Senaste:

Senast provade

 

2007 Château Vignelaure
Region: Provence
Appellation: Coteaux d'Aix-en-Provence
Producent: Château Vignelaure
Provningsdatum: 2018-02-11
Pris: 199kr.

Utvecklat såklart med jordighet, rotfrukter och peppar. Superharmonisk i smaken med mjuk örtighet, sval blå frukt och silkiga tanniner. Mintig eftersmak med korinter som börjar närma sig russin. Faten har jobbat sig in fint i vinet och förgyller snarare än stör. Stilen är robust men ärlig och vinet har personlighet nog att hålla intresset vid liv. Den här flaskan känns betydligt mer inspirerande och vital än den förra som vi drack för tre år sedan. Smått imponerande faktiskt.


2015 Bourgogne Epineuil Rouge
Region: Bourgogne
Appellation: Bourgogne
Producent: Oliver Wartel
Provningsdatum: 2018-02-09
Pris: 182kr.

Rätt tuff, ung och kantig smak med taggiga tanniner, bitsk syra och småkärv frukt. Trots utmaningarna för gommen riktigt gott med lingon, sura körsbär, örter, krossade stenar, ekrydda och den torraste italienska lakritsen. Det här är nog ett vin att vänta ut för mer harmoni och polish. Säg några år till.


2014 Morgon Vieilles Vignes
Region: Bourgogne
Appellation: Morgon
Producent: Georges Descombes
Druvsort/er: Gamay
Provningsdatum: 2018-02-09
Pris: 215kr.

Primär smak med medicinalbeska och färsk örtighet. Samtidigt köttig och rejäl med kraftfull körsbärsfrukt. i sanning ett seriöst vin som behöver mer tid för att utvecklas fullt ut. Likväl gott och intressant redan nu med mineralisk sälta och viss animalitet.


2015 Sébastien Brunet Le Naturel Pétillant
Region: Loire
Appellation: Vouvray
Producent: Sébastien Brunet
Druvsort/er: Chenin blanc
Provningsdatum: 2018-02-09
Pris: 179kr.

Känns betydligt stramare och mer knuten än flaskan vi drack alldeles nyligen. Fortfarande chininfruktig med honung, ylle och söt citrus men betydligt vildare textur genom ruggiga syror och bitsk mineralitet. Det kan handla om att våra gommar var adapterade till betydligt fruktigare vin eller kanske om flaskvariation. Fortfarande koncentrerat och strukturerat nog för att imponera och få uppta några platser i källaren.


2014 Crémant de Bourgogne Noirs & Blancs Brut
Region: Bourgogne
Appellation: Crémant de Bourgogne
Producent: Domaine du Val Grévin
Druvsort/er: Pinot Noir 40%, Chardonnay 60%
Provningsdatum: 2018-02-09
Pris: 175kr.

I huvudsak fruktig smak med typiska toner av äpplen och citrusfrukter. En lätt mineralitet och nyans av mariekex adderar någon form av komplexitet. Upplevelsen är ren och hyfsat torr med alldeles lagom mycket bubblor. Jämför med för ett halvår sedan så hittar vi ett uns utveckling vilket gör att våra förhoppningar om längre lagring kanske är lite stukade. Bättre att dricka upp alltså.


2014 Régnié Vieilles Vignes
Region: Bourgogne
Appellation: Régnié
Producent: Georges Descombes
Druvsort/er: Gamay
Provningsdatum: 2018-02-04
Pris: 195kr.

Så himla smooth med en blålila fruktighet som nästan gör oss tårögda och som får oss att tänka på riktigt bra Pinot. Violer, skogshallon, svenska jordgubbar, röd vinbärsgelé backas upp av suverän syra och granitstenig mineral. Vi hittar också en lätt metallisk nyans, likt rostig spik eller stålull. Men det här är ett vin där helheten och harmonin står i centrum. Otroligt gott.


2014 Beaumont Domaine Breton
Region: Loire
Appellation: Chinon
Producent: Domaine Breton
Druvsort/er: cabernet franc
Provningsdatum: 2018-02-04
Pris: 119kr.

Omisskännligt ursprung med svarta vinbär, grönstjälkig paprika och grafit. På detta en "naturlig", brettig nyans av hästgödsel och allmänt funk. Här finns struktur och balans men också personlighet och budskap. Något eller några år för ungt tycker vi och låter återstående flaskor ligga kvar i källaren ett tag. Supergott.


2011 Királyudvar Tokaji Furmint Száraz-Dry
Region: Norra massivet
Appellation: Tokaj-Hegyalja
Producent: Királyudvar
Druvsort/er: 85% furmint och 15% hárslevelü
Provningsdatum: 2018-02-04
Pris: 249kr.

Ylle, honung, rökig mineral och gula äpplen för som vanligt våra tankar till Loirechenin. Vi hinner även med ett besök i Jura (den vassa syran) och i Bourgogne (den smörfeta fylligheten) innan druva och ursprung faller på plats. Det finns inte mycket att gnälla på här. Stor koncentration och längd. Finessrikedom och finish. Personlighet och charm. Dessutom lagom utveckling för våra gommar även om framtiden är ljus för resterande flaskor i källaren.


2016 Beaujolais-Villages Vieilles Vignes Lapalu
Region: Bourgogne
Appellation: Beaujolais-Villages
Producent: Jean Claude Lapalu
Druvsort/er: Gamay
Provningsdatum: 2018-02-03
Pris: 171kr.

Så seriöst med sval frukt och en köttighet som närmast kan liknas vid blod eller kanske rost. Tätt och lätt på en och samma gång med snälla tanniner, fräsch syra och mineralisk klang. Frukten är åt det nättare hållet med körsbär, jordgubbar och söta lingon. Fantastisk kvalitet för sin appellation. Goda framtidsutsikter så vitt vi kan bedöma.


2013 Paraschos Not
Region: Friuli-Venezia Giulia
Appellation: Venezia Giulia (IGT)
Producent: Paraschos
Druvsort/er: Pinot Grigio
Provningsdatum: 2018-02-02
Pris: 200kr.

Spiskumminkryddade tahinibollar på menyn. Då väljer vi orange. Och som den levererar, Paraschos pinot grigio. Vinet har jäst med skalen i öppna träkar och sedan legat på botti ett par år. Färgen drar mot en sydfransk rosé. Vi får kvitten, nyponsoppa, apelsinskal och kryddor och ett långt mineraliskt friskt avslut. Rentav lite tanniner. Det påminner om sherry men har ändå en primär frukt kvar. Vinet är förmodligen så torrt ett vin kan bli. Supergott och oändligt användbart och inte det minsta konstigt i våra gommar.


2012 Loibenberg Riesling Smaragd
Region: Niederösterreich
Appellation: Wachau
Producent: Tegernseerhof
Druvsort/er: Riesling
Provningsdatum: 2018-02-01
Pris: 99kr.

Den här rieslingen har nu fått lite utveckling sedan senast vi drack den. Det är vita blommor, mineral och grape, och en aningens munrund pytteliten fruktsötma. Inget att analysera sönder men den funkar fint till räkmackan.


2014 Ferdinando Principiano Barbera d'Alba Laura
Region: Piemonte
Appellation: Barbera d'Alba (DOC)
Producent: Ferdinando Principiano
Druvsort/er: Barbera
Provningsdatum: 2018-01-29
Pris: 135kr.

Intet nytt senaste halvåret: fortfarande ett otroligt gott vin i syrlig, tanninmjuk stil med rödlila bärighet och krossade stenar. Bourgognereferensen är uppenbar men en lätt lakritston tar oss tillbaka till Piemonte. Josigt och och sanslöst läskande med föredölmligt låg alkohol. Rekommendationen att dricka upp årgången har nu uppfyllts.


2014 Un Jour
Region: Sud-Ouest
Appellation: Cahors
Producent: Clos d'un Jour
Druvsort/er: Malbec
Provningsdatum: 2018-01-26
Pris: 209kr.

Underbart mörkblå fruktig med lätt blommighet och rejäl ekfatskänsla. Ekfaten kan behöva integreras ytterligare men i övrigt finns inget hinder att dricka redan idag då tanninerna upplevs oväntat snälla. Visst anas redan nu en lätt stallighet vilket säkert kan byggas på med tid. Ganska så storartat faktiskt.


2015 Sébastien Brunet Le Naturel Pétillant
Region: Loire
Appellation: Vouvray
Producent: Sébastien Brunet
Druvsort/er: Chenin blanc
Provningsdatum: 2018-01-26
Pris: 179kr.

Chenintypisk på så många sätt med gul, honungsosande frukt, citroner och mineral. Alltihop underbyggt av en superb syra och gräddfet fyllighet. Bra tryck överlag i frukten och lagom bubblig. Ett kanonvin som säkert håller ett antal år i källaren.


2016 Asinoi
Region: Piemonte
Appellation: Barbera d'Asti (DOC)
Producent: Azienda Agricola Carussin
Druvsort/er: Barbera
Provningsdatum: 2018-01-20
Pris: 175kr.

Lätt, kolsyrakittlande munupplevelse med sura körsbär och röda vinbär. En avlägsen nyans av choklad och en mer närvarande stallton ger mer komplexitet. Det här är ett svingott, lättklunkat vin med föredömligt låg alkholhalt. Upplevelsen påminner inte så lite om bra gamay från Beaujolais.


2016 Maison Robert Olivier Vin Naturel Cuvée Tradition
Region: Frankrike (Vin de Table)
Appellation: Frankrike (Vin de Table)
Producent: Maison Robert Olivier
Druvsort/er: Merlot
Provningsdatum: 2018-01-20
Pris: 109kr.

Fruktigt, åt det blåbäriga hållet med lite sydfranska örter. Finishen präglas av renhet och fräschör. Ett enkelt men gott vin som känns ärligt och okonstlat. Mer ursprungstypicitet än druva.


2016 Leitz Eins Zwei Dry Riesling
Region: Rheingau
Appellation: Rheingau
Producent: Josef Leitz
Druvsort/er: Riesling
Provningsdatum: 2018-01-19
Pris: 99kr.

Otroligt stabilt vin med rejäl frukt och en smekning mineralkänsla. Mycket friska syror som stöttar och skänker fräschör. Druvtypiskt så det förslår med söt, mogen frukt. Stilen är trots bra stoppning lätt och okomplicerad. Det här vinet skäms inte för sig, vare sig det gäller på bordet eller i källaren.


NV Schlumberger Sparkling Brut
Region: Österrike
Appellation: Österrike
Producent: Schlumberger Wein- und Sektkellerei
Druvsort/er: Grüner veltliner
Provningsdatum: 2018-01-19
Pris: 89kr.

Inte så många men fina bubblor ger en lagom moussig munkänsla. Hyggligt torrt och piggt med en del druvtypisk vitpepprighet och grönfruktighet (får vi det till efter att druvan avslöjas). Kanske mer rieslingaktig egentligen med honungsdrag och lätt stenighet. Rent och fräscht men samtidigt tunt och med kort eftersmak. Rensar bort glöggen på ett föredömligt vis. Hade man suttit på en studentbudget hade det här varit ett givet köp.


2011 Langhe Nebbiolo La Spinetta
Region: Piemonte
Appellation: Langhe (DOC)
Producent: La Spinetta
Druvsort/er: Nebbiolo
Provningsdatum: 2018-01-19
Pris: 189kr.

En sötfruktig nebba med massor av solmogna körsbär, choklad och blyertspenna i avslutet. Med lite luft anländer florala övertoner och nagellacksborttagningsmedel. Visst finns det tanniner att tugga på men vi tycker att årgången är väldigt god och drickbar just nu. Ett vin i balans trots sina 14%.


2012 Langhe Nebbiolo Paolo Scavino
Region: Piemonte
Appellation: Langhe (DOC)
Producent: Paolo Scavino
Druvsort/er: Nebbiolo
Provningsdatum: 2018-01-15
Pris: 150kr.

Första dagen: Kanske en dålig dag för vin, eller så är Scavinos langhenebba precis så bitter och besk som vi upplever den. Medicinalörter och ek skymmer den fina frukt som ändå kan anas. Även lite väl hög alkohol som sticker och stör. Kanske kan vinet vinna på ytterligare lagring. Andra dagen: Vinet är bjussigt med körsbärsfrukt och nypon. Tanninerna är inte alls särskilt bråkiga, alkoholen stör inte nämnvärt, och även om vi inte slår frivolter av upphetsning är det ändå i mångt och mycket som ett helt annat vin idag. Slutsats: Snåla inte med luftningen. Och underskatta inte dagsform.


2016 Sokos Malagousia
Region: Attica
Appellation: Kithairona’s Slopes (PGI)
Producent: Sokos
Druvsort/er: Malagousia
Provningsdatum: 2018-01-13
Pris: 89kr.

Lätt, mycket frisk, fruktig smak med inslag av citrus, gröna äpplen, örter, lakrisal och lite blommig/tvåliga övertoner. Enkelt men gott och hyggligt rent så länge vinet hålls kallt. En del nyanser som lockar till återköp, andra som inte gör det.


2016 Tokaji Furmint Dry
Region: Norra massivet
Appellation: Tokaj-Hegyalja
Producent: Evinor Bt
Druvsort/er: Furmint
Provningsdatum: 2018-01-13
Pris: 89kr.

En äpplig, småsmörig och mineralisk smak med typiska nyanser av mandelmassa, äppelcider och vita blommor. Citrusfrisk och på det hela taget en pigg upplevelse, om än ganska enkel.


2016 Domaine de la Bournaire
Region: Loire
Appellation: Muscadet de Sèvre-et-Maine
Producent: VGC Vins de Grandes Cuvées
Druvsort/er: Melon de bourgogne
Provningsdatum: 2018-01-13
Pris: 99kr.

Ung, pigg, småmineralisk smak i lätt, ren stil. Lite stjälkgrönska, citrusbeska och samarin samsas med mer banala nyanser av piggelin. Enkelt, korrekt och gott. Ett användbart vin.


2016 Chablis Bouchard Aîné & Fils
Region: Bourgogne
Appellation: Chablis
Producent: Bouchard Père & Fils
Druvsort/er: Chardonnay
Provningsdatum: 2018-01-13
Pris: 149kr.

Smörig, basilikaörtig och citrusdominerad smak med limesyra och ursprungstypisk kalkmineral. Vinet uppträder småfylligt och friskt i en allmänt rejäl och robust stil. Ganska charmigt och gott med tydlig adress. Ungt men med mogen frukt och eventuellt ett objekt för källaren några år även om det dricks bra redan nu. Fantastisk till kycklingen med grönmögelost och klyftpotatis.


2014 Naturé Côtes du Jura
Region: Jura
Appellation: Côtes du Jura
Producent: Domaine L’Aigle á Deux Têtes
Druvsort/er: Savagnin
Provningsdatum: 2018-01-12

Wow, vilket löjligt gott vin. Som en fullmatad Bourgogne med sin fina syra, feta fyllighet, gula frukt och kritiga mineral. Så vitt vi kan bedöma helt icke-oxiderad, vilket vi inte är helt vana vid från Jura. Syrligt och mjukt om vartannat i gommen och en lång, småpepprig eftersmak. Sista decilitern, veckogammal i flaskan, var kanske allra bäst med tydliga äpplen och nära nog vitblommiga övertone.


2012 Sybille Kuntz Mosel Riesling Spätlese Trocken
Region: Mosel
Appellation: Mosel
Producent: Sybille Kuntz
Druvsort/er: Riesling
Provningsdatum: 2018-01-07
Pris: 279kr.

Lystern. Det räcker att titta på vinet för att förväntningarna ska skena. Vinet är elegant även i doft och smak. Små nyanser av krutrök och nätmelon samsas med jasmin. Trots lite söta förnimmelser i doften är vinet knastertorrt i munnen. Ett stort vin i vår bok.


2015 Les Aulnes De Laougué
Region: Sud-Ouest
Appellation: Madiran
Producent: Domaine Laougué
Druvsort/er: 85% tannat, 15% cabernet franc
Provningsdatum: 2018-01-04
Pris: 86kr.

Vi testar ett vin i de lägre prisklasserna ur det ordinarie sortimentet på Systembolaget. Med lite luft är det klart drickbart. Lyfter inte till några större höjder men vi hittar inte heller några felaktigheter. Passar bättre till en kötträtt än på egen hand. Majoriteten av tannat kan säkert klara några års lagring och rundas av. Ett helt okej vin i sin prisklass.


2016 Días de Verano Reserva Muscat
Region: Region del Sur
Appellation: Valle del Itata
Producent: Miguel Torres
Druvsort/er: Muscat
Provningsdatum: 2018-01-03
Pris: 99kr.

Gott, rent och enkelt med tydlig (speciellt efter luftning) men inte överdriven druvtypicitet. Blommigheten hålls i schack av pigg, frisk, ungdomlig grön frukt med ett honungsstick och lätt örtgrönska. Gott för stunden men lättglömt.


2015 Erath Pinot Noir
Region: Oregon
Appellation: Oregon (State appellation)
Producent: Erath Vineyards
Druvsort/er: pinot noir
Provningsdatum: 2018-01-03
Pris: 189kr.

Druvtypiskt, svalt och småkomplext. Bärigt av hallon, jordgubbar och granatäpplen med ett snyggt lager av kanel och sandelträ. Välgjort, drickfärdigt, saftigt och klunkvänligt.


2009 Château Le Boscq
Region: Bordeaux
Appellation: Saint-Estèphe
Producent: Vignobles Dourthe
Druvsort/er: 60% merlot, 27% cabernet sauvignon, 10% petit verdot och 3% cabernet franc
Provningsdatum: 2018-01-03
Pris: 269kr.

Svärtad, småstjälkig smak med rikliga mängder ek genom kokosbollar, tobak och rostade nötter. Fin svart vinbärs- och plommonfrukt samt ett lite pepprigt avslut. Ett harmoniskt vin med god stoppning som absolut bör lagras längre för att integrera eken och locka fram mer komplexitet.


2015 Montlouis-sur-Loire Les Cabotines
Region: Loire
Appellation: Montlouis-sur-Loire
Producent: Ludovic Chanson
Druvsort/er: 100% chenin blanc
Provningsdatum: 2018-01-03
Pris: 165kr.

Nyanserat med ljunghonung, rökig torv, kanderade citroner och mineral. Superfriska syror, lätt oljig textur och lång eftersmak gör det här till superbt vin att smutta på eller till lite tilltugg. Växer mot djupare gul frukt vid luftning. Drick eller spara.


2016 Moscato d'Asti
Region: Piemonte
Appellation: Moscato d'Asti (DOCG)
Producent: G.D. Vajra
Druvsort/er: Moscato
Provningsdatum: 2017-12-31
Pris: 109kr.

Det vankas glassbomb; vinvalet faller på något lätt mousserande och lagom sött. Det är typiska drag av fläder och päron. Även lite körsbär. Gott och med bra syra, och så långt vi kan bedöma av bra kvalitet inom sin appellation.


2010 Prunotto Barbaresco
Region: Piemonte
Appellation: Barbaresco (DOCG)
Producent: Prunotto
Druvsort/er: Nebbiolo
Provningsdatum: 2017-12-31
Pris: 199kr.

Inte mycket som förändrats sedan vi drack vinet för ett drygt år sedan. Det är mycket hög nebbiolotypicitet på den här. JOKK tranbär, nypon, rosenvatten, hallon och kryddor. Gott och en bra leverans för pengen; om man tycker att det är relevant. Upplevelsen är sval och elegant med bra tanniner och syra. Mycket bra utan att för den skull vara överdrivet komplex eller komplicerad.


2010 Napa Valley Chardonnay
Region: Kalifornien
Appellation: Napa Valley (AVA)
Producent: Chateau Montelena Winery
Druvsort/er: Chardonnay
Provningsdatum: 2017-12-31
Pris: 299kr.

Här snackar vi kraft och elegans i ett med både fyllighet och fräschör. Välstrukturerat och mycket gott med lite oväntad komplexitet. Passionsfrukt, inlagda citroner och mandelmassa har käkat upp eken riktigt duktigt vilket gör vinet ganska färdigt för den som inte vill spara längre. Imponerande.


2010 Louis Roederer Rosé
Region: Champagne
Appellation: Champagne
Producent: Louis Roederer
Provningsdatum: 2017-12-31
Pris: 549kr.

En superb syra och mousse bygger upp smaker av smultron, röda vinbär och nougat. Uttrycket är torrt och gnistrande rent. Fräscht och ungdomligt med bra längd. Gott men kan behöva tid för att blomma ut helt och hållet.


1989 Barbaresco DOCG Bricco de Neuiss Riserva
Region: Piemonte
Appellation: Barbaresco (DOCG)
Producent: Azienda Agricola Dante Rivetti
Druvsort/er: Nebbiolo
Provningsdatum: 2017-12-31
Pris: 459kr.

Ett vitalt, vackert parfymerat och mycket harmoniskt vin med stor nyansrikedom i form av tjära, tryffel, höstlöv, läder, memma, torkad frukt, kvisttomater och kanderat socker. Visst tanninbett och pigga syror. Vi tror knappast att längre lagring skulle göra vinet bättre. Riktigt gott nu.


2016 Les Capriades Pet Sec
Region: Frankrike (Vin de Table)
Appellation: Frankrike (Vin de Table)
Producent: Les Capriades
Druvsort/er: 95% chenin blanc och 5% sauvignon blanc
Provningsdatum: 2017-12-31

En äppelsyrafrisk, kruttorr, bubblig och mycket pigg start på kvällen. Otroligt gott om än ganska enkelspårigt med citrus, gröna äpplen och ett kalkigt skimmer.


2009 Pira Langhe Nebbiolo
Region: Piemonte
Appellation: Langhe (DOC)
Producent: Luigi Pira
Druvsort/er: Nebbiolo
Provningsdatum: 2017-12-30
Pris: 195kr.

Klassiska Nebbiolomarkörer såsom rosor, lakrits, tjära, nypon och pomerans. Klart utvecklad med läder och höstlöv. Helt nedslipade tanniner och överlag en saftig men stabil munkänsla. Fin utdelning på några års lagring och vi ser ingen anledning att spara längre. Gott att bara sitta och läppja på och satt som en smäck till svensk moussaka.


2016 Massolino Dolcetto d'Alba
Region: Piemonte
Appellation: Dolcetto d'Alba (DOC)
Producent: Massolino
Druvsort/er: Dolcetto
Provningsdatum: 2017-12-30
Pris: 150kr.

En oväntat robust dolcetto i glaset. Det är sötmogna blå plommon i förgrunden och söt lakrits i bakgrunden. Avslutet drar mot snus och en rökpuff. Ovanligt fyllig för dolcetto. Den skiljer sig dramatiskt från till exempel Principianos slanka dolcetto av samma årgång som vi provat nyligen. Tvingas vi välja väljer vi nog den lättare stilen av druvan, men Massolinos variant sitter som en smäck till fredagspizzan.


2017 Beaujolais Nouveau Jean Foillard
Region: Bourgogne
Appellation: Beaujolais Nouveau
Producent: Domaine Jean Foillard
Druvsort/er: Gamay
Provningsdatum: 2017-12-29
Pris: 139kr.

Svårt att hålla fingrarna borta från Foillards '17 Nouveau som med nya årgången är precis lika läskande som vanligt. Violblom, sötlakrits, smågrus och röda bär. Kanske några rostiga spikar och ett par droppar oxblod också men det här är inte ett vin att analysera sönder. Det är ett vin att dricka välkylt i stora djup klunkar. Några flaskor får allt ligga till sig ett halv- eller helår.


2015 La Bohème
Region: Frankrike (Vin de Table)
Appellation: Frankrike (Vin de Table)
Producent: Marc Pesnot
Druvsort/er: Melon de Bourgogne
Provningsdatum: 2017-12-28

Så här i mellandagarna vill vi gärna ha något fräscht i glas och på tallrik. Vi poppar därför en melon de bourgogne till pasta med fänkål och grönkål. Vi får i vinet utöver den typiska havssältan även en överraskande fyllig frukt. Kanske främst mogna päron. Det drar åt lite ingefära i avslutet. Det är så vitt vi kan minnas den godaste melon de bourgogne vi hittills druckit.


2013 Ramnista Xinomavro
Region: Makedonien
Appellation: Naoussa
Producent: Kir-Yianni Estate
Druvsort/er: Xynomavro
Provningsdatum: 2017-12-27
Pris: 120kr.

Ett enkelt men gott vin där fyllig, kryddig och varm frukt står i centrum, fint balanserat av bra tanniner och pigg syra. Känslan är cabbig med svarta vinbär, blåbär och björnbär. Eftersmaken är något söt men knappast störande. Den höga alkoholen maskeras fint av övriga komponenter. Satt bra till stifadon och biftekin.


2011 Simonnet-Febvre Cuvée S2011 Crémant de Bourgogne
Region: Bourgogne
Appellation: Crémant de Bourgogne
Producent: Simonnet-Febvre
Druvsort/er: 90% pinot noir, 10% Chardonnay
Provningsdatum: 2017-12-25
Pris: 159kr.

Ungdomlig fräschör i smaken men med rund frukt som röjer viss ålder. Smaken byggs upp av äpplen, apelsin och mineral. Bröd, nötter och nougat har jobbat sig in rejält i vinet varför upplevelsen blir superpigg och klunkvänlig. Ett riktigt gott vin som vi anser har lyft sig en eller ett par nivåer med nåt år i källaren.


NV Niepoort Crusted Port
Region: Trás-os-Montes
Appellation: Porto (DOC)
Producent: Niepoort
Provningsdatum: 2017-12-23
Pris: 219kr.

Fantastisk balans där ingenting sticker ut eller stör. Samtidigt finns ett djup i vinet och en hantverksmässig skicklighet som verkligen lyser igenom. Munkänslan är ungdomlig med mängder av mosade, syltade, mörka bär och frukter. Kryddigt såklart med torkade inslag av korinter och tranbär. Längd och komplexitet saknas inte. Drick eller spara.


2009 Stielle
Region: Toscana
Appellation: Toscana (IGT)
Producent: Rocca di Castagnoli
Druvsort/er: 70% sangiovese och 30% cabernet sauvignon
Provningsdatum: 2017-12-22
Pris: 169kr.

Len, utvecklad smak med torkad frukt, läder, rosblommighet och rejält med fattoner. 70-talsgulbrun i stilen med kakao, kanel, kaffe, kryddor, te, körsbär och apelsinskal. Tankarna svävar blint iväg både mot klassisk vinmark såsom Bordeaux, Bourgogne och Piemonte. Kanske är det andelen Cabernet sauvignon som förbryllar? Det här vinet känns helt färdigt att dricka även om det säkert klarar sig ytterligare en tid i en bra källare. Gott nu som sagt utan att vara ett under av komplexitet.


2004 Beaumont des Crayères Fleur de Prestige
Region: Champagne
Appellation: Champagne
Producent: Beaumont des Crayères
Druvsort/er: Chardonnay, pinot noir, Pinot munier
Provningsdatum: 2017-12-22
Pris: 319kr.

Rik på smak och vackert utvecklad med bärande syra och gräddig fyllighet. Hyfsat komplex med frukt som drar både åt det tropiska och det svenskt äppliga, mariekex, nötter, brioche och kalkig mineral. Eftersmaken är lång och ihärdig med skalbitterhet och fräschör. Ett stabilt hantverk som verkligen inte gör bort sig när något ska firas.


2016 Kozlovic Teran
Region: Coastal Croatia
Appellation: Istria (Hrvatska Istra)
Producent: Kozlovic
Druvsort/er: Teran
Provningsdatum: 2017-12-16
Pris: 178kr.

Svart vinbärsjosig smak med otroligt pigga syror och koncentrerad men balanserad fruktkoncentration. En avlägsen nyans av ekfat ger komplexitet snarare än stör. Fint balanserad alkohol (13%) som får oss att tänka på Bordeaux eller Chianti. Smakprofilen påminner dock snarare om Syrah med rökighet, viol, örtbeska, vitpeppar, svarta oliver och lakrits. Nyansrikt med andra ord och överlag egensinnigt och gott. Ett välgjort vin som aldrig blir för polerat.


2016 G de Château de Guiraud
Region: Bordeaux
Appellation: Bordeaux Contrôlée
Producent: Chateau Guiraud
Druvsort/er: 50% sauvignon blanc och 50% sémillon
Provningsdatum: 2017-12-16
Pris: 149kr.

En trevlig överraskning! Massor med typiska toner från både sauvignon blanc och semillon. Härlig doft, sköna typiska smaker. Ett stabilt vin, till ett överkomligt pris. Klarar säkert ett par år i källaren men är härlig att dricka som den är! Bra, felfritt exemplar av vit bordeaux i den lite enklare skolan.


2012 Crozes Hermitage Le Rouvre Yann Chave
Region: Rhône
Appellation: Crozes-Hermitage
Producent: Yann Chave
Druvsort/er: Syrah
Provningsdatum: 2017-12-15
Pris: 199kr.

Fortfarande ungt med viol- och mörkbärig frukt. Rökt bacon har adderats sedan förra gången, annars som senast kryddigt med lakrits och mineral. Sista flaskan av årgången och kanske öppnade vi den för tidigt med tanke på vinets inneboende potential? Saftigt och oemotståndligt gott nu hur som helst så ingen ånger här.


2016 Ferdinando Principiano Dolcetto d'Alba Sant' Anna
Region: Piemonte
Appellation: Dolcetto d'Alba (DOC)
Producent: Ferdinando Principiano
Druvsort/er: Dolcetto
Provningsdatum: 2017-12-13
Pris: 115kr.

Nyligen provad och inget särskilt har hänt. Ingen direkt flaskvariation heller. Det här är lysande lingondricka med röda bär, stenig mineral, påtagliga tanniner och nästan sträva syror. Saftig, torr munkänsla och förmodligen struktur för längre lagring än vi anar. Fantastiskt bra.


2015 Ferdinando Principiano Barbera d'Alba Laura
Region: Piemonte
Appellation: Barbera d'Alba (DOC)
Producent: Ferdinando Principiano
Druvsort/er: Barbera
Provningsdatum: 2017-12-10
Pris: 145kr.

Otroligt läskande, syrlig smak i torr, ren stil. Röd- och mörkbärigheten slår igenom med lingon, hallon och körsbär och förfinas av stenighet och färska örter. Bra koncentration och längd och fantastiskt gott att dricka på den relativt unga frukten. Vi hittar inga störande moment över huvud taget. Ändå lyckas vinet uppvisa personlighet och egensinnighet. Förföriskt gott.


2009 Château Paloumey
Region: Bordeaux
Appellation: Haut-Médoc
Producent: Bordeauxslott
Druvsort/er: 51% cabernet sauvignon och 49% merlot
Provningsdatum: 2017-12-10
Pris: 159kr.

Smaken är vidöppen med mörk frukt i form av körsbär, björnbär och plommon. Ektoner såklart samt våt tobak, lätt animalitet, viss stenighet och en avlägsen blommighet. Otroligt fin utdelning med tanke på att vinet i sin ungdom upplevdes ganska knutet och taggigt. Välstrukturerat med tanniner och syra nog för säkert ytterligare 5-10 år i källaren beroende på tycke och smak.


2014 Gago
Region: Kastilien-León
Appellation: Toro (DO)
Producent: Telmo Rodríguez
Druvsort/er: Tinta de toro (tempranillo)
Provningsdatum: 2017-12-10
Pris: 179kr.

Riktigt tajt smak med stadiga tanniner och syra med bra lyft. Smaken är mörkfruktig och örtig med tobakshintar och mineralbesk svans. Någon får Cahorsvibbar av vinet. Det här är ett välstrukturerat, lagringsdugligt vin som nog skulle behöva lite tid i källaren för att öppna upp sig ytterligare. En lätt värme i avslutet hålls snyggt i schack av frukten.


2015 Cambria Benchbreak Chardonnay
Region: Kalifornien
Appellation: Santa Maria Valley (AVA)
Producent: Cambria Winery
Provningsdatum: 2017-12-09
Pris: 189kr.

Här får den förväntade tropiska fruktbonanzan med majs, nötter och rejält pocornig ek (kan med välvilja förväxlas med rökig mineral). Eftersmaken är lång och hyfsat fräsch med bärande syror. Vinet är gott men den kraftfulla stilen gör vinet något svårklunkat efter ett par glas. Dricks förmodligen bäst nu på den unga frukten.


2003 Château Roland La Garde Grand Vin
Region: Bordeaux
Appellation: Blaye Côtes de Bordeaux
Producent: Château Roland La Garde SCEA
Druvsort/er: 70% merlot, 20% cabernet sauvignon och 10% Malbec
Provningsdatum: 2017-12-08
Pris: 149kr.

Härligt utvecklad doft, Bordeaux-typiskt med stall och läder men samtidigt fruktig, fortfarande vital i sin utvecklade stil. Smaken är liksom doften utvecklad men vital, bra balans mellan primära och tertiära toner. Förvånansvärt nyanserad med tanke på pris och varm årgång. Massor med frukt, en del fat, läder och stall samt tanniner. Ett riktigt skönt och typiskt vin som är klart drickbart nu. Tror inte det vinner på att lagras ytterligare och det behöver det inte heller göras. Stark köp- och drickrekommendation!


2016 Daniel Bouland Morgon Corcellette Vieilles Vignes
Region: Bourgogne
Appellation: Morgon
Producent: Domaine Daniel Bouland
Druvsort/er: Gamay
Provningsdatum: 2017-12-08
Pris: 219kr.

Otroligt harmonisk och polerad smak utan att för den skull tappa i personlighet. Solmogen, sötsyrlig, blå frukt möter upp ett läckert lager av granit och riktigt friska syror. Blåbär, lingon, hallon, enbär och en svag nyans av lakrits bildar en helhet större än de ingående komponenterna. I sin mjuka stil helt klart drickfärdigt redan nu och med tanke på hur gott det här vinet är kommer resterande flaskor knappast att bli gamla. Toppklass.


2017 Beaujolais Nouveau Jean Foillard
Region: Bourgogne
Appellation: Beaujolais Nouveau
Producent: Domaine Jean Foillard
Druvsort/er: Gamay
Provningsdatum: 2017-12-08
Pris: 139kr.

Foillards '17 Nouveau i glaset. Och det är precis lika läskande gott år efter år. Violblom, sötlakrits, smågrus och röda bär. Vi spar några flaskor att slurpa framåt jul, påsk och midsommar.


2014 Chinon Les Petites Roches Charles Joguet
Region: Loire
Appellation: Chinon
Producent: Charles Joguet
Druvsort/er: cabernet franc
Provningsdatum: 2017-12-04
Pris: 150kr.

En närmast övertydlig adress på den här; blindgissarna behöver endast sniffa på vinet så är de hemma. Mycket fräscht och helt oekat gillar samtliga närvarande vinet. Paprikan är grön och blyertspennan av cederträ. Vi köper det gärna igen och dricker lite lagom kylt, gärna till korvar av olika slag.


2016 Langhe Nebbiolo Leunin
Region: Piemonte
Appellation: Langhe (DOC)
Producent: Fratelli Giacosa
Druvsort/er: Nebbiolo
Provningsdatum: 2017-12-02
Pris: 119kr.

Nej det här var inte kul. Känns omoget och orent. Doften påminner om nån flaska man köpt någon gång utomlands i nåt lågprisvaruhus för 25kr. Gästerna har vid blindprovning svårt att hitta några nebbiolotoner. Smaken är kärv och intetsägande, lite lakrits och blåbär/hallon-soppa. Vid en sökning på producentens hemsida hittas inte vinet!? Kanske skulle det kunna hända något vid lagring? Vi lägger dock hellre våra pengar på nåt annat.


2014 Cannonau di Sardegna
Region: Sardinien
Appellation: Denominazione di origine controllata
Producent: Sella & Mosca
Druvsort/er: Cannonau (Grenache)
Provningsdatum: 2017-12-02
Pris: 119kr.

En omedelbar lite stallig doft med inslag av trä, rosor, kanel och apelsinzest möter näsan. Doften gillas runt bordet. Smaken är trevlig, medelfyllig och domineras av syrliga körsbär, ekfat och kryddiga toner. Strävhet finns. Avslutet något kort. Inget stort vin men felfritt och trevligt.


2015 Etna Rosso Tenuta delle Terre Nere
Region: Sicilien
Appellation: Etna (DOC)
Producent: Tenuta delle Terre Nere
Provningsdatum: 2017-12-01
Pris: 159kr.

Tunn, rubinröd i utseendet med en del grumligheter som pekar på att vi har ett ofiltrerat vin i glaset. Sniffet ger röda bär, lingon, nypon, undervegetation och kanelkryddighet. Smaken är lätt och frisk med visst bett i tanninerna. Mycket power trots det lätta anslaget. Vulkanisk mineral, röda bär, kryddor, lite jordighet. Piggt och fräscht. Lättdrucket och saftigt men med viss komplexitet. Väldigt gott, välgjort och balanserat.


2015 Graacher Domprobst Riesling Kabinett
Region: Mosel
Appellation: Mosel
Producent: Willi Schaefer
Druvsort/er: Riesling
Provningsdatum: 2017-12-01
Pris: 173kr.

I glaset arketypisk Kabinett. Gummiverkstad, fläder, gula plommon, äppelmos, gröna marmeladkulor och kanderad tropisk frukt framburet av en sprittande syra dansar den fram på lätta fötter. Mineralpuff i avslutet. Otroligt gott.


2013 La Jouvencelle
Region: Loire
Appellation: Saumur
Producent: Domaine de Rocheville
Druvsort/er: chenin blanc
Provningsdatum: 2017-11-29
Pris: 99kr.

Bivax, bivax, och bivax. Och så lite lovikkavante. Syrorna är rejält på bettet och det hela är mer åt det slanka än fylliga hållet. Lite tunt till kycklingklubborna med ugnsbakade rödbetor. Men ganska gott och läskande. Resterande flaskor får nog ligga till sig på ren vinst eller förlust så får vi se vad som händer.


2010 Château Recougne
Region: Bordeaux
Appellation: Bordeaux Supérieur
Producent: Bordeauxslott
Druvsort/er: merlot, cabernet sauvignon, cabernet franc och Carmenère
Provningsdatum: 2017-11-26
Pris: 135kr.

Riktigt stark mörkbärig fruktighet i kombination med fortsatt strama tanniner och pigg syra gör detta till ett utmärkt lagringsvin. Inte direkt storslaget men väldigt gott med nyanser av gräs, vanilj, ek, ceder, jord och muskotnöt. Klassiskt, funktionellt tryggt. Ett riktigt bra köp.


2015 Beldles
Region: Észak-Dunántúl
Appellation: Sopron
Producent: Petér Wetzer
Druvsort/er: Kékfrankos
Provningsdatum: 2017-11-25
Pris: 199kr.

Beldles är lite diskret inledningsvis men efter rejäl luftning blommar den upp. Vi känner igen den förföriska parfymen som träder fram mellan björnbär och örtagård. Några drag med svartpepparkvarnen adderar druvtypicitet. Syrorna drar åt vinteräpplen. Vi får en blåfruktigt koncentrerad och harmonisk Kékfrankos. Svingott.


2015 Petér Wetzer Kékfrankos
Region: Észak-Dunántúl
Appellation: Sopron
Producent: Petér Wetzer
Druvsort/er: Kékfrankos
Provningsdatum: 2017-11-25
Pris: 179kr.

Wetzers Kékfrankos är pang på rödbetan med sin sötsyrliga hallondoft. Så småningom anländer även en fin parfym. I smaken är syrorna pigga och lingon i mjölk är en association som dyker upp. Det hela landar i nymald svartpeppar och våt asfalt. Det är lättklunkat men seriöst rakt igenom.


2016 Ferdinando Principiano Dolcetto d'Alba Sant' Anna
Region: Piemonte
Appellation: Dolcetto d'Alba (DOC)
Producent: Ferdinando Principiano
Druvsort/er: Dolcetto
Provningsdatum: 2017-11-19
Pris: 115kr.

Cavistelådan med Principianos viner anländer och vi är snabba att poppa Dolcetton. Och vi kan egentligen kopiera noterna från årgång '15. För det är lätt, bärigt och med en lite grusig tanninstruktur även av den här årgången. Tänk lingon, körsbär och våt asfalt. Gott och fräscht. Kan säkert ligga till sig något år för att slipa de syrliga syrorna lite, om man vill.


2009 Château Gaudin
Region: Bordeaux
Appellation: Pauillac
Producent: Scea Château Gaudin
Provningsdatum: 2017-11-18
Pris: 209kr.

Mörkröd färg med svart kärna och viss utveckling mot kanten. Utvecklad, svartvinbärsfruktig doft med en hel del rostad ek, kaffe och tobak. Fruktig, utvecklad smak med en lätt nyans av stall. Hyfsat mjuk med bra syra och en kropp som är mer fyllig än medelfyllig. Kraftfull men samtidigt elegant. Ett kanonvin både nu och senare.


2015 Szigligeti Olaszrizling
Region: Transdanubien
Appellation: Badacsony
Producent: Szászi Birtok
Provningsdatum: 2017-11-17

Honungstoner, tropisk frukt och rökig mineral om vartannat i ett hav av pigga syror och småfet fyllighet. Eftersmaken är lång med upplevd sötma och hintar av limeskal och harsyraörtighet. Struktur och smak är båda på plats och i ganska hård konkurrens kan det här vara den bästa Olaszrizling vi har druckit. Åtminstone den godaste.


2016 Beaujolais Nouveau Jean Foillard
Region: Bourgogne
Appellation: Beaujolais Nouveau
Producent: Domaine Jean Foillard
Druvsort/er: Gamay
Provningsdatum: 2017-11-16
Pris: 135kr.

En mycket pigg ettåring med hallonröd frukt, stenig mineralitet och en mer komplex nyans av rost eller kanske blodigt kött. Finstämd violblommighet och en lekfulla sötlakritstoner samsas med pigga syror och läskande fruktighet. Det här är ett seriöst och otroligt gott vin som utan tvekan kunde ha legat betydligt längre i källaren. Överpresterar minst sagt i sin genre.


2005 Château Barréjat Cuvée des Vieux Ceps
Region: Sud-Ouest
Appellation: Madiran
Producent: Château Barréjat
Provningsdatum: 2017-11-15
Pris: 149kr.

Muskotnöt och slånbär och möjligen en antydan att vinet börjar ge med sig lite. Om några år kan den nog rentav vara njutbar. Eventuellt. Kanske.


2009 Château Barréjat Cuvée des Vieux Ceps
Region: Sud-Ouest
Appellation: Madiran
Producent: Château Barréjat
Provningsdatum: 2017-11-15
Pris: 149kr.

Muskotnöt och slånbär och någon svårdefinierad blåsyrlig frukt. Vinet uppträder grinigt och kärvt. Det hjälper inte att lufta eller prova vinet över flera dagar. Det saknas flera år för att förhoppningsvis mjuka upp skapelsen.


2009 Baltos
Region: Kastilien-León
Appellation: Bierzo (DO)
Producent: Dominio de Tares
Druvsort/er: Mencia
Provningsdatum: 2017-11-15
Pris: 109kr.

I glaset Baltos '09 från Bierzo på druvan Mencia som vi druckit några flaskor av tidigare. Den kanske inte håller ihop riktigt; hög alkohol och lite ekfatsbeska som stör. Frukten börjar ge vika och det blir lite onyanserat. Vi minns den som roligare för några år sedan.


NV Monteagudo Pedro Ximénes
Region: Andalusien
Appellation: Jerez-Xérès-Sherry och Manzanilla-Sanlúcar de Barrameda (DO)
Producent: Delgado Zuleta S.A.
Druvsort/er: Pedro ximénez
Provningsdatum: 2017-11-14
Pris: 99kr.

En utvecklad vägg av simmigt söta torkade frukter i flytande form. Det är russin och sirap. Inte alls utan komplexitet. Vi smaskar i oss en pekannötpaj som framstår som lätt och frisk i sällskapet.


1997 Crozes-Hermitage La Rollande
Region: Rhône
Appellation: Crozes-Hermitage
Producent: Brotte
Druvsort/er: Syrah
Provningsdatum: 2017-11-14
Pris: 128kr.

Vinet är rejält tegelfärgat, och doften ger lite arrak. I munnen är det mest te, och höstlöv. En liten sträng syrlig frukt anas och man kan med lite gissningar spåra ursprunget. Efter en stund smakar det mest pappkartong. Ändå intressant som ett pedagogiskt exempel på överlagring.


2009 Cedro do Noval
Region: Trás-os-Montes
Appellation: Duriense
Producent: Quinta do Noval
Druvsort/er: Touriga nacional, tinta roriz, touriga franca och syrah
Provningsdatum: 2017-11-13
Pris: 149kr.

Som vanligt landar blindgissarna i Bordeaux när vi korkar en flaska Douro. Frukten är sådär blåfräsch och generös. Det är dock inte något stall i närheten. I det här fallet adderar också en andel Syrah (därav "nedklassningen" till regional nivå) lite pepprig köttighet. Otroligt gott och välbyggt vin för en ringa peng. Förmodligen också på sin topp vad gäller mognad.


2014 Bourgogne Tonnerre Vieilles vignes Champs Boudons
Region: Bourgogne
Appellation: Tonnerre
Producent: Domaine du Val Grévin
Druvsort/er: 100% Chardonnay
Provningsdatum: 2017-11-10
Pris: 159kr.

Skönt ekbefriad smak där frukt och mineral får fullt spelutrymme. Frukten drar åt det gula, syrliga genom apelsin, ananas och sötsur citron. En blommig nyans kompletterar fint den ostronskalstyngda upplevelsen. Mycket friska syror bär smakerna ganska länge i gommen. Texturen är medelfyllig med en lätt smörighet. Ett rent och städat vinbygge som säkert kan ligga några år i en bättre källare men riktigt gott redan nu. Så här brukar en bättre Chablis Premier cru uppföra sig varför vi bara kan tacka och ta emot.


2015 Domaine Goisot Bourgogne Aligoté
Region: Bourgogne
Appellation: Bourgogne Aligoté
Producent: Domaine Goisot
Druvsort/er: Aligoté
Provningsdatum: 2017-11-10
Pris: 125kr.

I vanlig ordning ett otroligt gott och egensinnigt vin. Årgången har gett en riktigt generös frukt med vit persika, gula plommon, kamomillblomster och inlagda päron. Mineral och någon form av jästighet från sur lien ligger som ett bakgrundsskimmer och ger djup och karaktär. Balanserat och smakrikt med klockren drickbarhet redan nu.


2015 Mise en Bouche
Region: Rhône
Appellation: Crozes-Hermitage
Producent: Emmanuel Darnaud
Druvsort/er: Syrah
Provningsdatum: 2017-11-10

Riktigt tät och fruktig smak i ungdomlig skepnad. Inte direkt som vi förställer oss en syrah från norra Rhône, snarare nya världenlik med söt, solmogen, blå frukt och lite gummiaktig rökighet. På det hela taget ett gott vin som vi kanske hellre hade druckit med lite ålder. Eller från en svalare årgång.


2015 Wachenheimer Riesling Trocken
Region: Pfalz
Appellation: Pfalz
Producent: Dr Bürklin-Wolf
Druvsort/er: Riesling
Provningsdatum: 2017-11-09
Pris: 159kr.

Otroligt generös, citruspastillig frukt med limejuiciga syror och skifferskimrande mineralitet. Vinet är solmoget med härligt drag i eftersmaken och samtidigt väldigt rent och snyggt utan att tappa skärpa och personlighet. Drick eller spara.


2016 Manifesto Nero d'Avola
Region: Sicilien
Appellation: Sicilien (IGT)
Producent: Nordic Sea Winery
Druvsort/er: 85% nero d'avola och 15% cabernet sauvignon
Provningsdatum: 2017-11-05
Pris: 79kr.

Fruktdriven smak med tydlig sötma och en syra som knappt står emot. Okej tanninstruktur men överlag jolmigt och obalanserat med kokt frukt och brända gummitoner. Det låga priset är ingen ursäkt, det här är ett taffligt vin som knappt fungerar som grytbas.


2000 Grand Mont Bourgueil
Region: Loire
Appellation: Bourgueil
Producent: Pierre-Jacques Druet
Druvsort/er: cabernet franc
Provningsdatum: 2017-11-05
Pris: 189kr.

Supertypisk med svarta vinbär, grön paprika och grafit. Suverän utveckling med runda tanniner, intakt syra och en touch av häststallar som mildras något med luft. Saftigt och lättklunkat med total harmoni i en sammansatt helhet. Visst finns det luckor i koncentration och längd men vinet är otroligt gott och blindgissarna använder omdömen som ungt och piggt. Ett kanonköp.


2004 Château Bouscassé
Region: Sud-Ouest
Appellation: Madiran
Producent: Alain Brumont
Druvsort/er: 65% tannat, 25% cabernet sauvignon, 10% cabernet franc
Provningsdatum: 2017-11-05
Pris: 99kr.

Vinet har nått en fas där det känns harmoniskt och ganska lagom utvecklat även om tanninerna fortfarande gör sig hörda. Frukten känns nu vidöppen med söta, blå nyanser av plommon, björnbär och svarta vinbär i fint samspel med violblommighet, höstlöv, kakao, kryddor och fin parfym. Inget snack om att det här är ett komplext och koncentrerat vin med god längd. Och inte konstigt att de blinda gissningarna går mot både Piemonte och Bordeaux. Den känsliga näsan höjer ett varningens finger för begynnande russintoner medan andra menar att tio år till på rygg inte borde vara någon orimlighet. Vi känner oss ändå nöjda med att ha väntat ut och slutligen öppnat den sista flaskan av årgången.


2013 Rajnai Rizling
Region: Transdanubien
Appellation: Badacsony
Producent: Bencze Családi Birtok
Provningsdatum: 2017-11-05

Mycket frisk, medelfyllig smak med viss utveckling. Vi hittar honung, gula plommon, vax, rökig mineral och örtbeska. Eftersmaken är lång och ren. Ett väl byggt, intensivt, personligt och otroligt gott vin. Tänk dig det aromatiska uttrycket i riesling i kombo med den stramt mineraliska strukturen i en Bourgogne så börjar du närma dig sanningen.


2011 Ravenswood Dickerson Zinfandel
Region: Kalifornien
Appellation: Napa Valley (AVA)
Producent: Ravenswood
Druvsort/er: Zinfandel
Provningsdatum: 2017-11-05
Pris: 230kr.

Vi rotar lite i källaren och hittar en '11 Dickerson Zinfandel från Ravenswood. I doften får vi typiska drag av mandelmassa och blå frukt. I munnen adderas röda bär, mynta och rök. Vinet är utifrån förväntningarna förvånansvärt piggt, stramt och slankt. Hade det inte varit för den höga alkoholen så hade vi gillat skarpt. Nu backar inte frukten upp hela vägen.


2015 Gabaxo
Region: La Rioja
Appellation: Rioja (DOC)
Producent: Olivier Riviere
Druvsort/er: Tempranillo
Provningsdatum: 2017-11-04
Pris: 179kr.

Stramt och strävt med lite knuten frukt och en något störande buljongsälta inledningsvis. Efter massor med luft öppnar en trevlig, småsöt frukt upp genom mörka plommon, hallon och körsbär. Färska och torkade örter samt fat ger en lite bitsk beska. Buljongen övergår i jordiga toner vilket vi kan uppskatta. Spontant känns det som om viner behöver rejält med tid på rygg för att förlösas. I dagsläget är det rätt tufft och lite ogint.


2015 Parti Szel
Region: Transdanubien
Appellation: Balatonfüred-Csopak
Producent: Homola
Provningsdatum: 2017-11-03
Pris: 181kr.

Gulfruktig smak med en anstrykning ek. Annars känns smakprofilen igen genom honung, vax, rökig mineral och mogna äpplen. Texturen är småfet med fint syradriv. Lagring är inga problem men vinet drick otroligt bra redan nu. Välstrukturerat, personligt och mycket gott.


2015 Morgon Nature
Region: Bourgogne
Appellation: Morgon
Producent: Marcel Lapierre
Druvsort/er: Gamay
Provningsdatum: 2017-11-02
Pris: 219kr.

Otroligt gott i saftig stil, dock med kraft och struktur. Bären är åt det mörkare hållet och ackompanjeras snyggt av granitmineral, rostiga spikar, rått kött och blommiga och kryddrökiga toner. Blodapelsinsyror som backar upp och frukt i överflöd samtidigt som balansen är väldigt exakt. Den animaliska nyansen i eftersmaken är pricken över iet. Kanske som bäst ur öppnad flaska dag tre vilket väl säger något om kvalitén. Makalöst bra.


2016 Castello di Tassarolo Spinola
Region: Piemonte
Appellation: Cortese di Gavi (DOCG)
Producent: Az. Castello di Tassarolo
Druvsort/er: Cortese di gavi
Provningsdatum: 2017-10-28
Pris: 139kr.

Småblommig, örtig, druvig smak i medelfyllig stil. Ett lätt mineralsting skiner igenom det småfylliga och syrabalanserade. Gott och välgjort med personlighet men sätter inga djupare spår i minnesbanken.


2016 Château Haut Brandey
Region: Bordeaux
Appellation: Bordeaux Contrôlée
Producent: Château Haut Brandey
Druvsort/er: 56% merlot, 36% cabernet franc och 8% cabernet sauvignon
Provningsdatum: 2017-10-27
Pris: 90kr.

Sötfruktig smak med svarta vinbär, jord, tobak och en något oren ton som påminner om källare eller undervegetation. Bra bett i tanninerna och pigg syra ger ett välstrukturerat vin även om koncentration och längd kanske inte håller hela vägen. Kan säkert vinna på att lugna ner sig några år i en bra källare.


2014 Chateau Ste Michelle Cabernet Sauvignon
Region: Washington
Appellation: Columbia Valley (AVA)
Producent: Chateau Ste Michelle
Druvsort/er: cabernet sauvignon
Provningsdatum: 2017-10-23
Pris: 129kr.

Mörkröd färg. Näsan är ektyngd med nära nog Riojalika nyanser av jordgubbar, vanilj, kokos, dill och kräftskal. Smaken ger ett saftigt intryck och präglas med sin låga syra av ett varmt klimat. Ett ok vin som i längden känns lite jolmigt och som går ganska obemärkt förbi.


2014 Paraschos OrangeOne
Region: Friuli-Venezia Giulia
Appellation: Venezia Giulia (IGT)
Producent: Paraschos
Druvsort/er: Ribolla Gialla 40%, Malvasia 30%, Tokai Fruilano 30%
Provningsdatum: 2017-10-23
Pris: 229kr.

Orange, grumlig färg. Härlig, muscatlik aromatik i doften med aprikoser och en hint lakrits. Smaken är mild och frisk med aprikoser, mandariner och äpplen (både i färsk, must- och cidervinägerform). Viss skalsträvhet anas i tandköttet. Inte jättekomplext men otroligt gott och med fin längd.


2016 i Frati Lugana Cà dei Frati
Region: Lombardiet
Appellation: Lugana (DOC)
Producent: Azienda Agricola Ca dei Frati
Druvsort/er: Turbiana
Provningsdatum: 2017-10-22
Pris: 134kr.

Ett av de mer udda vinerna vi har provat på mycket länge. Animalisk, nästan metallisk smak med päron, krusbär och rökig mineral. En tydlig vattendelare i panelen; någon ser komplexitet och egensinnighet, en annan upplever vinet svettigt och smått otäckt. Nästan så man vill prova igen. Men bara nästan.


2011 Biferno Rosso Riserva Zengarello
Region: Molise
Appellation: Biferno (DOC)
Producent: Zengarello
Provningsdatum: 2017-10-22
Pris: 109kr.

Mörkröd färg. Mörkt fruktig näsa med viss örtighet. I gommen riktigt fin syra- och tanninstruktur. Vi får en balanserad, juiceig upplevelse med röda och mörka bär. Kanske till och med en mineralstenig nyans? Ett vin som verkligen imponerar med personlighet, kraft och elegans. Kan säkert lagras ytterligare men väldigt spännande drickfas redan nu.


2009 Biferno Rosso Riserva Cantina Manzini
Region: Molise
Appellation: Biferno (DOC)
Producent: Cantina Manzini
Provningsdatum: 2017-10-22
Pris: 109kr.

Mörkröd färg. Småblommig, pepprig doft med Cassis, grus och ett uns rotstad ek. Frisk och fruktig smak med ett lite varmt, runt slut. Sandiga tanniner och viss köttighet. Ett mustigt och fräscht vin som vi gärna dricker igen och i så fall helst några år yngre för extra energi.


2015 I by Château Luchey Halde
Region: Bordeaux
Appellation: Pessac-Léognan
Producent: Château Luchey-Halde
Provningsdatum: 2017-10-20
Pris: 199kr.

Hugh Fearnleys tomat- och mozarellarisotto på tallriken. Då rycker vi en vit BDX. Det brukar funka till det mesta. Och som den här levererar. En passionsfruktsbomb med citronmeliss. Lite nötig. Lite mineral. Lite grönt gräs. Slank men ändå med BDX-vibbar. Ja det är precis så gott som det låter. Bör säkert lagras för ytterligare utväxling. En riktigt positiv överraskning ur ordinarie sortiment.


2015 Montebruna Barbera d'Asti
Region: Piemonte
Appellation: Barbera d'Asti (DOC)
Producent: Braida di Bologna Giacomo
Druvsort/er: Barbera
Provningsdatum: 2017-10-14
Pris: 169kr.

En ny fin årgång av vinet där det mesta är på plats för att skapa klockren drickbarhet; höga syror, avrundade tanniner, finstämd, sval frukt och en lagom dos ek. Blåa och röda bär dominerar tillsammans med en mjuk örtighet. Nyansrikt och komplext men framför allt otroligt gott att smutta på lite lätt nerkylt.


2010 Betz Clos de Betz
Region: Washington
Appellation: Columbia Valley (AVA)
Producent: Betz Family Winery
Druvsort/er: 58% merlot, 35% cabernet sauvignon, 7% petit verdot
Provningsdatum: 2017-10-14
Pris: 441kr.

Bordeauxlik upplevelse med bra tanniner och syra i helt osyltig stil. Kaltklimatig upplevelse med svarta vinbär och grus. Välstrukturerat och otroligt gott.


2010 Brunello di Montalcino Casanova di Neri
Region: Toscana
Appellation: Brunello di Montalcino (DOCG)
Producent: Casanova di Neri
Druvsort/er: Brunello
Provningsdatum: 2017-10-14
Pris: 399kr.

Fint fruktig smak med balans vad gäller ek och syra. Otroligt välstrukturerat och koncentrerat med körsbär, nötter, stall och mineraler. Helt klart drickbar redan nu efter lite luftning. Supergott.


2013 Neusiedlersee DAC
Region: Burgenland
Appellation: Neusiedlersee
Producent: Artisan
Provningsdatum: 2017-10-14
Pris: 120kr.

Helt mjuk, frisk smak med viss utveckling och bra stoppning. Parfymigt, kryddigt och köttigt med violgodis, polka och pinotlik mörkbärighet. En något störande ek, annars riktigt bra.


2015 Sankt Laurent Reserve
Region: Burgenland
Appellation: Burgenland
Producent: Artisan
Provningsdatum: 2017-10-14
Pris: 120kr.

Helt mjuk, frisk smak med mörka bär, blod, kött, rostad spik och välintegrerad ek. Mustigt, något utvecklat med viss längd. Gott och välgjort.


2013 Blauer Zweigelt Pure
Region: Burgenland
Appellation: Burgenland
Producent: Artisan
Provningsdatum: 2017-10-14
Pris: 70kr.

Bärig, kryddig, lätt smak som känns seriös och ren. I munnen krämigt, köttigt och stenigt med skogsbär och vaniljiga ektoner. Mjukt och gräddigt och samtidigt friskt. Gott och dynamiskt.


2016 Welchriesling Pure
Region: Burgenland
Appellation: Burgenland
Producent: Artisan
Druvsort/er: Welschriesling
Provningsdatum: 2017-10-14
Pris: 60kr.

Intressant, god smak med viss komplexitet. Jasmin, grönpeppar, lime och mineral. Syrlig, fräsch och ren upplevelse.


2016 Sauvignon blanc Pure
Region: Burgenland
Appellation: Burgenland
Producent: Artisan
Druvsort/er: sauvignon blanc
Provningsdatum: 2017-10-14
Pris: 70kr.

Lätt och frisk smak utan alltför övertydliga sauvignontoner. Krusbär, citrus, skalbeska och viss mineral ger en ganska enkel och neutral upplevelse. Rent och fräscht i alla fall.


2013 Zweigelt Rosé Pure
Region: Burgenland
Appellation: Burgenland
Producent: Artisan
Provningsdatum: 2017-10-14
Pris: 60kr.

Helt torr, mycket frisk, småörtig smak med blodapelsin, grape och röda vinbär. Enkelt men föredömligt rent och snyggt utan alltför mycket godiskänsla.


2004 Château La Reyne L'Excellence
Region: Sud-Ouest
Appellation: Cahors
Producent: Château La Reyne
Druvsort/er: Côt Noir (Malbec)
Provningsdatum: 2017-10-13
Pris: 199kr.

Vi får svarta oliver och svettig hästsadel. Frukten är sval och sammansatt med det typiska blå plommonskalet. Ekfaten har integrerats väl och lämnar en liten pepparsmak (eller kommer det av druvan?). Det döljer sig lite höstlöv och svart té bakom frukten, och tanninerna är behagligt avrundade, men det är absolut ingen fara på taket om man vill lagra vidare. En lite mineralsträng kan anas i avslutet. Gott och lagom utvecklat alltså.


2015 Château Jolys Famille Latrille
Region: Sud-Ouest
Appellation: Jurançon Sec
Producent: Société des Domaines Latrille
Druvsort/er: Petit manseng och gros manseng
Provningsdatum: 2017-10-12
Pris: 99kr.

En intressant upplevelse som så ofta med masengerna från sydväst; fetvaxig fyllighet men fin fräschör samt en god kombo av frukt och mineral. Föredömligt knastertorr smak med bra koncentration och längd. Ganska allround på så sätt att det funkar både som sällskapsvin och bordsvin. Bör tilltala den breda massan lika väl som vinprovaren. En glad överraskning och återköpet är solklart.


2015 Tokaji Furmint Dry
Region: Norra massivet
Appellation: Tokaj-Hegyalja
Producent: Evinor Bt
Druvsort/er: Furmint
Provningsdatum: 2017-10-12
Pris: 89kr.

En fruktdriven och frisk furmint i den lite lättare skolan. Upplevs inte jättedruvtypisk men mineraltonerna röjer avslutet. Gott men lite klent och rekommendationen är något tveksam. Inget för källaren men klunkvänligt i sin ungdom.


2015 Fleurie Les Hauts du Py
Region: Bourgogne
Appellation: Fleurie
Producent: Villa Ponciago
Druvsort/er: Gamay
Provningsdatum: 2017-10-11
Pris: 159kr.

Ganska kraftfull i sin genre med djup, mörk bärighet, rejäl kryddighet och en hint av körsbärslikör som kanske kan härledas till årgången. Fantastiskt gott hur som helst i fräsch, saftig stil och förmodligen med stoppning nog att lagras.


2013 Siuralta Antic
Region: Katalonien
Appellation: Montsant (DO)
Producent: Alfredo Arribas
Druvsort/er: Carignan
Provningsdatum: 2017-10-10
Pris: 255kr.

Tredje gången gillt på ganska kort tid och intrycken består; lingonsyrlig i gommen med spänstig syra och rejäl koncentration. Bärigt, svalt och otroligt läskande genom körsbär hallon, äppelmust, svärtad minerlitet, örter, blod och en frisk fläkt av lagård. Kraftfullt och elegant balanserat på en och samma gång. Ett ruskigt bra vin för den som gillar stilen. Drick eller spara.


2012 Vertente
Region: Trás-os-Montes
Appellation: Porto (DOC)
Producent: Niepoort
Provningsdatum: 2017-10-09
Pris: 179kr.

Vi dricker gärna Douro då och då, och gillar. Men vad är det som är så gott? Och rentav typiskt? Vi finner ofta en Bordeaux-lik blå frukt men utan stall. Istället finns ofta en diskret sälta och örtighet. Den här kan säkert rundas av ytterligare några år men frukten är sval med en violblommighet, och ekfaten hålls integrerade, så det blir svårt att vänta.


2016 Beaujolais-Villages Vieilles Vignes Lapalu
Region: Bourgogne
Appellation: Beaujolais-Villages
Producent: Jean Claude Lapalu
Druvsort/er: Gamay
Provningsdatum: 2017-10-09
Pris: 171kr.

Vi gillade Lapalus '16 Nouveau, men den här på Villages-nivå är verkligen ett rejält snäpp upp. Initialt lite cider i doften. Våt bohusgranit och mosade hallon. Den runda blå i Engelsk lakritskonfekt, och blod. Ett förföriskt rent, lättklunkat och läskande vin som avdunstade lite väl snabbt. Tur att det finns mer (i beställningssortimentet).


2004 Château d'Arlay Blanc Tradition
Region: Jura
Appellation: Côtes du Jura
Producent: Chateau d'Arlay
Druvsort/er: 70% chardonnay och 30% savagnin
Provningsdatum: 2017-10-08
Pris: 219kr.

Chardonnay och Savagnin från Jura. Lagrat länge på jästfällningen. Det här är så långt från mainstream man kan komma med sin sherrylika doft; kvitten och mjöl, syra och sälta, svamp, nötter och kåda. Allt i höstäppelboken och snustorr kostym. Vissa gillar skarpt. Vissa avstår påfyllning. Fantastiskt kul att det överhuvudtaget dyker upp på hyllorna ibland.


2005 Graacher Himmelreich Riesling Auslese
Region: Mosel
Appellation: Mosel
Producent: Friedrich-Wilhelm-Gymnasium
Druvsort/er: Riesling
Provningsdatum: 2017-10-07
Pris: 112kr.

Absolut ingenting har hänt sedan vi provade vinerna för arton månader sedan. Fortfarande otroligt läskande och närmast ungdomligt med citrustropisk frukt, honung, mineral och bara ett lätt skimmer av diesel. Inga problem vad gäller balansen mellan syra och sötma. Smakintensivt och godisgott.


2011 Les Picasses Olga Raffault
Region: Loire
Appellation: Chinon
Producent: Olga Raffault
Druvsort/er: cabernet franc
Provningsdatum: 2017-10-06
Pris: 199kr.

Direkt ur flaskan ner i glaset får vi en något övertydlig grön paprika och örtighet. Med luft ger det kärva med sig och öppnar upp för röda och mörka bär, blyertsmineral och en allmänt karismatisk och aromatisk upplevelse. Fantastiskt gott att dricka redan nu med fräschör och balans i hyfsat lätt stil men visst finns det även något oförlöst i vinet som ropar efter ytterligare tid i källaren. Utan att veta så tror vi att fem till tio år på rygg skulle göra susen för det här vinet men som sagt var inga problem att dricka med luft nu. Ett på alla sätt typiskt vin. Och typisk bra.


2015 Baumard Carte d'Or Coteaux du Layon
Region: Loire
Appellation: Coteaux du Layon
Producent: Domaine des Baumard
Druvsort/er: chenin blanc
Provningsdatum: 2017-10-06
Pris: 109kr.

Ren, elegant och balanserad smak. Det här är ett väldigt ungt vin som kräver lagring för att fullt blomma ut. I nuläget ganska knutet och skirt med melon, tutti frutti, honung, mineral och diesel. Gott på egen hand nu men har absolut framtiden framför sig.


2015 Mantra Pinot Noir
Region: Patagonien
Appellation: Patagonien
Producent: Bodega Secreto Patagónico
Druvsort/er: pinot noir
Provningsdatum: 2017-10-06
Pris: 109kr.

Tydlig karaktär av pinot noir odlad i ett hyfsat svalt klimat. Rent och snyggt utan konstigheter med typisk krydda och violgodis. Varken intensiv eller lång smak och upplevelsen kan sammanfattas god men tunn. Det här är ett vin som vi inte ångrar att vi köpte men heller inte kommer köpa igen.


2015 Askos Malvasia Nera
Region: Apulien
Appellation: Salento (IGT)
Producent: Masseria Li Veli
Druvsort/er: Malvasia nera
Provningsdatum: 2017-10-06
Pris: 159kr.

Kryddigt och mulligt med småsöt frukt som drar åt burktomat, russin och körsbärslikör. Varm, redan nu något utvecklad, småstallig smak som för tankarna till varmklimatsodlad cabernet sauvignon. Druvan är svårgissad men ursprunget känns typiskt. Ett hyfsat nyanserat vin men den något baktunga stilen känns lite tröttsam.


2013 Nipozzano Chianti Rúfina
Region: Toscana
Appellation: Chianti Rufina (DOCG)
Producent: Frescobaldi
Druvsort/er: 90% sangiovese samt 10% malvasia nera, colorino, merlot och cabernet sauvignon
Provningsdatum: 2017-10-06
Pris: 139kr.

Stram smak med vinbärig syra och bra grepp i tanninerna. Mustig och stenig med körsbär, svarta vinbär, gräs, svamp och mörk choklad. Alla är överens om att vinet fortfarande är lite väl ungt och någon ser viss utvecklingspotential mot läder och torkad frukt. Redan nu fantastiskt bra till rådjursfilén med potatiskaka, rödvinssås och trattkantarellmousse.


2013 La Jouvencelle
Region: Loire
Appellation: Saumur
Producent: Domaine de Rocheville
Druvsort/er: chenin blanc
Provningsdatum: 2017-10-06
Pris: 99kr.

Ett flintarökigt vin med enorma syror och viss utveckling. Intressanta och goda nyanser av anis, honung, lakrisal, mandelmassa och mintchoklad. Inte jätteintensivt, snarare elegant och lätt. Drick snart säger någon, lagra betydligt längre säger en annan. Framtiden får utvisa vem som hade rätt.


2008 Borgogno Barolo Riserva
Region: Piemonte
Appellation: Barolo (DOCG)
Producent: Giacomo Borgogno
Druvsort/er: Nebbiolo
Provningsdatum: 2017-09-30
Pris: 299kr.

Vi blev rejält överraskade när systemet fick in en Barolo med lite ålder i ordinarie. Och det är till vår glädje ett mångfasetterat och ruggigt gott vin. Det levererar både viss mognad och en syrligt pigg frukt; såväl en rustik sida som en saftighet. Vi känner igen typiska saker som körsbär, nypon, choklad och rosenvatten. Lite målarlåda anländer efter en stund. Vinet behöver tid för att släppa loss hela registret. En varm frukt samsas med rejält bett i tanninerna. Kan säkert lagras vidare om man önskar ännu mer av mognad, men funkar bra nu.


2011 Barbera del Monferrato
Region: Piemonte
Appellation: Barbera del Monferrato (DOC)
Producent: Livio Pavese
Druvsort/er: Barbera
Provningsdatum: 2017-09-23
Pris: 109kr.

Ny årgång av en liten pärla i sortimentet. Även denna gång enkelt men gott i mörkbärig, småmintig stil med en del torkade örter, viss blommighet och den där smörkolan som vi kanske hade klarat oss utan. Som hand i handske till osso buco med risotto Milanese men trevlig även på egen hand. Rekommenderas igen i sin prisklass.


2009 Villa di Capezzana
Region: Toscana
Appellation: Carmignano (DOCG)
Producent: Tenuta di Capezzana
Druvsort/er: cabernet sauvignon, Sangiovese
Provningsdatum: 2017-09-23
Pris: 217kr.

Makalöst snygg utveckling med sval, cabbig känsla. Vinet är helt mjukt med saftig frukt och en hel del stall. Körsbär såklart men påtagligt med svarta vinbär och mörka plommon också. Lyxigt rostad ek, tobak och undervegetation ger komplexitet men framförallt är vinet otroligt harmoniskt och gott. En oväntad men klockren wow-upplevelse. Ett stort vin.


2004 Château Ormes de Pez
Region: Bordeaux
Appellation: Saint-Estèphe
Producent: Bordeauxslott
Provningsdatum: 2017-09-23
Pris: 207kr.

Rejält utvecklad nu med russinaktiga toner, korinter, burktomat, höstlöv och torkade djurhudar. Samtidigt vital med pigg syra och energisk mineral. Upplevelsen i munnen är mjuk och rund och även om det är en smaksak hur utvecklad man vill ha sitt vin så kommer vi överens om att vinet förmodligen inte har något att vinna på ytterligare lagring.


2015 Susana Balbo Barrel Fermented Torrontés
Region: Mendoza
Appellation: Uco Valley
Producent: Dominio del Plata
Druvsort/er: Torrontés
Provningsdatum: 2017-09-23
Pris: 159kr.

Otroligt druvtypisk och säregen smak med ett överdåd av blommig, tvåliga nyanser. Frukten drar åt det sura/syrliga genom omogna krusbär och citron. I munnen en lite oljighet med rökig mineralkänsla och ytterst lätt ek. Intressant ur ett pedagogiskt perspektiv och associationerna drar åt Retsina eller Viognier. Vissa sväljer, andra vaskar.


NV Louis Bouillot Crémant de Bourgogne Brut
Region: Bourgogne
Appellation: Crémant de Bourgogne
Producent: Louis Bouillot
Druvsort/er: 60% pinot noir, 35% chardonnay samt 5% aligoté och gamay
Provningsdatum: 2017-09-23
Pris: 125kr.

Den här Crémanten har upplevts betydligt piggare förut. Nu en ganska dov, ofokuserad frukt, småkemisk samarinmineral och högst begränsad syra. Egentligen inga större fel men ganska anonymt och opersonligt.


2014 Orto
Region: Katalonien
Appellation: Montsant (DO)
Producent: Orto Vins
Druvsort/er: cabernet sauvignon, Carignan, Grenache
Provningsdatum: 2017-09-23
Pris: 140kr.

Stor flaskvariation på den här vinet. Lite gräddigt krämig och pepprigt kryddig. Solmogen frukt. En hel del funk. Så var den inte senast då vi upplevde mineral och piggare frukt. Vi gillar nog den friskare varianten bättre.


2016 Budai Irsai Olivér
Region: Transdanubien
Appellation: Etyek-Buda
Producent: Nyakas Pince Zrt
Druvsort/er: Irsai olivér
Provningsdatum: 2017-09-23
Pris: 129kr.

Parfymen. Man börjar vrida på huvudet och undrar vem som parfymerat sig. Men det är ur glaset det blommar upp. Muscat skulle nog de flesta säga. Men det är Irsai Olivér i glaset. Vi gillar, men efter ett par glas infinner sig mättnaden. Lite som att åka hiss med någon som överparfymerat. Det funkar ett par våningar. Sen vill man ut.


2010 Margan Semillon
Region: New South Wales
Appellation: Hunter Valley
Producent: Margan Family Winegrowers
Druvsort/er: Semillon
Provningsdatum: 2017-09-22
Pris: 139kr.

Urtypisk smak genom gummi, ylle, hö, honung och pepprig mineral. Texturen är rund och mjuk men med mycket bra syra som stadgar upp. Stilen är unik, upplevelsen udda och vinet är en påminnelse om att man bör återvända till hit emellanåt. Inte jättekomplext men jättegott. Kul med ett vin som så tydligt vinner på och klarar lagring.


2015 Simonsig Chenin Avec Chéne
Region: Coastal Region
Appellation: Stellenbosch (District)
Producent: Simonsig Estate
Druvsort/er: chenin blanc
Provningsdatum: 2017-09-22
Pris: 175kr.

Nyansrik, fet smak med rund frukt och inte överdrivet mycket ek. Eftersmaken är lång och komplex och ger nyanser av nötter, ylle, gula plommon, blommor, kryddor och rökig mineral. Lite varmare helhetskänsla än vad vi är vana vid från Loire men i sanning ett riktigt bra vin med koncentration och finish på plats.


2012 Xavier Rasteau
Region: Rhône
Appellation: Rasteau
Producent: Xavier Vins
Druvsort/er: 75 procent Grenache, 15 procent Syrah och 10 procent Mourvèdre
Provningsdatum: 2017-09-19
Pris: 189kr.

Vuxengodis med finess. Så tyckte vi för ett år sedan. Och det finns ingen anledning att omvärdera det omdömet. Frukten är fortfarande murrigt mörk och mogen. Orientaliska kryddor och Gott & blandat. Vinet är rejält åt det fylliga hållet. Den tilltagna alkoholen balanseras på ett bra sätt; det går aldrig över styr även om det värmer lite. Gott helt enkelt.


2011 Ser Lapo Chianti Classico Riserva
Region: Toscana
Appellation: Chianti Classico (DOCG)
Producent: Marchesi Mazzei
Provningsdatum: 2017-09-18
Pris: 149kr.

Delar av panelen påstår sig inte ha druckit Chianti på länge. Följaktligen blindas det Chianti. Och gissningarna går åt alla håll utom just till Chianti. Ska man vara snäll, och det ska man ju, så finns det en hel del som skulle kunna tala för ett annat ursprung; det är massor av sötmogen frukt och sandelträ. Men även typiska drag av körsbär och hallon. En liten uns vanilj avslöjar en snygg ekfatsdragning. Annars får frukten tala i en lätt youghurtkrämig stil. Det finns egentligen inget att klaga på. Vinet hänger ihop fint och årgången har en perfekt mognad just nu. Allt till ett sympatiskt pris. Bara att handla alltså.


2015 Inkognito
Region: Sverige
Appellation: Sverige
Producent: Vingården i klagshamn
Druvsort/er: Solaris
Provningsdatum: 2017-09-16
Pris: 295kr.

Ljust gul färg. Lätt doft av fläder, örtighet, mineral och ett uns ekfat. Smaken drar åt en enklare Sauvignon Blanc med toner av fläder, krusbär, kryddor och lite persika. Ett vin i den enklare skolan, felaktigheter är svåra att hitta, om man nu letar sådana? Köp och konsumera inom nåt år. Prisvärdhet är inget att tala om här. Dock ett gott och välgjort vin.


2016 Hiruzta Txakolina
Region: Baskien
Appellation: Txakoli de Getaria
Producent: Hiruzta
Druvsort/er: 95% hondarrabi zuri och 5% gros manseng
Provningsdatum: 2017-09-16
Pris: 119kr.

I glaset en baskisk bekantskap från sommarens tillfälliga släpp. I doften Sauvignon Blanc-vibbar (eller rentav Riesling tycker vissa), men druvan heter Hondarrabi Zuri och ger i det här fallet ett primärfruktigt vin med drag av autolys. Lime, krusbär, päron och kex. Vita blommor landar mjukt. Syran är lätt spritzig. Inte jättekomplext; men inte heller ointressant. Är man syratorsk är det ett riktigt trevligt köp.


1998 Graham's Malvedos Vintage Port
Region: Trás-os-Montes
Appellation: Douro (DOC)
Producent: Graham's
Provningsdatum: 2017-09-16

Fylligt och sött med längd och balans. Komplex komposition av russin, fudge, röda bär och pralinerna i hörnen på Aladinasken. Inga problem att lagra längre då frukten fortfarande är intakt och vital.


2012 Quinta do Vallado
Region: Trás-os-Montes
Appellation: Douro (DOC)
Producent: Quinta do Vallado
Druvsort/er: 25% touriga franca, 25% touriga nacional, 15% tinta roriz, 5% sousão samt övriga druvsorter
Provningsdatum: 2017-09-16
Pris: 159kr.

Här får vi en fet, blå frukt, frisk syra och ganska rejäla tanniner som ropar efter ytterligare lagring. Ytterst välstrukturerat men något knutet och tight i nuläget trots lång luftning. Slånbär, aprikos, bacon, rostad ek, brända örter och viss jordighet får oss att tänka på västra stranden i Bordeaux. Ett gott betyg för ett riktigt bra vin.


2012 Meandro
Region: Trás-os-Montes
Appellation: Douro (DOC)
Producent: Quinta do Vale Meão
Druvsort/er: 38% Touriga Nacional, 30% Touriga Franca, 20% Tinta Roriz, 12% Outras Castas
Provningsdatum: 2017-09-16
Pris: 149kr.

En hyfsat stram upplevelse som adderas ett uns fjäsk genom ekfatslagring. Björnbär, blåbär, plommon, jord, kokos och vanilj för initialt tankarna mot Bordeaux. Utvecklingen har dock inte bidragit med någon form av animalitet. Ett drickfärdigt vin med mjuka tanniner som vi inte känner vinner på ytterligare lagring.


2015 Halcon Oppenlander Pinot Noir
Region: Kalifornien
Appellation: Mendocino County (County appellation)
Producent: Halcon Vineyards
Druvsort/er: pinot noir
Provningsdatum: 2017-09-15
Pris: 329kr.

Sval och frisk smak utan ett uns hetta men såklart packad med smak och koncentration. Blint finns inga tvivel vad det här kommer ifrån, det osar kalipinne lång väg genom fatkryddor, mosade jordgubbar, halvmörk choklad och blandad pepparmix. Otroligt gott och välgjort med lång eftersmak. Dessutom inte alltför polerat vilket bidrar till charm och personlighet.


2016 Camino de Navaherreros Bodegas Bernabeleva
Region: Madrid
Appellation: Vinos de Madrid
Producent: Bodegas Bernabeleva
Druvsort/er: Garnacha (grenache)
Provningsdatum: 2017-09-13
Pris: 119kr.

Ett vin i den lättviktiga skolan, dock inte utan koncentration eller karaktär. Vi får en småkryddig, rödbärig upplevelse (både sötmogna och syrliga bär), en liten örtbeska, violblommighet och en stenig mineralkänsla. Kanske inte komplext nog för djupare analys men desto godare i sin torra, saftiga, tanninmjuka stil. Ett kul vin som vi verkligen kan tänka oss att köpa igen.


2015 Carodorum Issos
Region: Kastilien-León
Appellation: Toro (DO)
Producent: Carmen Rodríguez Méndez
Druvsort/er: Tinta de toro (tempranillo)
Provningsdatum: 2017-09-10
Pris: 99kr.

Fruktigt och stramt på en och samma gång. Generös, fyllig smak med visst grepp i tanninerna och syran. Fat och alkohol gör sig påminda men balansen upplevs ändå ok. Koncentration saknas inte och frågan är om inte det här vinet hade mått bra av att få utveckla lite mer komplexitet under ett par, tre år i källaren. Gott för stunden men lättglömt efteråt.


2016 Sister's Run Old Testament Cabernet Sauvignon
Region: South Australia
Appellation: Coonawarra
Producent: Heirloom Vineyards Wine Company Pty Ltd
Druvsort/er: cabernet sauvignon
Provningsdatum: 2017-09-10
Pris: 89kr.

Godisgott med söt svartvinbärsfrukt, plommon, vanilj och mjuk pepparkakskrydda. Här bjuds inget direkt tanninmotstånd och strukturen är överlag obetydlig. Bra syra lyckas balansera den massiva frukten som i sin tur håller alkoholen på mattan. Väldigt enkelt men balanserat och inte direkt ekkladdigt.


2012 Mandolás Furmint dry
Region: Norra massivet
Appellation: Tokaj-Hegyalja
Producent: Tokaj Oremus
Druvsort/er: Furmint
Provningsdatum: 2017-09-09
Pris: 129kr.

Husvinet. Och vilken vin det är. Inte mycket har hänt sedan årgång '12 släpptes till försäljning. Det var tre år sedan. Det är lime- och grapezest. Mineral. Mandelkubb. Gula äpplen. Arrak. Kanske lite ung; kanske lite ålder kan runda av den intensiva syran. Men gott nu och en nödvändighet i vinkällaren. Priset vid inköp nästan skrattretande.


2015 Rosi Schuster Blaufränkisch
Region: Burgenland
Appellation: Burgenland
Producent: Weingut Rosi Schuster
Druvsort/er: Weingut Rosi Schuster
Provningsdatum: 2017-09-09
Pris: 169kr.

Mjukt och friskt såklart med fräsch röd- och mörkbärighet, pepprig krydda och småörtig finish. Frukten upplevs sötmogen men balanseras upp fint av den härliga syran. Otroligt gott och klunkvänligt lite lätt kylt även om det finns luckor i koncentration och komplexitet. Vi har svårt att värja oss mot så här saftiga och pigga viner just nu.


2015 Fosilni Breg Sauvignon Blanc Domaine Ciringa
Region: Podravina
Appellation: Stajerska
Producent: Domaine Ciringa
Druvsort/er: sauvignon blanc
Provningsdatum: 2017-09-09
Pris: 129kr.

Som vanligt (höll vi på att säga) ett mycket stabilt och gott vin med bra mix av frukt och mineral, nästan med övervikt mot det senare. Frukten är inte överdrivet sauvignontypisk (vilket vi uppskattar) utan snarare återhållsam med krusbär, päron och lätt örtighet. Fräscht och snyggt med frisk syra och bra mineraliskt häng i eftersmaken. Rekommenderas.


2015 Navaherreros Garnacha de Bernabeleva
Region: Madrid
Appellation: Vinos de Madrid
Producent: Bodegas Bernabeleva
Druvsort/er: Garnacha
Provningsdatum: 2017-09-08
Pris: 169kr.

Ett farligt lättklunkat vin med rödbärighet, rökig mineralitet och mjuk örtighet. Den saftiga auran till trots gömmer sig både komplexitet och koncentration under ytan, samt även ett litet tanninbett. Kan säkert ligga ett antal år men vi dricker nog helst det här vinet på den unga, pigga frukten. Otroligt gott och personligt med välbalanserad alkohol..


2015 Bründlmayer Loiser Berg Grüner Veltliner
Region: Niederösterreich
Appellation: Kamptal
Producent: Weingut Bründlmayer
Druvsort/er: Grüner veltliner
Provningsdatum: 2017-09-07
Pris: 179kr.

Till en början lite tillknäppt och snål men med luft och temperatur händer det en hel del. Vi får en rejäl skopa vitpeppar i kombination med gröna nyanser av krutig mineral, örter. lime och päron. Texturen är småfet med pigga syror. Överlag bra balans och viss komplexitet. Hade förmodligen vunnit på några års lagring men gott redan nu som aperitif/törstsläckare.


2012 Herdade do Portocarro Peninsula de Setubal
Region: Península de Setúbal
Appellation: Setúbal (DOC)
Producent: Herdade Do Portocarro
Druvsort/er: Aragonez, touriga nacional och cabernet sauvignon
Provningsdatum: 2017-09-02
Pris: 199kr.

Riktigt tajt och knutet direkt vid upphällning. Efter luftning öppnare men fortfarande stramt och ofjäskigt. Inte alls så fruktigt som vi har lärt känna portugisiska viner. Nyansmässigt går tankarna mot sydvästra Frankrike med svarta vinbär, plommon, konserverade körsbär, russin och kakao. Här finns koncentration, längd och struktur för ytterligare lagring. Den petige hittar ett avlägset skimmer av kokta, lite brända toner men det är knappast störande. Ett riktigt bra vin.


2010 Ricossa Barolo
Region: Piemonte
Appellation: Barolo (DOCG)
Producent: MGM Mondo del Vino
Druvsort/er: Nebbiolo
Provningsdatum: 2017-08-31
Pris: 151kr.

Inte i närheten av vad appellationsnivån brukar kunna uppbringa men trots det ett riktigt gott vin. Vi får fint avrundade tanniner och en sval, bärig upplevelse med lätt utveckling. På näsan fina övertoner av parfym och blommor samt lite lakrits och allmän rödbärighet. I munnen uppträder vinet väldigt mjukt och medhårs med fräschör och läskande känsla. Vi blir varken besvikna eller överväldigade, det här är bara ett väldigt gott vin. Tveksamt om ytterligare lagring är till vinets fördel men det finns trots allt en hel del stoppning att bygga på.


2014 Hedges Red Mountain
Region: Washington
Appellation: Washington State (State appellation)
Producent: Hedges Family Estate
Druvsort/er: 58% cabernet sauvignon, 25% merlot, 15% syrah, 1% petit verdot, 0,5% cabernet franc och 0,5% malbec
Provningsdatum: 2017-08-30
Pris: 229kr.

Fullmatat med allt men lyckas ändå hålla sig på rätt sidan gränsen till det burleska, främst genom fräsch syra och relativt låg alkohol. Visst är det mullig svartvinbärsfrukt och lyxiga ekfatstoner i massor i fyllig stil men också en imponerande koncentration och längd som förmodligen borgar för ytterligare lagring. Gott och imponerande för stunden men lite för polerat och opersonligt för att bli riktigt minnesvärt.


2016 Follas Novas Albariño
Region: Galicien
Appellation: Rías Baixas (DO)
Producent: Arousana
Druvsort/er: Albariño
Provningsdatum: 2017-08-28
Pris: 119kr.

Nyligen provad och det finns ingen anledning att ändra uppfattning om det här vinet. Det är ett härlig persikofruktigt vin med lite rondör och en klingande mineral som möter upp törsten. Päron och vita blommor fyller på. Balanserat och väl avvägt. Släktskap med Portugal och Vinho Verde känns igen, men stilen är aningen fylligare. Mycket gott och läskande.


2010 Saint Jean du Barroux L'Argile
Region: Rhône
Appellation: Ventoux
Producent: Saint Jean du Barroux
Druvsort/er: 75% Grenache, 15% Syrah, 5% Cinsault och 5% Carignan
Provningsdatum: 2017-08-26
Pris: 201kr.

En total scenförändring genom ett antal års lagring. Liksom tidigare hittar vi svärtade lakrits- och mineraltoner men frukten är nu betydligt mer lättillgänglig med sötare, rödare bär och violblommighet. Vinet uppträder också mjukare och överlag snällare för gommen. Intressant på många sätt men framförallt väldigt gott och balanserat. Finns säkert mer att hämta för den som vill lagra längre.


2014 Ferdinando Principiano Barbera d'Alba Laura
Region: Piemonte
Appellation: Barbera d'Alba (DOC)
Producent: Ferdinando Principiano
Druvsort/er: Barbera
Provningsdatum: 2017-08-26
Pris: 135kr.

Nyligen provat och intrycken består. Här får vi närmast Bourgognelika (någon gissar Dolcetto) vibbar genom skogshallon, violpastiller och kalkdamm. Strukturen är också den burgundisk med små, fina tanniner, fjäderlätt josighet och pigga syror. Syrliga körsbär och lätt lakritston röjer ursprunget (men inte druvan) till slut. Så otroligt gott och lättdrucket med sina 12,5 % alkohol. Vi ser ingen anledning att spara det här vinet längre. Rekommendationen kvarstår: drick upp.


2016 Vom roten schiefer Riesling
Region: Mosel
Appellation: Mosel
Producent: Weingut Paulinshof
Druvsort/er: Riesling
Provningsdatum: 2017-08-25
Pris: 100kr.

Syrlig, enormt fruktig smak. Utförandet är rent och snyggt med upplevd sötma. Cintronpastiller och en lätt hint av diesel sticker ut. Ungt och piggt och inte alls svårt att klunka i sig välkylt.


2015 Chablis 1er Cru Grande Cuvée
Region: Bourgogne
Appellation: Chablis 1er Cru
Producent: La Chablisienne
Druvsort/er: Chardonnay
Provningsdatum: 2017-08-25
Pris: 130kr.

Torr, lite gräddig smak med något rund syra. Nyanser av päron, mandel, lakrits, krut och ostronmineral. Ett gott vin om än lite väl enkelt och ospänstigt för sin appellationsnivå.


2013 Reichsgraf von Kesselstatt Goldtröpfchen Riesling Spätlese Grosse Lage
Region: Mosel
Appellation: Mosel
Producent: Reichsgraf von Kesselstatt
Druvsort/er: Riesling
Provningsdatum: 2017-08-25
Pris: 159kr.

Gott och balanserat med dragning åt det friska. Bra mix mellan tropisk frukt, honung och mineralitet. Ungt såklart och egentligen inte ett spår av de tre-fyra åren på flaska. Vinet andas framtid. Vi kan inte få nog av Spätlese och har inte förmåga eller ork att leta fel och brister. Det finns säkert luckor i aromatik och koncentration men de luckorna får andra hitta. Otroligt gott.


2014 Bourgogne
Region: Bourgogne
Appellation: Bourgogne
Producent: Maison Ambroise
Druvsort/er: pinot noir
Provningsdatum: 2017-08-24
Pris: 158kr.

Upplevs något lättare än för ett och ett halvt år sedan. Fortfarande mycket bra dock. Ungt och fräscht i gommen med mjuka tanniner som ändå har ett visst grepp. Vi får skogsbär, färska örter och stenig mineral långt in i eftersmaken. Vinet har utvecklats och fått en animalisk, närmast yllig nyans som håller intresset vid liv. Gott och stabilt och säkert med fortsatt framtid i en bättre källare.


2010 Château Rollan de By
Region: Bordeaux
Appellation: Médoc
Producent: Rollan de By
Druvsort/er: 70% merlot, 10% cabernet sauvignon, 10% cabernet franc
Provningsdatum: 2017-08-21
Pris: 203kr.

Upplevs betydligt stramare nu än när vi provade senast för 30 månader sedan. Då ganska ekig, sötfruktig och generös, nu tightare med betydligt mer harmoni och integrerade komponenter. Nedslipade tanniner och fortsatt fin syra. Klassiska markörer såsom svarta vinbär och cederträ möter lätt örtbeska och söt tobak. Det här vinet spelar fantastiskt med Boeuf Bourguignon en trist måndag. Frukten börjar sätta sig och vi dricker förmodligen vår sista flaska lite längre fram i höst men den som gillar utvecklade viner sparar såklart längre. Ett riktigt bra vin,


2015 Château Haut-Landon
Region: Bordeaux
Appellation: Bordeaux Supérieur
Producent: Belliard Vins Sélections
Provningsdatum: 2017-08-20
Pris: 89kr.

En lätt och saftig röd Bordeaux som i positiv bemärkelse gäckar våra sinnen. Näsan säger Sauvignon blanc, gommen säger Cabernet franc. Facit säger Merlot. Vi får citrus, nässlor, svarta vinbär, jordgubbar och mörk rom. Busigt och intressant och förmodligen värt några hylldecimeter i källaren.


2013 Viña Pedrosa Crianza
Region: Kastilien-León
Appellation: Ribera del Duero (DO)
Producent: Bodegas Hnos Pérez Pascuas
Provningsdatum: 2017-08-20
Pris: 162kr.

Liksom tidigare årgång plussar vi för schysst generositet och koncentration samt en mjuk drickbarhet. Den totala dominansen av ek släcker intresset ganska snabbt. Ett glas är nog och ger jordgubbsfruktighet, kokos, mint och mjölkchoklad. Ett något själlöst vin som passerar obemärkt förbi.


2009 Masi Amarone Costasera
Region: Venetien
Appellation: Amarone della Valpolicella (DOCG)
Producent: Masi
Druvsort/er: Corvina, rondinella, molinara
Provningsdatum: 2017-08-20
Pris: 599kr.

Oväntat parfymerad och elegant. Visserligen fyllig och småeldig men helhetsintrycket är ändå hyfsat svalt, torrt, mjukt, mineraliskt och lätt. När flaskan avtäcks känns portvinstoner och fruktsötma såklart men innan dess går tankarna både till Bordeaux och Douro. En upprättelse för Amarone. Gott.


2009 Château Plain-Point
Region: Bordeaux
Appellation: Fronsac
Producent: Bordeauxslott
Druvsort/er: merlot 70%, cabernet sauvignon 25%, cabernet franc 5%
Provningsdatum: 2017-08-19
Pris: 150kr.

Svårslaget i sin prisklass. En otroligt fullmatad Bordeauxblend som vi har provat ett antal gånger nu. Den här flaskan levererar fullt ut på ett sätt som de andra inte riktigt har kunnat matcha. Sista flaskan ur ett fyrpack och vi intalar oss att vinet är på sin absoluta topp just nu (även om vi inser att det lätt kunde ha legat tio år till i källaren). Krämig svartvinbärsfrukt, lätt stallighet, steniga grusvägar och en närmast mintig eftersmak. Kraftfullt och rejält men med ålderns rätt en elegant avrundning. Imponerande struktur och vi önskar bara att vi hade fler flaskor kvar.


2016 Beaujolais Villages Nouveau
Region: Bourgogne
Appellation: Beaujolais Nouveau
Producent: Jean Claude Lapalu
Druvsort/er: Gamay
Provningsdatum: 2017-08-19
Pris: 131kr.

Från första klunk njutbar i mjuk, frisk, josig stil med röda bär och stenbesk mineral. Provad nyss och omdömena består. Det här är ett stabilt och gott vin. Inte jättekomplext men heller inte jätteokomplext.


2012 Langhe Nebbiolo Azelia
Region: Piemonte
Appellation: Langhe (DOC)
Producent: Azienda Agricola Azelia
Druvsort/er: Nebbiolo
Provningsdatum: 2017-08-19
Pris: 169kr.

Ekbefriat och fruktigt åt det torkade hållet. Kära nyanser av rosor, violer, jordgubbar, körsbär och lakrits. Bra bett i tanninerna även om de är fullt drickbara. Syran är mer än frisk och släpar med sig aromer långt efter det att vinet har nåt magmunnen. Stenig mineralkänsla i grunden gör detta till ett intressant och mycket gott vin. Vinner nog inte på ytterligare lagring varför vi klipper sista flaskan ganska snart.


2009 Le Roi Domaine de Rocheville
Region: Loire
Appellation: Saumur
Producent: Domaine de Rocheville
Druvsort/er: cabernet franc
Provningsdatum: 2017-08-18
Pris: 159kr.

Syrlig bärighet i utvecklad harmoni. Mjukt kryddig med svarta vinbär, körsbär och eneträ. Otroligt god att bara sitta och läppja på och minst lika bra till gräddiga fläskfilégrytan med kantareller. Ett stort litet vin.


2012 Savennières L'Effet Papillon
Region: Loire
Appellation: Savennières
Producent: Château de la Mulonnière
Druvsort/er: chenin blanc
Provningsdatum: 2017-08-17
Pris: 151kr.

Rikt fruktig med gula plommon, päron och äpplen i centrum. Rejält mineralisk dessutom och med de arketypiska inslagen av mandelkubb, kvitten och bivax. Ett superstabilt vin med god struktur. Ingen panik om du sitter på nån flaska, det här vinet kommer att utvecklas positivt under många år. Bra till torksryggen med gräddiga pepparrotssåsen eller bara på egen hand.


2003 Sauska Tokaji Aszú 5 Puttonyos
Region: Norra massivet
Appellation: Tokaj-Hegyalja
Producent: Sauska
Provningsdatum: 2017-08-13
Pris: 230kr.

Vi är mycket svaga för Furmint i allmänhet och Tokaj i synnerhet. Alltifrån knastertorra till sötaste söta. Här en underbart lite Old school-rustik och utvecklad godsak från Sauska. Det är typiska drag av hjortron, arrak, russin, kandisocker, och så lite grönt te. Allt framburet av en kindbitande syra som balanserar sötman. Det är en hel efterrättsbuffé i ett glas.


2007 Cuilleron Les Pierre Sèches
Region: Rhône
Appellation: Saint-Joseph
Producent: Yves Cuilleron Viticulteur à Chavanay
Druvsort/er: Syrah
Provningsdatum: 2017-08-11
Pris: 200kr.

Vi gillar Syrah både i sin ungdom och med ålder. Som tur är kommer det ibland mogna varianter på Bolis. I det här fallet en klockrent ursprungstypisk Saint-Joseph som dessutom är modest prissatt. Den är i högsta grad fräsch och vital; en härlig och pigg frukt läskar gommen. Men det finns givetvis mognadstoner och så den typiska pepparn och charken. Det tippar aldrig över i korvspad dock, även om lagerbladet är på plats. Säljs lådvis i BS.


2016 Santorini Assyrtiko
Region: Egeiska öarna
Appellation: Santorini
Producent: Sigalas
Druvsort/er: Assyrtiko
Provningsdatum: 2017-08-11
Pris: 199kr.

Vi har vant oss vid att vinerna från Santorini håller yppersta klass. Och det här är inget undantag. Vi får såklart primära aromer som vinbär, lime och syrliga äpplen, men det backas upp av typiska drag som mineral, bröstkaramell och en vaxig textur. Vinet är ungt och kan säkert må bra av några ur i källaren, men ändå gott och njutbart redan nu. Rådet är: Köp om ni kommer över.


2015 Cuvée Lo Sang del Païs Rouge
Region: Sud-Ouest
Appellation: Marcillac
Producent: Domaine du Cros
Druvsort/er: Fer Servadou
Provningsdatum: 2017-08-10

Mogen frukt åt det röd- och svartbäriga. Granitmineralisk. Syror på plats och intensiva men fullt drickbara tanniner. Välstrukturerad, intensiv och betydligt vänare mot gommen än alla tannater vi har druckit från Sud-Ouest. Härlig eftersmak som inte alls bygger på alkohol. Gott men knappast wow. .


2015 Les Cabotines
Region: Loire
Appellation: Montlouis-sur-Loire
Producent: Ludovic Chanson
Druvsort/er: chenin blanc
Provningsdatum: 2017-08-10
Pris: 165kr.

En härligt gyllengul färg kan lura ögat att tro på något moget i glaset. Men det är en förtjusande purung Chenin i en stil långt ifrån de stenhårda lovikkavante-viner vi ibland dricker från Loire. Ett uns karamellsötma vägs upp av pigga syror. Det är en lite sötsyrlig fruktkompott överlag och en snygg mineral. Drickvänligt och behagligt. Ingår i Cavistelådan CAV0072.


2014 Guímaro Finca Meixeman
Region: Galicien
Appellation: Ribeira Sacra (DO)
Producent: Guímaro
Druvsort/er: Mencía
Provningsdatum: 2017-08-09
Pris: 220kr.

Ribeira Sacra är ju minst sagt på tapeten; och det med rätta. Här får vi en härlig balans där lätthet och klunkvänlighet samsas med seriositet och ett visst tuggmotstånd. Det är skogens syrliga pigga bär och torkade örter på samma gång. Det är också blyertspenna och en rökpuff. Här finns egentligen inget alls att klaga på. Det är gott och intressant. Det här ger mersmak och vi blir såklart nyfikna på producentens premiumnivå.


2014 Zweigelt
Region: Burgenland
Appellation: Burgenland
Producent: Winzerkeller Andau
Druvsort/er: zweigelt
Provningsdatum: 2017-08-07
Pris: 100kr.

Lite flabbig och baktung smak med brända toner. Violblom, svartpeppar, körsbär och örter. Viss godissötma i eftersmaken. Pass på den här.


2014 Zweigelt Heideboden
Region: Burgenland
Appellation: Burgenland
Producent: Weingut Pittnauer
Druvsort/er: Zweigeld
Provningsdatum: 2017-08-07
Pris: 100kr.

Ett lätt, friskt och kryddigt vin. Varken jättekomplext eller med lång eftersmak, bara gott och välgjort. Skogsbär, smultronyoghurt och kalkig mineral samt en lätt örtbeska.


2012 Beaumont Domaine Breton
Region: Loire
Appellation: Chinon
Producent: Domaine Breton
Druvsort/er: cabernet franc
Provningsdatum: 2017-08-05
Pris: 149kr.

Fullt av liv och rörelse i den här flaskan men visst anas viss utveckling. Svarta och röda vinbär trängs med torkade tranbär, lingon och en hel del citrussyrlighet. Animaliska toner och lite mer udda nyanser av äppelcider ger ytterligare komplexitet. Supergott och intressant och inte särskilt bråttom att dricka upp.


2007 Trittenheimer Apotheke Riesling Spätlese
Region: Mosel
Appellation: Mosel
Producent: Weinhaus Trithemius
Druvsort/er: Riesling
Provningsdatum: 2017-08-05
Pris: 58kr.

Inte mycket att orda om. En god och typisk Spätlese med tydlig utveckling och bra balans. Lite tunn men viss energi i frukt, mineral och syra finns kvar. Inget att spara längre dock. Matchade lite friterat med sötsurstark sås alldeles utmärkt.


2016 Beaujolais Villages Nouveau
Region: Bourgogne
Appellation: Beaujolais Nouveau
Producent: Jean Claude Lapalu
Druvsort/er: Gamay
Provningsdatum: 2017-08-03
Pris: 131kr.

Färgen skvallrar om Bojo. Doften skvallrar om, eh... äggamök. Det tar faktiskt så många timmar att lufta bort odören att vi är nära att föra in vinet på kontot för skadade viner. Men så dags släpper det och vi belönas med både jordiga och saftigt rödbäriga nyanser. I smaken får vi smultronyoughurt och granit. En liten sprits på tungspetsen. Inte stort. Men heller ingen bagatell. PS. Vi öppnade en ny flaska dagen efter. Då betedde sig vinet helt annorlunda. Omedelbar frukt och mineral. Ingen odör. Tankarna for mer åt en kryddig Nya världen-pinot. Flaskvariation sa Bull.


2015 Don Carlino
Region: Abruzzerna
Appellation: Abruzzo (DOC)
Producent: De Fermo
Druvsort/er: Pecorino
Provningsdatum: 2017-08-03

Ett otroligt gott och intressant vin, inte helt olikt bättre Furmint eller kanske snarare Verdicchio. Gul frukt, nötighet och mineral inlindat i fin syra och småfet textur. En lätt smörighet anas liksom skira toner av basilika och ramslök. Inga sensationer av ekfaten vilket känns självklart då frukten är mycket stark på egen hand. Komplext och lättillgängligt på samma gång.


2015 Concrete
Region: Abruzzerna
Appellation: Montepulciano d'Abruzzo (DOC)
Producent: De Fermo
Druvsort/er: Montepulziano
Provningsdatum: 2017-08-01

Doften är till en början riktigt obehaglig med musskit och medicinalörter. Detta luftas bort (bäst andra dagen) och släpper fram mildare örter, mörka bär och stenig grusväg. Blommiga övertoner och flyktig parfym adderar djup och komplexitet. I munnen uppträder vinet hyfsat mjukt med en kraftfull fruktighet som aldrig blir söt. Bra drag i syrorna som förlänger den koncentrerade smaken. Ofitrerat, oekat, naturligt gott.


2007 Cuilleron Les Pierre Sèches
Region: Rhône
Appellation: Saint-Joseph
Producent: Yves Cuilleron Viticulteur à Chavanay
Druvsort/er: Syrah
Provningsdatum: 2017-07-30
Pris: 200kr.

Härligt mogen Syrah med det mesta på plats; sval frukt åt det torkade hållet, nedslipade tanniner, energisk syra, läcker violblommighet och en mjuk kryddighet. En sammansatt helhet där nyanser kommer och går medan vinet andas i glaset. Korvkokskryddor, blå plommon, eneträ och violnickel sticker ut. Makalöst gott och generöst även om 2005:an kanske var ytterligare ett snäpp vassare. Syrah får med fördel ha lite ålder. Då blir våra gommar nöjda.


2010 Chianti Classico Riserva Nittardi
Region: Toscana
Appellation: Chianti Classico (DOCG)
Producent: Fattoria Nittardi
Provningsdatum: 2017-07-30
Pris: 349kr.

Djupt fruktig åt det svalt blåbläckiga. Alla beståndsdelar är perfekt integrerade; ek, alkohol, tanniner. Harmoniskt och fräscht utan minsta fel. Superbt gott alltså men samtidigt lite väl polerat och opersonligt. Det känns egentligen löjligt att gnälla på sådana petitesser, det här är svingott och vi dricker det när som helst igen (det bjuds). Strukturerat och välmatat nog att klara riktigt lång lagring för den som önskar.


2012 Ferdinando Principiano Barolo Serralunga
Region: Piemonte
Appellation: Barolo (DOCG)
Producent: Ferdinando Principiano
Druvsort/er: Nebbiolo
Provningsdatum: 2017-07-30
Pris: 255kr.

Med tanke på ursprungsbeteckningen måste det här vinet sägas vara hyfsat lättillgängligt redan nu. Visst, tanninerna kan upplevas tuffa och frukten något spretig och outvecklad men det stör knappast helhetsintrycket. Den som väljer att inte lagra vidare får en öppen doft med komplex kryddighet, djup fruktighet och den där parfymen, violblommigheten som ju är så förförisk. Viss tjära och målarlåda anas men knappast något utanpåliggande ek. Smaken är rejäl och andas traditionell vinmakning. Inget fjäsk bara fin frukt via bottis ner i flaskan och sen får årgången tala. Vi uppskattar verkligen ett sånt här hantverk.


2014 Domaine Goisot Bourgogne Aligoté
Region: Bourgogne
Appellation: Bourgogne Aligoté
Producent: Domaine Goisot
Druvsort/er: Aligoté
Provningsdatum: 2017-07-30
Pris: 125kr.

Fortsatt ett gott och karaktärsfullt vin. Rik på söt, gul frukt och viss grönörtig beska. Den kritrökiga mineralpuffen på slutet ger ursprunget. Otroligt läskande utan att vara blaskigt och med personlighet nog att fängsla hela flaskan ut. Behöver knappast lagras ytterligare då drickbarheten redan är fullkomlig.


2014 Montessu
Region: Sardinien
Appellation: Isola dei Nuraghi (IGT)
Producent: Agricola Punica
Druvsort/er: 60% Carignano, 10% Syrah, 10% cabernet sauvignon, 10% cabernet franc och 10%
Provningsdatum: 2017-07-28
Pris: 130kr.

Extraherad, något kokt frukt med rejäla doser ekfat. Avslutet är robust och eldigt av alkohol. Svårbedömt då vi verkligen inte uppskattar den här typen av vin (längre). Vi tycker inte om det men kan eventuellt hitta kvalitativa inslag såsom koncentration och längd. I övrigt upplever vi mest brända, stjälkiga nyanser av bär som har mognat för snabbt i ett för varmt klimat.


2004 Il Provinciale San Fereolo
Region: Piemonte
Appellation: Langhe (DOC)
Producent: San Fereolo
Druvsort/er: Nebbiolo
Provningsdatum: 2017-07-27
Pris: 179kr.

Fortsatt ett imponerande vin med mycket av det som gör att vi återkommer till Piemonte och Nebbiolo. Blålila, torkad frukt med ros- och violblommighet slår emot oss redan när vi bevittnar den tegelröda färgen. Till näsan adderas läder, tjära, kryddnejlika och mandelmassa. Intrycken skiftar likt en kameleont i regnskogen med luftning. Otroligt komplext och njutbart och såklart svårt att inte smaka. I munnen ett småsträvt, tydligt utvecklat vin med fräschör genom syror och vital frukt. En del har hänt sedan vi senast provade vinet för snart två år sedan; den petige anmärker på en lätt teighet och tannintorrhet, den givmilde påminner om nyansrikedom och djup. För investerad peng är detta ett toppenvin med balans, typicitet och lager på lager av intryck. Populisten skulle kanske kalla vinet för en mini-Barbaresco. Vi skulle inte säga emot.


2003 Coteaux du Layon Rochefort Les Rayelles
Region: Loire
Appellation: Coteaux du Layon
Producent: Château Pierre-Bise
Druvsort/er: chenin blanc
Provningsdatum: 2017-07-27
Pris: 219kr.

Vinets utseende skvallrar om oxidation och ålder. Doften ger oss kanderad frukt och dito nötter. Nästan Madeira-näsa. Smaken är både pigg och simmigt söt; äpplen och citrus i sirap. Sötman är alltså rejält tilltagen men så också den balanserade syran. Det är gott och komplext och Loire-typiskt. Och klart moget.


2011 Királyudvar Tokaji Furmint Száraz-Dry
Region: Norra massivet
Appellation: Tokaj-Hegyalja
Producent: Királyudvar
Druvsort/er: 85% furmint och 15% hárslevelü
Provningsdatum: 2017-07-27
Pris: 249kr.

Saffransstinna fisksoppan puttrar på spisen. Då drar vi esset ur rockärmen. Det mesta är sagt om vinet och vi har druckit det nyligen. För kontexts skull kan nämnas att vi på plats i Tokaj i mitten av 00-talet köpte en låda av årgång 2003. Därav det kära återseendet. Jämförelsevis kan sägas att 2011 känns mindre boken i stilen. Mer citruspastill. Men vi känner igen arraktonerna och den fenomenala smakrikedomen. Kul att bolis får in vinet i en sådan perfekt utvecklingsfas. Vinet kan säkert bli ännu mer intressant med ytterligare lagring men vi har svårt att tro att det kan bli godare än så här.


2015 Rizling-Veltlín Strekov
Region: Slovakien
Appellation: Slovakien
Producent: Strekov 1075
Druvsort/er: 60% Rízling vlasský och 40% veltlínske zelené
Provningsdatum: 2017-07-26
Pris: 199kr.

Dåligt siktdjup i det här oklarade, rejält gula vinet. Den som är förälder känner igen aprikospurén i doften som även ger en dos havtorn, havsbris och veteöl. Spännande och lockande men det är i smaken det säger pang! Honung, lakrisal, apelsinmarmelad inlindat i en sylvass syra och yllefet textur. Det här vinet vidgar sinnena åt alla håll. Kontemplativt och samtidigt party party (för att citera den store poeten). Det här är det stora vinet i det lilla. Naturligt och okonstlat och just därför så speciellt och personligt. Svaret på frågan varför man investerar pengar och tid i vin.


2012 Ojai Santa Barbara Pinot Noir
Region: Kalifornien
Appellation: Santa Barbara County (County Appellation)
Producent: Ojai Vineyard
Druvsort/er: pinot noir
Provningsdatum: 2017-07-26
Pris: 339kr.

Vissa avslöjar vinet redan på färgen! Så typisk amerikansk Pinot. Doft och smak är också enbart bekanta tongångar. Det är solmogen frukt, vissa kallar det Jordgubbspinot, cigarrlåda, lite orientaliska kryddor, och en mineralisk rökpuff till avslut. Vi har vant oss vid att kaliforniska viner brukar leverera och motsvara förväntningarna relativt exakt utifrån pris. Men här tycker vi nog att prisbilden är lite väl tilltagen. Det är gott och välbalanserat men vi saknar lite fler lager och djup för att återvända.


2012 Ancestral
Region: Frankrike (Vin de Table)
Appellation: Frankrike (Vin de Table)
Producent: Julien Courtois
Druvsort/er: Côt, Gamay franc de pied, Gascon, Chaudenay, Gamay
Provningsdatum: 2017-07-23
Pris: 250kr.

Stallets alla hörn. Och så tränger en blå frukt fram. Bett i syrorna. Det är skalet på blå plommon! Fuktig jord. Och smågrusiga tanniner. Mineral och lakritsrot. Äppelmust. Lätt i kroppen. Saftigt och lättdrucket. Så kan en Cot-dominerad blend från Loire smaka. Och när man väl rest sig från knocken framstår det som helt logiskt. Det är druvans fina blå frukt och växtplatsens jordighet som samverkar. Oerhört gott och livsbejakande.


2016 Muralhas de Monção
Region: Minho
Appellation: Vinho Verde (DOC)
Producent: Adega de Monção
Druvsort/er: Alvarinho och Trajadura
Provningsdatum: 2017-07-21

Läskande friskt, lätt, torrt och gott. Vi pratar Vinho Verde med hög ursprungsigenkänning. Den typiska munkittlande päronlemonaden backas upp av jasmin, grape och en aning havssalt. En aning autolytiska aromer bidrar också till typiciteten. Avslutet känns lite rökigt torrt och mineraliskt. Vi passar på att hylla de importörer som tar hem sånt här utanför bolis ordinarie sortiment.


2014 Lamoresca Mascalisi
Region: Italien
Appellation: Italien
Producent: Lamoresca
Druvsort/er: Nerello Mascalese från 80 år gamla vinstockar i Passopisciaro, Etna & Frappato från Gigliotto, Catania
Provningsdatum: 2017-07-19
Pris: 240kr.

Här den för oss nya bekantskapen Frappato blandad med Nerello Mascalese. Vi får ett rejält stallbesök till en början. Sedan en stor kartong Engelsk lakritskonfekt. Frukten är soligt sötmogen. En liten blyertspenna dyker upp på vägen, och vi tolkar det som mineralitet, innan den typiskt italienska körsbärskärnan stramar upp bygget. Lite rustikt och svingott. En randanmärkning för den lite eldiga munkänslan som kan bero på en varm årgång. Men det är inte något vi bryr oss om. Så dags är flaskan slut. PS. Kanske världens snyggaste retrotetikett.


2011 Langhe Nebbiolo Paolo Scavino
Region: Piemonte
Appellation: Langhe (DOC)
Producent: Paolo Scavino
Druvsort/er: Nebbiolo
Provningsdatum: 2017-07-18
Pris: 150kr.

Det här vinet har vi följt under fyra års tid och nu känns det som om utvecklingen har nått sin topp. Läge att dricka upp alltså. En del nyanser går igen från det unga vinet; saltlakrits, körsbär, violgodis och en nästan pepparmyntaaktig örtighet. Vad gäller utvecklingen har tanninerna slipats ner ytterligare och komplexitet har adderats genom läder och höstlöv. Syran består, liksom drickvänligheten och den fint invävda ekhanteringen. Det här är ett vin som känns alldeles självklart från början till slut. Klunkvänligt och samtidigt komplext nog att trollbinda flaskan ut.


2015 Petér Wetzer Kékfrankos
Region: Észak-Dunántúl
Appellation: Sopron
Producent: Petér Wetzer
Druvsort/er: Kékfrankos
Provningsdatum: 2017-07-17
Pris: 179kr.

Upplevs betydligt sötfruktigare än årgång 2013 (kan bero på svåra yttre omständigheter då eller kanske allmän variation i årgångar och hos provare). Ingen fara för sliskighet dock, vinet är kruttorrt med skyhöga syror och den där skogsbäriga bärigheten vi har lärt oss att uppskatta. Inga tanniner att tala om och över huvud taget slankt och josigt (som det så populärt kallas). En liten kryddighet genom enbär och nejlikor adderar komplexitet. Det slinker ner fortare än kvickt men den som är på analyshumör får också sitt behöv tillfredsställt. Här finns koncentration, jordig mineral och ursprungskänsla så att det räcker och blir över. Otroligt gott.


2015 Petit Chablis Vibrant
Region: Bourgogne
Appellation: Petit Chablis
Producent: La Chablisienne
Druvsort/er: Chardonnay
Provningsdatum: 2017-07-17
Pris: 135kr.

Vinet ser, doftar och smakar ungt och ursprungstypiskt ut. Vi får citrus och gröna äpplen. Och så den torra fina kalkmineralen. En liten malolaktisk känsla ger viss rondör. Det är balans i alla led och vi får vad som förväntas av en Petit Chablis. Bra och piggt vardagsvin i och till lättare mat.


2009 Chablis Premier Cru Fourchaume
Region: Bourgogne
Appellation: Chablis 1er Cru
Producent: La Chablisienne
Druvsort/er: Chardonnay
Provningsdatum: 2017-07-17
Pris: 199kr.

Vinet är diskret till en början. Även färgen är diskret åt det gröngula hållet. Men med lite tid och temperaturökning träder nätmelon och marsipan fram. Även äpple, krusbär och vita blommor följer. I gommen ligger vinet lite vaxigt och kalkmineralen träder fram. Det är knastertorrt. Bra syra. Lite ek kan skönjas. Utvecklingen är fin men fortfarande ganska ung. Det är gott, välbalanserat och användbart till mången mat. Men ändå saknas lite spänningsmoment, eller nåt. Svårt att sätta ord på vad.


2013 Lalama
Region: Galicien
Appellation: Ribeira Sacra (DO)
Producent: Dominio de Bibei
Druvsort/er: 90% mencía och 10% brancellao, mouratón, sousón och garnacha
Provningsdatum: 2017-07-14
Pris: 179kr.

Det här vinet bjuder direkt på en delikat balans mellan elegans och generositet. Frukten drar åt mörka och röda bär med småstjälkiga inslag och en lätt fatkryddighet. Den goda frukten i all ära men det här vinet bygger på struktur; koncentration, syra, mineralitet. Endast en lätt värme i avslutet hindrar oss hamna i Bourgogne. Klunkvänligt men med lager av nyanser och komplexitet. Ett oerhört snyggt hantverk som aldrig blir för polerat eller opersonligt, tvärtom hålls intresset vid liv flaskan ut. Största möjliga rekommendation.


2004 Clos St Yves Savennières
Region: Loire
Appellation: Savennières
Producent: Domaine des Baumard
Druvsort/er: chenin blanc
Provningsdatum: 2017-07-14
Pris: 189kr.

Utvecklat såklart med mjuk stenfrukt, mandel och den typiska kombon av hö, lovikkavante, stålull och rökig flinta. Rejält syrliga syror som upplevs närmast sträva i munnen. Alla gillar inte det här vinet vilket man kan förstå då den bakomliggande frukten inte riktigt bär hela vägen. Pedagogiskt i alla fall för den som söker kunskap. Vi har njutit stort av äldre årgångar av det här vinet men det var i en tid då våra smaklökar var annorlunda. Kanske söker vi oss hellre till yngre viner idag? Vinet måste ändå rekommenderas för den vetgirige.


NV Tio Pepe Fino En Rama
Region: Andalusien
Appellation: Jerez-Xérès-Sherry och Manzanilla-Sanlúcar de Barrameda (DO)
Producent: Gonzalez Byass
Provningsdatum: 2017-07-12
Pris: 159kr.

2017 års tappning. Andra flaskan. Vi kan inte nog betona hur harmoniskt och munmjukt det här vinet är välkylt direkt ur flaskan. Komplext javisst men samtidigt helt naturligt gott att dricka utan omsvep. Noterandet får stanna där. Köp!


2009 Deidesheimer Leinhöhle Riesling Spätlese
Region: Pfalz
Appellation: Pfalz
Producent: Weingut Geheimer Rat Dr. von Bassermann-Jordan
Druvsort/er: Riesling
Provningsdatum: 2017-07-11
Pris: 146kr.

Betydligt mer utvecklad än för tre år sedan då vi drack vinet senast. Fortfarande ungdomlig i frukten dock med päronsplitbonanza, tutti frutti och honung men lite rundare och krämigare än i sin ungdom. Mineral och däckverkstad har tagit ett litet steg tillbaka vilket gör att vinet nu känns mjukare och mer harmoniskt men också mindre spännande. Liksom tidigare är balansen mellan den höga sötman och syran helt fenomenal. Otroligt gott hur som helst för oss som inte räds det söta och vi har egentligen fortfarande inte någon anledning att misstro producenten som anger lagringsmöjligheter på 15+ år. Vi kommer nog inte att vänta så länge innan vi klämmer den sista flaskan dock då det är så förbaskat gott redan nu.


2014 Crémant de Bourgogne Noirs & Blancs Brut
Region: Bourgogne
Appellation: Crémant de Bourgogne
Producent: Domaine du Val Grévin
Druvsort/er: Pinot Noir 40%, Chardonnay 60%
Provningsdatum: 2017-07-10
Pris: 175kr.

Frisk och smågrön smak med goda bubblor. Hyfsat tät smak med gröna och gula äpplen, Mariekex, Clementiner och en mineral som för tankarna till Samarin. Upplevelsen är torr även om dosagen känns lite när tempen stiger i glaset. Alldeles lagom komplext att svalka sig med i stora, djupa klunkar en varm sommardag. Borde kunna lagras åtminstone till sin åttaårsdag om man är sugen på mer utvecklade toner. I nuläget är det ungt och piggt och väldigt gott. Kanske allra bäst dag två även om moussen såklart är död då.


2001 Piesporter Goldtröpfchen Riesling Auslese Reichsgraf von Kesselstatt
Region: Mosel
Appellation: Mosel
Producent: Reichsgraf von Kesselstatt
Druvsort/er: Riesling
Provningsdatum: 2017-07-09
Pris: 69kr.

Vi får direkt en smörbomb i nyllet. Sedan anländer mer typiska toner av honung, tropisk nektar, äpplen och saffran. Men det påminner mer om Sauternes än om cykelverkstad. En relativt lätt och enkel Auslese (för några år sedan uppleda vi vinet som betydligt mer spännande), rentav lite urvattnad, men helt korrekt och forfarande livskraftig.


2013 Les rouliers
Region: Frankrike (Vin de Table)
Appellation: Frankrike (Vin de Table)
Producent: Benoit Couralt
Druvsort/er: 75% cabernet franc & 25% Grolleau
Provningsdatum: 2017-07-08
Pris: 225kr.

Vi får en transparent Bojo-lik röd färg. Initialt är det stall som dominerar, men med lite luft framträder röda syrliga bär. Vi smakar och får rostigt brunnsvatten och en saftig munkänsla. Äppelmust och jord samsas med mineral. Blodapelsin dyker upp. Avslutet är tobaksrökigt. En hel del Cab franc-typicitet. Ett delikat lätt och komplext vin med lång finish helt utan de vinägersyror som brukar markera närvaro i den här kategorin.


2010 Szepsy Király Hárslevelu
Region: Norra massivet
Appellation: Tokaj-Hegyalja
Producent: István Szepsy
Druvsort/er: Hárslevelu
Provningsdatum: 2017-07-07

Likt druvornas Tord Grip får oftast Hárslevelu spela andrafiolen. Men vi vet den mycket väl kan stå på egna ben. Här får vi krutröksmineral, äppelmust, Talkkunajauho och fläder, bara för att nämna några intryck. Vinet är knastertorrt och enormt friskt. Det är också komplext och lagringsdugligt; det kommer att växa ytterligare med några år på hyllan och utveckla fler mognadstoner. Kompromisslöst på något sätt. Helt klart ett stort vin som är svårt att klä i rättvisande ord. Med rejäl lufting öppnar vinet upp i en fetare riktning och vi får lite köttiga och smöriga smaker. Hade en Bourgogne smakat såhär hade prislappen på den varit en helt annan. Vi bockar och tackar Szepsy. Och så hoppas vi att tar Gripen fram dragspelet.


NV Brut Tradition
Region: Champagne
Appellation: Champagne
Producent: Lhuillier
Druvsort/er: 80 % pinot noir, 20% chardonnay
Provningsdatum: 2017-07-06
Pris: 120kr.

Här var det ungt och piggt med bra mousse i glaset. Grönt äpplig med citrus, kalkig mineral, lätt jästighet och mariekex. Inget under av komplexitet men generöst, gott och rent för stunden. Vi kan utan tvekan tänka oss att bli bjudna på det här vinet igen.


2007 Bernkasteler Alte Badstube am Doctorsberg Riesling Auslese
Region: Mosel
Appellation: Mosel
Producent: Weingut Erben Karl Dillinger
Druvsort/er: Riesling
Provningsdatum: 2017-07-06
Pris: 87kr.

En ung tioåring med bra fräs i både syra och frukt. Utveckling anas såklart genom avrundning och harmoni men vi har långt kvar till cykelverkstaden. Tropisk frukt dominerar, liksom honung (såklart), blommighet och stenig mineral. Det här huset har levererat fruktiga, generösa, livskraftiga viner för inga pengar alls men nu är lådorna slut. Vi behöver åka ner och fylla på alltså. Riktigt bra.


2011 Les Obriers de la Pèira
Region: Languedoc-Roussillon
Appellation: Terrasses du Larzac
Producent: La Pèira en Damaisela
Provningsdatum: 2017-07-06
Pris: 119kr.

Stalltyngd både i doft och smak, väl ackompanjerat av mörka, mulliga bär och örter. Helt mjuk nu med lagom utveckling. Lång eftersmak med sötfruktig, stenig känsla. Vi går inte helt igång på den här typen av viner längre men den här flaskan är verkligen välbevarad och komplex. Tuff på egen hand men toppen till grillad fläskkotlett med krämig potatissallad.


2015 Vouvray Les Enfers Tranquilles
Region: Loire
Appellation: Vouvray
Producent: Michel Autran
Druvsort/er: 100% chenin blanc
Provningsdatum: 2017-07-06
Pris: 185kr.

Solmoget och tätt med finfina syror. Drickglädje från första stund alltså. Citrus, kvittenfrukt, jasminblom, mandel och en djup, djup mineralitet. Ett kanonvin i torr stil med frukten som en söt förnimmelse. Fylligt och fruktigt nog att fixa saffransstinna fisksoppan med generösa mängder fänkål men här behövs egentligen ingen mat.


2006 Oremus Tokaji Aszú 5 puttonyos
Region: Norra massivet
Appellation: Tokaj-Hegyalja
Producent: Tokaj Oremus
Provningsdatum: 2017-07-04
Pris: 379kr.

Sorlet kring middagsbordet att stannar upp för en stund. Det enda som hörs är näsor som andas djupt försjunkna i glasen där det bärnstensfärgade vinet snurras. Det första som slår upp är en doft av renhet, lite som polishmedel. Sedan är det givetvis Hjortron med stort H. Och den svårdefinierade ädelrötan. I smaken markerar syrorna sin närvaro omgående och belåtna smackandes låter höras. Det tar någon sekund innan man upplever den enorma sötman som hela tiden hålls i schack av syrorna. Saffran, riven kokos från amerikanska fat, röda vinteräpplen, lite svamp. Hårda ananaskarameller. Aprikosmarmelad. Någon får feeling och delar ut 95 Parker-poäng. Snacket är igång igen. Det är gott att leva.


2008 Hochheimer Domdechaney Riesling Erstes Gewächs
Region: Rheingau
Appellation: Rheingau
Producent: Kloster Eberbach
Druvsort/er: Riesling
Provningsdatum: 2017-07-01
Pris: 269kr.

Närmast knallgul färg. Snyggt utvecklad nos med kanderad tropisk frukt, ingefärsmarmelad och diesel. Typicitet genom honung, mineral och citronpalstiller kompletterar. Tät smak med lika delar frukt och mineral samt en lätt pust av cykelverkstad. Hög syra och koncentration borgar för ytterligare framsteg i källaren men det här är oemotståndligt gott redan nu. Lång, lång, lång eftersmak i förförisk off-dry stil.


2003 Wehlener Sonnenuhr Riesling Spätlese
Region: Mosel
Appellation: Mosel
Producent: Weingut Heribert Kerpen
Druvsort/er: Riesling
Provningsdatum: 2017-07-01
Pris: 199kr.

En härligt solmogen fruktkocktail med en hint cykelslang som inte ändrats nämnvärt sedan sist vi sågs. Kanske är rentav den här flaskan lite ungdomligare. Det kanske beror på flaskvariation eller att vinet inte fick någon längre stund att luftas. För så gott och välkomnade är det. Vi tycker oss notera en husstil efter att ha drucket en hel del Kerpen. Vinerna är mycket generösa inom varje Prädikat. Det är sol på flaska.


2013 Bott Frigyes Juhfark
Region: Stredoslovenská
Appellation: Garam
Producent: Bott Frigyes
Druvsort/er: Juhfark
Provningsdatum: 2017-07-01
Pris: 175kr.

Här landar gissningarna både i Loire och Tokaj då vi dricker vinet blint. Och det säger väl lite om karaktären på vinet. Det är bivax, honung, bokna äpplen och lite kåda, på det goda viset (vi pratar inte Retsina). Kroppen är medelfylligt lätt oljig och vi förstår att det är något lite extra i glasen. Mycket intressant och gott med en östlig touch som vi gillar.


2014 Domaine Goisot Saint-Bris Exogyra Virgula
Region: Bourgogne
Appellation: Saint-Bris
Producent: Domaine Goisot
Druvsort/er: sauvignon blanc
Provningsdatum: 2017-07-01
Pris: 145kr.

En härligt stram Sauvignon Blanc utan de svulstiga tonerna som ibland följer med druvan. Visst finns lite krusbär och nässlor i registret, men framförallt en slank mineral och allmän fräschör. Gott och klunkvänligt.


2013 Crozes-Hermitage Domaine Mycun
Region: Rhône
Appellation: Crozes-Hermitage
Producent: Domaine Mucyn
Druvsort/er: Syrah
Provningsdatum: 2017-06-30
Pris: 168kr.

Kraftfullt mörkfruktig och charkrökig med mintig fräschör och stenmineraliskt avslut. Ett rejält vin med god struktur genom fin syra, småbitiga tanniner och bra koncentration. Rätt bra drag i eftersmaken som är kompakt men sval. Borde förmodligen fått ligga lite längre i källaren och mjukna då upplevelsen är lite kantig och rov i nuläget. Gott och småkomplext ändå. Ett riktigt bra köp.


2014 Quantico Etna Bianco
Region: Sicilien
Appellation: Etna Bianco (DOC)
Producent: Quantico
Druvsort/er: 70% Carricante, 20% Catarratto, and 10% Grillo
Provningsdatum: 2017-06-30

En lätt nötighet möter upp den saltlakritsklingande mineralen. Frukten drar åt citrus, bokna äpplen och aprikos. Det hela är torrt hö-torrt och spritter av liv. Inte helt olikt sånt vi brukar gilla från Loire eller Tokaj, fast med lite lättare fotarbete. Helt klart en stil vi gillar och ett av de godare vita vi druckit.


2016 Follas Novas Albariño
Region: Galicien
Appellation: Rías Baixas (DO)
Producent: Arousana
Druvsort/er: Albariño
Provningsdatum: 2017-06-29
Pris: 119kr.

Ett härlig persikofrukt med lite rondör och en klingande mineral möter upp törsten. Päron och vita blommor fyller på. Balanserat och väl avvägt. Släktskap med Portugal och Vinho Verde känns igen, men stilen är aningen fylligare. Mycket gott och läskande.


2010 Perbacco Nebbiolo
Region: Piemonte
Appellation: Langhe (DOC)
Producent: Vietti
Druvsort/er: Nebbiolo
Provningsdatum: 2017-06-28
Pris: 179kr.

Här var det röd- och mörkbärigt med kanderade toner. Fint nedslipade tanniner och en syra som fortfarande känns balanserad. Tidens tand har gjort sitt vilket bland annat märks genom en alkohol som skiner igen lite väl mycket i eftersmaken. Frukten saknar också lite spänst och energi vilket bidrar till hettan. Det här med överlagring kan i och för sig vara en fråga om tycke och smak. På plussidan härligt söta jordgubbar och körsbär. På minussidan ekbeska, Coca cola och tomatpuré.


NV Manzanilla Pasada Pastora
Region: Andalusien
Appellation: Jerez-Xérès-Sherry och Manzanilla-Sanlúcar de Barrameda (DO)
Producent: Bodegas Barbadillo
Druvsort/er: Palomino fino
Provningsdatum: 2017-06-25
Pris: 99kr.

Hela havet stormar och sköljer upp tång, skaldjur och rökta räkor på den saltstänkta Bohusgraniten. Där ligger vi och äter valnötter och de gulaste och mest mogna äpplena och päronen. Och punchpraliner. Så känns det här vinet. Underbart.


2015 Don't throw Plastic in The Ocean, Please
Region: Frankrike (Vin de Table)
Appellation: Frankrike (Vin de Table)
Producent: Anders Frederik Steen
Druvsort/er: 50% cabernet sauvignon, 30% Carignan, 20% Grenache
Provningsdatum: 2017-06-25
Pris: 186kr.

Vinet är Bordeauxrött, för att säga något begripligt om färgen. Doften är enormt stallig till en början, sedan blir det mer av röd frukt och lite blommiga aromer. I munnen kommer överraskande en rejäl kolsyrespritsighet och känslan och smaken drar mot cider. Efter en rejäl genomluftning ligger faktiskt ciderkänslan kvar men utan sprits. Det är lite äpplen och stenfrukt och en tydlig avslutande mineral. Frågan om vinet är gott hinner ställas. Snabbt enas sällskapet om att så är fallet. Riktigt gott och en snackis kring bordet.


2009 Château Bastor-Lamontagne Sauternes
Region: Bordeaux
Appellation: Sauternes
Producent: Château Bastor-Lamontagne
Druvsort/er: 80% semillon, 17% sauvignon blanc och 3% muscadelle
Provningsdatum: 2017-06-25
Pris: 146kr.

En stilren och typisk Sauternes redo att drickas nu och några år framöver. Inget under av djup eller ämne för långlagring alltså. Men vi gillar den slanka (nåja, sötma finns så det räcker) och icke-simmiga texturen, och vi får en rejäl dos botrytis för en rimlig peng.


2015 Damien Schueller Les Cocottes Muscat Alsace
Region: Alsace
Appellation: Alsace
Producent: Damien Schueller
Provningsdatum: 2017-06-24
Pris: 145kr.

Frisk, kryddig och blommig med lätt restsötma. Druvig och druvtypisk på ett bra, inte överdådigt sätt. Utsökt balans och hög klunkabilitet. Lätt mineraldriv i avslutet följer på vita persikor, fläder, Niveatvål och ingefära. Gott och inte helt utan komplexitet faktiskt.


2015 Dolcetto d'Alba Rochettevino
Region: Piemonte
Appellation: Dolcetto d'Alba (DOC)
Producent: Agriviticola Voerzio Martini
Druvsort/er: Dolcetto
Provningsdatum: 2017-06-24
Pris: 150kr.

Det här är drickglädje från början till slut. Vi misstänker att det är en generös årgång eftersom vi upplever en ovanligt fyllig Dolcetto. Juiceig och saftig så det förslår töms flaskan i ett nafs. Vi hinner notera mörka bär och lingon, lite typisk viol, och en återhållen anstrykning av ekfat. Mycket gott och ett vin som alltid bör finnas hemma på kylning.


2014 Saint-Joseph
Region: Rhône
Appellation: Saint-Joseph
Producent: Domaine Jean-Claude Marsanne
Druvsort/er: Syrah
Provningsdatum: 2017-06-23
Pris: 230kr.

Fint rödblodig mörkröd färg. På doften får vi typiska aromer av kött, chark, korvspad och lagerblad. Allt vevas samman med en solmogen lätt söt röd frukt. Kanske lite jordgubbar rentav? Peppar, tobak, Terva Lejona och smågrusiga tanniner i en lite gräddig medelfylligt textur följer i gommen. Det är inte mycket ekfat här. Det är svårt att inte klunka i sig vinet i all hast, sådär lätt kyld är klunkabilitetsfaktorn på topp. Kanske anar vi en lite touch av äppelcidervinäger också. Men då är flaskan redan tom.


2015 Les Brugueres
Region: Katalonien
Appellation: Priorat (DOC)
Producent: La Conreria d'Scala-Dei
Druvsort/er: Garnacha Blanca
Provningsdatum: 2017-06-21
Pris: 200kr.

Vinvärlden svämmar över av viner. Och tiden är knapp. Därför hör det till ovanligheterna att vi jagar fatt på samma vin vi redan druckit. Men ibland är vinet så knäckande att det leder till återköp. Den här vita Prioraten hör till den kategorin. Nu liksom för ett halvår sedan får vi en finlemmad frukt. Vit persika och päron. Men även örter och en fanatiskt fin mineral. Vinet är otroligt väl balanserat. Syrorna finns där men i en naturligt avrundad form. Vinet är lätt fylligt utan att tappa i fokus. Vi tänker oss liknelsen med en Viogniner med skärpa. Supergott.


2006 Château de Cruzeau
Region: Bordeaux
Appellation: Pessac-Léognan
Producent: Bordeauxslott
Druvsort/er: sauvignon blanc
Provningsdatum: 2017-06-18
Pris: 119kr.

Vit Bordeaux. En gammal trotjänare i glaset. Kycklingklubba på tallriken. Vad skulle kunna gå fel? Ingenting visar det sig. Vi får med tanke på ålder och prissättning ett förvånansvärt vitalt och piggt vin med frukten mer åt citrus än papaya. Kroppen är medelfyllig och syrorna lätt avrundade. En fint avvägd nötighet skvallrar om ålder och den fina mineralen adderar klass och typicitet. Snyggt.


2012 Château Coucheroy
Region: Bordeaux
Appellation: Pessac-Léognan
Producent: André Lurton
Druvsort/er: sauvignon blanc
Provningsdatum: 2017-06-18
Pris: 129kr.

Vit Bordeaux. En gammal trotjänare i glaset. Kycklingklubba på tallriken. Vad skulle kunna gå fel? En hel del ska det visa sig. En första sniff förnimmer lite Sauvignon blanc-vibbar som krusbär och svartvinbärsblad. Men sedan blir vi rätt besvikna när fokus visar sig ligga på tropisk frukt som papaya, passionsfrukt och nätmelon. Riven kokos och Tutti-frutti stör det hela ytterligare och den smöriga texturen för tankarna till Nya Världen-Chardonnay i dess tristaste form. Vinet känns platt och klumpigt. Viss mineralitet och grapebeska räddar upp bygget från totalt haveri.


2010 Barbera del Monferrato
Region: Piemonte
Appellation: Barbera del Monferrato (DOC)
Producent: Livio Pavese
Provningsdatum: 2017-06-17
Pris: 109kr.

Verkligen en liten pärla att söka upp. Förvisso enkelt men gott och välgjort för pengen. Mörbärigt och småköttigt med mintig touch. Smörkolan kunde vi klarat oss utan men den luftar bort efter hand. Eftersmaken är ganska kort. Trots sin simpla framtoning fyller man gärna på i glaset vilket ju är ett kvalitetstecken så gott som något.


2009 Barolo Riserva
Region: Piemonte
Appellation: Barolo (DOCG)
Producent: Elio Sandri
Provningsdatum: 2017-06-17
Pris: 449kr.

Lätt, tegelröd färg. Komplex, sammansatt näsa med nypon, rosor, tjära och målarlåda. Precis det man önskar uppleva i sin Barolo alltså. Smaken är frisk och småsträv och hyfsat tillgänglig redan nu även om ytterligare lagring såklart inte är några problem. Det här är bara så outstanding gott att man storknar. Alkohol i fullständig balans och de tanniner som möjligen kan upplevas lite tuffa rundas av fint med mozarellapizzan. Storslaget.


2011 Mandolás Furmint dry
Region: Norra massivet
Appellation: Tokaj-Hegyalja
Producent: Tokaj Oremus
Druvsort/er: Furmint
Provningsdatum: 2017-06-17
Pris: 129kr.

Ljusgul men kraftig färg som inte direkt ger sken av åldrande. Doften är tungt fruktig av kvittenfrukt och samtidigt mineralrökig. Den obligatoriska mandelmassan spelar såklart en bytande roll. Smaken är arketypiskt fet och otroligt frisk. Vi hittar utveckling men vinet är knappast på väg utför ännu. Nyansrikt värre genom bokna äpplen, citron, päron, arrak och mandelkubb. En smårökig och något smörig upplevelse, precis som vi känner Mandolás. Den här årgången dricks nog bäst nu med fräschören är på topp. Gränsar till det stora.


2011 Chablis Grand Cru Les Clos
Region: Bourgogne
Appellation: Chablis Grand Cru
Producent: J M Brocard
Druvsort/er: Chardonnay
Provningsdatum: 2017-06-17
Pris: 399kr.

Ljusgul men intensiv och kraftfull färg. Doften är initialt otroligt kalkig. Bara kalkig. Efter lång luftning följer lätt smöriga toner och en härlig fruktighet som drar åt gula äpplen, apelsinmarmelad och kamomillte. Hela skaldjursbuffén är närvarande. Smaken är kruttorr och elegant med minnen från forntida skaldjur. Otroligt torrt och läskande och samtidigt krävande och intressant. Levererar knappast för sin prislapp men ändå en stor upplevelse.


2014 Crozes Hermitage Domaine de Thalabert
Region: Rhône
Appellation: Crozes-Hermitage
Producent: Paul Jaboulet Ainé
Druvsort/er: Syrah
Provningsdatum: 2017-06-16
Pris: 200kr.

Ung, blåfruktig smak i josig, mjuk stil. Vi får lite eksötma, eneträ, örter och krossade stenar. Riktigt gott och läskande redan nu men magkänslan säger att det här trots allt är ett lite för ungt och oförlöst vin. Koncentration och balans finns för positiv utveckling i åtminstone fem år, säkert längre.


2006 Château Vignelaure
Region: Provence
Appellation: Coteaux d'Aix-en-Provence
Producent: Château Vignelaure
Druvsort/er: 70% cabernet sauvignon, 25% syrah och 5% grenache
Provningsdatum: 2017-06-16
Pris: 199kr.

Utvecklat såklart men på rätt sida russingränsen. Vi får en komplex kompott av körsbär i likör, moreller, korinter, plommon, tobak, rostad ek och en viss sälta. Nyansrikedomen till trots är det ändå helheten och den sammansatta harmonin som är grejen med det här vinet. Stilen är rustik och fyllig med viss hetta i avslutet, något som styrs upp fint genom pigga syror och en cabernetmintig fräschör. Mycket stabilt och gott.


2013 Siuralta Antic
Region: Katalonien
Appellation: Montsant (DO)
Producent: Alfredo Arribas
Druvsort/er: Carignan
Provningsdatum: 2017-06-12
Pris: 260kr.

En ren Carignan sätter vi inte i oss dagligen. Och därtill en fint balanserad och helt osyltig sådan. Kors i taket! I Montsant finns tydligen förutsättningarna. Och det är mötet mellan det varma och det svala som gör vinet intressant. Alkoholen är förvisso hög men den saftiga blå stenfrukten känns sval. Vi får även lite kvisttomat som andas värme, men också våt sten, lingonkartighet och lite äppelmust som ger ett svalare intryck. Tanninerna är mjukt drickvänliga. Dynamiskt, komplext och väldigt gott.


2010 Château de Landiras
Region: Bordeaux
Appellation: Graves
Producent: Michel Pelissié
Druvsort/er: 75 % merlot, 25 % cabernet sauvignon
Provningsdatum: 2017-06-12
Pris: 148kr.

Här får vi det trygga, stabila och odramatiska i vinform. Det är klassiskt och matvänligt. En snygg stenighet ger ett svalt och stramt anslag. Lite tobak och rostad ek bidrar med tertiäraromer som aldrig går över styr. Frukten är slank och blå, lite svarta vinbär kan urskiljas. Lite stall kan också skönjas men i övrigt är det rent och prydligt. Inte särskilt mycket Merlotkola. Ett gott och andvändbart vin som säkert tål några år till i källaren, om så önskas.


2014 Domaine Binet Jacquet Faugères Réserve
Region: Languedoc-Roussillon
Appellation: Faugères
Producent: Domaine Binet Jacquet
Druvsort/er: 40% grenache, 30% syrah, 20% carignan, 10% mourvèdre
Provningsdatum: 2017-06-11
Pris: 195kr.

Underbart gott med röd frukt i centrum. Röda äpplen, hallon och körsbär slåss om utrymmet tillsammans med snygg inarbetad, knappt märkbar ek och stenig mineral. Rikt och bjussigt med elegant ambition. Avslutet är något varmt och vi låter nästa flaska ligga till sig några år i källaren.


2010 Wehlener Sonnenuhr Riesling Auslese
Region: Mosel
Appellation: Mosel
Producent: Heribert Kerpen
Druvsort/er: Riesling
Provningsdatum: 2017-06-10
Pris: 298kr.

Färgen är sådär typiskt lystergul med pyttesmå läskande bubblor. Doften är komplex med mandelmassa och citrus. Honung och cykelslang. Lime och gröna marmeladkulor. I munnen spelar syror och sötma. Det är intensivt och dynamiskt. Och så vill vi ha våra Moselviner. Det är dynamiken och samklangen mellan beståndsdelarna som gör det intressant och gott. Vi drack vinet till jordgubbar med vaniljglass. Och det säger en hel del om vinet att det klarade matchen. Här har vi dessutom lagringspotential för lång tid, om bara karaktären tillåter.


2013 Balassa Tokaji Zéta Mézes-Mály
Region: Norra massivet
Appellation: Tokaj-Hegyalja
Producent: Balassa Bor
Druvsort/er: Zéta
Provningsdatum: 2017-06-10
Pris: 215kr.

Lyster. Gult. Ungt. Doften är lite blommigt parfymerad och nötig mitt i den kompakta tropiska frukten. Vi finner även mandelkubb, plommonkompott, inlagda päron och honung. I munnen spelar syror och sötma. Det är kompakt men aldrig klibbigt. Det är ungdomligt med en lagom dos botrytis. Ett mycket gott vin. Finns i BS.


2016 Climbing Chardonnay
Region: New South Wales
Appellation: Orange
Producent: Cumulus Wines
Druvsort/er: Chardonnay
Provningsdatum: 2017-06-09
Pris: 109kr.

Ett snällt vin helt utan personlighet. Det är tropisk frukt och eksötma inlindat i lagom syra och småfet textur. Ananas, gula äpplen, macadamianötter och smält smör. Inget sticker ut eller förvånar. Det här kan vara en småekad Chardonnay från varsomhelst. Ett glas till maten är gott sen behöver man gå vidare.


NV Tio Pepe Fino En Rama
Region: Andalusien
Appellation: Jerez-Xérès-Sherry och Manzanilla-Sanlúcar de Barrameda (DO)
Producent: Gonzalez Byass
Provningsdatum: 2017-06-09
Pris: 159kr.

Galet gott i år igen. Här samsas hela havet med sin sälta och umami med det omkring; havtorn, kvittenfrukt och ängssyra. Det är ett myller av intryck men samtidigt en stor, harmonisk helhet som binds ihop fint av en silkeslen jästighet. Man blir poetisk av att klunka det här vinet och närmast religiös (eller generad) när man ser prislappen. Otroligt bra.


2014 Catena Cabernet Franc Appellation San Carlos
Region: Mendoza
Appellation: Mendoza
Producent: Bodega Catena Zapata
Druvsort/er: cabernet franc
Provningsdatum: 2017-06-09
Pris: 139kr.

Det är långt från Loire till Mendoza men här är i alla fall ett vin som uppvisar vissa likheter med det unika originalet. Avtrycket i munnen är svalt och fräscht om än aningens frukt- och eksött (det ska sägas att vi är rätt känsliga för sånt). Tanninerna är närvarande men väldigt medgörliga (knappast robusta som producenten menar). Frukten är rik och generös med svarta vinbär och halvmogna björnbär. Till detta adderas lite mintig eukalyptus och grön örtighet. Eken är fint avlägsen/inarbetad och stör knappast. Med luft får vi ett riktigt trevligt vin en bit ifrån det vi brukar dricka. Gott.


2016 Le Vin de Jardin
Region: Frankrike (Vin de Table)
Appellation: Frankrike (Vin de Table)
Producent: La Grange aux Belles
Druvsort/er: Grolleau
Provningsdatum: 2017-06-08
Pris: 156kr.

Det är nog första gången vi dricker Grolleau. Och det visar sig vara en trevlig bekantskap. Vinet är lätt och saftigt. Rabarber och hallonsaft spetsat med saltlakrits. En fin jordighet ger struktur. Avslutet är lite äppelmustigt och vittnar om naturvin. Gott och inte allt för komplext. Om googlandet tolkas rätt är det också producentens instegsvin och ger i så fall mersmak.


2007 Masi Amarone Costasera
Region: Venetien
Appellation: Amarone della Valpolicella (DOCG)
Producent: Masi
Druvsort/er: Corvina & Co
Provningsdatum: 2017-06-04
Pris: 600kr.

Här en -07 Magnum Amarone som vi fick i present för några år sedan. Fruktkaka med torkad aprikos och svart kaffe med en skvätt Kirsberry. Alkoholen i sans och vinet i balans. En fin utveckling. Lite väl söt för våra smaklökar men matchar balsamico och parmesanhyvlade rostbiffen.


2015 René Couly Chinon Rosé
Region: Loire
Appellation: Chinon
Producent: Couly-Dutheil
Druvsort/er: cabernet franc
Provningsdatum: 2017-06-04
Pris: 129kr.

Juni. Sommar. Rosé. Visst låter det härligt? I glaset en Chinon med jordgubbstoner och vit blommighet. I avslutet kan en kryddighet anas. Vinet blir ändå lite för fruktigt för att rinna helt lätt, och vi upplever en inte helt angenäm tvålighet som ofta går igen i rosé. Men nästa sommar är vi säkert på det igen.


2016 Château Vignelaure Rosé
Region: Provence
Appellation: Coteaux d'Aix-en-Provence
Producent: Château Vignelaure
Druvsort/er: 40% Grenache, 40% cabernet sauvignon, 30% Syrah
Provningsdatum: 2017-06-04
Pris: 149kr.

Vi dricker sällan rosé. Men såhär på försommaren rycks vi med och poppar en vackert ljusrosa sydfransk blend. Vi får ett seriöst vin med stenfrukt och en fin grapebeska. Vinet upplevs helt torrt och är somrigt läskande. Vi besväras ändå av en liten tvålighet som vi så ofta upplever i roséviner. Kanske är det ovanan hos oss, kanske är det avsaknaden av tanniner och/eller krispiga vitvinssyror.