Senaste:

Alla provade viner från producenten Weingut Heribert Kerpen

Vita, halvtorra viner


2015 Kerpen Wehlener Sonnenuhr Riesling Kabinett
Region: Mosel
Appellation: Mosel
Druvsort/er: Riesling
Provningsdatum: 2017-03-30
Pris: 150kr.

Färgen är klar och drar mot gult. Det finns en liten viskositet. Doften är medelintensiv. Citrus, främst mogen lime som även är markerad i smaken, honung, gröna marmeladkulor, den torkade frukten i sagosoppan, och så dörren på glänt till gummiverkstaden. I munnen ligger vinet medelfylligt, halvsött och med syrorna på topp. Balanserad och ursprungstypisk. Vi gillar och klunkar gärna i oss, med eller utan mat.


2013 Wehlener Sonnenuhr Riesling Spätlese
Region: Mosel
Appellation: Mosel
Druvsort/er: Riesling
Provningsdatum: 2017-04-13
Pris: 220kr.

I glaset glimmar vinet lätt gyllengult. Ungdomligt. Vi sätter näsan till kanten och får genast en liten dos däckverkstad och sagosoppa. Vinet ger både färsk tropisk frukt som persika och gröna bananer men även torkade aprikoser och citruspastiller. I munnen är sötman påtaglig men balanseras upp av de fantastiska syrorna. En mineralsträng kan också anas. Vi skulle kunna bli ännu mer långrandiga i hyllningarna men nöjer oss med att konstatera att det här är precis det vin man vill ha många flaskor av i källaren. Vinet gick ner till isterband med krämig potatissallad. Riktigt lyckad kombo.


2003 Wehlener Sonnenuhr Riesling Spätlese
Region: Mosel
Appellation: Mosel
Druvsort/er: Riesling
Provningsdatum: 2017-07-01
Pris: 199kr.

En härligt solmogen fruktkocktail med en hint cykelslang som inte ändrats nämnvärt sedan sist vi sågs. Kanske är rentav den här flaskan lite ungdomligare. Det kanske beror på flaskvariation eller att vinet inte fick någon längre stund att luftas. För så gott och välkomnade är det. Vi tycker oss notera en husstil efter att ha drucket en hel del Kerpen. Vinerna är mycket generösa inom varje Prädikat. Det är sol på flaska.


2003 Wehlener Sonnenuhr Riesling Spätlese
Region: Mosel
Appellation: Mosel
Druvsort/er: Riesling
Provningsdatum: 2016-07-25
Pris: 196kr.

För oss som tillhör den hårda kärnan av Moselvänner är det alltid julafton när Systembolaget tar in en gammal Riesling från den kurviga dalgången. När vi dessutom får ett så välbalanserat och ursprungstypiskt exemplar är glädjen total. Vi får den solmogna frukten som varvas med mineral och petroleum helt enligt Moselvinernas instruktionsbok. I munnen är sötman rejält påtaglig men så är även syrorna. Balans var det. Vill man lagra ytterligare är det inget problem vad gäller vinet, problemet blir snarare att övertyga den egna karaktären att motstå frestelsen.