Senaste:

Alla provade viner från producenten Langlois-Chateau

Röda viner


2011 Domaine Langlois-Chateau Vieilles Vignes
Region: Loire
Appellation: Saumur-Champigny
Druvsort/er: Cabernet franc
Provningsdatum: 2017-03-19
Pris: 189kr.

Det har gått arton månader sedan vi provade vinet senast och de allra ungdomligaste nyanserna har nu fått ge vika för något mer komplexa, utvecklade toner. Här finns en seriös, svärtad mineralitet och klassisk stramhet i fin kombination med bjussig svartvinbärsfruktighet och cederträ. Ekfaten känns helt integrerade och helhetsupplevelsen är på det hela taget suverän med balans och harmoni på alla fronter. Mycket, mycket gott.


2011 Domaine Langlois-Chateau Vieilles Vignes
Region: Loire
Appellation: Saumur-Champigny
Druvsort/er: Cabernet franc
Provningsdatum: 2015-10-30
Pris: 189kr.

Ungdomligt lilaröd färg. Doften är generöst fruktig med typisk paprika och blyertspenna. Vi känner även O'boy. Smaken skvallrar om en generöst varm årgång med massor av solmogen frukt. Elegant ekbehandling och en frisk syra stramar upp. Vinet är förbluffande gott nu men kan säkert vinna på några år i källaren om man gillar lite mer utvecklade viner. Vi gillar både och.


Vita, torra viner


2008 Langlois-Chateau Vieilles Vignes
Region: Loire
Appellation: Saumur
Druvsort/er: Chenin blanc
Provningsdatum: 2014-07-03
Pris: 169kr.

Frisk, kruttorr, fet, småmineralisk, lite smörig smak med inslag av ananas, popcorn och botrytis. Här krävs ytterligare lagring för att få ihop de ingående beståndsdelarna till en harmonisk helhet. I nuläget är smöriga ektoner och botrytisbeska ganska rejält utanpåliggande och i behov av integrering. Även syran är ganska vass (vilket i och för sig inte stör oss) och kan mycket väl lagras lite mjukare. Här finns god koncentration och struktur så det ska inte vara något problem. Ett litet frågetecken för en dominerande äggton/våt yllesocka som vi förknippar med svavel. Denna gick inte att lufta bort och störde helheten något.


Mousserande viner


NV Langlois Crémant de Loire Brut
Region: Loire
Appellation: Crémant de Loire
Druvsort/er: Chenin blanc, Chardonnay, Cabernet franc
Provningsdatum: 2015-05-22
Pris: 129kr.

Levererar klart över sin prislapp med elegans, fräschör och bra koncentration. Vi får en frisk upplevelse med hygglig mousse och rik frukt som drar både åt det äppelgröna och honungsgula. Ett riktigt snyggt hantverk.


NV Langlois Crémant de Loire Brut
Region: Loire
Appellation: Crémant de Loire
Druvsort/er: Chenin blanc, Chardonnay, Cabernet franc
Provningsdatum: 2011-05-21
Pris: 119kr.

Ljusgul färg. Brödig, mineralisk, fruktig, ganska välmatad doft med inslag av gula äpplen, blommor, mandelmassa och tvål. Frisk, medelfyllig, något utvecklad smak med hyfsad mousse. Inslag av mineral, örter, grapeskal, gula äpplen och nougat. En liten alkoholton och viss vattnighet i avslutet stör något men det här är ändå ett ganska seriöst bubbel i sin prisklass och genre.