Senaste:

Alla provade viner från producenten Livio Pavese

Röda viner


2007 Barbaresco
Region: Piemonte
Appellation: Barbaresco (DOCG)
Druvsort/er: Nebbiolo
Provningsdatum: 2011-02-18
Pris: 189kr.
Betyg: 86/100

Ljusröd, granatäppleröd färg. Mycket ren, finstämd och elegant, småblomming, ungdomlig, frisk doft med inslag av rosor, körsbär, örter, rostad ek samt en lätt anstrykning av läder. Saftig, härligt syrlig, sötbärig smak i medelfyllig, småsträv stil. Inslag av körsbär, rosor, jord, kaffe, kola och läder. Ett tydligt, välgjort, drickvänligt vin, kanske inte superkomplext men riktigt gott och helt klart färdigt att dricka nu.


2011 Barbera del Monferrato
Region: Piemonte
Appellation: Barbera del Monferrato (DOC)
Druvsort/er: Barbera
Provningsdatum: 2017-09-23
Pris: 109kr.

Ny årgång av en liten pärla i sortimentet. Även denna gång enkelt men gott i mörkbärig, småmintig stil med en del torkade örter, viss blommighet och den där smörkolan som vi kanske hade klarat oss utan. Som hand i handske till osso buco med risotto Milanese men trevlig även på egen hand. Rekommenderas igen i sin prisklass.


2010 Barbera del Monferrato
Region: Piemonte
Appellation: Barbera del Monferrato (DOC)
Provningsdatum: 2017-06-17
Pris: 109kr.

Verkligen en liten pärla att söka upp. Förvisso enkelt men gott och välgjort för pengen. Mörbärigt och småköttigt med mintig touch. Smörkolan kunde vi klarat oss utan men den luftar bort efter hand. Eftersmaken är ganska kort. Trots sin simpla framtoning fyller man gärna på i glaset vilket ju är ett kvalitetstecken så gott som något.


2009 Barbera del Monferrato
Region: Piemonte
Appellation: Barbera del Monferrato (DOC)
Druvsort/er: Barbera
Provningsdatum: 2015-11-29
Pris: 109kr.

Färgen skvallrar om en viss utveckling. Det drar år det tegelröda ute i kanterna. Doften domineras initialt av tertiära aromer som stall och cigarrlåda. Men med luftning träder primära aromer som violer och körsbär fram. I avslutet kommer sekundäraromer i form av en lätt vaniljnyans. I munnen ligger vinet medelfylligt och friskheten är påtagligt vital. Tanninerna börjar slipas ner men det finns ryggrad så det räcker till. Avslutet är lite animaliskt och väldigt långt. Vinet känns på det hela taget dynamiskt och komplext. En titt på prislappen och vi hajar till av lycka. Gillar man mogen Barbera med ytterligare potential är köprekommendationen självskriven.


2010 Corniolo Livio Pavese
Region: Piemonte
Appellation: Monferrato (DOC)
Druvsort/er: 40% Barbera, 30% Cabernet Sauvignon, 30% Merlot
Provningsdatum: 2017-05-06
Pris: 129kr.

Favorit i repris, denna gång blint. Ursprunget är givet med rosor och körsbär. Vi får en fint kryddig, medelfyllig, ganska mjuk upplevelse med en hel del komplexitet och nyanser. Vi förundras åter hur vinet kan vara så vitalt efter så pass många år på flaska (relativt prisklassen). Svarta vinbär, blodapelsin, Coca cola och rostad ek bygger på upplevelsen. Ett mycket bra vin. Gott.


2010 Corniolo Livio Pavese
Region: Piemonte
Appellation: Monferrato (DOC)
Druvsort/er: 40% Barbera, 30% Cabernet Sauvignon, 30% Merlot
Provningsdatum: 2017-02-11
Pris: 130kr.

Genom näsborrarnas mynning letar sig en läderbomb vilken kort därefter exploderar i undervegetation, tobak, bigarråer och rostiga spikar. Elegant och komplext så långt med tydlig adress från Barberan och fint ackompanjemang av de franska druvkompisarna. Smaken är mjuk och utvecklad med läskande mineralitet, fint avrundad frukt och återhållsam ekbehandling. Här hittar vi personlighet och tydligt budskap för inga pengar alls. En avlägsen aning av russin berättar för oss att drickfönstret håller på att stängas. Ingen jättepanik dock.