Senaste:

Alla provade viner från producenten Francois Chidaine

Vita, torra viner


2010 Montlouis Les Tuffeaux Francois Chidaine
Region: Loire
Appellation: Montlouis-sur-Loire
Druvsort/er: chenin blanc
Provningsdatum: 2016-05-14
Pris: 188kr.

Utvecklad, superfruktig smak med gula plommon, inlagda päron, honung, vita blommor, citrus och kalkig mineral. Vinet upplevs något mer än medelfylligt med riktigt bra koncentration och längd. Den långa eftersmaken pendlar mellan en typiskt väldefinierad syra och en lätt sötma. Det här är verkligen ett personligt, välgjort och framför allt sanslöst gott vin.


2010 Montlouis Les Tuffeaux Francois Chidaine
Region: Loire
Appellation: Montlouis-sur-Loire
Druvsort/er: chenin blanc
Provningsdatum: 2014-06-20
Pris: 188kr.
Betyg: 92/100

Härligt krämig smak med stor, gul fruktighet, vass syra och en alldeles förtjusande sötma som balanserar upp helheten. Vi hittar inga direkta ektoner, istället är frukten i centrum och spänner från den friskaste citronen till den solmognaste persikan. Eftersmaken är superlång och skönt munrund, nästan gräddig i sin fyllighet, med frukt- och mineraltoner om vartannat. Ett riktigt stort vin med koncentration och balans. Superbt att dricka nu men kan givetvis sparas länge.


2007 Vouvray Le Bouchet
Region: Loire
Appellation: Vouvray
Druvsort/er: chenin blanc
Provningsdatum: 2015-08-14
Pris: 198kr.
Betyg: 91/100

För en vecka sedan provade vi en flaska av det här vinet som uppträdde väldigt otypiskt för sin stil och sitt ursprung, kanske inte skadat men ändå utsatt för någon slags yttre påverkan, med en knepig dieselton i doften och en direkt klen syra i smaken vilket gjorde att vinet upplevdes jolmigt. Skönt då att dagens butelj visar sig vara korrekt och mycket piggare (men såklart oroväckande med flaskvariationen). Här får vi en mycket frisk syra som bär fram en något utvecklad smakpalett bestående av stenig mineral, honung och mogen persika. Druvan ger som sig bör ett vaxigt, fetfylligt avtryck men vinet blir aldrig klumpigt eller baktungt. Ett ruskigt gott och välstrukturerat vin med stor framtid i källaren.


2007 Vouvray Le Bouchet
Region: Loire
Appellation: Vouvray
Druvsort/er: chenin blanc
Provningsdatum: 2015-08-08
Pris: 199kr.

Den här flaskan var direkt otypisk för sin stil och sitt ursprung, kanske inte skadad men ändå utsatt för någon slags yttre påverkan, med en knepig dieselton i doften och en direkt klen syra i smaken vilket gjorde vinet jolmigt och nära på halvsött. Vi verifierade detta med en som det skulle visa sig korrekt och mycket piggare butelj en vecka senare. Visst hittar vi stenig mineral, honung och mogen persika även i denna flaska men vi avstår ytterligare analys och omdömen samt betyg med hänvisning till omständigheterna.