Senaste:

Alla provade viner från producenten Domaine des Baumard

Vita, torra viner


2008 Clos du Papillon
Region: Loire
Appellation: Savennières
Druvsort/er: Chenin blanc
Provningsdatum: 2017-04-06

I glaset får vi en glimrande ljusgul ton som inte skvallrar om några ålderskrämpor. Doften är sammansatt och komplex med Tutti Frutti, jasminblommor, diverse mogna frukter, kanske vit persika främst. I smaken blir det ännu mer varierat med den oljigt fylliga texturen där även lovikavanten gör entré tillsammans med bivax och mandelmassa. Vinet är nästan överväldigande i sin koncentration. Det drar faktiskt åt Condrieu-hållet. Ska man vara tetig blir vinet lite baktungt. Kanske årgången? Vi saknar även lite av äppelboknaden som brukar vara signum för Savennières som vi känner det.


2004 Clos St Yves Savennières
Region: Loire
Appellation: Savennières
Druvsort/er: Chenin blanc
Provningsdatum: 2017-07-14
Pris: 189kr.

Utvecklat såklart med mjuk stenfrukt, mandel och den typiska kombon av hö, lovikkavante, stålull och rökig flinta. Rejält syrliga syror som upplevs närmast sträva i munnen. Alla gillar inte det här vinet vilket man kan förstå då den bakomliggande frukten inte riktigt bär hela vägen. Pedagogiskt i alla fall för den som söker kunskap. Vi har njutit stort av äldre årgångar av det här vinet men det var i en tid då våra smaklökar var annorlunda. Kanske söker vi oss hellre till yngre viner idag? Vinet måste ändå rekommenderas för den vetgirige.


Söta viner


2015 Baumard Carte d'Or Coteaux du Layon
Region: Loire
Appellation: Coteaux du Layon
Druvsort/er: Chenin blanc
Provningsdatum: 2017-10-06
Pris: 109kr.

Ren, elegant och balanserad smak. Det här är ett väldigt ungt vin som kräver lagring för att fullt blomma ut. I nuläget ganska knutet och skirt med melon, tutti frutti, honung, mineral och diesel. Gott på egen hand nu men har absolut framtiden framför sig.


Mousserande viner


2006 Baumard Cuvée Millésime Tirage
Region: Loire
Appellation: Crémant de Loire
Provningsdatum: 2011-01-05
Pris: 169kr.
Betyg: 84/100

Ungdomlig smak med skyhöga syror. Vi finner nyanser av mineral, grape och fräsch frukt. Eftersmaken är lång och rejäl. Det här är ett riktigt bra vin som vi gärna lagrar några år. Syran visar sig vara alltför vass och dominant för gravad lax med pepparrotssmaksatt färskost.