Alla provade viner från producenten Domaine Laougué

Röda viner

2011 L'Excellence de Marty

Region: Sud-Ouest
Appellation: Madiran
Provningsdatum: 2014-03-12
Pris: 149 kr

Till vinet >>

Fint medelfyllig smak med fräsch syra, riktigt saftig och pigg fruktighet. Påtaglig strävhet såklart med tanke på druvmaterialet men kanske ändå inte så brutalt motvalls som det brukar vara i ett så här ungt vin från Madiran. Sparsamt med ektoner vilket gör att fruktigheten ges företräde. Det här är verkligen ett riktigt gott och balanserat vin, så när som på den lite dominanta strävheten, men kan man bara komma förbi den så har man en fin vinupplevelse framför sig. Kan såklart lagras för ytterligare komplexitet men är gott redan nu. Stark köprekommendation.

2010 Le Clos Camy

Region: Sud-Ouest
Appellation: Madiran
Provningsdatum: 2013-10-26
Pris: 79 kr

Till vinet >>

Tät, mörkt blårödlila färg. Doften är rustik med jordiga toner men också bärig med blåbär, björnbär och örter. Smaken är också den örtig och blåbärsbärig med en något tråkig gummiton. Det här är inget under av komplexitet men balanserat, ganska gott och välgjort. Mjukt och drickvänligt redan nu utan behov av lagring.

2010 Le Clos Camy

Region: Sud-Ouest
Appellation: Madiran
Provningsdatum: 2013-10-26
Pris: 79 kr

Till vinet >>

Tät, mörkt blåröd färg. Doften är omedelbart extremt stor, kryddrik och varm. Vi hittar mint, solmogna söta bär, lakrits, violgodis och vanilj. Smaken är fullmatad med överdådig pepparkakskryddighet, torkad frukt och russin. Tanninerna är rejäla, syran god och eftersmaken lite ekbitter och robust. På det hela taget gott och generöst men också stylat och tillrättalagt.

2015 Les Aulnes De Laougué

Region: Sud-Ouest
Appellation: Madiran
Provningsdatum: 2018-01-04
Pris: 86 kr

Till vinet >>

Vi testar ett vin i de lägre prisklasserna ur det ordinarie sortimentet på Systembolaget. Med lite luft är det klart drickbart. Lyfter inte till några större höjder men vi hittar inte heller några felaktigheter. Passar bättre till en kötträtt än på egen hand. Majoriteten av tannat kan säkert klara några års lagring och rundas av. Ett helt okej vin i sin prisklass.