Senaste:

Alla provade viner från producenten Couly-Dutheil

Röda viner


1998 Clos de l'Echo
Region: Loire
Appellation: Chinon
Druvsort/er: Cabernet franc
Provningsdatum: 2016-10-22
Pris: 219kr.

Så ungt trots ålder med primär frukt, pigg syra och småtjuriga tanniner. Visst hittar vi lite animaliska toner, höstlöv och rotfrukter men dessa lindas effektivt in i syrliga körsbär, svarta vinbär och cederträ. Inte direkt stort eller komplicerat, bara helt otroligt gott och välstrukturerat. När Loire beter sig på det här sättet slår det definitivt storebror från sydligare nejder på fingrarna i vår bok.


2010 Clos de l'Olive
Region: Loire
Appellation: Chinon
Druvsort/er: Cabernet franc
Provningsdatum: 2017-04-22
Pris: 229kr.

Förhandskunskapen säger att Chinon kan vara mycket lagringsdigligt. Så därför ingen överraskning när det visar sig vara massor av peppar, jord, mörk frukt, mineral och svärtad ek. Sådana saker som behöver tid för att rundas av och integreras. En hel del fällningar skvallrar om att mognadsprocessen pågår, och visst är det gott redan nu med några timmars luftning, men vi väntar gärna tio år innan nästa flaska öppnas. Då förväntar vi oss något stort.


2009 Clos de l'Olive
Region: Loire
Appellation: Chinon
Druvsort/er: Cabernet franc
Provningsdatum: 2014-11-14
Pris: 209kr.

Stramt nyanserad med hög syra och viss strävhet, samtidigt mycket fruktig med svarta vinbär, gräs, paprika och örter. Grafit adderar en pigg mineralisk energi. Ett elegant och mycket gott vin som mycket väl kan drickas redan nu men som har kraft och struktur nog att lagras mycket länge. Stark köprekommendation.


Vita, torra viner


2009 Blanc de Franc
Region: Frankrike
Appellation: Frankrike
Provningsdatum: 2014-01-19
Pris: 129kr.

Frisk och väldigt mineralisk med lite udda, nästa viognierlika nyanser av smörfetma och aprikos. Frukten känns lite fadd och ofräsch tyvärr, kanske var vinet piggare för några år sedan? Hur som helst ett intressant, egensinnigt vin att analysera men inte särskilt gott att dricka. Vi föredrar nog vår blanc de franc mousserande trots allt.


Roséviner


2015 René Couly Chinon Rosé
Region: Loire
Appellation: Chinon
Druvsort/er: Cabernet Franc
Provningsdatum: 2017-06-04
Pris: 129kr.

Juni. Sommar. Rosé. Visst låter det härligt? I glaset en Chinon med jordgubbstoner och vit blommighet. I avslutet kan en kryddighet anas. Vinet blir ändå lite för fruktigt för att rinna helt lätt, och vi upplever en inte helt angenäm tvålighet som ofta går igen i rosé. Men nästa sommar är vi säkert på det igen.