Senast provade vinerna

 

2015 Domaine Goisot Saint-Bris Exogyra Virgula

Region: Bourgogne
Appellation: Saint-Bris
Producent: Domaine Goisot
Provningsdatum: 2018-08-18
Pris: 145kr

Till vinet >>

Friskt, fräscht och gott med en fet vitblommighet långt från karikatyr-savignon blanc. Bör nog konsumeras inom ett par år för bibehållen vigör.

2015 Bourgogne Epineuil Rouge

Region: Bourgogne
Appellation: Bourgogne
Producent: Oliver Wartel
Provningsdatum: 2018-08-16
Pris: 182kr

Till vinet >>

En härlig pinot med bra tryck i den körsbärsaktigt syrliga frukten. Lätt stenighet, färska örter och violblommighet samsas med en ung, frisk syra och ger ett piggt uttryck även om det finns tyngd och substans i kroppen. Kanske inte den mest typiska Bourgogne vi har provat men riktigt god och rejäl. Tål flera år till i källaren ska sägas men dricks riktigt fint nu.

2014 l'Esprit de Chevalier Blanc

Region: Bordeaux
Appellation: Pessac-Léognan
Producent: Domaine de Chevalier
Provningsdatum: 2018-08-16
Pris: 289kr

Till vinet >>

Torr vit Bordeaux. En härlig vinstil om det görs rätt (det vill säga med lagom inslag av ekfat). Nötter, kaffe, mandelmassa, krusbär, lime och nektarin. Och så massor av kalkmineral och vässade syror. Komplext, balanserat och supergott helt enkelt. Och en mångsidig matvän. Några år till i källaren kan göra ytterligare gott. Gillar man stilen eller är nyfiken finns en hel del flaskor kvar på bolis av det här andravinet från Domaine de Chevalier.

2016 Müller Thurgau halbtrocken

Region: Saale-Unstrut
Appellation: Saale-Unstrut
Producent: Weinhaus Zur Sonnenuhr
Provningsdatum: 2018-08-11
Pris: 110kr

Till vinet >>

Det man oftast läser om Müller-Thurgau är att det är en druva för enklare viner och blandningar, mer för volym än kvalitet. När man kommer till Tyskland och får prova viner på denna druva märker man att det framställs seriösa, om än oftast enkla, men bra viner. Det här vinet understryker just det. Inte särskilt komplext men med en fin renhet och härliga blommiga och fruktiga toner. Etiketten säger halbtrocken (halvtorr) och visst finns det sötma i vinet men det är inte i närheten av likar från regioner som exempelvis Mosel eller Rheingau. I en druvig doft hittas också melon, lindblom och nektarin. Smaken är något söt, bra syra finns, druvighet med päron och tropiska frukter dominerar. Ett rent, härligt och drickvänligt vin till ett bra pris. Inhandlat på plats i Freyburg (Unstrut).

2015 Ferdinando Principiano Barbera d'Alba Laura

Region: Piemonte
Appellation: Barbera d'Alba (DOC)
Producent: Ferdinando Principiano
Provningsdatum: 2018-08-11
Pris: 145kr

Till vinet >>

Vinet ger oss syrliga mörka körsbär och blyertspenna med mjuk tanninstruktur. Mycket italienskt i karaktären och läckert klunkvänligt lite lagom kylt. Inköpt via Caviste.

2015 Chianti Classico Annata

Region: Toscana
Appellation: Chianti Classico (DOCG)
Producent: Castello di Monsanto
Provningsdatum: 2018-08-10
Pris: 179kr

Till vinet >>

Lätt och ung med pigg syra och snälla tanniner. Röda, syrliga bär såsom körsbär, transbär och lingon ges viss komplexitet av örtig, lite parfymerad rosmarin. Ett saftigt, välgjort vin att dricka nu eller att spara några år.

2011 Kanonkop Cabernet Sauvignon

Region: Coastal Region
Appellation: Simonsberg-Stellenbosch
Producent: Kanonkop Estate
Provningsdatum: 2018-08-10
Pris: 229kr

Till vinet >>

Fruktdrivet, lite gräsigt och pepprigt med svarta vinbär och undervegetation. Någon hittar blint en rökig referens men i övrigt är vinet silkeslent och harmoniskt med topputveckling. Texturen är något köttig, klart fyllig och med viss fruktsötma. Otroligt gott och väl värt att vänta på. Ett kanonko¨p.

2016 Domaine Roger Champault Côte de Champtin Rouge

Region: Loire
Appellation: Sancerre
Producent: Roger Champault et Fils
Provningsdatum: 2018-08-10
Pris: 239kr

Till vinet >>

Härligt pinotfruktig med lätt rostning och järnig mineral. Finstämt med blommor, örter och violgodis men också mer robusta toner av mörka, söta bär och kött. En god, kraftfull pinne.

2016 Jurtschitsch Käferberg Grüner Veltliner

Region: Niederösterreich
Appellation: Kamptal
Producent: Weingut Jurtschitsch
Provningsdatum: 2018-08-10
Pris: 349kr

Till vinet >>

En kalkstensbomb med mogen, solig frukt och druvtypisk pepprighet. Nyansrikt värre med blommighet, lätt tvålighet, persikor, godis och diesel. Friska syror som bär smakerna länge, länge i munnen. Ett mycket bra vin.

2015 Bourgogne Tonnerre d'Eon

Region: Bourgogne
Appellation: Tonnerre
Producent: Domaine du Val Grévin
Provningsdatum: 2018-08-09
Pris: 179kr

Till vinet >>

Härligt friskt åt det fruktdrivna hållet med väl integrerad ek. Ananas, citrus och en småsmörig fyllighet möter upp ett skimmer av kalkig mineral. Varken superkomplext eller med lång eftersmak, däremot gott, rent och energiskt. Växer med luft och temp.

2010 Château Croix Mouton

Region: Bordeaux
Appellation: Bordeaux Supérieur
Producent: Bordeauxslott
Provningsdatum: 2018-08-08
Pris: 180kr

Till vinet >>

Väldigt långt ifrån hur vi vill ha vår röda Bordeaux. Här hittar vi hög alkohol, övermogen och -extraherad frukt med rejäla doser ny ek. Den glesa, portvinsosande frukten har åldrats dåligt och känns russinsöt och uttorkad. Smaken är annars bränd och obalanserad likt något sämre från Valpolicella. Otydligt budskap minst sagt och en stor besvikelse (igen).

2010 Brunello di Montalcino Annata Il Poggiolo

Region: Toscana
Appellation: Brunello di Montalcino (DOCG)
Producent: E.Roberto Cosimi s.s
Provningsdatum: 2018-08-06
Pris: 430kr

Till vinet >>

Tveklöst i ett mycket fint drickfönster just nu även om ytterligare lagring inte är några som helst problem. Avrundat och harmoniskt, utvecklat såklart men fortfarande energiskt och fräscht. Vi får bruna nyanser av mocka, höstlöv, tryffel och jord men också frukt i skepnad av korinter, tranbär och torkade jordgubbar. Viss blommighet och parfymerade övertoner ger djup och finess. Det var länge sedan vi drack ett så nyanserat och samtidigt sammansatt vin. Komplext är bara förnamnet, speciellt efter några timmars luft. Stort på egen hand eller till köttgrytan med potatispurén.

2017 Saumur Rouge "Clos Mazurique"

Region: Loire
Appellation: Saumur
Producent: Domaine Arnaud Lambert
Provningsdatum: 2018-08-06

Till vinet >>

Direkt ur flaskan i glaset uppträder vinet lite småreduktivt med rejält gröna pyraziner. Detta botas dock lätt med lite luft vilket ger ett härligt josigt vin med tät vinbärsbärighet, grafit, eneträ och gräs. I bakgrunden lurar en köttighet och stabil struktur. Kan men behöver verkligen inte lagras länge eller längre. Supergott redan nu.

NV Cancelli Rosso

Region: Italien
Appellation: Italien
Producent: Vini Rabasco
Provningsdatum: 2018-08-03
Pris: 155kr

Till vinet >>

Lätt och saftig munkänsla men ändå välstrukturerat genom läskande syror och närvarande tanniner. Vi hittar en bärighet som pendlar mellan det röda och det blå. Vi landar mer i blåbär än i hallon även om båda är framträdande. Lite kvistar och blad från bären är också närvarande. Småkryddigt och -örtigt genom salvia och svartpeppar men den mjuka, fräscha fruktigheten står ändå i centrum. Ett kanonvin helt klart som inte kommer bli sämre av några års lagring.

2014 Beaumont Domaine Breton

Region: Loire
Appellation: Chinon
Producent: Domaine Breton
Provningsdatum: 2018-07-30
Pris: 149kr

Till vinet >>

Vi har druckit det här vinet frekvent ett tag nu och omdömena består. Brettigt med svartvinbärs- och blåbärsfrukt, grafit och violblommighet. Smaken är utvecklad med känsla av smakmässig peak, dock knappast någon större panik vad gäller konsumtion. Friska syror och ministrävhet ger god struktur åt det josiga anslaget. Ett säreget, personligt och otroligt gott vin som vi gärna dricker om och om och om igen.

NV Domaine Pierre Frick Voyages

Region: Frankrike (Vin de France)
Appellation: Frankrike (Vin de France)
Producent: Domaine Pierre Frick
Provningsdatum: 2018-07-21
Pris: 179kr

Till vinet >>

Vi känner igen rabarbersaften och äppelmusten från tidigare provning. Vinet är moget, lite jästigt och med en aning restsötma. Fräschören är det dock inget fel på vilket vi uppskattar. Vinner absolut på att få lufta en stund. Riktigt gott även om man kanske kunde önska ett uns mer komplexitet.

2016 Petér Wetzer Kékfrankos

Region: Észak-Dunántúl
Appellation: Sopron
Producent: Petér Wetzer
Provningsdatum: 2018-07-21
Pris: 189kr

Till vinet >>

Med sin lätt krämiga textur och sin syrliga bärighet är det här rent himmelskt gott. Kolsyrejäst kan man ana (och läsa sig till) att den är. Söta kryddor och ett läckert mineraliskt efterhäng utgör pricken över. Finns enstaka flaskor kvar på Bolis.

2015 Domaine Goisot Bourgogne Aligoté

Region: Bourgogne
Appellation: Bourgogne Aligoté
Producent: Domaine Goisot
Provningsdatum: 2018-07-18
Pris: 125kr

Till vinet >>

Med sin lite oljiga textur och fräscha vita frukt har Goisots Aligoté blivit en riktig favorit i Caviste-portföljen.

2014 Bruno Hertz Pinot Gris Réserve

Region: Alsace
Appellation: Alsace
Producent: Bruno Hertz
Provningsdatum: 2018-07-18
Pris: 155kr

Till vinet >>

Pinot gris dricker vi inte så ofta. Men det kan vara riktigt gott när man vänjer sig vid den lite lägre syran. Här får vi en oljig textur och inlagda päron. Kryddig och smörig med en aning restsötma. Kanske även lite reduktiva kännetecken. Ett enkelt men mångsidigt vin till såväl ost som havskatt.

2013 Dorivm Reserva Seleccion de la Familia

Region: Kastilien-León
Appellation: Ribera del Duero (DO)
Producent: Bodegas Thesaurus
Provningsdatum: 2018-07-15
Pris: 229kr

Till vinet >>

Rejäla doningar såklart men frukten upplevs hyfsat sval och spänstig och motståndet i tanninerna är inte jättestort. Bra drickbarhet alltså även om vinet tyngs lite av andelen amerikanska ekfat och en småeldig svans. Ganska nyansrikt och intressant dock med mörkbärighet i form av plommon och korinter, uppbackat av lite dillig örtighet, samt choklad och vanilj. Gott för stunden även om stilen inte riktigt tilltalar oss just nu. Kanske bättre till en matbit?

2016 Graševina Kutjevo

Region: Continental Croatia
Appellation: Slavonia
Producent: Kutjevo
Provningsdatum: 2018-07-15
Pris: 79kr

Till vinet >>

Ett snabbt återbesök hos en ny flaska av detta vin ger liknande upplevelser som för en vecka sedan; friskt och fruktigt med en pytteliten sötma i eftersmaken. God men enkel smak där persika, gula plommon och citron dominerar. Tydligt blommig också vilket borde tilltala vissa.

2016 Beaujolais-Villages Vieilles Vignes Lapalu

Region: Bourgogne
Appellation: Beaujolais-Villages
Producent: Jean Claude Lapalu
Provningsdatum: 2018-07-14
Pris: 171kr

Till vinet >>

Lätt i stilen såklart men med ryggrad och frukt som ger struktur och seriositet. Blandat godis åt det lila hållet, svarta och röda bär, krossade stenar. Med luftning rostig metall och bloddrypande kött. Ungt och piggt i munnen och förmodligen som bäst just nu lite lätt kylt. Imponerande.

2011 Borgogno Barolo Riserva

Region: Piemonte
Appellation: Barolo (DOCG)
Producent: Giacomo Borgogno
Provningsdatum: 2018-07-14
Pris: 299kr

Till vinet >>

Tydligt vad gäller druva och ursprung med omgående drickbarhet. Här hittar vi struktur och frukt i fin balans med en ganska lagom utveckling. Nyansrikt värre med parfym, violer, rosor, målarlåda, nypon, körsbär och korinter. Inte mycket att klaga på. Stabilt och mycket gott.

2014 Beaumont Domaine Breton

Region: Loire
Appellation: Chinon
Producent: Domaine Breton
Provningsdatum: 2018-07-13
Pris: 149kr

Till vinet >>

Brettigt med svartvinbärs- och blåbärsfrukt, grafit och violblommighet. Smaken är utvecklad med känsla av smakmässig peak, dock knappast någon större panik vad gäller konsumtion. Friska syror och ministrävhet ger god struktur åt det josiga anslaget. Ett säreget, personligt och otroligt gott vin som vi gärna dricker om och om och om igen.

NV J-M Sélèque Solessence Brut Nature

Region: Champagne
Appellation: Champagne
Producent: J-M Sélèque
Provningsdatum: 2018-07-13
Pris: 309kr

Till vinet >>

På alla sätt rent och fräscht med solmogen frukt i relativt fyllig, generös stil. Syrliga syror ger stöd åt typiska sensationer citrus, gröna äpplen och mineral. En småjästig känsla ger djup. Väldigt gott och välgjort även om wow-effekten uteblir.

2006 Château de Cruzeau

Region: Bordeaux
Appellation: Pessac-Léognan
Producent: Bordeauxslott
Provningsdatum: 2018-07-13
Pris: 119kr

Till vinet >>

Ett härligt, återkommande fynd på systemhyllorna om man gillar stilen. Moget förstås men knappast någon fara för utförsbacke. Tobak, hör, mineral och gummiverkstad mot en fond av citrusosande frukt. Föredömligt torrt och friskt.

2016 Morgon Nature

Region: Bourgogne
Appellation: Morgon
Producent: Marcel Lapierre
Provningsdatum: 2018-07-13
Pris: 229kr

Till vinet >>

Floral och jordig med en del volatila syror. Helt klart ett lite vildare uttryck än årgång '15. Mycket god nu med sina typiska mosade hallon och det rostiga brunnsvattnet, men kan säkert må bra av att stilla sig lite till i källaren.

2013 Mandolás Furmint dry

Region: Norra massivet
Appellation: Tokaj-Hegyalja
Producent: Tokaj Oremus
Provningsdatum: 2018-07-12

Till vinet >>

Fortfarande ungdomligt med citron och mineral i förgrunden; men även typiska anslag av skrädmjöl och nätmelon. Årgången ger ett fint balanserat lätt och friskt vin på 12,5%. Elegant.

2016 Elbling Trocken

Region: Sachsen
Appellation: Sachsen
Producent: Weingut Schloss Proschwitz
Provningsdatum: 2018-07-09
Pris: 100kr

Till vinet >>

Ett lätt, torrt vin utan särskild karaktär. Ändå korrekt och läskande med sin limesyrlighet, citrusfrukt och honungstyngd.

2016 Pinotin Edelacker Freyburg

Region: Saale-Unstrut
Appellation: Saale-Unstrut
Producent: Bernard Pawis
Provningsdatum: 2018-07-09
Pris: 178kr

Till vinet >>

Kraftigt fruktig. lite köttig smak med ändå lätt och frisk munkänsla. Vinet är småblommigt med kryddnejlika, viol, björnbär, blåbär och körsbär. Lätt men tydlig ekbehandling stör något med träighet och vanilj.

2017 Weisser burgunder

Region: Saale-Unstrut
Appellation: Saale-Unstrut
Producent: Weingalerie im Schweigenberg
Provningsdatum: 2018-07-09
Pris: 109kr

Till vinet >>

Lätt, kort smak om än läskande med god smak av citrus, godis, lakrisal och mineral. En udda nyans av ylle förbryllar och förgyller.

2017 Riesling Sweiga

Region: Saale-Unstrut
Appellation: Saale-Unstrut
Producent: Weingalerie im Schweigenberg
Provningsdatum: 2018-07-09
Pris: 185kr

Till vinet >>

Syrlig smak med bra balans. Rik, ung frukt med persika, gråpäron och apelsin. Lite godisaktig men med mineral som stabiliserar. Ett mycket gott vin.

2016 Riesling Freyburg Edelacker

Region: Saale-Unstrut
Appellation: Saale-Unstrut
Producent: Bernard Pawis
Provningsdatum: 2018-07-09
Pris: 220kr

Till vinet >>

Ett speciellt vin som vinner något på luftning. Initialt lite pappkartong och billig damparfym, åtminstone i doften. Smaken är otroligt frisk, närmast obalanserad åt citronsyrahållet och väldigt gles. Förnimmelser av päron och blommor.

2017 Traminer Freyburg Edelacker

Region: Saale-Unstrut
Appellation: Saale-Unstrut
Producent: Bernard Pawis
Provningsdatum: 2018-07-09
Pris: 140kr

Till vinet >>

Druvaromatisk med mjuk frukt och viss mineral. Nyanserna drar åt citrus, ananas, litchi och Bliw handtvål. Ett udda men okej vin.

2015 Weninger Horitschoner Blaufränkisch

Region: Burgenland
Appellation: Mittelburgenland
Producent: Weingut Weninger
Provningsdatum: 2018-07-08
Pris: 159kr

Till vinet >>

Lite mindre funk än föregående flaska, men annars samma härliga omfamnande blåfruktighet och sötkryddighet. Softa tanniner och pigg syra. Slurp.

2016 Graševina Kutjevo

Region: Continental Croatia
Appellation: Slavonia
Producent: Kutjevo
Provningsdatum: 2018-07-07
Pris: 79kr

Till vinet >>

Friskt och fruktigt med en pytteliten sötma i eftersmaken. God men enkel smak där persika, gula plommon och citron dominerar. Tydligt blommig också vilket borde tilltala vissa.

2017 Markowitsch Chardonnay

Region: Niederösterreich
Appellation: Carnuntum
Producent: Gerhard Markowitsch
Provningsdatum: 2018-07-06
Pris: 129kr

Till vinet >>

Gott men enkelspårigt med mineral och ung frukt som drar åt det gula genom apelsiner, aprikoser och päron. Rent och snyggt, befriat från ek med en viss munrundhet. Lättdrucket och lättglömt.

2015 Fleurie Les Hauts du Py

Region: Bourgogne
Appellation: Fleurie
Producent: Villa Ponciago
Provningsdatum: 2018-07-02
Pris: 159kr

Till vinet >>

Ett halvår senare har inte mycket hänt. Fortfarande ganska kraftfull i sin genre med djup, mörk bärighet, rejäl kryddighet och en hint av körsbärslikör. Kanske inte lika gott och piggt som senast men ändå klunkigt såklart med mjuka tanniner och frisk syra. Saknar lite elegans och finess och eftersmaken är något alkoholig och baktung vilket förmodligen kan härledas till årgången.

2010 Fontalpino Chianti Classico

Region: Toscana
Appellation: Chianti Classico (DOCG)
Producent: Fattoria Carpineta Fontalpino
Provningsdatum: 2018-06-30
Pris: 189kr

Till vinet >>

Mitt i prick när det gäller utveckling och drickbarhet. Mycket har hänt sedan vi provade vinet för dryga två år sedan. Bittra och animaliska toner har ebbat ut. Istället får vi en mjuk, bärig smak med total balans och harmoni. Saftigt men ändå mot en botten av stabil tannin- och syrastruktur. Lite rostat och rökigt anas men smälter in fint bland violgodis, röda körsbär och svenska jordgubbar. Det finns också en tydligt stenig känsla. Så värt att vänta på.

2015 Vino di Melnik

Region: Strumadalen
Appellation: Melnik
Producent: Melnikon
Provningsdatum: 2018-06-30
Pris: 189kr

Till vinet >>

En väldigt trevlig bulgarisk bekantskap; särskilt för oss som gillar vin som går i lättdrucken saftig stil med smågrusiga tanniner. Det är jordgubbssaft och våt grusväg. Apelsin och knallpulver. Nio av tio hade säkert gissat Bojo eller Pinot Noir. Och den tionde måste vara bulgar.

2016 Nero di Lupo Cos

Region: Sicilien
Appellation: Terre Siciliane (IGP)
Producent: Cos
Provningsdatum: 2018-06-29
Pris: 179kr

Till vinet >>

Friskt, lätt och otroligt drickvänligt med ynka 11 % alkohol och obetydliga tanniner. Smaken är solmoget bärig med blåbär, hallon och vulkanisk mineral. Fin harmoni och balans. Drick välkyld på den unga frukten i sommarhettan.

2012 Anselmann Riesling Auslese

Region: Pfalz
Appellation: Pfalz
Producent: Anselmann
Provningsdatum: 2018-06-29
Pris: 140kr

Till vinet >>

Ung Auslese med aprikos och grapefrukt i förgrunden; mineral och botrytis i bakgrunden. Kan behöva några år för att förlösas fullt ut.

2010 Kanonkop Paul Sauer

Region: Coastal Region
Appellation: Simonsberg-Stellenbosch
Producent: Kanonkop Estate
Provningsdatum: 2018-06-29
Pris: 269kr

Till vinet >>

Bordeauxig smakprofil men lite mjukare och med sötare frukt. Paprika, svarta vinbär, örter, ceder och en snyggt integrerad ek som ger hintar av vanilj och kokos. Ligger någonstans mellan det moderna och det klassiska. Komplext och superbalanserat trots 14,5 procent. Sömlöst men inte sömnlöst. Möjligen det bästa vin vi har druckit från Sydafrika.

2016 Je Ne Souffre Plus Côtes-du-Rhône Villages

Region: Rhône
Appellation: Côtes-du-Rhône-Villages
Producent: Domaine del' Echevin
Provningsdatum: 2018-06-28
Pris: 145kr

Till vinet >>

Syrahig med violgodis, kött, lavendel och lakrits. Mjölkig, blommig, lantlig, munkänsla och viss hetta i eftersmaken. Mjuk i tandköttet men frisk och småkomplex.

2012 Mandolás Furmint dry

Region: Norra massivet
Appellation: Tokaj-Hegyalja
Producent: Tokaj Oremus
Provningsdatum: 2018-06-27
Pris: 129kr

Till vinet >>

I vanlig ordning ett mycket stabilt och gott vin. Årgången dricks fint nu med rund, puréad frukt, aprikoser, mandelkubb och mineral. Vaxigt och fett som sig bör med en ek som är helt integrerad. Lysande.

2016 Blanco Nieva Verdejo

Region: Kastilien-León
Appellation: Rueda (DO)
Producent: Vine dos de Nieva
Provningsdatum: 2018-06-24
Pris: 104kr

Till vinet >>

Lätt med avrundad frukt. Lite tam smak men rent och snyggt. Galiamelon. Örter. Karaktärslös.

2016 Finca Montepedroso Verdejo

Region: Kastilien-León
Appellation: Rueda (DO)
Producent: Finca Montepedroso
Provningsdatum: 2018-06-24
Pris: 115kr

Till vinet >>

Solmogen tropisk frukt och mineral. Lite låg syra ger småjolmig känsla men över lag generöst och gott.

2015 Guillaume de Rouville Saint Maurice

Region: Rhône
Appellation: Côtes-du-Rhône-Villages
Producent: Domaine del' Echevin
Provningsdatum: 2018-06-23
Pris: 149kr

Till vinet >>

Småglöggig, varm medelfyllig smak. Bra syra och viss strävhet. Mörka bär, torkade örter, svarta oliver. Josig och god och redo att drickas i en inte helt okomplex stil.

2015 Trebbiolo Rosso La Stoppa

Region: Emilien-Romagna
Appellation: Emilia IGT
Producent: La Azienda Vitivinicola La Stoppa
Provningsdatum: 2018-06-23
Pris: 169kr

Till vinet >>

Funk och charm på flaska. Det är murrig solmogen frukt med en liten sötma. Men det slår aldrig över. Det finns tillräckligt med pigg syra och tanninstruktur för att behålla balansen.

NV Casa Belfi Colfòndo Prosecco

Region: Venetien
Appellation: Prosecco
Producent: Albino Armani
Provningsdatum: 2018-06-22
Pris: 129kr

Till vinet >>

Grumligt och naturligt. Vi dricker inte mången prosecco men den här är drickvärd. Det är närmast ciderlikt med sin syrliga äpplighet och torra brödighet. Citrongräs och limebasilika adderar intressanta inslag. Gott och läskande i all enkelhet.

2013 Rasteau 1921

Region: Rhône
Appellation: Rasteau
Producent: Domaine les Aphillanthes
Provningsdatum: 2018-06-22
Pris: 199kr

Till vinet >>

Udda noter av körsbär, blomstjälkar, medicinalörter, besk mineral (saltsten) och ljusare nyanser av fläder, grapefrukt och jenka. Tät frukt och i övrigt härlig struktur. Mycket bra och personligt.

2006 Faustino de Autor Reserva Especial

Region: La Rioja
Appellation: Rioja (DOC)
Producent: Bodegas Faustino
Provningsdatum: 2018-06-21
Pris: 199kr

Till vinet >>

En ganska trött och murrig upplevelse med stall, dill, kryddor, rökt paprikapulver, svart mineral och kryddor. Frisk syra och hyfsat runda tanniner gör vinet drickvänligt men helhetsintrycket är inte överdrivet positivt.

2006 Monchiero Carbone Roero Printi Riserva

Region: Piemonte
Appellation: Roero (DOCG)
Producent: Monchiero Carbone
Provningsdatum: 2018-06-21
Pris: 277kr

Till vinet >>

Otroligt stramt, med närmast hårda tanniner och vässad syra. Vi får avlägsna nyanser av tjära, rosor, kryddor, tobak, målarfärg och något animaliskt. Tidens tand bidrar med torkade körsbär, russin och en tetorr munkänsla. Ett vin som vi har försökt vänta ut utan att riktigt lyckas men visst anas kvalitet i bakgrunden. Svårt att dricka på egen hand.

2012 Villányi Kékfrankos Nagytótfalu

Region: Transdanubien
Appellation: Villány
Producent: Weingut Hummel
Provningsdatum: 2018-06-21
Pris: 100kr

Till vinet >>

Bärig och småkärv med besk örtighet som druvan ibland kan uppträda. Tyvärr ekat upp över öronen vilket visar sig i choklad och vanilj. Synd på ett så bra vin men visst slinker det ner ändå. Imponerande ungdomlig fräschör trots ålder.

2016 Hárslevelü

Region: Transdanubien
Appellation: Transdanubien
Producent: Weingut Hummel
Provningsdatum: 2018-06-21
Pris: 140kr

Till vinet >>

Ganska mjukt avrundade syror klarar att balansera upp en fet, smått tvålig, fruktig smak. Tiden på jästfällningen har gett spännande nyanser av aprikos, apelsin, popcorn och bivax. Eftersmaken klingar ut i mineral och vitpeppar. Ett gott och imponerande vin.

2015 Tornatore Etna Rosso

Region: Sicilien
Appellation: Etna (DOC)
Producent: Tornatore
Provningsdatum: 2018-06-21
Pris: 169kr

Till vinet >>

Ren och fin smak med pigga syror, trevlig tanninstruktur, ett lätt mittparti och lite umpf i avslutet. Nyansrikt genom kanderat socker, parfym, rosor, målarfärg, lakrits, jordgubbar, avlägsen ek och mineral. Ett härligt vin.

2006 Badacsonyi Kéknyelü

Region: Transdanubien
Appellation: Badacsony
Producent: Szeremley
Provningsdatum: 2018-06-20

Till vinet >>

Osannolikt ungdomligt med citroner, kiwi, gröna druvor, apelsin och salt lakrisal. Kraftfull, rökig mineral och lätt cykelslang backar upp. Känslan i munnen är knastertorr och superelegant med koncentration utan tyngd. Ett otroligt gott vin, fräscht och elegant utan några större tecken på ålder sånär som på en fläkt av hö och tobak.

NV Corpus #1

Region: Slovakien
Appellation: Slovakien
Producent: Strekov 1075
Provningsdatum: 2018-06-19
Pris: 189kr

Till vinet >>

Syrligare än de syrligaste bären och de syrligaste godisarna i skålen. Samtidigt tät i frukten med läskande örtighet och mineral. Rent aromatiskt påminner vinet om Bordeauxcab eller kanske snarare Loirecab franc men det finns också något eget, helt olikt allt annat vi har provat. Ingen strävhet att tala om dock och med sin ungdomliga, uppstudsiga friskhet blir vinet klunkbart på studs. Suveränt i källvattenren stil utan att vara stort.

2015 Les Cabotines

Region: Loire
Appellation: Montlouis-sur-Loire
Producent: Ludovic Chanson
Provningsdatum: 2018-06-17
Pris: 165kr

Till vinet >>

Lemoncurd, kvitten och ananaspastill. Lite hötapp och bivax också, samt mineral. Inte mycket som ändrats på ett år. Otroligt gott med sin pyttelilla sötma.

NV Tio Pepe Fino En Rama

Region: Andalusien
Appellation: Jerez-Xérès-Sherry och Manzanilla-Sanlúcar de Barrameda (DO)
Producent: Gonzalez Byass
Provningsdatum: 2018-06-17
Pris: 159kr

Till vinet >>

En riktig Sherry Darling som vi återkommer till. 2018 års utgåva är möjligen lite rundare och mindre salt än tidigare. Men gott och komplext för en ringa peng.

2016 Beaujolais Villages Nouveau

Region: Bourgogne
Appellation: Beaujolais Nouveau
Producent: Jean Claude Lapalu
Provningsdatum: 2018-06-14
Pris: 131kr

Till vinet >>

Lagringpotential på Beaujolais Nouveau? Minst två år törs vi påstå. Det är lite dammig doft inledningsvis men snart får vi apelsin och aprikos (!) följt av söta hallon. Sötlakrits och Cola följer. Riktigt gott och läskande med en spritzig känsla.

2013 Marquis de Beys Domaine de Tourelles

Region: Bekaa
Appellation: Bekaa
Producent: Domaine de Tourelles
Provningsdatum: 2018-06-11
Pris: 239kr

Till vinet >>

Riktigt gott och välgjort med bra struktur i varm, generös stil. Frukten är hyfsat sval med svarta vinbär, körsbär och björnbär. Tanniner och syra ger en rätt stöddig upplevelse i munnen. Knappast någon utveckling att tala om även om ekfaten är riktigt snyggt invävda i vinet. Ett imponerande vin som kanske är mer gott än intressant. möjligen lite för välpolerat och med en lite för värmande svans för vår smak.

2017 Saumur Blanc "Clos de Midi"

Region: Loire
Appellation: Saumur
Producent: Domaine Arnaud Lambert
Provningsdatum: 2018-06-09

Till vinet >>

En generös yngling minst sagt, packad med solmogen frukt och syrliga syror. Löjligt drickbar redan nu med clementiner, citrongräs och stenig mineralitet. Medelfylligt, nästan lite oljigt i munnen med syror som skänker fräschör och håller alkoholen i schack. Det här är ett vin att dricka eller att spara - helt beroende på tycke och smak - något som är ett stort plus i vår bok. Gott och imponerande utan att vara särskilt stort.

2015 Sébastien Brunet Le Naturel Pétillant

Region: Loire
Appellation: Vouvray
Producent: Sébastien Brunet
Provningsdatum: 2018-06-09
Pris: 179kr

Till vinet >>

Ingen tvekan om druvan bakom vinet här inte. Det är hårda puckar; stålull och citruspastill. Bokna äpplen och bittermandel. En tydlig brödighet och en krämig mousse. Läskande nu, men resterande flaskor får nog ligga till sig några år för att runda av syrorna lite.

2014 Chinon Gabare

Region: Loire
Appellation: Chinon
Producent: Domaine Grosbois
Provningsdatum: 2018-06-08
Pris: 165kr

Till vinet >>

Josig snarare än saftig textur med tät, nästan sötaktig frukt, sammetslena tanniner och en väldefinierad syra som bär upp hela härligheten på ett utmärkt sätt. Framförallt är detta ett otroligt gott vin med tydliga, men inte övertydliga, markörer av ceder, blåbär, svarta vinbär, gräs, gröna örter och krossat grus, men det är samtidigt ett seriöst vin med struktur och själ. Lagra längre eller drick. Imponerande.

2013 La Jouvencelle

Region: Loire
Appellation: Saumur
Producent: Domaine de Rocheville
Provningsdatum: 2018-06-07
Pris: 99kr

Till vinet >>

Fortfarande otroligt syrliga syror och fortfarande en ganska återhållsamt mineralisk och elegant känsla. Bakom tidigare hittade nyanser såsom ylle, bivax, flintarök och mandelmassa börjar dock en djupare, tropisk frukt visa sig. Mest citron och clementin men visst anar man lite sötare och givmildare varianter. Frågan är om man har tålamod att vänta och om vinet pallar en sådan väntan. Mycket talar för och en del talar emot. Vi dricker nog upp för i nuläget är vinet godare än nånsin. Bäst är slatten dag tre.

2013 Morgon "Côte du Py"

Region: Bourgogne
Appellation: Morgon
Producent: Domaine Jean Foillard
Provningsdatum: 2018-06-04
Pris: 229kr

Till vinet >>

Favorit i fin drickfas. Blodapelsin och våt asfalt. Det är så läskande och gott att den djupare analysen prokrastineras; varpå flaskan står tömd. Högsta betyg!

2016 Petér Wetzer Kékfrankos

Region: Észak-Dunántúl
Appellation: Sopron
Producent: Petér Wetzer
Provningsdatum: 2018-06-02
Pris: 189kr

Till vinet >>

Mörkbärigt, medicinalörtigt och svartmineraliskt, precis som vi börjar känna Peter Wetzers fina kékfrankos. Vinet andas fräschör och personlighet och det blir svårt att hålla tassarna borta från resterande flaskor. Välformulerade smaker och syra, rent och snyggt. Små, mjuka tanniner ger drickbarhet redan nu. Superbra.

2015 Montlouis-sur-Loire Les Cabotines

Region: Loire
Appellation: Montlouis-sur-Loire
Producent: Ludovic Chanson
Provningsdatum: 2018-06-02
Pris: 165kr

Till vinet >>

Intet har hänt på ett halvår i källaren. Fortfarande nyansrikt värre med ljunghonung, rökig torv, kanderade citroner och mineral. Superfriska syror, lätt oljig textur och lång eftersmak gör det här till superbt vin att smutta på eller till lite tilltugg. En lätt sötma kan adderas vilket vi inte kände förra gången vinet provades. Drick eller spara.

2015 Leitz Magic Mountain Rüdesheimer Riesling Trocken

Region: Rheingau
Appellation: Rheingau
Producent: Weingut Leitz
Provningsdatum: 2018-06-01
Pris: 159kr

Till vinet >>

Den här har verkligen kommit i drickläge efter ett drygt år i källaren. Tropisk frukt och mineral och citrus. Kommer säkert att utvecklas fint några år till. Mycket riesling för pengen.

2016 Muskateller Scherzinger Batzenberg Kabinett Trocken

Region: Baden
Appellation: Baden
Producent: Weingut Heinemann
Provningsdatum: 2018-06-01
Pris: 120kr

Till vinet >>

Ljust gul färg. En lermineralig och tvålig doft som för tankarna kanske mer till gewürtztraminer än muskat. Doften bjuder också vita vinbär och aprikos. Ett litet uns av rå falukorv kan också hittas!? Smaken bjuder på bra syror, vita vinbär, mineral och är ren, fin och medelfyllig. Ett trevligt och gott vin med något oväntad doft. Inget att lagra utan bara klunka! Inköpt på Galeria Kaufhof Berlin Alexanderplatz.

2015 Weninger Horitschoner Blaufränkisch

Region: Burgenland
Appellation: Mittelburgenland
Producent: Weingut Weninger
Provningsdatum: 2018-05-30
Pris: 159kr

Till vinet >>

Naturvinsfunkigt med röd- och mörkbärighet. Pepprigt och stenigt i det stalliga med bra fruktkoncentration utan att bli tungt och syrliga syror som piggar upp. Välkylt är det här ett riktigt kul och läskande vin i en stil som tilltalar oss för tillfället. Inget för källaren troligen, det här ska klunkas på varma balkonger redan nu. En lätt charkton gör oss sugna på tilltugg såsom salami, rökt bog eller korvar med rostad lök.

2015 Szepsy Tokaji Furmint Thursó

Region: Norra massivet
Appellation: Tokaj-Hegyalja
Producent: István Szepsy
Provningsdatum: 2018-05-29
Pris: 259kr

Till vinet >>

Ungdomlig fräschör präglar vinet i nuläget med finstämda toner av gröna äpplen, citron, vita blommor, mandelkubb och krutrökig mineral. Trots den skira smakprofilen finner vi djup koncentration och längd. Eventuell ek maskeras lätt av frukt och syra och är inget vi reagerar på. Föredömlig låg alkohol och pigg syra bidrar till finess och drickbarhet. Makalöst gott redan nu men kommer utan tvekan att växa med tiden. Ett fint hantverk av mästaren. Vi är fortsatt tokiga i Tokaj.

2010 Château de Landiras

Region: Bordeaux
Appellation: Graves
Producent: Michel Pelissié
Provningsdatum: 2018-05-25
Pris: 148kr

Till vinet >>

En flaska varje sommar har det blivit av det här vinet de senaste tre åren. Drick på den unga rena frukten eller spara längre för mer komplexitet har vårt slutomdöme varit. Det finns ingen anledning att ändra uppfattning även om den lätta, skinande, blommiga frukten så sakteliga har börjat nå nästa fas i utvecklingen. Jordiga, höstlöviga och undervegetativa komponenter har börjat leta sig in i det saftiga, bäriga. Trots allt fortfarande riktigt piggt och fräscht utan direkt antydan till dalande formkurva. Bordeaux oavsett appellationsnivå i bra årgångar om sagt var!

2014 Brouilly Vieilles Vignes

Region: Bourgogne
Appellation: Brouilly
Producent: Georges Descombes
Provningsdatum: 2018-05-25
Pris: 185kr

Till vinet >>

Läskande och josigt med überpigg frukt och lätt utveckling. Syrliga körsbär, hallon, druvjuice, godispåse och pepprighet som nästan påminner om dill. Fler markörer som ringar in ursprunget: rost, blod, läder. Riktigt seriös saft och bland det fräckaste vi har druckit från appellationen.

2016 Weisser burgunder Kabinett trocken

Region: Baden
Appellation: Baden
Producent: Weingut Heinemann
Provningsdatum: 2018-05-25
Pris: 100kr

Till vinet >>

Här finns inte mycket analysera utöver drickbarheten. Vi bjuds i alla fall på päronsplit med en grön örtighet och lätt pepprighet. Ett friskt, lätt och rent vin som slinker ner utan problem på ljumma balkongen.

2017 Heidesheimer Schwarzriesling

Region: Pfalz
Appellation: Pfalz
Producent: Weingut Feth-Wehrhof GbR
Provningsdatum: 2018-05-25
Pris: 70kr

Till vinet >>

Superfruktig smak med stjölkigt, blommiga övertoner. Frukten är frisk men koncentrerad, nästan köttig, åt det mörkbäriga och örtiga. Tankarna går smakmässigt till malbec även om strukturen såklart är lite annorlunda. Mjukt och friskt med ett något sött avslut. Ett helt okej, till och med gott, vin som i längden blir lite väl enkelspårigt.

2009 Deidesheimer Leinhöhle Riesling Spätlese

Region: Pfalz
Appellation: Pfalz
Producent: Weingut Geheimer Rat Dr. von Bassermann-Jordan
Provningsdatum: 2018-05-25
Pris: 146kr

Till vinet >>

Rund, rejäl frukt med päron och honung i fronten. Mineral och diesel kickar in efter hand och syran är fortfarande vass nog att balansera sötman. Tredje och sista flaskan och det känns helt rätt att dricka upp innan tröttheten infaller. Otroligt gott och väl värt en omväg till Deidesheim.

2016 El Lance Suertes del Marques

Region: Kanarieöarna
Appellation: Valle de Orotava (DO)
Producent: Suertes del Marques
Provningsdatum: 2018-05-24
Pris: 189kr

Till vinet >>

Rökig i doft och smak med svärtad frukt. Hallon, svarta vinbär, peppar, småkärv paprika, mineral och funkig dassighet. Syrlig syra och bitiga taninner i medelfyllig kropp. Verkligen ett intressant och krävande vin som är gott efter luftning och tillvänjning. Absolut inget vin för alla men väsensskilt (till det bättre) från det skräp vi drack för femton år sedan från samma ursprung. Bäst dag tre ur öppnad flaska.

2015 Ritual Pinot Noir

Region: Aconcagua
Appellation: Casablanca Valley
Producent: Veramonte
Provningsdatum: 2018-05-23
Pris: 179kr

Till vinet >>

Fruktdriven och rejäl pinot med körsbär, björnbär, hallon och örter. Kryddlåda kompletterar genom kanel och torkad ingefära. Trots koncentration och kraft finns balans och fräschör. Smakfullt ekat och endast en lite skjuts av hetta i eftersmaken. Välgjort, gott, kan rekommenderas för den som vill ha sin pinot lite fetare.

2017 Ruppertsberger Imperial Riesling

Region: Pfalz
Appellation: Pfalz
Producent: Ruppertsberger Winzerverein Hoheburg EG
Provningsdatum: 2018-05-19
Pris: 99kr

Till vinet >>

Pfalztypisk på vissa sätt med fruktfetma och jordmineral från den rika flodbädden. Bra ös på alla håll men ändå med balans. Fin syra och lätt sötma lyfter fram en ung gulfrukt. Mandariner, apelsiner, vindruvor och lime. Trevligt, lättsamt för omgående konsumtion.

2015 Burgáns Albariño

Region: Galicien
Appellation: Rías Baixas (DO)
Producent: Bodegas Martín Códax
Provningsdatum: 2018-05-19
Pris: 125kr

Till vinet >>

Citrusfräsch, småörtig, limegrön smak med livlig mineral. Clementiner är centrala. Ung, pigg, energifylld. Småfyllig men ändå lätt nog att funka som aperitif. Löser varmrökta laxens fetma utan problem. Gott är det också.

2016 Sauvignon Blanc

Region: Loire
Appellation: Touraine
Producent: Les Maisons Brulées
Provningsdatum: 2018-05-19
Pris: 100kr

Till vinet >>

Ett medelfylligt och trevligt vin. Rent och fint. Tydliga toner av Sauvignon blanc, svartvinbärsblad blandat med florala toner. Härliga syror bidrar med friskhet samtidigt som det hänger kvar bra i gommen. Flaskan tar slut snabbt vilket är ett gott tecken.

2016 Bastardo

Region: Trás-os-Montes
Appellation: Douro (DOC)
Producent: Conceito Vinhos Lda
Provningsdatum: 2018-05-19
Pris: 179kr

Till vinet >>

Läskande med skogens röda bär. Ett kryddigt inslag skiljer vinet från saft. Tänk en lättsam Bojo. Svingott lite lätt kyld.

NV Belle Naturelle

Region: Niederösterreich
Appellation: Kamptal
Producent: Weingut Jurtschitsch
Provningsdatum: 2018-05-18
Pris: 159kr

Till vinet >>

Torrt och läskande med ”naturlig” känsla. Ganska egensinnig smak med äpplen, ylle, apelsinblom och bulldeg. Druvans (grüner) vitpepprighet och grönörtighet anas när man vet vad som finns i glaset. Ett småkul köp.

2011 Mandolás Furmint dry

Region: Norra massivet
Appellation: Tokaj-Hegyalja
Producent: Tokaj Oremus
Provningsdatum: 2018-05-18
Pris: 129kr

Till vinet >>

Husvinet. Frukten är rejält mogen på årgång '11 nu. Det är rejält med skrädmjöl och Läkerol. Läge att tömma lagret inom snar framtid alltså.

2013 Reichsgraf von Kesselstatt Goldtröpfchen Riesling Spätlese Grosse Lage

Region: Mosel
Appellation: Mosel
Producent: Reichsgraf von Kesselstatt
Provningsdatum: 2018-05-14
Pris: 160kr

Till vinet >>

Otroligt gott och balanserat med en härlig mix av tropisk frukt, honung och mineralitet. Ungt men med viss utveckling genom något rundare frukt än senast. Kan lagras betydligt längre men är i nuläget helt oemotståndligt.

2006 Château Vignelaure

Region: Provence
Appellation: Coteaux d'Aix-en-Provence
Producent: Château Vignelaure
Provningsdatum: 2018-05-13
Pris: 199kr

Till vinet >>

Torr, utvecklad smak i frisk, sval stil. Nyansrikt med plommon, cassis, lingongrädde, viss blommighet och köttiga toner. Stramt, gott och väldigt fint utvecklat utan att för den skull vara ett stort vin. Dags att dricka upp årgången tycker vi.

2005 Abellars

Region: Katalonien
Appellation: Priorat (DOC)
Producent: Noguerals
Provningsdatum: 2018-05-13
Pris: 172kr

Till vinet >>

Sötfruktig men torr smak med russin, söt tobak, plommon, tjärrökighet och viss stenighet. Fyllig men ändå läskande vid rätt temperatur. Utvecklingen är vad vi kan bedöma helt perfekt. Bra tryck av alkohol och extrakt i eftersmaken med balansen bibehålls ändå. Imponerande och riktigt gott.

2016 Nach Milan Nestarec

Region: Moravské
Appellation: Moravské
Producent: Milan Nestarec
Provningsdatum: 2018-05-12
Pris: 189kr

Till vinet >>

Bärigt såklart men med kraft i balans. Oväntat "oörtigt", snarare rent bärigt med blåbär, hallon och lingon. Pinotkryddigt genom sandelträ och kanel. Mycket snälla tanniner och härlig syra gör det här till ett klunkvin av rang. Kan förvisso genomgå en viss analys (komplexitet finns) men framförallt är det otroligt gott att bara dricka, välkylt. Applåder.