Senaste:

Alla provade viner från producenten Niepoort

Röda viner


2009 Morgadio da Calçada Tinto
Region: Trás-os-Montes
Appellation: Porto (DOC)
Druvsort/er: Touriga franca, tinta roriz samt övriga druvsorter.
Provningsdatum: 2013-02-09
Pris: 159kr.
Betyg: 88/100

Här får vi en pigg, skogsbärsdoftande näsa med ungdomlig fatkryddighet och stort fruktdjup. Smaken är föredömligt sval och balanserad med klassiskt stram ryggrad i form av fräsch syra och kornig strävhet. Fruktighet och ekkryddighet är ännu dominant och kan må gott av att slipas ner under några år i källaren. Visst, här finns en rika, solmogna nyanser av björnbär, blåbär och hallon men vi tackar ändå Niepoort för att vi slipper överextraherad frukt, sötsliskig ek och varm alkoholhetta. Riktigt gott nu men vi lägger nog ner några flaskor i gömmorna för ytterligare utdelning.


2012 Vertente
Region: Trás-os-Montes
Appellation: Porto (DOC)
Provningsdatum: 2017-10-09
Pris: 179kr.

Vi dricker gärna Douro då och då, och gillar. Men vad är det som är så gott? Och rentav typiskt? Vi finner ofta en Bordeaux-lik blå frukt men utan stall. Istället finns ofta en diskret sälta och örtighet. Den här kan säkert rundas av ytterligare några år men frukten är sval med en violblommighet, och ekfaten hålls integrerade, så det blir svårt att vänta.


2009 Vertente
Region: Trás-os-Montes
Appellation: Porto (DOC)
Provningsdatum: 2014-12-28
Pris: 175kr.
Betyg: 90/100

Svalt körsbärsfruktig smak med klassiskt skolad struktur. Härlig syra som bär fram en rik smakpalett och nedslipade men närvarande tanniner. Smått utvecklad med välintegrerad ek och antydan till läder och piptobak. På det hela taget ett fantastiskt gott och välgjort vin som både fungerar att sitta och smutta på som till långkokta lammlägget med kraftfulla gräddsåsen. Här blir det till att beställa fler flaskor, det här var riktigt, riktigt bra grejer. Rekommenderas varmt även för frankofiler och andra mer konservativa vindrickare.


Vita, torra viner


2011 Redoma Branco
Region: Trás-os-Montes
Appellation: Porto (DOC)
Provningsdatum: 2014-12-28
Pris: 151kr.
Betyg: 88/100

Fräscht gulfruktig smak mot en kritmineralisk botten. Närmast champagnechardonnayig gräddighet och eknougatighet. Fräsch syra, tätt fyllig textur och småörtig elegans. Ett riktigt smarrigt vin med välbyggda väggar som står pall mycket i matväg, exempelvis vitlöksosande bruschettas med fetaost, men som också fungerar på egen hand. Ett mycket, mycket bra vin i egensinnig stil som varmt rekommenderas.


Starkviner


NV Niepoort Crusted Port
Region: Trás-os-Montes
Appellation: Porto (DOC)
Provningsdatum: 2017-12-23
Pris: 219kr.

Fantastisk balans där ingenting sticker ut eller stör. Samtidigt finns ett djup i vinet och en hantverksmässig skicklighet som verkligen lyser igenom. Munkänslan är ungdomlig med mängder av mosade, syltade, mörka bär och frukter. Kryddigt såklart med torkade inslag av korinter och tranbär. Längd och komplexitet saknas inte. Drick eller spara.


2009 Niepoort Late Bottled Vintage
Region: Trás-os-Montes
Appellation: Porto (DOC)
Provningsdatum: 2014-12-28
Pris: 182kr.
Betyg: 89/100

Generöst packad smak med tät, solmogen, söt frukt och härligt fräsch syra samt småbråkiga tanniner som skänker balans. Vi bjuds på klassiska nyanser av torkade fikon, russin, plommon, körsbär i likör och arraksboll. Ett fint strukturerat vin med djup och längd i smaken vilket borgar för lagring. Men varför vänta? Det här är oförskämt gott redan nu. Kraftigt underprisat med tanke på kvalitén ska också sägas. Köp!