Blåbär, björnbär, nyslaget gräs, grön paprika, dill och rostad ek. Smaken är inte helt harmonisk med lite gräsiga, kartiga inslag. Vinet känns lite omoget med sin torra strävhet, vassa syra och svarta fruktighet. Koncentration och ambition finns men vi vill verkligen inte ha vår Bordeaux så här kantig och ogin.


2000 Château La Garde
Producent: Bordeauxslott
Appellation: Pessac-Léognan
Provningsdatum: 2014-08-17
Pris: 299kr.
Betyg: 92/100

Röd, tät färg med svart kärna. Varmt sötfruktig på näsan med typisk mörkbärighet, kryddor, mörk choklad, grön paprika och blyertspenna. Smaken bjuder på stor sötmogen frukt i rejält fyllig stil med mörka bär, grön paprika, kaffe och gräs. Supertypiskt cabbig i juiceig, nästan löjligt drickgod stil. Ingen idé att vänta längre på det här vinet om du sitter på det, drickfönstret är vidöppet och utvecklingskurvan på sin peak. Imponerande på alla sätt och framför allt otroligt gott.


2011 Château la Tour de By
Producent: Bordeauxslott
Appellation: Médoc
Druvsort/er: 60% cabernet sauvignon, 35% merlot och 5% petit verdot
Provningsdatum: 2015-10-24
Pris: 149kr.

Ungdomligt mörklila färg. Typisk Bordeaux-näsa med mörka bär, svamp, höst, skog och rostad ek. Förvånansvärt drickbar redan nu om man gillar lite tuffa tag. Slånbär, vinbär och blyertspenna naturligtvis. Ögonkakao. Stram. Allt vi gillar sådär i all enkelhet. Kan säkert lagras med framgång om man vill mjuka upp något.


2009 Château Labadie
Producent: Bordeauxslott
Appellation: Côtes de Bourg
Provningsdatum: 2014-07-15
Pris: 112kr.
Betyg: 86/100

Behaglig och harmonisk på smaken med bra syra, mjuka tanniner och rik frukt. Plommon, körsbär och choklad ger ett okomplicerat vin som dricker bra nu utan vidare lagring.


2004 Château Labadie
Producent: Bordeauxslott
Appellation: Côtes de Bourg
Provningsdatum: 2016-09-05
Pris: 129kr.
Betyg: 86/100

Färgen skvallrar med sin lätt tegelröda tunga och genomsläppliga kropp om viss utveckling. I doften finner vi blåbär och svarta vinbär. Typiska toner av grön paprika och blyertspenna följer. Vi får även buljong och avkok på rotfrukter. I munnen ligger vinet svalt och med relativt smal kropp. Syrorna är friska och pigga. Kanske en avspegling av årgången. Chateau Labadie har med åren blivit lite av vårt husvin. Och vi ser ingen anledning att ändra på det så länge man får så mycket Bordeauxtypicitet för en rimlig peng. Men det kräver lite tålamod för att lagra fram drickbarheten.


2003 Château Labadie
Producent: Bordeauxslott
Appellation: Côtes de Bourg
Provningsdatum: 2014-08-17
Pris: 99kr.
Betyg: 88/100

Röd, mer än medeltät färg. Djup, kryddig, örtig och rödbärig på näsan med vinbär, rostad ek, svamp, buljong och salami. Smaken är kryddig och mustig med mineralisk energi och ekpepprighet. Ett fint strukturerat vin med god syra, mjuka tanniner och en närmast perfekt utveckling. Superharmonisk och maximalt drickbar med god längd.


2003 Château Labadie
Producent: Bordeauxslott
Appellation: Côtes de Bourg
Provningsdatum: 2012-06-05
Pris: 99kr.
Betyg: 90/100

Röd färg. Klassiskt grön paprikaaktig, örtig doft med inslag av choklad och rostat kaffe. Smaken är ung med fräsch munkänsla och en angenäm tanninsträvhet. Svart toner av grillkol, höstlöv, blod och järn. Riktigt nyansrik och intressant och ännu en påminnelse om vad som bör finnas för lagring i vinkällaren.


2002 Château Labadie
Producent: Bordeauxslott
Appellation: Côtes de Bourg
Provningsdatum: 2014-08-23
Pris: 99kr.
Betyg: 87/100

Färgen är röd med viss utveckling. På näsan mängder med cabernetiga svarta vinbär men också mint, lakrits, rosor samt lite bonniga skittoner. Smaken är stor och mustig med svarta vinbär, lakrits, stall och viss mineralsälta. Ett fantastiskt välutvecklat vin, nu med helt nedsmälta, drickvänliga tanniner.


2009 Château Le Boscq
Producent: Vignobles Dourthe
Appellation: Saint-Estèphe
Druvsort/er: 60% merlot, 27% cabernet sauvignon, 10% petit verdot och 3% cabernet franc
Provningsdatum: 2018-01-03
Pris: 269kr.

Svärtad, småstjälkig smak med rikliga mängder ek genom kokosbollar, tobak och rostade nötter. Fin svart vinbärs- och plommonfrukt samt ett lite pepprigt avslut. Ett harmoniskt vin med god stoppning som absolut bör lagras längre för att integrera eken och locka fram mer komplexitet.


2009 Château Le Boscq
Producent: Vignobles Dourthe
Appellation: Saint-Estèphe
Druvsort/er: 60% merlot, 27% cabernet sauvignon, 10% petit verdot och 3% cabernet franc
Provningsdatum: 2015-11-13
Pris: 269kr.

Hämtar upp en flaska Ch Le Boscq ur källaren. Utseendemässigt väldigt tätt vin med viss utveckling. Doften antyder toner av kanel, mintighet, svarta vinbär och ceder med viss utveckling. Tyvärr har lagringen av vinet inte varit perfekt vilket kan antydas initialt i doften. Ursprunget går dock ej att ta miste på. Smaken är medelfyllig med plommon, svarta vinbär, toner av lakrits och kryddor. Ett bra gjort vin som är mycket gott och ursprungstypiskt och med en eftersmak som dröjer sig kvar. Kan inte hitta några fel men saknar kanske power och viss finess för att bli outstanding. Den bra årgången borgar för ytterligare lagring. Funkar bra att dricka nu och förmodligen en fem år till. Lämnar den tomma flaskan med en skön känsla av bra standardbordeaux!


2009 Château le Bruilleau Rouge
Producent: Bedicheau
Appellation: Pessac-Léognan
Druvsort/er: 52% merlot, 48% cabernet sauvignon
Provningsdatum: 2017-03-02
Pris: 159kr.

Inte mycket att orda om. En riktigt god, smått utvecklad röd Bordeaux från ett bra år. Frukten bär på typiska markörer av svarta vinbär (som börjar dra mot korinter), svenska blåbär och kokta rödbetor. Ekfaten bidrar med kaffe och mörk choklad. Tanninerna börjar rundas av nu och frukten transformeras till komplexare nyanser. Stabilt och gott utan att vara stort men landar snyggt mellan det unga och utvecklade. Bra utdelning av några års källarlagring.


2009 Château le Bruilleau Rouge
Producent: Bedicheau
Appellation: Pessac-Léognan
Druvsort/er: 52% merlot, 48% cabernet sauvignon
Provningsdatum: 2015-08-06
Pris: 159kr.
Betyg: 89/100

Inte mycket har hänt sedan vi provade vinet för ett kvartal sedan, möjligen har en lätt stallighet getts utrymme utöver den kraftfulla frukten. Snyggt balanserad och strukturerad smak med fet frukt och välavvägd ek någonstans i gränslandet mellan det klassiska och det moderna. Fortfarande lite ungt och spretigt men helt klart drickvänligt redan nu. Ingen tvekan om att det finns lagringspotential dock. God blandning av cassis, mintchoklad, rostad ek, tobak och lakrits. Stark rekommendation.


2009 Château le Bruilleau Rouge
Producent: Bedicheau
Appellation: Pessac-Léognan
Druvsort/er: 52% merlot, 48% cabernet sauvignon
Provningsdatum: 2014-05-09
Pris: 159kr.

Snyggt balanserad och strukturerad smak med fet frukt och välavvägd ek någonstans i gränslandet mellan det klassiska och det moderna. Fortfarande lite ungt och spretigt men helt klart drickvänligt redan nu. Ingen tvekan om att det finns lagringspotential dock. Goda blandning av cassis, mintchoklad, rostad ek, tobak och lakrits. Stark rekommendation.


2001 Chateau Le Coteau
Producent: Bordeauxslott
Appellation: Margaux
Druvsort/er: Grape varieties grown : 65 % cabernet sauvignon, 25 % merlot, 8 % cabernet franc, 2% petit verdot
Provningsdatum: 2011-05-07
Pris: 179kr.

En aning utveckling kan skönjas i den begynnande tegelröda färgen. Doften är omedelbart stallig med svarta vinbär och mörk choklad i bakgrunden. Smaken är härligt utvecklad med torkad frukt och tanninerna finstämt avrundade. Vinet har utvecklats exakt så som vi hoppades när vi provade vinet senast för fem år sedan. Vresigheten och svärtan är nu borta och vinet är oerhört njutbart i klassisk stil.


2007 Château Le Sartre Cabernet Merlot
Producent: Château Le Sartre
Appellation: Pessac-Léognan
Provningsdatum: 2013-07-24
Pris: 186kr.
Betyg: 85/100

Rubinröd färg med viss fällning. Varm, jordig doft med djup svartvinbärsfruktighet och välintegrerade fattoner i skepnad av choklad och kaffe. Läckert och inbjudande, nästan lite fjäskigt sötfruktigt, helt utan den förväntade årgångstypiska gröna tonen. Smaken ger i kontrast en smal och smäcker, mer uppstramad upplevelse med härlig syra- och tanninstuktur. Bra uppbyggnad av blåfruktighet med en twist av grön paprika och örtbeska. En del lantliga lagårdsnyanser, jord och kaffe ger ytterligare komplexitet. Det här är absolut ett stabilt vin från en knepig årgång som känns helt drickfärdig just nu. Flaskan går åt snabbt som tv-sällskap och till den hemgjorda hamburgaren får vinet ytterligare ett användningsområde. Vi tackar 07an för en fin historielektion och ser fram emot att prova exempelvis 09an och 10an.


2009 Château Liversan
Producent: Château Liversan
Appellation: Haut-Médoc
Druvsort/er: merlot 50%, cabernet sauvignon 49%, cabernet franc 1%
Provningsdatum: 2014-07-09
Pris: 149kr.

Vinbärssyrlig, fruktig smak med nyanser av röda vinbär, körsbär, blåbär, jord, choklad och våta stenar. Fint balanserad alkohol och redan nu drickvänliga tanniner. Frukten är generös och ekbehandlingen återhållsam. En riktigt skön, röd Bordeaux som knappast håller för djupare analys men som däremot är förbaskat god och välgjort. Håller lätt många år i källaren men är riktigt smaskig redan nu. Stark köprekommendation om du gillar stilen.


2006 Chateau Malescasse
Producent: Bordeauxslott
Appellation: Haut-Médoc
Druvsort/er: 35% merlot 55% cabernet sauvignon och 10 % cabernet franc
Provningsdatum: 2012-10-06
Pris: 162kr.

Typisk, något utvecklad doft med plommon, björnbär, kaffe och tobak. Sval och skön munkänsla med lätta tanniner och fullkomlig balans. Intrycken från doften utökas med lite uppiggande svarta vinbär. Det här är Bordeaux i den här prisklassen precis som vi vill ha den. Stramt och nyanserat med härlig utveckling och god balans.


2005 Château Mazeyres
Producent: Bordeauxslott
Appellation: Pomerol
Provningsdatum: 2016-05-14
Pris: 190kr.

Omdömena från förra provningen nyligen består även för denna flaska (den sista i ett fyrpack): i stort sett perfekt utveckling. Fortfarande riktigt stark, sval, blå frukt och till det adderat en suverän stallighet. Smaken är också fint ekkryddad med en snygg mintchokladighet. Tanninerna är närvarande men mjuka och syran frisk utan att vara vass. Det här är som att dricka sammet och en påminnelse varför källaren är/bör vara fylld med röd Bordeaux.


2005 Château Mazeyres
Producent: Bordeauxslott
Appellation: Pomerol
Provningsdatum: 2016-04-30
Pris: 190kr.

Tvivelsutan den bästa flaskan av hittills tre provade av det här vinet. Mycket tack vare den nu i stort sett perfekta utvecklingen. Fortfarande riktigt stark, sval, blå frukt och till det adderat en suverän stallighet. Smaken är också fint ekkryddad med en snygg mintchikladighet. Tanninerna är sammetslena och syran frisk utan att vara vass. Det här är som att dricka sammet. En flaska kvar i källaren och den kommer inte att överleva detta år.


2005 Château Mazeyres
Producent: Bordeauxslott
Appellation: Pomerol
Provningsdatum: 2015-04-25
Pris: 190kr.

Saftig, mjuk och klart utvecklad smak med pigg blå frukt, en liten paprikabeska och mintchocklad. Härligt drickfärdig med nedsmälta tanniner, sammansatt smakpalett och en liten fin nyans av stallighet. Otroligt gott och småkomplext men vi saknar kanske ytterligare en dimension för att kalla vinet stort.


2005 Château Mazeyres
Producent: Bordeauxslott
Appellation: Pomerol
Provningsdatum: 2012-10-06
Pris: 190kr.
Betyg: 88/100

Röd färg med viss utveckling. Något utvecklad, samtidigt oförlöst, animalisk doft med inslag av korinter, svarta vinbär, mintchoklad, örter och stenig mineral. Smaken är torr med polerade tanniner. Vi hittar en del svarta, funkiga toner tillsammans med rostad ek som inte känns helt integrerad samt torkade örter. Det här är ett majestätiskt och elegant vin där drickfönstret precis har öppnats på glänt. Koncentration och längd är finfin men vi önskar lite mer frukt och generositet. Följande flaskor får vänta några år.


2005 Château Merville
Producent: Bordeauxslott
Appellation: Saint-Estèphe
Provningsdatum: 2011-05-02
Pris: 150kr.

Röd färg med antydan till utveckling. Stor, fruktig, något utvecklad smak med bra tanniner och god syra. Inslag plommon, svarta vinbär, moreller och intensivt grönbrända ektoner som dock luftas bort efter ett tag. Luftningen ger oss en aning om vad som komma skall i form av animaliska toner. Klassisk, medelfyllig, stram stil med perfekt balanserad alkohol. Lagras.


2000 Château Noaillac
Producent: Bordeauxslott
Appellation: Médoc
Druvsort/er: Egendomen är planterad med 50 % merlot, 45 % cabernet sauvignon och 5 % petit verdot
Provningsdatum: 2014-08-23
Pris: 222kr.
Betyg: 86/100

Röd färg som är ordentligt genomskinlig. Doften är initialt rejält smörkoladominerad men får med luftning en mer seriös framtoning med röda bär och örter. Smaken är utvecklad och mjuk, fortfarande syrafrisk, med eleganta kryddor, örter och svartvinbärsfrukt. Utvecklingen är rejäl men riktigt bra även om vinet i sig är lite tunt. Helt klart intressant och gott dock och väl värt att vänta på.


2007 Château Ormes de Pez
Producent: Bordeauxslott
Appellation: Saint-Estèphe
Provningsdatum: 2016-10-16
Pris: 289kr.
Betyg: 88/100

Den röda genomsläppliga färgen med sin tegelkant antyder utveckling. På doften tar vi initialt in plommon och Merlotknäckighet. I munnen ligger vinet slankt med mjuka avrundade tanniner. Koncentration och längd är helt ok. Efter luftning får vi lätt brända örter, kaffe och vanilj som skvallrar om rejält rostade ekfat. En aning portvinsnäsa framträder i avslutet och vi tar det som ett välment råd att inte lagra vidare.


2004 Château Ormes de Pez
Producent: Bordeauxslott
Appellation: Saint-Estèphe
Provningsdatum: 2017-09-23
Pris: 207kr.

Rejält utvecklad nu med russinaktiga toner, korinter, burktomat, höstlöv och torkade djurhudar. Samtidigt vital med pigg syra och energisk mineral. Upplevelsen i munnen är mjuk och rund och även om det är en smaksak hur utvecklad man vill ha sitt vin så kommer vi överens om att vinet förmodligen inte har något att vinna på ytterligare lagring.


2004 Château Ormes de Pez
Producent: Bordeauxslott
Appellation: Saint-Estèphe
Provningsdatum: 2015-07-08
Pris: 207kr.

Det här vinet uppvisar precis de egenskaper som vi söker hos en åldrad Bordeaux: mjukt avrundade tanniner, integrerad ek, utvecklad fruktighet och en övergripande harmoni. Samtidigt som vinet är fullständigt balanserat och oerhört drickvänligt är det kanske inte stort. Det saknas längd och komplexitet men det är egentligen oväsentligt när det som bjuds är så gott och tillfredsställande. Vi får en sammansatt smak där vi kan urskilja jord, tobak och multna löv men också piggare nyanser av röda och svarta bär, violblommighet och milda örter. Vi är ganska säkra på att vinet befinner sig på sin topp och drar därför korken ur den sista flaskan inom ett halvår.


2004 Château Ormes de Pez
Producent: Bordeauxslott
Appellation: Saint-Estèphe
Provningsdatum: 2014-02-28
Pris: 207kr.
Betyg: 89/100

Det här vinet har utvecklats en hel del sedan vi provade det för dryga tre år sedan; den sötfjäskiga frukten har dragit ihop sig och blivit mer elegant och stram, den smörkoladoftande eken har integrerats och drar nu mer åt klassiska kaffebittra nyanser. I övrigt är det här som tidigare noterats ett stabilt vinbygge med skönt djup i den mörka frukten, god läskande röd vinbärssyra, rejäla men avrundade tanniner i en traditionell, robust, opolerad stil som vi gillar. Det här är riktigt gott men våra förväntningar införlivas trots allt inte riktigt och frågan är vad som skulle kunna hända med ytterligare lagring. Vi får be att återkomma i frågan.


2004 Château Ormes de Pez
Producent: Bordeauxslott
Appellation: Saint-Estèphe
Provningsdatum: 2010-10-16
Pris: 207kr.
Betyg: 90/100

Lagra eller lufta läng(r)e. Och med det sagt: Färgen är tätt röd. Inte direkt ungdomligt blåröd, snarare helt enkelt röd. Doften ger en rik fruktighet och bärighet med en ganska markant smörkolaekig nyans. Hallon, svarta vinbär, jordgubbar, lite röd paprika dominerar i en ganska modern, lite sötfjäskig stil. Vi smakar. Syran är fortfarande hög och frukten är tack och lov så där härligt 04-sval som vi gillar. Tanninerna är redan nu ganska nedslipade och drickvänliga. Mörkfruktighet och rostad ek dominerar och det hela känns lite spretigt och ointegrerat. Visst, det finns en lätt utveckling i både doft och smak men det här vinet behöver ytterligare tid i källar'n för att nå sin fulla potential. Drickfönstret har precis öppnats på glänt och borde inom ett par år stå på vid gavel.


2009 Château Paloumey
Producent: Bordeauxslott
Appellation: Haut-Médoc
Druvsort/er: 51% cabernet sauvignon och 49% merlot
Provningsdatum: 2017-12-10
Pris: 159kr.

Smaken är vidöppen med mörk frukt i form av körsbär, björnbär och plommon. Ektoner såklart samt våt tobak, lätt animalitet, viss stenighet och en avlägsen blommighet. Otroligt fin utdelning med tanke på att vinet i sin ungdom upplevdes ganska knutet och taggigt. Välstrukturerat med tanniner och syra nog för säkert ytterligare 5-10 år i källaren beroende på tycke och smak.


2009 Château Paloumey
Producent: Bordeauxslott
Appellation: Haut-Médoc
Druvsort/er: 51% cabernet sauvignon och 49% merlot
Provningsdatum: 2014-06-20
Pris: 159kr.
Betyg: 90/100

Mörkt rödsvart färg. Mörkbärig, otroligt lockande doft med viss utveckling. Inslag av svarta vinbär, viol, kalk och hästsadel. Smaken är utvecklad och kraftfull med avrundade tanniner. Vi får svarta vinbär, slånbär, kaffe, mörk ek och ett mineraliskt avslut. Eftersmaken är lång och elegant. Makalöst bra i sin prisklass.


1998 Château Peybonhomme Les Tours
Producent: Bordeauxslott
Appellation: Premières Côtes de Blaye
Provningsdatum: 2010-12-11
Pris: 160kr.

Färgen är rödbrun, tänk köttbuljong med plommonnyans. Sniffet ger en magisk kompott av mognad och sötsyrlig frukt. Associationerna går mot en sensommarkväll när daggen har lagt sig i skogsdungen. Vi hittar murken trästock, lite svamp och mossa men även fräschör i form av skogshallon, lingon, granbarrskott och mosade bär av pors. Utöver detta finns en härlig sötkryddig ton. Ceder- och svarta vinbärstoner ger druva och ursprung. Trots att nyansrikedomen är stor är helheten väldigt sammansatt och harmonisk. Det är faktiskt så här vi vill att viner ska dofta; komplext och inbjudande. Smaken ger en frisk ton av körsbär, lingon och blåbär. Mognaden finns där med lädertoner. Eken är snyggt integrerad med undertoner av kaffe och choklad. Tanninerna är helt nedslipade och ultimat drickvänliga, syran är vital, balansen superb och alkoholen på en låg nivå (12%) vilket gör vinet lätt och luftigt i munnen. De enda anmärkningar vi har är kanske att eftersmaken kunde ha varit längre och trycket i mellanregistret kunde ha varit lite större. I sin prisklass (vi snackar ändå mogen Bordeaux) ser vi bara en stor fet fyndstämpel framför oss. Varm rekommendation oavsett pris.


2000 Château Peyrat-Fourthon
Producent: Bordeauxslott
Appellation: Haut-Médoc
Druvsort/er: 55% cabernet sauvignon, 36% merlot, 5% cabernet franc, 4% petit verdot
Provningsdatum: 2011-05-04
Pris: 160kr.

Stor, mogen smak med mjuka tanniner och bra syra. Kryddig, mustig stil med rik söt frukt. Inslag av svarta vinbär, russin, läder, torkad frukt och dill. Ett riktigt elegant och drickfärdigt vin med superbalanserad alkohol. Det enda som stör är vissa av de lite skumma mognadstonerna som närmast påminner om en lite för gammal Rioja.


2005 Château Picque Caillou
Producent: Bordeauxslott
Appellation: Pessac-Léognan
Provningsdatum: 2015-07-17
Pris: 141kr.
Betyg: 87/100

Ett härligt utvecklat vin. Inget särskilt har egentligen hänt sedan vi testade vinet för ett år sedan, möjligtvis har tanninerna slipats ner ytterligare och stalligheten getts mer utrymme. Annars är det klassiska noter av blåbär, svarta vinbär, paprika, mynta och kaffe som kan anas i den nu sammansatta smaken. Som tidigare noterat varken särskilt stort eller komplext, bara fruktansvärt gott och drickfärdigt. Som vanligt fin källarutdelning för en enklare Bordeaux från en god årgång. Ryggbiffen mådde inte dåligt i vinets sällskap skall tilläggas.


2005 Château Picque Caillou
Producent: Bordeauxslott
Appellation: Pessac-Léognan
Provningsdatum: 2014-09-20
Pris: 141kr.
Betyg: 86/100

Det här vinet dricks väldigt bra just nu. Tanninerna är nedslipade och frukten har smält samman till en harmonisk enhet. Mörka bär, röd paprika, mynta, rostat kaffe och stall. Välstrukturerat, klassiskt och gott men saknar också djup och komplexitet.


2005 Château Picque Caillou
Producent: Bordeauxslott
Appellation: Pessac-Léognan
Provningsdatum: 2013-10-05
Pris: 141kr.
Betyg: 88/100

Tät, rödsvart färg. Skönt parfymerad, kraftfullt fruktig doft med snyggt inbyggd ek. Tydligt blåfruktig med svarta vinbär, björnbär och blåbär i fokus. Riktigt seriöst och lovande så här långt. Smaken gör oss knappast besvikna. Vi får en riktigt stram upplevelse med rejäla syror och tanniner. Frukten är fortfarande i fokus men vi får också en liten utveckling i form av lagårdstoner. Helheten är harmonisk och de ingående komponenterna samspelar för tillfället helt utan anmärkning. Mitt i analyserandet kommer vi på att de är väldans gott också. Drickbarheten är superb med slank men mogen frukt och med lite lagom utveckling. Bordeauxer från goda årgångar i gynnsamt köpläge gör oss sällan besvikna, inte heller denna gång. Klarar ytterligare lagring men vi klipper nog återstående flaskor inom några år.


2000 Château Picque Caillou
Producent: Bordeauxslott
Appellation: Pessac-Léognan
Provningsdatum: 2014-11-29
Pris: 174kr.

Vinet har åldrats med värdighet sedan vi provade senast. Det rör sig fortfarande på mycket lätta fötter. Visst är färgen lite mer utvecklad åt det tegelröda hållet, men doft och smak är påfallande oförändrade. Frukten är fortfarande rejält generös. Mörka bär, tung tobak och julkryddor dominerar doft och smak. Kaffe och vanilj kommer i mellanregistret.. En blyertspenna doppad i frisk mentolmineral träder fram i avslutet. Tanninerna och syrorna har rundats av ytterligare men ryggraden är påfallande intakt. Vi lyfter på hatten och sörjer att inte fler flaskor inköptes av den fantastiska årgången.


2009 Château Plain-Point
Producent: Bordeauxslott
Appellation: Fronsac
Druvsort/er: merlot 70%, cabernet sauvignon 25%, cabernet franc 5%
Provningsdatum: 2017-08-19
Pris: 150kr.

Svårslaget i sin prisklass. En otroligt fullmatad Bordeauxblend som vi har provat ett antal gånger nu. Den här flaskan levererar fullt ut på ett sätt som de andra inte riktigt har kunnat matcha. Sista flaskan ur ett fyrpack och vi intalar oss att vinet är på sin absoluta topp just nu (även om vi inser att det lätt kunde ha legat tio år till i källaren). Krämig svartvinbärsfrukt, lätt stallighet, steniga grusvägar och en närmast mintig eftersmak. Kraftfullt och rejält men med ålderns rätt en elegant avrundning. Imponerande struktur och vi önskar bara att vi hade fler flaskor kvar.


2009 Château Plain-Point
Producent: Bordeauxslott
Appellation: Fronsac
Druvsort/er: merlot 70%, cabernet sauvignon 25%, cabernet franc 5%
Provningsdatum: 2016-02-26
Pris: 150kr.

Fruktig och bonnig smak i smått utvecklad, fortfarande energisk smak med viss strävhet och god syra. Klassisk palett med svarta vinbär, stall och cederträ. Otroligt stabilt, närmast imponerande, i sin prisklass med fortsatt potential. Vinet är inget under av elegans utan bygger snarare på kraft i en lite kantig, robust stil. Gott att ha lite sådant här kvar i källaren.


2009 Château Plain-Point
Producent: Bordeauxslott
Appellation: Fronsac
Druvsort/er: merlot 70%, cabernet sauvignon 25%, cabernet franc 5%
Provningsdatum: 2014-10-24
Pris: 150kr.

Fortfarande ungdomlig med småsträva tanniner och bra syra. Mörka men solmogna bär möter upp fint mot kaffe och mörk choklad från den exakta fathanteringen. Ambitiöst, harmoniskt och koncentrerat med superb balans mellan överdådig fruktighet och sval elegans. Det här ångrar vi verkligen inte att vi fyllde på med i källaren. Förbaskat gott med cabbig känsla (trots merlotdominans).


2009 Château Plain-Point
Producent: Bordeauxslott
Appellation: Fronsac
Druvsort/er: merlot 70%, cabernet sauvignon 25%, cabernet franc 5%
Provningsdatum: 2013-01-30
Pris: 150kr.

En härlig, ung Bordeaux, fullmatad med ungdomliga, sötfruktiga toner av blåbär, björnbär, körsbär, kaffe och mocca men samtidigt en lagringsduglig, stram syra och matiga tanniner. Här blandas ambition från vinmakaren och koncentration från den fina årgången. Fin balans mellan de ingående komponenterna, kraftfull men ändå elegant och sval. Det här gillar vi verkligen och fyller därför på i källaren. Bör utvecklas positivt under minst fem års tid.


2010 Château Quinsac Bordeaux Supérieur
Producent: Château de Seguin
Appellation: Bordeaux Supérieur
Druvsort/er: 50% merlot , 20% malbec, 20% cabernet sauvignon och 10% cabernet franc
Provningsdatum: 2016-09-24
Pris: 119kr.

Den har tian landar fint i gränslandet mellan det ekigt, vaniljfjäskiga och det strama, klassiska. Vi får en fin, mörk svart vinbärsfrukt med ganska lyxiga noter av choklad och söt tobak. Vinet byggs upp av rejäl, torr frukt, bra tanniner och syra och har det där klassiska Bordeaux-hålet i mitten (som någon så fint beskrev det). Absolut ett litet fynd i bolagets dystra standardutbud och inga problem att låta det här vinet vila till sin tioårsdag.


2010 Château Recougne
Producent: Bordeauxslott
Appellation: Bordeaux Supérieur
Druvsort/er: merlot, cabernet sauvignon, cabernet franc och Carmenère
Provningsdatum: 2017-11-26
Pris: 135kr.

Riktigt stark mörkbärig fruktighet i kombination med fortsatt strama tanniner och pigg syra gör detta till ett utmärkt lagringsvin. Inte direkt storslaget men väldigt gott med nyanser av gräs, vanilj, ek, ceder, jord och muskotnöt. Klassiskt, funktionellt tryggt. Ett riktigt bra köp.


2010 Château Recougne
Producent: Bordeauxslott
Appellation: Bordeaux Supérieur
Druvsort/er: merlot, cabernet sauvignon, cabernet franc och Carmenère
Provningsdatum: 2016-07-17
Pris: 135kr.

Sniffet är rikt på vinbärsfrukt och varmt av vanilj och söt tobak. Smaken ger lite mer stramhet med smått överläppskrullande tanniner och frisk syra. Dessutom lite mer rostade ektoner genom kaffe och lakrits. Frukten drar åt det mörkbäriga med svarta vinbär, körsbär och björnbär som främsta markörer. Strukturmässigt riktigt rejält varför vi direkt langar ner ett tvåpack i källaren men helt klart gott att dricka redan nu. Priset är löjeväckande lågt (med visshet om att det i vinbutikerna i Paris fullkomligt väller över av dylika artiklar). Vi har ännu inte druckit en dålig 2010:a från Bordeaux.


2003 Château Roland La Garde Grand Vin
Producent: Château Roland La Garde SCEA
Appellation: Blaye Côtes de Bordeaux
Druvsort/er: 70% merlot, 20% cabernet sauvignon och 10% Malbec
Provningsdatum: 2017-12-08
Pris: 149kr.

Härligt utvecklad doft, Bordeaux-typiskt med stall och läder men samtidigt fruktig, fortfarande vital i sin utvecklade stil. Smaken är liksom doften utvecklad men vital, bra balans mellan primära och tertiära toner. Förvånansvärt nyanserad med tanke på pris och varm årgång. Massor med frukt, en del fat, läder och stall samt tanniner. Ett riktigt skönt och typiskt vin som är klart drickbart nu. Tror inte det vinner på att lagras ytterligare och det behöver det inte heller göras. Stark köp- och drickrekommendation!


2010 Château Rollan de By
Producent: Rollan de By
Appellation: Médoc
Druvsort/er: 70% merlot, 10% cabernet sauvignon, 10% cabernet franc
Provningsdatum: 2017-08-21
Pris: 203kr.

Upplevs betydligt stramare nu än när vi provade senast för 30 månader sedan. Då ganska ekig, sötfruktig och generös, nu tightare med betydligt mer harmoni och integrerade komponenter. Nedslipade tanniner och fortsatt fin syra. Klassiska markörer såsom svarta vinbär och cederträ möter lätt örtbeska och söt tobak. Det här vinet spelar fantastiskt med Boeuf Bourguignon en trist måndag. Frukten börjar sätta sig och vi dricker förmodligen vår sista flaska lite längre fram i höst men den som gillar utvecklade viner sparar såklart längre. Ett riktigt bra vin,


2010 Château Rollan de By
Producent: Rollan de By
Appellation: Médoc
Druvsort/er: 70% merlot, 10% cabernet sauvignon, 10% cabernet franc
Provningsdatum: 2015-01-30
Pris: 203kr.
Betyg: 90/100

Ligger perfekt i zonen mellan det moderna och klassiska med sin sötflörtiga, täta fruktighet, mjukt mogna tanniner, strama syra och mineralstenighet. Vinet upplevs fylligt och välstoppad med god, lång eftersmak. Rejäl men avstämd ekbehandling ger djup och karaktär. Vi diggar verkligen den här typen av viner som går utmärkt att dricka i sin ungdom men som garanterat även kommer att utvecklas vidare i källaren. Riktigt bra.


2002 Château Sainte-Luce Bellevue
Producent: Château Roland La Garde SCEA
Appellation: Blaye Côtes de Bordeaux
Druvsort/er: 95% merlot och 5% cabernet sauvignon
Provningsdatum: 2016-01-15
Pris: 155kr.

Tät, mörkröd färg med brun nyans mot kanten. Doften är tydligt mogen och komplex med rostad ek, jord, ceder, arrak och cassis. Även smaken ger ett moget intryck med lite körsbärskärnetorra tanniner och en med ålderns rätt lite ofruktig känsla. Syran är fortfarande frisk och det saknas inte alls spänst dock. Ett kul, stramt och med tanke på den inte alltför vassa årgången ganska imponerande vin i helt rätt prisklass.


2000 Château Tayac
Producent: Bordeauxslott
Appellation: Margaux
Druvsort/er: Vingården är planterad med 60% cabernet sauvignon, 35% merlot och 5% petit verdot
Provningsdatum: 2012-10-22
Pris: 195kr.
Betyg: 91/100

Skönt utvecklad doft med lite funkiga toner av mockajacka och härligt mogen fruktighet. Vinet känns väldigt komplext och sammansatt vilket gör att vi får svårt att sätta fingret på de exakta nyanserna men vi lyckas ändå identifiera aprikos, mynta, chokladtryffel och pekannöt. Smaken är frisk och medelfyllig med klanderfri balans och utveckling. Vi får fina, nedslipade, drickvänliga tanniner. Vi får mogna, mörka körsbär och kaffetoner men framförallt en komplex helhetsupplevelse som gör att vi slutar leta efter olika intryck. Precis så här vill vi ha vår Bordeaux; mjuk och behaglig med härligt utvecklad smak med intakt frukt. Helt klart värd att vänta på.


2000 Château Tayac
Producent: Bordeauxslott
Appellation: Margaux
Druvsort/er: Vingården är planterad med 60% cabernet sauvignon, 35% merlot och 5% petit verdot
Provningsdatum: 2011-04-09
Pris: 195kr.
Betyg: 90/100

Röd färg med rubinton. Djup, fruktig, sammansatt doft med inslag av läder, plommon, svartvinbärssaft, sten. En rejäl, kompakt men ändå finstämd upplevelse för näsan. Stor, fruktig, utvecklad smak med fin syra, mjuka tanniner och animaliska undertoner. Inslag av svarta vinbär, plommon, mjölkchoklad och kaffebeska. Vi har tidigare tyckt att frukten i det här vinet spelade på sista versen. Kanske är detta en bra flaska för här hittar vi syra, frukt och tanniner för åtminstone ett decennium till. Riktigt stabilt och framförallt väldigt gott.


2000 Château Tayac
Producent: Bordeauxslott
Appellation: Margaux
Druvsort/er: Vingården är planterad med 60% cabernet sauvignon, 35% merlot och 5% petit verdot
Provningsdatum: 2010-10-15
Pris: 195kr.
Betyg: 89/100

Körsbärsröd färg med tät mitt. Utvecklad, sötfruktig doft med inslag av söt, röd paprika, burktomat, blyertspenna, röda vinbär, nyponsoppa och häst. Stor, fruktig, elegant, torr smak med inslag av röda vinbär, paprika, våta stenar och blyertspenna. Riktigt smakfullt, elegant och välutvecklat men saknar lite djup och komplexitet. Frukten börjar ge vika något varför vi nog dricker återstående flaskor inom ett par år.


2009 Château Tronquoy-Lalande
Producent: Bordeauxslott
Appellation: Saint-Estèphe
Provningsdatum: 2016-01-16
Pris: 299kr.

Röd, tät färg. Doften är ren, rödbärig och något blommig. Smaken är stram och sträv med lite svärta. Viss utveckling anas men framförallt får vi primära nyanser av blåbär, slånbär, mintchoklad och kalk. Eken är mintchokladig och ännu något utanpåliggande och kan gott få jobba sig in i vinet under de närmsta fem åren. Även om vi såklart gillar vinet redan nu känner vi att det kommer att krävas tid innan smakerna står i full blom. Koncentration och struktur för lagring saknas som tur är inte.


2000 Château Verdignan
Producent: Bordeauxslott
Appellation: Haut-Médoc
Provningsdatum: 2013-01-26
Pris: 199kr.
Betyg: 88/100

Doften balanserar fint mellan det utvecklade och ungdomliga. Vi får i samma andetag både undervegetation, jord, korinter, läder, svarta vinbär, blåbär och björnbär. Alltihop fint sammanvävt av tiden på flaska till en harmonisk helhet. Det samma gäller smaken med sina mjuka tanniner, syrliga syra och till perfektion integrerade ekfat. Alkoholen är superbalanserad och bidrar endast med ryggrad, utan att ta över. Vi upplever vinet som färdigutvecklat, möjligen kan några års ytterligare flasklagring tvinga fram lite mer animaliska toner. Vi har egentligen inget att anmärka på mer än att koncentration och längd kunde vara lite bättre. All heder åt importören som ger oss möjlighet att köpa mogen Bordeaux.


2004 Château Vieux Rivallon
Producent: Bordeauxslott
Appellation: St. Émilion Grand Cru
Provningsdatum: 2010-09-19
Pris: 170kr.
Betyg: 85/100

Röd färg. Mogen fruktig doft med söt, inbjudande framtoning. Inslag av varm häst, plåtig burktomat och smörad majskolv. Torr, slank, mustig, välbalanserad smak med viss strävhet. Finlemmade inslag av kaffe, mörk choklad, hallon, rosor, blyertspenna och röda vinbär. En fantastisk doft övergår i en liten besvikelse då smaken är lite tunn och nyansfattig.


2009 Clarendelle
Producent: Clarence Dillon Wines
Appellation: Bordeaux Contrôlée
Provningsdatum: 2015-04-10
Pris: 136kr.

Ännu en härlig nollnia från Bordeaux i tacksamt prisläge. Fina årgångar i Bordeaux gynnar verkligen de vanligtvis lite enklare vinerna och så även i detta fall. Här får vi en typiskt tät och fullmogen frukt med klassiska markörer såsom svarta vinbär, gräs, kaffe och sten. Vinet känns trots några år på nacken väldigt ungt och livligt men det finns absolut substans i form av goda tanniner och syror för att fixa lagring kanske ytterligare fem år. Eftersom vi snackar bolagets ordinarie sortiment finns såklart lite tillrättalagda, publika element i form av söt ek och vanilj adderade, men knappast så det stör. Stark köprekommendation både med tanke på sommarens grillar och höstens grytor.


2001 Clos du Marquis
Producent: Château Léoville-Las-Cases
Appellation: St. Julien
Druvsort/er: 65% cabernet sauvignon, 19% merlot, 13% cabernet franc och 3% petit verdot
Provningsdatum: 2014-04-15
Pris: 561kr.
Betyg: 93/100

Smaken är mäktigt sammansatt och till perfektion balanserad. Syran upplevs frisk och drar fram nyanser av söta körsbär och jordgubbar, supersnyggt lättrostad ek och mineralisk aska. Allt är välintegrerat, elegant med perfekt drickbarhet. Munkänslan är sval och vinet är härligt medelfylligt transparent och ger en perfekt spegling av årgången. Otroligt gott och enda invändningen är väl egentligen att eftersmaken är något kort.


2006 Cru Cantemerle Cuvée Prestige
Producent: Mignon
Appellation: Bordeaux Supérieur
Provningsdatum: 2015-10-17
Pris: 89kr.

Rejält utvecklad smak med stum frukt. Upplevelsen är torr och stram med jord och rostad ek som primära nyanser. Klart over the top enligt våra smaklökar men vissa vill säkert ha sin Bordeaux så här.


2010 L'Oratoire de Chasse Spleen
Producent: Château Chasse-Spleen
Appellation: Moulis-en-Médoc
Druvsort/er: petit verdot, merlot & cabernet franc
Provningsdatum: 2016-09-07
Pris: 190kr.
Betyg: 89/100

Blåröd klassisk färg. Doften är något knuten i början. Vi får sedermera svarta oliver, kaffe, mörk frukt och körsbärskärna. Munnen känner ett medelfylligt och friskt vin. En angenäm smak av Champis skvallrar om de friska äppelsyrorna. Vi får även Bregott på Finncrisp. En liten fruktsötma i godisgod skepnad på slutet mjukar upp. Eken har integrerats väl med en liten svärta kvar. Vissa tycker att vinet öppnat upp fullt ut medan andra upplever en kartighet. Rekommendationen blir således drick nu eller lagra, efter tycke och smak.


2009 La Passion
Producent: Château Petite Boyer
Appellation: Blaye Côtes de Bordeaux
Druvsort/er: 65% merlot och 35% cabernet sauvignon
Provningsdatum: 2012-12-22
Pris: 99kr.

Superstabil 09a från östra stranden med gott tryck i frukten och modern men uppstramad ek. En riktigt pigg syra, mogna tanniner och en välbalanserad alkohol bygger upp en bra struktur. Vi bjuds på svarta vinbär, plommon och örter tillsammans med ekrelaterade toner av mörk choklad och ceder. Vinet känns visserligen drickvänligt just nu men kan gott utvecklas vidare under de 3-7 år som producenten själv föreslår.


2010 Marquis de Mons
Producent: Chateau la Tour de Mons
Appellation: Margaux
Provningsdatum: 2017-01-21
Pris: 230kr.

Färgen ä röd med svart kärna och oroväckande tegelfärg mot kanten. På näsan mogen mot övermogen med tobak, höstlöv och mörk frukt. Ganska murrigt och unket så långt och vi anar defekt eller fellagring. Smaken är klassiskt välstrukturerad med syran i behåll. Vi får dock en hel del kokta, torkade, inte helt angenäma nyanser som drar åt tobak, plommon och korinter. Tanninerna är dessutom rejält teiga och torra. Ett i grunden komplext och koncentrerat vin som inte borde vara så här over-the-top efter så kort tid på flaska. Trist.


2009 Vieux Château des Jouans
Producent: Bordeauxslott
Appellation: St. Émilion
Druvsort/er: 99% merlot och 1% cabernet sauvignon
Provningsdatum: 2011-12-31
Pris: 109kr.

Seriös, stram smak med bra tanniner, fortfarande lite ungdomligt ointegrerad ek och bra syra. Härligt fruktig med typiska drag av svarta vinbär, blå plommon, cederträ, mörk choklad och kaffe. Vi gillar det här väldigt mycket och lägger ett par buteljer i källaren, säg fem-sex år.


Vita, torra viner


2014 Calvet Reserve Sauvignon Blanc
Producent: Calvet
Appellation: Bordeaux Contrôlée
Druvsort/er: sauvignon blanc
Provningsdatum: 2016-05-27
Pris: 119kr.

Suveränt frisk och läskande smak med arketypiska inslag av gröna krusbär, svart vinbärsblad och nässlor. En hel del ungdomlig citrus såklart på en oväntat mineralisk bas. Smaken är fräsch men ändå rund och relativt fyllig. Vi hittar inga direkta ektoner men någon form av nötighet anas ändå. Ett väldigt bra vin i sin prisklass med bra koncentration och längd. Gott på egen hand som aperitif men fungerar också bra till syrliga tomat- och lökbaserade fisksoppan. Kan helt klart bli påfyllning till sommarens balkonghäng.


2012 Château Coucheroy
Producent: André Lurton
Appellation: Pessac-Léognan
Druvsort/er: sauvignon blanc
Provningsdatum: 2017-06-18
Pris: 129kr.

Vit Bordeaux. En gammal trotjänare i glaset. Kycklingklubba på tallriken. Vad skulle kunna gå fel? En hel del ska det visa sig. En första sniff förnimmer lite Sauvignon blanc-vibbar som krusbär och svartvinbärsblad. Men sedan blir vi rätt besvikna när fokus visar sig ligga på tropisk frukt som papaya, passionsfrukt och nätmelon. Riven kokos och Tutti-frutti stör det hela ytterligare och den smöriga texturen för tankarna till Nya Världen-Chardonnay i dess tristaste form. Vinet känns platt och klumpigt. Viss mineralitet och grapebeska räddar upp bygget från totalt haveri.


1999 Château Couhins-Lurton
Producent: Bordeauxslott
Appellation: Pessac-Léognan
Druvsort/er: sauvignon blanc
Provningsdatum: 2012-11-09
Pris: 249kr.
Betyg: 91/100

Gul, vackert utvecklad färg. Doften är stor och mogen med inslag av citron, ingefära, kanderat apelsinskal, tobak, nötter och rökig mineral. Härligt mogen, fortfarande frisk smak helt utan oxidationstoner. Nyanserna drar åt citrus, mandel, halm, nötter, vax tobak och mineral. Ett majestätiskt, koncentrerat, fortfarande vitalt vin med härlig mognad. Väl värt att vänta ut om man gillar utvecklade vita viner


2006 Château Darzac Reserve
Producent: Vignobles Claude Barthe
Appellation: Entre-Deux-Mers
Provningsdatum: 2013-03-07
Pris: 106kr.

Kraftfullt gul färg. Smaken är något over the edge med väl avrundad syra, lite dassig pappkartong och äpplig oxidation. På pluskontot går trevliga nyanser av mandel, skirat smör och viss mineralitet. Eftersmaken är kort och det här fungerar nog bäst i pedagogiskt syfte. Inte särskilt roligt att dricka tyvärr.


2006 Château de Cruzeau
Producent: Bordeauxslott
Appellation: Pessac-Léognan
Druvsort/er: sauvignon blanc
Provningsdatum: 2017-06-18
Pris: 119kr.

Vit Bordeaux. En gammal trotjänare i glaset. Kycklingklubba på tallriken. Vad skulle kunna gå fel? Ingenting visar det sig. Vi får med tanke på ålder och prissättning ett förvånansvärt vitalt och piggt vin med frukten mer åt citrus än papaya. Kroppen är medelfyllig och syrorna lätt avrundade. En fint avvägd nötighet skvallrar om ålder och den fina mineralen adderar klass och typicitet. Snyggt.


2004 Château de Cruzeau
Producent: Bordeauxslott
Appellation: Pessac-Léognan
Druvsort/er: sauvignon blanc
Provningsdatum: 2011-06-12
Pris: 120kr.

Vi får de typiska torra halmtonerna, gult äpple och tropisk frukt. Vinet har utvecklats sedan sist och vinner knappast på ytterligare lagring då syrorna börjar bli väl avrundade. Fungerar utmärkt till bouillabaisse.


2008 Chateau Haut Mayne
Producent: Bordeauxslott
Appellation: Graves
Druvsort/er: 77% sémillon, 19% sauvignon blanc och 4% muscadelle
Provningsdatum: 2010-10-16
Pris: 96kr.

Blekgul färg. Ganska stor, sauvignonaromatisk, lite sémillonpepprig doft med en rejäl släng av eksleven. Citrus, fläder och mineral kompletterar. Munrund smakupplevelse med balanserade syror i medelfyllig stil. Ektonerna slår igenom på ett lite ointegrerat sätt och de ungdomliga nyanserna klarar inte riktigt att stå emot. Lite för kantigt att dricka nu och lite för klent strukturerat för att lagra ytterligare gör att vi avstår vidare köp. Helt okej att skölja ner kex med tapenade på zucchini och paprika dock.


2011 Château le Bruilleau Blanc
Producent: Bedicheau
Appellation: Pessac-Léognan
Provningsdatum: 2014-06-20
Pris: 159kr.
Betyg: 82/100

Rejält ekfatsrökig smak som frukten inte riktigt kan stå upp mot. Vi får utöver de rostade tonerna citrus, halm, vingummin och mineral. På det hela taget ett lite obalanserat vin med alltför kraftig ekbehandling. Kanske kan lite tid i källaren råda bot på det? Vi avstår att testa detta och njuter istället av slottets utsökta röda vin.


2010 Château Le Sartre Sauvignon Sémillon
Producent: Château Le Sartre
Appellation: Pessac-Léognan
Druvsort/er: sauvignon Blanc, Semillon
Provningsdatum: 2015-11-06
Pris: 186kr.
Betyg: 91/100

Tredje flaskan inom loppet av ett år - det går inte hålla tassarna borta när ett så här fantastiskt vin kommer in i någon slags toppform. Liksom tidigare noterat är doften underbart fräsch med nässlor, citruspastiller och en lätt rökig popcornnyans. Smaken bjuder på utsökt balans mellan fyllighet, syra och ek samt en härlig nyansrikedom genom citrus, bivax, vanilj, ek och Danske kongen. Eftersmaken är lång, energifylld, samt både kraftfull och elegant. Stående ovationer för detta vin och halleluja att det fortfarande finns kvar i bolagets beställningssortiment.


2010 Château Le Sartre Sauvignon Sémillon
Producent: Château Le Sartre
Appellation: Pessac-Léognan
Druvsort/er: sauvignon Blanc, Semillon
Provningsdatum: 2015-08-06
Pris: 186kr.
Betyg: 91/100

Gul, mellanljus och klar färg med grönt stråk. Doften andas druvaromatisk fräschör med nässlor, citruspastiller och en lätt rökig popcornnyans. Smaken ger fin balans mellan fyllighet, syra och ek. Vi får en kruttorr upplevelse med stor nyansrikedom i form av citrus, bivax, vanilj, ek och Danske kongen. Eftersmaken är lång, energifylld, samt både kraftfull och elegant. Ett ruggigt bra vin. Gott är det också.


2010 Château Le Sartre Sauvignon Sémillon
Producent: Château Le Sartre
Appellation: Pessac-Léognan
Druvsort/er: sauvignon Blanc, Semillon
Provningsdatum: 2015-02-20
Pris: 186kr.
Betyg: 91/100

Otroligt komplex och nyansrik smak med ganska återhållen sauvignonfrukt i form av krusbär, gräs och nässlor, smörig ekfetma och rostat bröd. Generöst med mineral som skänker djup och energi samt en fin syra som förlänger smaken på ett fantastiskt sätt. Ett oerhört välgjort vin i rik men elegant stil. Klockrent köp till källaren.


2007 Château Malartic-Lagravière Blanc
Producent: Bordeauxslott
Appellation: Pessac-Léognan
Druvsort/er: 95% sauvignon blan, 5% Sémillon
Provningsdatum: 2014-05-03
Pris: 429kr.
Betyg: 92/100

Gul, helt klar färg med viss grön nyans. Stor, något rökig doft med inslag av nässlor, lime, hallon- och lakritsbåtar, svarta vinbär och kaffe. Smaken öppnar upp fint efter rejäl luftning och är mycket frisk i medelfyllig stil. Inslag av svart vinbärsblad, nässlor, gröna krusbär, söt grön paprika, mineralsälta och rostad ek. Ett riktigt fräscht vin med bra koncentration och längd. Fokus ligger på gröna toner och mineral med komplexiteten ökar med luftning. Supersnyggt balanserad på alla sätt. Stort. Drick nu eller spara länge.


2007 Château Plégat-la Gravière
Producent: Bordeauxslott
Appellation: Graves
Provningsdatum: 2013-03-07
Pris: 195kr.

Ljusgul, grönaktig färg. Smaken är fräsch och ungt fruktig med inslag av citrus, nässlor, viss mineral, fetaost och snyggt integrerad ek. Eftersmaken är elegant citruskaramellsyrlig men saknar lite ”power and volume”. På det hela taget ett riktigt stabilt vin med god struktur som säkert bara är i början av sin utveckling, vi avstår dock vidare köp då koncentrationen inte riktigt är på topp.


2008 Château Smith Haut-Lafitte Blanc
Producent: Bordeauxslott
Appellation: Pessac-Léognan
Druvsort/er: 90 % sauvignon blanc, 5 % sauvignon gris, 5 % sémillon
Provningsdatum: 2015-06-06
Pris: 802kr.
Betyg: 95/100

Gul, ganska gles färg. Druvtypisk på näsan med nässlor och citronpastiller men också lite fetare nyanser av smör och mandelmassa samt en väldigt inbjudande mineralton. Sniffet känns ungdomligt, möjligen med ett uns utveckling, en uppfattning som går igen i smaken. Vi får en mycket frisk, intensiv upplevelse i munnen med en enorm nyansrikedom. Nässlor, gula krusbär och äpplen, snapsörter, Red bull (!), muskatliknande blommighet och mineral slåss om utrymmet men sluter fred och bildar ett mycket harmoniskt och sammansatt avslut. Det här är verkligen ett personligt och egensinnigt vin med otrolig koncentration och längd. Förbaskat gott är det också, kanske det bästa vita vin vi har smakat. Känns klart drickfärdigt, åtminstone om man föredrar ungdomlig fräschör.


2011 Clarendelle
Producent: Clarence Dillon Wines
Appellation: Bordeaux Contrôlée
Provningsdatum: 2015-07-08
Pris: 149kr.

Gyllengul klar färg. Doften och smaken är typiskt boken med äpple, mandelkubb och gula kryddor. Vi kan inte enas om det är saffran eller curry. Mineral framträder med luftning. En munrund vaniljig fyllighet ger en viskos känsla. Det enda som gnager är känslan av att vinet redan befinner sig på kanten av ättestupan. Vi saknar lite bett i syrorna. Kanske årgången? Kanske flaskan?


2016 G de Château de Guiraud
Producent: Chateau Guiraud
Appellation: Bordeaux Contrôlée
Druvsort/er: 50% sauvignon blanc och 50% sémillon
Provningsdatum: 2017-12-16
Pris: 149kr.

En trevlig överraskning! Massor med typiska toner från både sauvignon blanc och semillon. Härlig doft, sköna typiska smaker. Ett stabilt vin, till ett överkomligt pris. Klarar säkert ett par år i källaren men är härlig att dricka som den är! Bra, felfritt exemplar av vit bordeaux i den lite enklare skolan.


2015 I by Château Luchey Halde
Producent: Château Luchey-Halde
Appellation: Pessac-Léognan
Provningsdatum: 2017-10-20
Pris: 199kr.

Hugh Fearnleys tomat- och mozarellarisotto på tallriken. Då rycker vi en vit BDX. Det brukar funka till det mesta. Och som den här levererar. En passionsfruktsbomb med citronmeliss. Lite nötig. Lite mineral. Lite grönt gräs. Slank men ändå med BDX-vibbar. Ja det är precis så gott som det låter. Bör säkert lagras för ytterligare utväxling. En riktigt positiv överraskning ur ordinarie sortiment.


Söta viner


2012 Calvet Réserve du Ciron
Producent: Calvet
Appellation: Sauternes
Druvsort/er: sauvignon Blanc 80 % , Semillon 20 %
Provningsdatum: 2015-03-27
Pris: 99kr.

Vinet är mycket ljust gul, doften är typisk med honung, mandelkubb och botrytis. Smaken är lätt återhållen (elegant om man vill) och botrytisbitterheten ger sötman ett balanserande stöd. Helhetsintrycket blir gott men något enkelt.


2007 Castelnau de Suduiraut
Producent: Bordeauxslott
Appellation: Sauternes
Druvsort/er: 90% sémillon och 10% sauvignon blanc
Provningsdatum: 2016-05-14
Pris: 159kr.

Riktigt mäktig smak med ett överdåd av gul frukt, saffran, botrytis och mineral. Vinet är simmigt och fylligt men med en frisk syra som skänker balans. Otrolig smakrikedom och längd gör tveklöst det här till ett stort vin. Såklart många år framför sig i källaren beroende på vilken utvecklingsgrad man söker men otroligt drickvänligt redan nu. Magnifikt.


2005 Castelnau de Suduiraut
Producent: Bordeauxslott
Appellation: Sauternes
Druvsort/er: 90% sémillon och 10% sauvignon blanc
Provningsdatum: 2011-05-08
Pris: 159kr.

Ungdomlig, söt, frisk smak, generöst packad med frukt. Hjortron, aprikos, sagosoppa och botrytis. Riktigt bra koncentration och balans. Sånt här ska man fylla vinkällaren med.


2009 Château Bastor-Lamontagne Sauternes
Producent: Château Bastor-Lamontagne
Appellation: Sauternes
Druvsort/er: 80% semillon, 17% sauvignon blanc och 3% muscadelle
Provningsdatum: 2017-06-25
Pris: 146kr.

En stilren och typisk Sauternes redo att drickas nu och några år framöver. Inget under av djup eller ämne för långlagring alltså. Men vi gillar den slanka (nåja, sötma finns så det räcker) och icke-simmiga texturen, och vi får en rejäl dos botrytis för en rimlig peng.


2001 Château de Madére
Producent: Bordeauxslott
Appellation: Cérons
Druvsort/er: 70% Sémillon, 20% sauvignon blanc, 10% Muscadelle
Provningsdatum: 2011-05-08
Pris: 59kr.

Söt, frisk, mogen smak med en oljig textur. Smaken ger oss behagliga toner av citrus, mandelmassa, hjortron, pomerans och botrytis men också mindre tveksamma nyanser av svamp, pappkartong och kemikalier. Skön utdelning för liten peng men som helhet känns vinet något övermoget.


2001 Château de Madére
Producent: Bordeauxslott
Appellation: Cérons
Druvsort/er: 70% Sémillon, 20% sauvignon blanc, 10% Muscadelle
Provningsdatum: 2010-09-03
Pris: 59kr.

Gyllengul, kraftfull färg. sniffen är utvecklad och vidöppen och ger varierad bukett av intryck, alltifrån aprikoser, hjortron via mineral och rök till gummislang, multna löv och smör. Smaken är komplex och syrligt frisk med fint invävd sötma. Nyanserna liknar de i doften. Vi upptäcker även en lite oxiderad, konjakslik ton som gör att vi väljer att konsumera resterande flaskor inom kort. Detta är gott exempel på ett från början enkelt vin som har växt betydligt med lagring och som verkligen är fantastiskt njutbart just nu.


2005 Château de Malle
Producent: Bordeauxslott
Appellation: Sauternes
Provningsdatum: 2015-08-28
Pris: 179kr.
Betyg: 92/100

Vi har följt det här vinet i sin utveckling ett tag nu och kan bara konstatera att det blir både komplexare och godare för varje år som går. Det ungdomliga vinets kantiga botrytisbeska och något eldiga och överväldigande sötma har brutits ner av tidens tand och skapat ett vin med en smått fantastisk harmoni. Vi får den där härligt "torra" sötman som bara ett utvecklat vin kan ge, fortfarande med superb fräschör i syran samt en sammansatt smak som drar åt saffran och hjortron. Eftersmaken är perfekt balanserad och mycket lång. Vi vågar utan att överdriva säga att det här är bland det bästa vi har smakat från Sauternes. Grand vin utan tvekan.


2005 Château de Malle
Producent: Bordeauxslott
Appellation: Sauternes
Provningsdatum: 2014-12-31
Pris: 179kr.
Betyg: 91/100

Färgen är vackert mörkgul. I smaken utvecklad men med fin, solmogen frukt i behåll. Den initiala attacken ger rejäl sötma men med fin syra som backar upp. Vi bjuds därefter på fin botrytisbeska och mineralsälta, läckert harmoniserande med aprikoser, saffran, mandel och nektar. Otroligt komplex och djup smakupplevelse med lite lagom utveckling vilket gör att vi inte ser någon större anledning att lagra mycket längre även om det naturligtvis är fullt möjligt.


2005 Château de Malle
Producent: Bordeauxslott
Appellation: Sauternes
Provningsdatum: 2012-06-22
Pris: 179kr.
Betyg: 92/100

Ljusgul färg, lite mörkare i mitten. Utvecklad, målarfärgskemisk doft med inslag av aprikoser, päron och botrytis. Smaken är frisk med viss utveckling i munrund, lite småeldig stil. De robusta inslagen vägs upp av eleganta botrytis- och mineraltoner samt en fina aprikoser och tropiska frukter. Ett rent och mäktigt koncentrerat vin med ruggig ursprungskänsla. Det här är en riktigt intressant skapelse, kanske inte det godaste vi har smakat, som vi gärna återkommer till.


2005 Château du Levant
Producent: Bordeauxslott
Appellation: Sauternes
Druvsort/er: 85% sémillon, 10% sauvignon blanc och 5% muscadelle
Provningsdatum: 2013-12-31
Pris: 97kr.
Betyg: 88/100

Kraftfull, söt, utvecklad smak med inslag av sultanrussin, saffran, honung, gula plommon, målarlåda och mineral. Helt klart småkomplext och kompakt med rik gulfruktighet. Riktigt bra balans mellan syra och sötma, kanske lite alkoholtung för oss som är känsliga för sånt. Eftersmaken är lång och botrytisbitter. Riktigt bra utdelning på några års lagring.


2005 Château du Levant
Producent: Bordeauxslott
Appellation: Sauternes
Druvsort/er: 85% sémillon, 10% sauvignon blanc och 5% muscadelle
Provningsdatum: 2013-02-02
Pris: 97kr.

Ren, fin, fräsch smak med viss utveckling. Stilen är elegant och medelfyllig med fokus på mineral. Vi får en hel del tropisk frukt också samt en tydlig lakritskomponent. Eftersmaken är medellång med viss botrytisbeska. Helt klart ett stabilt vin som har vunnit på några års lagring. Vi tycker att det är harmoniskt och drickfärdigt just nu.


2005 Château du Levant
Producent: Bordeauxslott
Appellation: Sauternes
Druvsort/er: 85% sémillon, 10% sauvignon blanc och 5% muscadelle
Provningsdatum: 2010-06-18
Pris: 97kr.

Fint gul färg. Stor, ungdomlig, tydligt botrytiserad doft med inslag av aprikoser, apelsinskal, hjortron och citruspastiller. Söt, balanserad, ungdomlig smak med inslag som liknar doftens. Ett riktigt bra vin med god koncentration och längd. Det enda i utvecklingsväg som har hänt sedan sist är att syrorna har gått ner ett litet snäpp. Vi önskar mer mognad och väntar några år till.


2009 Château Menota
Producent: Bordeauxslott
Appellation: Graves Supérieures
Druvsort/er: Sémillon 60%, sauvignon blanc 30%, muscadelle 10%
Provningsdatum: 2012-10-06
Pris: 119kr.
Betyg: 85/100

Frisk, medelsöt smak med återhållen sötma. Elegant och skönt häng i eftersmaken. Vi får citrus, fläder, tropisk frukt, botrytis och mandelmassa. Ett riktigt bra vin som säkert kan utvecklas under några år i källaren.


2007 Chateau Petit Vedrines
Producent: Bordeauxslott
Appellation: Sauternes
Provningsdatum: 2013-02-02
Pris: 160kr.

Här får vi en riktigt kraftfull och fyllig smak och slösaktigt med tropisk frukt och botrytis. Det här är tveklöst ett vin i stort behov av lagring om man inte gillar den superbombastiska stilen vill säga. I dagsläget råder viss obalans mellan de ingående komponenterna. Framförallt behöver alkohol och sötma lugna sig lite.


2005 Château Rabaud-Promis
Producent: Bordeauxslott
Appellation: Sauternes
Provningsdatum: 2015-12-19
Pris: 178kr.

Här verkar det ha hänt positiva saker i flaskan sedan vi provade vinet för två år sedan. Då saknade vi den harmoni som nu har infunnit sig. Vinet är fortfarande sött såklart men nu med en behaglig, mer drickfärdig, ”torr” mognad. Den spretiga och extremt tropiska fruktigheten har utvecklats till en mer komplex helhet. Kanske har vi tidigare varit lite väl snabba med att konsumera vår Sauternes? Det här var i alla fall ett fint utmognat exemplar med aprikos, saffran, mintchoklad, örter och mineral - söt och fylligt koncentrerad men med suverän balans.


2005 Château Rabaud-Promis
Producent: Bordeauxslott
Appellation: Sauternes
Provningsdatum: 2014-03-29
Pris: 178kr.
Betyg: 87/100

Söt, simmig och djup med rejäl botrytisbeska, smått utvecklad frukt och lätt kemiska nyanser (aceton?) Balansen upplevs inte helt komplett med lite brännande alkohol. Frukten är efter luftning härligt rik med inslag av papaya, saffran och honung bland mycket annat. Sammanfattningsvis en fin upplevelse men det här är knappast något stort vin. Åtminstone inte just nu, kanske kan det hända saker med ytterligare lagring? Vi får be att återkomma i frågan.


2005 Le Dauphin de Guiraud
Producent: Château Guiraud
Appellation: Sauternes
Druvsort/er: 65% sémillon och 35% sauvignon blanc
Provningsdatum: 2014-04-25
Pris: 159kr.

Med mandelmassa, honung, saffran och citrus finner vi alla typiska ingredienser som man vill ha. Mer finstämt än svulstigt kanske man trots allt saknar lite "tryck". Gott är det hur som helst, speciellt till ankleverpatén, men vi ställer oss lite tveksamma till vidare lagring.


Roséviner


2011 Réserve de Bonnet Rosé Merlot Cabernet Franc
Producent: André Lurton
Appellation: Bordeaux Rosé
Druvsort/er: 40% merlot, 40% cabernet sauvignon och 20% cabernet franc
Provningsdatum: 2012-07-15
Pris: 89kr.

En frisk, fräsch rosé med tydligt anslag av Cabernet franc, en hel del svarta vinbär alltså. Vi får också lite rödare toner av hallon och jordgubbar samt en liten örtighet i avslutet. En ganska snygg, smakrik upplevelse om än lite enkel. Fungerar välkyld som smuttevin eller till lite diverse inte alltför robust småplock.