Senaste:

Alla provade viner från producenten Faustino Martínez

Röda viner


2001 Faustino I Gran Reserva
Region: La Rioja
Appellation: Rioja (DOC)
Druvsort/er: Tempranillo
Provningsdatum: 2015-08-09
Pris: 159kr.
Betyg: 90/100

Här har tiden stått stilla sedan vi provade vinet för ett år sedan. Vi chockeras fortfarande av den här fjortonåringens ungdomliga bärighet. Visst finns det en rejält stallig ton som skvallrar om ålder och visst börjar ekfaten äta upp frukten en aning men överlag är det här ett mycket piggt och välbevarat vin. Vi hittar fortfarande fräschör i syra och mineralitet och även en viss strävhet som kanske delvis kommer från ekfaten. Frukten drar åt syrliga körsbär och är komplext sammanfogad med en uppsjö av sekundära och tertiära aromer. Ett supervin, kanske inte för den ovane vindrickaren, men en stor upplevelse för oss andra. Ett av få guldkorn i bolagets ordinarie sortiment.


2001 Faustino I Gran Reserva
Region: La Rioja
Appellation: Rioja (DOC)
Druvsort/er: Tempranillo
Provningsdatum: 2014-08-29
Pris: 159kr.
Betyg: 91/100

Mörkröd färg med viss orange kant. Doften är superkomplex med lager på lager av sekundära och tertiära aromer. Rostat kaffe, mjölkchoklad, vanilj, punchpraliner, russin, körsbärslikör, stall bland mycket annat. Moget såklart men också en oväntad fräschör. Smaken ger oss en nära nog Napacabbig upplevelse med tät mörkbärighet, sötchokladig ek och härlig tobaksutveckling. Fantastiskt strukturerad med syrlig syra, intakta men avrundade tanniner i saftig, läskande stil. Egentligen inte alls träigt, dilligt eller sötsliskigt som man skulle kunna tänka sig på förhand, bara balanserat, harmoniskt och förbaskat gott.


1999 Faustino I Gran Reserva
Region: La Rioja
Appellation: Rioja (DOC)
Druvsort/er: Tempranillo
Provningsdatum: 2012-11-17
Pris: 149kr.
Betyg: 89/100

Medeltät, något utvecklad röd färg. Doften är rejält lantligt dassig och mogen med inslag av moreller, burktomat, vaniljpraliner och choklad. Smaken är småsträv och utvecklad med fin balans. Vi får en lite uttorkad frukt och rejält animaliska toner. Det här är ett klassiskt och härligt tillgängligt vin om man gillar den stalliga stilen.