Alla provade viner från producenten Ravenswood

Röda viner

2008 Icon

Region: Kalifornien
Appellation: Sonoma County (County appellation)
Provningsdatum: 2016-09-16
Pris: 402 kr

Till vinet >>

En hel del fällningar och lite tegel i kanten skvallrar om mognad. Och initialt är doften oroväckande dammig. Men med en timma i karaffen ersätts dammet av torkad frukt och pinjenötter. Tidens tand har gjort aromerna sammansatta. Men vi urskiljer fikon och russin och kaffe. I munnen känns vinet därför förvånansvärt friskt och piggt med rejäla körsbärskärnesyror. Espresso och punchpralin dyker upp i det långa avslutet. Koncentrationen är helt klart hög men vinet upplevs vare sig sött (enligt uppgift ligger restsockret på 0,8g/l) eller alkoholtyngt (trots sina 15%). Rock & Roll må vara Ravenswoods motto, och visst är det fullt ös på högsta volym här, men vinmakeriet är seriöst och vinet balanserat.

2011 Ravenswood Big River Zinfandel

Region: Kalifornien
Appellation: Alexander Valley (AVA)
Provningsdatum: 2014-11-22
Pris: 250 kr

Till vinet >>

Rödlila, ganska tät färg. Vinet bjuder på stor frukt och rika fattoner i en fyllig kropp. Vi får violpastill, russin, julkryddor, tobak, choklad och te. Smaken är snyggt uppstramad med viss kärvhet och god fräschör. Möjligen stör en liten alkoholeldighet något men totalt sett får vi ett harmoniskt vin med lång eftersmak. Kanske bör vinet lagras ytterligare för att integrera de olika intrycken ytterligare men det är tveklöst väldigt gott redan nu.

2011 Ravenswood Dickerson Zinfandel

Region: Kalifornien
Appellation: Napa Valley (AVA)
Provningsdatum: 2017-11-05
Pris: 230 kr

Till vinet >>

Vi rotar lite i källaren och hittar en '11 Dickerson Zinfandel från Ravenswood. I doften får vi typiska drag av mandelmassa och blå frukt. I munnen adderas röda bär, mynta och rök. Vinet är utifrån förväntningarna förvånansvärt piggt, stramt och slankt. Hade det inte varit för den höga alkoholen så hade vi gillat skarpt. Nu backar inte frukten upp hela vägen.

2003 Ravenswood Sonoma County Zinfandel

Region: Kalifornien
Appellation: Sonoma County (County appellation)
Provningsdatum: 2013-04-13
Pris: 179 kr

Till vinet >>

Rejält mogen, skönt osyltig smak med god fatkrydda, körsbärsbärighet och touch av jordgubbschutney men också mindre smickrande toner av burktomat och russin. Syran är bra och alkoholbalansen hygglig. Vi är lite småimponerade av kraftfullheten med tanke på vinets ålder men i ärlighetens namn borde vi nog ha druckit det här för flera år sedan.

Vita, torra viner

2008 Ravenswood Vintners Blend Chardonnay

Region: Kalifornien
Appellation: Kalifornien (State appellation)
Provningsdatum: 2010-07-03
Pris: 96 kr

Till vinet >>

Lite pepprig, kryddig, smörig, fruktig smak med inslag av ananas, piggelin och päron smak. Ett gott, enkelt vin med något platt syra och fet, besk eftersmak.