Senaste:

Senaste nyheterna

 

2016 Daniel Bouland Morgon Corcellette Vieilles Vignes
Region: Bourgogne
Appellation: Morgon
Producent: Domaine Daniel Bouland
Druvsort/er: Gamay
Provningsdatum: 2017-12-08
Pris: 219kr.

Otroligt harmonisk och polerad smak utan att för den skull tappa i personlighet. Solmogen, sötsyrlig, blå frukt möter upp ett läckert lager av granit och riktigt friska syror. Blåbär, lingon, hallon, enbär och en svag nyans av lakrits bildar en helhet större än de ingående komponenterna. I sin mjuka stil helt klart drickfärdigt redan nu och med tanke på hur gott det här vinet är kommer resterande flaskor knappast att bli gamla. Toppklass.


2017 Beaujolais Nouveau Jean Foillard
Region: Bourgogne
Appellation: Beaujolais Nouveau
Producent: Domaine Jean Foillard
Druvsort/er: Gamay
Provningsdatum: 2017-12-08
Pris: 139kr.

Foillards '17 Nouveau i glaset. Och det är precis lika läskande gott år efter år. Violblom, sötlakrits, smågrus och röda bär. Vi spar några flaskor att slurpa framåt jul, påsk och midsommar.


2014 Chinon Les Petites Roches Charles Joguet
Region: Loire
Appellation: Chinon
Producent: Charles Joguet
Druvsort/er: Cabernet franc
Provningsdatum: 2017-12-04
Pris: 150kr.

En närmast övertydlig adress på den här; blindgissarna behöver endast sniffa på vinet så är de hemma. Mycket fräscht och helt oekat gillar samtliga närvarande vinet. Paprikan är grön och blyertspennan av cederträ. Vi köper det gärna igen och dricker lite lagom kylt, gärna till korvar av olika slag.


2015 Graacher Domprobst Riesling Kabinett
Region: Mosel
Appellation: Mosel
Producent: Willi Schaefer
Druvsort/er: Riesling
Provningsdatum: 2017-12-01
Pris: 173kr.

I glaset arketypisk Kabinett. Gummiverkstad, fläder, gula plommon, äppelmos, gröna marmeladkulor och kanderad tropisk frukt framburet av en sprittande syra dansar den fram på lätta fötter. Mineralpuff i avslutet. Otroligt gott.


2015 Beldles
Region: Észak-Dunántúl
Appellation: Sopron
Producent: Petér Wetzer
Druvsort/er: Kékfrankos
Provningsdatum: 2017-11-25
Pris: 199kr.

Beldles är lite diskret inledningsvis men efter rejäl luftning blommar den upp. Vi känner igen den förföriska parfymen som träder fram mellan björnbär och örtagård. Några drag med svartpepparkvarnen adderar druvtypicitet. Syrorna drar åt vinteräpplen. Vi får en blåfruktigt koncentrerad och harmonisk Kékfrankos. Svingott.


2015 Petér Wetzer Kékfrankos
Region: Észak-Dunántúl
Appellation: Sopron
Producent: Petér Wetzer
Druvsort/er: Kékfrankos
Provningsdatum: 2017-11-25
Pris: 179kr.

Wetzers Kékfrankos är pang på rödbetan med sin sötsyrliga hallondoft. Så småningom anländer även en fin parfym. I smaken är syrorna pigga och lingon i mjölk är en association som dyker upp. Det hela landar i nymald svartpeppar och våt asfalt. Det är lättklunkat men seriöst rakt igenom.


2000 Grand Mont Bourgueil
Region: Loire
Appellation: Bourgueil
Producent: Pierre-Jacques Druet
Druvsort/er: Cabernet franc
Provningsdatum: 2017-11-05
Pris: 189kr.

Supertypisk med svarta vinbär, grön paprika och grafit. Suverän utveckling med runda tanniner, intakt syra och en touch av häststallar som mildras något med luft. Saftigt och lättklunkat med total harmoni i en sammansatt helhet. Visst finns det luckor i koncentration och längd men vinet är otroligt gott och blindgissarna använder omdömen som ungt och piggt. Ett kanonköp.


2015 Gabaxo
Region: La Rioja
Appellation: Rioja (DOC)
Producent: Olivier Riviere
Druvsort/er: Tempranillo
Provningsdatum: 2017-11-04
Pris: 179kr.

Stramt och strävt med lite knuten frukt och en något störande buljongsälta inledningsvis. Efter massor med luft öppnar en trevlig, småsöt frukt upp genom mörka plommon, hallon och körsbär. Färska och torkade örter samt fat ger en lite bitsk beska. Buljongen övergår i jordiga toner vilket vi kan uppskatta. Spontant känns det som om viner behöver rejält med tid på rygg för att förlösas. I dagsläget är det rätt tufft och lite ogint.


2016 Castello di Tassarolo Spinola
Region: Piemonte
Appellation: Cortese di Gavi (DOCG)
Producent: Az. Castello di Tassarolo
Druvsort/er: Cortese di gavi.
Provningsdatum: 2017-10-28
Pris: 139kr.

Småblommig, örtig, druvig smak i medelfyllig stil. Ett lätt mineralsting skiner igenom det småfylliga och syrabalanserade. Gott och välgjort med personlighet men sätter inga djupare spår i minnesbanken.


2014 Paraschos OrangeOne
Region: Friuli-Venezia Giulia
Appellation: Venezia Giulia (IGT)
Producent: Paraschos
Druvsort/er: Ribolla Gialla 40%, Malvasia 30%, Tokai Fruilano 30%
Provningsdatum: 2017-10-23
Pris: 229kr.

Orange, grumlig färg. Härlig, muscatlik aromatik i doften med aprikoser och en hint lakrits. Smaken är mild och frisk med aprikoser, mandariner och äpplen (både i färsk, must- och cidervinägerform). Viss skalsträvhet anas i tandköttet. Inte jättekomplext men otroligt gott och med fin längd.


2016 i Frati Lugana Cà dei Frati
Region: Lombardiet
Appellation: Lugana (DOC)
Producent: Azienda Agricola Ca dei Frati
Druvsort/er: Turbiana
Provningsdatum: 2017-10-22
Pris: 134kr.

Ett av de mer udda vinerna vi har provat på mycket länge. Animalisk, nästan metallisk smak med päron, krusbär och rökig mineral. En tydlig vattendelare i panelen; någon ser komplexitet och egensinnighet, en annan upplever vinet svettigt och smått otäckt. Nästan så man vill prova igen. Men bara nästan.


2015 I by Château Luchey Halde
Region: Bordeaux
Appellation: Pessac-Léognan
Producent: Château Luchey-Halde
Provningsdatum: 2017-10-20
Pris: 199kr.

Hugh Fearnleys tomat- och mozarellarisotto på tallriken. Då rycker vi en vit BDX. Det brukar funka till det mesta. Och som den här levererar. En passionsfruktsbomb med citronmeliss. Lite nötig. Lite mineral. Lite grönt gräs. Slank men ändå med BDX-vibbar. Ja det är precis så gott som det låter. Bör säkert lagras för ytterligare utväxling. En riktigt positiv överraskning ur ordinarie sortiment.


2015 Montebruna Barbera d'Asti
Region: Piemonte
Appellation: Barbera d'Asti (DOC)
Producent: Braida di Bologna Giacomo
Druvsort/er: Barbera
Provningsdatum: 2017-10-14
Pris: 169kr.

En ny fin årgång av vinet där det mesta är på plats för att skapa klockren drickbarhet; höga syror, avrundade tanniner, finstämd, sval frukt och en lagom dos ek. Blåa och röda bär dominerar tillsammans med en mjuk örtighet. Nyansrikt och komplext men framför allt otroligt gott att smutta på lite lätt nerkylt.


2015 Fleurie Les Hauts du Py
Region: Bourgogne
Appellation: Fleurie
Producent: Villa Ponciago
Druvsort/er: Gamay
Provningsdatum: 2017-10-11
Pris: 159kr.

Ganska kraftfull i sin genre med djup, mörk bärighet, rejäl kryddighet och en hint av körsbärslikör som kanske kan härledas till årgången. Fantastiskt gott hur som helst i fräsch, saftig stil och förmodligen med stoppning nog att lagras.


2004 Château d'Arlay Blanc Tradition
Region: Jura
Appellation: Côtes du Jura
Producent: Chateau d'Arlay
Druvsort/er: 70% chardonnay och 30% savagnin.
Provningsdatum: 2017-10-08
Pris: 219kr.

Chardonnay och Savagnin från Jura. Lagrat länge på jästfällningen. Det här är så långt från mainstream man kan komma med sin sherrylika doft; kvitten och mjöl, syra och sälta, svamp, nötter och kåda. Allt i höstäppelboken och snustorr kostym. Vissa gillar skarpt. Vissa avstår påfyllning. Fantastiskt kul att det överhuvudtaget dyker upp på hyllorna ibland.


2011 Les Picasses Olga Raffault
Region: Loire
Appellation: Chinon
Producent: Olga Raffault
Druvsort/er: Cabernet franc
Provningsdatum: 2017-10-06
Pris: 199kr.

Direkt ur flaskan ner i glaset får vi en något övertydlig grön paprika och örtighet. Med luft ger det kärva med sig och öppnar upp för röda och mörka bär, blyertsmineral och en allmänt karismatisk och aromatisk upplevelse. Fantastiskt gott att dricka redan nu med fräschör och balans i hyfsat lätt stil men visst finns det även något oförlöst i vinet som ropar efter ytterligare tid i källaren. Utan att veta så tror vi att fem till tio år på rygg skulle göra susen för det här vinet men som sagt var inga problem att dricka med luft nu. Ett på alla sätt typiskt vin. Och typisk bra.


2015 Askos Malvasia Nera
Region: Apulien
Appellation: Salento (IGT)
Producent: Masseria Li Veli
Druvsort/er: Malvasia nera
Provningsdatum: 2017-10-06
Pris: 159kr.

Kryddigt och mulligt med småsöt frukt som drar åt burktomat, russin och körsbärslikör. Varm, redan nu något utvecklad, småstallig smak som för tankarna till varmklimatsodlad cabernet sauvignon. Druvan är svårgissad men ursprunget känns typiskt. Ett hyfsat nyanserat vin men den något baktunga stilen känns lite tröttsam.


2015 Susana Balbo Barrel Fermented Torrontés
Region: Mendoza
Appellation: Uco Valley
Producent: Dominio del Plata
Druvsort/er: Torrontés
Provningsdatum: 2017-09-23
Pris: 159kr.

Otroligt druvtypisk och säregen smak med ett överdåd av blommig, tvåliga nyanser. Frukten drar åt det sura/syrliga genom omogna krusbär och citron. I munnen en lite oljighet med rökig mineralkänsla och ytterst lätt ek. Intressant ur ett pedagogiskt perspektiv och associationerna drar åt Retsina eller Viognier. Vissa sväljer, andra vaskar.


2010 Margan Semillon
Region: New South Wales
Appellation: Hunter Valley
Producent: Margan Family Winegrowers
Druvsort/er: Semillon
Provningsdatum: 2017-09-22
Pris: 139kr.

Urtypisk smak genom gummi, ylle, hö, honung och pepprig mineral. Texturen är rund och mjuk men med mycket bra syra som stadgar upp. Stilen är unik, upplevelsen udda och vinet är en påminnelse om att man bör återvända till hit emellanåt. Inte jättekomplext men jättegott. Kul med ett vin som så tydligt vinner på och klarar lagring.


2015 Simonsig Chenin Avec Chéne
Region: Coastal Region
Appellation: Stellenbosch (District)
Producent: Simonsig Estate
Druvsort/er: Chenin blanc
Provningsdatum: 2017-09-22
Pris: 175kr.

Nyansrik, fet smak med rund frukt och inte överdrivet mycket ek. Eftersmaken är lång och komplex och ger nyanser av nötter, ylle, gula plommon, blommor, kryddor och rökig mineral. Lite varmare helhetskänsla än vad vi är vana vid från Loire men i sanning ett riktigt bra vin med koncentration och finish på plats.


2015 Inkognito
Region: Sverige
Appellation: Sverige
Producent: Vingården i klagshamn
Druvsort/er: Solaris
Provningsdatum: 2017-09-16
Pris: 295kr.

Ljust gul färg. Lätt doft av fläder, örtighet, mineral och ett uns ekfat. Smaken drar åt en enklare Sauvignon Blanc med toner av fläder, krusbär, kryddor och lite persika. Ett vin i den enklare skolan, felaktigheter är svåra att hitta, om man nu letar sådana? Köp och konsumera inom nåt år. Prisvärdhet är inget att tala om här. Dock ett gott och välgjort vin.


2015 Halcon Oppenlander Pinot Noir
Region: Kalifornien
Appellation: Mendocino County (County appellation)
Producent: Halcon Vineyards
Druvsort/er: Pinot noir
Provningsdatum: 2017-09-15
Pris: 329kr.

Sval och frisk smak utan ett uns hetta men såklart packad med smak och koncentration. Blint finns inga tvivel vad det här kommer ifrån, det osar kalipinne lång väg genom fatkryddor, mosade jordgubbar, halvmörk choklad och blandad pepparmix. Otroligt gott och välgjort med lång eftersmak. Dessutom inte alltför polerat vilket bidrar till charm och personlighet.


2015 Rosi Schuster Blaufränkisch
Region: Burgenland
Appellation: Burgenland
Producent: Weingut Rosi Schuster
Druvsort/er: Weingut Rosi Schuster
Provningsdatum: 2017-09-09
Pris: 169kr.

Mjukt och friskt såklart med fräsch röd- och mörkbärighet, pepprig krydda och småörtig finish. Frukten upplevs sötmogen men balanseras upp fint av den härliga syran. Otroligt gott och klunkvänligt lite lätt kylt även om det finns luckor i koncentration och komplexitet. Vi har svårt att värja oss mot så här saftiga och pigga viner just nu.


2015 Fosilni Breg Sauvignon Blanc Domaine Ciringa
Region: Podravina
Appellation: Stajerska
Producent: Domaine Ciringa
Druvsort/er: Sauvignon blanc
Provningsdatum: 2017-09-09
Pris: 129kr.

Som vanligt (höll vi på att säga) ett mycket stabilt och gott vin med bra mix av frukt och mineral, nästan med övervikt mot det senare. Frukten är inte överdrivet sauvignontypisk (vilket vi uppskattar) utan snarare återhållsam med krusbär, päron och lätt örtighet. Fräscht och snyggt med frisk syra och bra mineraliskt häng i eftersmaken. Rekommenderas.


2015 Navaherreros Garnacha de Bernabeleva
Region: Madrid
Appellation: Vinos de Madrid
Producent: Bodegas Bernabeleva
Druvsort/er: Garnacha
Provningsdatum: 2017-09-08
Pris: 169kr.

Ett farligt lättklunkat vin med rödbärighet, rökig mineralitet och mjuk örtighet. Den saftiga auran till trots gömmer sig både komplexitet och koncentration under ytan, samt även ett litet tanninbett. Kan säkert ligga ett antal år men vi dricker nog helst det här vinet på den unga, pigga frukten. Otroligt gott och personligt med välbalanserad alkohol..


2015 Bründlmayer Loiser Berg Grüner Veltliner
Region: Niederösterreich
Appellation: Kamptal
Producent: Weingut Bründlmayer
Druvsort/er: Grüner veltliner
Provningsdatum: 2017-09-07
Pris: 179kr.

Till en början lite tillknäppt och snål men med luft och temperatur händer det en hel del. Vi får en rejäl skopa vitpeppar i kombination med gröna nyanser av krutig mineral, örter. lime och päron. Texturen är småfet med pigga syror. Överlag bra balans och viss komplexitet. Hade förmodligen vunnit på några års lagring men gott redan nu som aperitif/törstsläckare.


2012 Herdade do Portocarro Peninsula de Setubal
Region: Península de Setúbal
Appellation: Setúbal (DOC)
Producent: Herdade Do Portocarro
Druvsort/er: Aragonez, touriga nacional och cabernet sauvignon.
Provningsdatum: 2017-09-02
Pris: 199kr.

Riktigt tajt och knutet direkt vid upphällning. Efter luftning öppnare men fortfarande stramt och ofjäskigt. Inte alls så fruktigt som vi har lärt känna portugisiska viner. Nyansmässigt går tankarna mot sydvästra Frankrike med svarta vinbär, plommon, konserverade körsbär, russin och kakao. Här finns koncentration, längd och struktur för ytterligare lagring. Den petige hittar ett avlägset skimmer av kokta, lite brända toner men det är knappast störande. Ett riktigt bra vin.


2014 Hedges Red Mountain
Region: Washington
Appellation: Washington State (State appellation)
Producent: Hedges Family Estate
Druvsort/er: 58% cabernet sauvignon, 25% merlot, 15% syrah, 1% petit verdot, 0,5% cabernet franc och 0,5% malbec.
Provningsdatum: 2017-08-30
Pris: 229kr.

Fullmatat med allt men lyckas ändå hålla sig på rätt sidan gränsen till det burleska, främst genom fräsch syra och relativt låg alkohol. Visst är det mullig svartvinbärsfrukt och lyxiga ekfatstoner i massor i fyllig stil men också en imponerande koncentration och längd som förmodligen borgar för ytterligare lagring. Gott och imponerande för stunden men lite för polerat och opersonligt för att bli riktigt minnesvärt.


2016 Santorini Assyrtiko
Region: Egeiska öarna
Appellation: Santorini
Producent: Sigalas
Druvsort/er: Assyrtiko
Provningsdatum: 2017-08-11
Pris: 199kr.

Vi har vant oss vid att vinerna från Santorini håller yppersta klass. Och det här är inget undantag. Vi får såklart primära aromer som vinbär, lime och syrliga äpplen, men det backas upp av typiska drag som mineral, bröstkaramell och en vaxig textur. Vinet är ungt och kan säkert må bra av några ur i källaren, men ändå gott och njutbart redan nu. Rådet är: Köp om ni kommer över.


2014 Montessu
Region: Sardinien
Appellation: Isola dei Nuraghi (IGT)
Producent: Agricola Punica
Druvsort/er: 60% Carignano, 10% Syrah, 10% Cabernet sauvignon, 10% cabernet franc och 10% .
Provningsdatum: 2017-07-28
Pris: 130kr.

Extraherad, något kokt frukt med rejäla doser ekfat. Avslutet är robust och eldigt av alkohol. Svårbedömt då vi verkligen inte uppskattar den här typen av vin (längre). Vi tycker inte om det men kan eventuellt hitta kvalitativa inslag såsom koncentration och längd. I övrigt upplever vi mest brända, stjälkiga nyanser av bär som har mognat för snabbt i ett för varmt klimat.