Senast provade vinerna

 

2013 Dr Loosen Riesling Beerenauslese

Region: Mosel
Appellation: Mosel
Producent: Dr Loosen
Provningsdatum: 2018-04-21
Pris: 116kr

Till vinet >>

Det är sött och syrligt. Tropisk frukt och honung med en smörig svans. Väldigt gott och i behändigt format att ha hemma för det lilla sällskapet när sötsuget faller på. Finns i ordinarie bolissortiment. Bara en sån sak.

2016 Westhofener Riesling Trocken

Region: Rheinhessen
Appellation: Rheinhessen
Producent: Weingut Wittmann
Provningsdatum: 2018-04-21
Pris: 219kr

Till vinet >>

En ren och fin Riesling från Rheinhessen. Citrus och mineral såklart, men även jasmin och stenfrukt. Och en uttalad syra. God nu men säkert ännu bättre om ett par år.

2007 Vouvray Le Bouchet

Region: Loire
Appellation: Vouvray
Producent: Francois Chidaine
Provningsdatum: 2018-04-21
Pris: 198kr

Till vinet >>

Stort. Smakmässigt mycket likt en åldrad riesling med honung, tropisk frukt och en viss sötma i eftersmaken. Fyllighet, vaxighet och rökig mineral röjer dock ursprunget. Eftersmaken är mycket lång och ger våg på våg av sensationer i gommen. Utvecklingen är initial men i våra ögon ändå ganska lagom. Koncentrerat och balanserat även om den maffiga stilen med en ganska uttalad sötma säkert avskräcker vissa. Men inte oss.

2016 Nerocapitano

Region: Sicilien
Appellation: Terre Siciliane (IGP)
Producent: Lamoresca
Provningsdatum: 2018-04-21
Pris: 201kr

Till vinet >>

En ren frappato, eller nerocapitano som den kallas lokalt, som för tankarna lite åt merlot. Det är körsbär, blå frukt och en söt kryddighet, typ kanel, i en lätt kropp. En viss rotfukt kan anas men vädras snart bort. En liten naturvinssyrlighet adderar liv. Inget som stör. Härlig lite lätt kyld.

2010 Langhe Nebbiolo Produttori del Barbaresco

Region: Piemonte
Appellation: Langhe (DOC)
Producent: Produttori del Barbaresco
Provningsdatum: 2018-04-20
Pris: 155kr

Till vinet >>

Intensiv doft och smak med små. bitska tanniner, syrlig bärighet, unga syror och en lätt hetta i eftersmaken. Fin typicitet genom violgodis, hallon, lakritsremmar, målarfärg och rökig torv. Superstabilt och klunkigt nu eller om fem år. Riktigt vasst i sin prisklass.

2017 Vegadelpas Verdejo

Region: Kastilien-León
Appellation: Rueda (DO)
Producent: Vega del Pas
Provningsdatum: 2018-04-14
Pris: 50kr

Till vinet >>

Örtig, lite omoget grönt. Ändå fruktigt och friskt. Ok men inte mer. Gurka, lime, basilika. Lite acetonig, salt bismak.

2016 Orballo Albariño

Region: Galicien
Appellation: Rías Baixas (DO)
Producent: Bodegas La Val
Provningsdatum: 2018-04-14
Pris: 98kr

Till vinet >>

Solmogen tropisk frukt. Örtgrönska och mineral. Småfyllig och frisk. Karaktärslös men god.

NV 12 Años Amontillado Seco

Region: Andalusien
Appellation: Jerez-Xérès-Sherry och Manzanilla-Sanlúcar de Barrameda (DO)
Producent: Gonzalez Byass
Provningsdatum: 2018-04-14
Pris: 120kr

Till vinet >>

Rund, mjuk, nyanserad smak med sälta. Vanilj, arrak, noriblad, bakade äpplen, bulldeg. Sinnebilden av ett komplext vin som ändå är lätttdrucket. Otroligt gott.

2016 'A Rina

Region: Sicilien
Appellation: Etna (DOC)
Producent: Girolamo Russo
Provningsdatum: 2018-04-14
Pris: 195kr

Till vinet >>

Här snackar vi ren hedonistisk njutning av blå plommon, lite funk, apelsinblom, lite vaniljsnus och en mineralpuff i avslutet. Förvånansvärt öppet redan nu men kan såklart ligga till sig med fördel.

2016 Etna Rosato

Region: Sicilien
Appellation: Etna (DOC)
Producent: Girolamo Russo
Provningsdatum: 2018-04-14
Pris: 189kr

Till vinet >>

Äntligen. Ett seriöst rosévin med både djup och komplexitet. Russos rosato drar nästan åt orangevin i karaktären; lite naturvinsvolatilitet, i positiv bemärkelse. Vi får apelsinzest och aprikos med ett mineraliskt inslag. Här kan det bli fråga om återköp.

2017 Beaujolais Nouveau Jean Foillard

Region: Bourgogne
Appellation: Beaujolais Nouveau
Producent: Domaine Jean Foillard
Provningsdatum: 2018-04-13
Pris: 139kr

Till vinet >>

Om möjligt ännu bättre nu än vid releasen; vinet har lugnat ner sig och allt har fallit på plats. Det är balans mellan de söta, röda bären, lakritsremmarna, de våta stenarna, den tranbärssyrliga syran och de finkorniga tanninerna. Otroligt välgjort och läskande. En flaska kvar av tre av årgången. Nästa tredje torsdagen i november blir det en låda.

2015 Domaine Goisot Saint-Bris Exogyra Virgula

Region: Bourgogne
Appellation: Saint-Bris
Producent: Domaine Goisot
Provningsdatum: 2018-04-12
Pris: 145kr

Till vinet >>

Krämig, småfet, solmogen frukt som drar åt bakade citroner, gula krusbär och plommon. Vi får mer ursprung än druva vilket i tackar för. Lätt grönörtighet och mineralitet förgyller. Ledorden får bli renhet, elegans och balans. Inte stort men otroligt gott och välgjort. Vinet känns mjukt och fint i dagsläget och vi ser ingen anledning att spara längre.

2014 Huber Grüner Veltliner Alte Setzen Traisental Reserve

Region: Niederösterreich
Appellation: Traisental
Producent: Markus Huber
Provningsdatum: 2018-04-10
Pris: 179kr

Till vinet >>

Ljusgul, klar färg med lite grönstick. Doften är mineralisk, lite grönpepprig, fruktig med lite gröna limenyanser och skiffermineral. Smaken är ganska intensiv med frisk, ung, tropisk frukt. Mineral, vitpeppar, basilika. Balanserade, fullt tillräckliga syror. Kryddig, lång eftersmak. Smått egensinnigt och personligt utan att vara stort på något sätt. Gott och generöst med god koncentration.

2014 Paraschos OrangeOne

Region: Friuli-Venezia Giulia
Appellation: Venezia Giulia (IGT)
Producent: Paraschos
Provningsdatum: 2018-04-09
Pris: 229kr

Till vinet >>

Årets första balkonghäng. Orange is the new rosé. Vinet är så läskande och friskt att man nästan missar djupet som också finns där. Det är kvitten, nypon och pomerans i en snustorr kostym. Lipton Yellow Label. Och ett magnesiummineraliskt efterhäng. Otroligt gott och intressant. Någon tycker att vinet är lite kort i smaken, men annars bara positiva omdömen.

2013 Vino Nobile di Montepulciano Cecchi

Region: Toscana
Appellation: Vino Nobile di Montepulciano (DOCG)
Producent: Cecchi
Provningsdatum: 2018-04-07
Pris: 159kr

Till vinet >>

Härligt typisk i lätt, saftig stil med körsbärskärnor, örter och grusiga vägar. Rödbäriga syror och smånafsiga men ändå drickbara tanniner. Otroligt ungdomligt och vitalt trots fem år på nacken. Smått animaliska toner avslöjar viss utveckling men i övrigt riktigt piggt, bärigt och lättklunkat. Vi ser ingen anledning att spara vinet längre även om det med all sannolikhet är fullt möjligt.

NV J-M Sélèque Solessence Brut

Region: Champagne
Appellation: Champagne
Producent: J-M Sélèque
Provningsdatum: 2018-04-07
Pris: 279kr

Till vinet >>

En Champagne som verkligen lyfter med luft och temp. Munrensande värre i torr, mineraldriven stil och fint porlande mousse. Frukten domineras av citron och gröna äpplen med stråk av grön örtighet. På det hela taget en god Champagne, ännu lite knuten, i den eleganta, finstämda skolan. Efter en tuff dag på fältet känns detta helt rätt även om vi kanske hellre sätter tänderna i lite rejälare doningar när det gäller bubbel.

2015 Federico Paternina Banda Azul Brut

Region: Katalonien
Appellation: Cava (DO)
Producent: Federico Paternina
Provningsdatum: 2018-04-07
Pris: 69kr

Till vinet >>

Vinet är förvånansvärt bra utifrån förväntningarna. Det är enkelt men gott, balanserat och riktigt fräscht. Det finns en floral ton, kanske jasmin, som mynnar ut i en lätt söt marsipansmak. Avslutet blir torrt, citronfriskt och gräsigt. Bubblorna hänger med en stund och moussen är skönt fyllig. Inget vi kommer att klunka om och om igen. Men som sagt alltid kul med överleverans utifrån förväntan.

2016 Weemala Pinot Noir Logan

Region: New South Wales
Appellation: Orange
Producent: Logan Wines
Provningsdatum: 2018-04-06
Pris: 139kr

Till vinet >>

Fatkryddigt och sötfruktigt men också lätt munkänsla och med saftig fräschör. Jordgubbar snarare än lingon, blodapelsin, hallon, sandelträ, kryddpeppar, syrliga örter och kanske ett uns stenig mineral. Mjukt såklart med struktur som ropar på omedelbar konsumtion. Ett seriöst och otvivelaktigt gott vin. Rekommenderas.

2016 Erdener Treppchen Riesling Kabinett

Region: Mosel
Appellation: Mosel
Producent: Dr Loosen
Provningsdatum: 2018-04-06
Pris: 159kr

Till vinet >>

Dr Loosens Kabinett öppnar lite reduktivt på näsan. Lemoncurd och metallisk mineral följer i smaken. Ett långt efterhäng av ananaspastill avslutar. Och så de markerade syrorna som gör att man nästan missar sötman som finns där. Gott nu, inte allt för komplext, men kan säkert vinna på något år i källaren.

2015 Rubesco Lungarotti

Region: Umbrien
Appellation: Torgiano (DOC)
Producent: Lungarotti
Provningsdatum: 2018-03-31
Pris: 99kr

Till vinet >>

Ett rätt tungrott vin som klockar in på 14,5 %. Viss druvtypicitet genom körsbär, mandel och grusväg men annars svårgissat i modern stil. Här finns struktur genom tanniner och syra men frukten upplevs något trött och dammig. Rejält fatat dessutom med choklad och pepparkakskryddor i massor. Inte vår stil men det kan gå hem i stugorna.

2017 Santa Helena Varietal Carménère

Region: Valle Central
Appellation: Valle Central
Producent: Viña Santa Helena
Provningsdatum: 2018-03-31
Pris: 79kr

Till vinet >>

En liter Carménère ur pet-flaska, kan det vara nåt? Javisst, när frukten är så här sval och torr och alkoholen så här låg och balanserad är det en riktigt trevlig drink. Blindgissarna spikar vid första sniffet så typiciteten får säga vara maxad. Svarta vinbär, ceder, peppar och den där örtiga tonen som vi ofta hittar i Chile. Mjukt och runt men med pigga syror. Enkelspårigt såklart men vi kan tänka oss att bli bjudna på det här igen. Varför inte till en grillad korv med senap?

2017 Cono Sur Single Vineyard Riesling

Region: Region del Sur
Appellation: Bío-Bío Valley
Producent: Viña Cono Sur
Provningsdatum: 2018-03-31
Pris: 99kr

Till vinet >>

En helt klart trevlig nya världenriesling som klarar att balansera fräschör och fyllighet på ett bra sätt. Visst finns här stoppning i form av rejäla doser tropisk frukt och honung men också en syra som stadgar upp och även nättare nyanser av vita blommor och mineral som ger en luftig känsla. Druvtypiskt såklart utan att bli en karikatyr. Kanske inget vi köper igen men vi vågar oss ändå på en rekommendation för den som vill ha lite svulligare riesling än den från Tyskland och Österrike.

2009 Château de Rochemorin

Region: Bordeaux
Appellation: Pessac-Léognan
Producent: Bordeauxslott
Provningsdatum: 2018-03-29
Pris: 182kr

Till vinet >>

Ett alldeles underbart vin att sitta och smutta på just nu; inga taggiga tanniner att tala om, vital frukt, välintegrerad ek, pigg syra. Klassiska tongångar genom crème de cassis, blå plommon, rostat kaffe, ekfat och grus. Frukten är underbart solmogen och merparten cabernet lyser igenom både smak- och strukturmässigt. Viss utveckling genom läder och höstlöv men det här vinet andas också ungdomlighet. Vår sista flaska kommer inte bli långlivad, det här faller oss i smaken just nu. Andra gommar sparar säkert längre.

2003 Dolcetto di Dogliani Superiore

Region: Piemonte
Appellation: Dogliani (DOCG)
Producent: San Fereolo
Provningsdatum: 2018-03-28
Pris: 199kr

Till vinet >>

Vi brukar fullkomligt älska San Fereolos karaktärsfulla viner, så vi kastar oss med höga förväntningar över den här åldrade dolcetton. Vi finner en sötsyrlig doft med mandelmassa och mörka körsbär. Läder, torkade örter och kaffe dominerar i smaken. En metallisk mineral fräschar upp i avslutet. Men, den fyllighet och utveckling som vi gillade så mycket i '07:an som vi drack för ett par år sedan har här tippat lite för mycket åt portvinshållet för vår smak. Kanske årgången spelar in, vi snackar soliga 14,5%, eller så är det bara dagsformen hos smaklökarna.

2016 Zacm'Orange Causse Marines

Region: Frankrike (Vin de France)
Appellation: Frankrike (Vin de France)
Producent: CAUSSE MARINES
Provningsdatum: 2018-03-25
Pris: 199kr

Till vinet >>

Initialt lite sprits som kittlar tungan men detta avtar efter hand. Istället får vi en torr, småsträv upplevelse med kamomillte, pomerans, äppelcider och våta granithällar. Naturvinskänslan är där genom vått ylle och smådassighet. Vinet luftar loss riktigt bra i glaset och vi är absolut nöjda även om det allta sista som skulle få oss att brista ut i ett wow inte är där.

2015 La Bruja de Rozas

Region: Madrid
Appellation: Vinos de Madrid
Producent: Comando G
Provningsdatum: 2018-03-24
Pris: 200kr

Till vinet >>

Vi upplever här ett vin med en hel del stoppning (och alkohol). Det är mineral och krut och jordig blå frukt med en rejäl nypa peppar. En något empyrisk svans kan anas. På det hela taget ett mycket gott vin som vi tror kan vinna på ytterligare några år i källaren.

2015 Navaherreros Garnacha de Bernabeleva

Region: Madrid
Appellation: Vinos de Madrid
Producent: Bodegas Bernabeleva
Provningsdatum: 2018-03-24
Pris: 169kr

Till vinet >>

Den här höghöjdsodlade garnachan ger oss pinot-vibbar med sin kryddiga och mjukt krämiga röda frukt. Vi känner av den druvtypska jordgubben också, men det hela är svalt och läskande förpackat. Lite mineral och vanilj rundar av i avslutet. Ett vin helt i vår smak. Olé!

2014 Ponte das Canas

Region: Alentejo
Appellation: Alentejo (DOC)
Producent: Herdade de Mouchão
Provningsdatum: 2018-03-24
Pris: 187kr

Till vinet >>

Lite för mycket ek för våra gommar men frukten är sval och bärig, syran frisk och tanninerna silkeslena. Det här vinet andas kvalitet och lyx utan att kosta skjortan. Balans känns som ett ledord trots stadiga 14,5 % alkohol. Koncentrerad smak med blåbär, kråkbär, blyertspenna, kanel, nejlika och söt tobak. Blint går gissningarna helt logiskt till merlotbaserat från Bordeaux, även om all form av stallighet uteblir. Solklar rekommendation även om vi kanske går igång mer på den något enklare och saftigare (och billigare) Dom Rafael från samma producent.

2015 Kreinbacher Juhfark

Region: Somló
Appellation: Nagy-Somlói
Producent: Kreinbacher Birtok Kft
Provningsdatum: 2018-03-23
Pris: 129kr

Till vinet >>

Torr, fruktig, fyllig smak med bärande syra och lätt mineralitet. Har en del ingredienser som vi förknippar med Ungern såsom honung, mandelkubb och lakrisal men annars känns uttrycket unikt för druva och appellation. Gott, hyfsat komplext och helt klart värt en omväg även om eftersmaken klingar av lite vattnigt. Vi gillar och kan tänka oss att köpa igen.

2010 Piesporter Goldtröpfchen Riesling Auslese

Region: Mosel
Appellation: Mosel
Producent: Hoffmann-Simon
Provningsdatum: 2018-03-22
Pris: 97kr

Till vinet >>

Tyvärr något överlagrat vilket verkligen kommer som en sur överraskning. Lite unket blomvatten och härsket smör tar över något även om godssakerna därunder såklart tittar fram och förnöjer; aprikosmarmelad, hjortronsylt, kanderad citron, skiffermineral och botrytisbeska. Ingen risk att vi vaskar. Sött och friskt i balans med lång eftersmak men borde ha druckits yngre.

2015 Trebbiolo Rosso La Stoppa

Region: Emilien-Romagna
Appellation: Emilia IGT
Producent: La Azienda Vitivinicola La Stoppa
Provningsdatum: 2018-03-21
Pris: 169kr

Till vinet >>

Småfunkigt med mörk- och rödbärighet snyggt ackompanjerat av örter, nötter, sötlakrits, olika pepparsorter och granskott. Lätt i munnen med snälla tanniner och läskande blodapelsinsyra. Det måste ha varit minst tio år sedan vi drack bonarda i någon form men visst känner vi igen det saftiga, lite köttiga anslaget. En supergod och superintressant blend där barberan står för kraften och strukturen för en gångs skull.

NV Charles Mignon Brut Premium Reserve

Region: Champagne
Appellation: Champagne
Producent: Champagne Charles Mignon
Provningsdatum: 2018-03-18
Pris: 199kr

Till vinet >>

En trevlig Champagne i den rejälare skolan där rostat bröd och gräddnougat slåss om utrymmet med gulfruktighet. Fin syra, ettriga bubblor och ett kalkmineraliskt skimmer ger oss ett fräscht vin. Det här blir vi gärna bjudna på igen även om det kanske inte hamnar längst upp på vår egen inköpslista.

2016 Daniel Bouland Morgon Corcellette Vieilles Vignes

Region: Bourgogne
Appellation: Morgon
Producent: Domaine Daniel Bouland
Provningsdatum: 2018-03-18
Pris: 219kr

Till vinet >>

I doften de typiska krossade hallonen på den våta asfalten. I munnen Lakrisal och björnbär. Sötmogna blå plommon. Det är rejält ös i den närmast krämiga frukten. Det är silkeslent och otroligt gott. Vi finner inget i övrigt att önska.

NV Alburejo Oloroso

Region: Andalusien
Appellation: Jerez-Xérès-Sherry och Manzanilla-Sanlúcar de Barrameda (DO)
Producent: Bodegas Álvaro Domecq S.L.
Provningsdatum: 2018-03-17
Pris: 79kr

Till vinet >>

Ett smått imponerande vin med en fantastisk doft som övergår i en härligt nyanserad och distinkt smak. Milda kryddor, bränt socker, apelsinmarmelad och nötter. Upplevelsen är ren och polerad dock inte utan charm, och personlighet. Lite salta mandlar, oliver och en bit manchego funkar bra till. Givet återköp.

NV Tio Pepe Fino

Region: Andalusien
Appellation: Jerez-Xérès-Sherry och Manzanilla-Sanlúcar de Barrameda (DO)
Producent: Gonzalez Byass
Provningsdatum: 2018-03-17
Pris: 59kr

Till vinet >>

Bättre än vad vi minns den senast vi provade för tre år sedan. Enkel men typisk och god smak av äpplen, bulldeg, nötter och apelsiner. Syran känns stabil och ger vinet liv och fräschör. Mer än okej.

2016 Bourgogne Chardonnay Les Ursulines

Region: Bourgogne
Appellation: Bourgogne Blanc
Producent: Jean-Claude Boisset
Provningsdatum: 2018-03-17
Pris: 139kr

Till vinet >>

Fruktpackat med gula äpplen, apelsiner och plommon. Lätt ekighet och smör. Viss beska i avslutet som åminner om mineral. Fylligt och friskt. Jäkligt stabilt med bra koncentration och viss komplexitet.

2015 Domaine Mardon Terra Carmina Vin de Pays Coteaux Cher et Arnon

Region: Loire
Appellation: VdP Cher et Arnon
Producent: Domaine Mardon
Provningsdatum: 2018-03-17
Pris: 125kr

Till vinet >>

En lättsam men välstrukturerad 50/50-blend på pinot noir och gamay från Loire. Det dricker vi ju inte varje dag. Doften är omisskänneligen pinot noir med orientkryddor och röda bär. I smaken får vi addera lite rökig mineral till notaterna. Här finns inget tungt eller komplext; bara ett lättdrucket och opretentiöst gott vin med saliverande bett i syrorna.

2016 Stella Alpina Müller-Thurgau

Region: Trentino-Alte Adige
Appellation: Trentino (DOC)
Producent: Valdadige Di Togn Luigi & C.
Provningsdatum: 2018-03-16
Pris: 89kr

Till vinet >>

Från flaska till mun via glaset är det här ett underbart litet vin. Blommigt och syrligt fruktigt med fräschör i lättsam stil. Lättare än en Gewürztraminer, friskare än Viognier. Föredömligt torrt. Enkelt såklart och med temperatur kommer en något störande tvålighet. Hur som helst ett gott vin i stora, kalla klunkar. Kan bli ett återköp.

2016 Vicor Garnacha

Region: Aragonien
Appellation: Calatayud (DO)
Producent: Sigva AB
Provningsdatum: 2018-03-16
Pris: 89kr

Till vinet >>

Ekkladdigt med söta bär, lakrits och mjölkchoklad. Fylligt och alkoholstinnt. Tungt i röven. Inte vår typ av vin.

2016 Villa Valentina Organic Pinot Grigio

Region: Sicilien
Appellation: Terre Siciliane (IGP)
Producent: Villa Valentina
Provningsdatum: 2018-03-16
Pris: 89kr

Till vinet >>

Jästigt, fatigt, gulfruktigt med klen syra. Äpplen, mandlar. Beskt, eldigt, obalanserat avslut. Onyanserat. Klumpigt. Ett ganska bedrövligt vin.

2015 Don Carlino

Region: Abruzzerna
Appellation: Abruzzo (DOC)
Producent: De Fermo
Provningsdatum: 2018-03-15

Till vinet >>

Pecorino heter druvan. Abruzzo är området. En härlig kombo av mogna päron, valnötter och mineral möter våra sinnen. En viss pepprig örtighet anländer med lite tid i glaset. Vinet är åt det mäktiga hållet (tänk verdicchio) men utan att tippa över i smör. Syrorna har rejält bett av citron och vinet känns ungdomligt piggt. Kanske rentav borde fått ligga något år för att rundas av lite.

2016 Arianna Occhipinti SP68 Rosso

Region: Sicilien
Appellation: Terre Siciliane (IGP)
Producent: Arianna Occhipinti
Provningsdatum: 2018-03-11
Pris: 179kr

Till vinet >>

Mindre funk och mer frukt med årgången. Eller så har våra gommar anpassat sig till det udda efter idogt provande. Lätt rödäpplighet med kraftfull bärighet och blomstjälkig parfym. Fylligt och lätt på en och samma gång med underbar fräschör och intensitet. Komplext men samtidigt lättillgängligt. Ett givet köp.

2014 Dom Rafael

Region: Alentejo
Appellation: Alentejo (DOC)
Producent: Herdade de Mouchão
Provningsdatum: 2018-03-10
Pris: 124kr

Till vinet >>

Torr smak med viss strävhet och typisk sälta. Rejält fruktigt med köttiga och blommiga övertoner. Smakerna drar åt svarta vinbär, pepparkakskryddor, viss gummi samt svärta och aningen ekvanilj. Ett generöst, mustigt och välgjort vin vars stil känns mer klassisk än modern. Vi gillar det skarpt.

2016 Left Field Albariño

Region: Gisborne
Appellation: Gisbourne
Producent: Villa Maria Estate
Provningsdatum: 2018-03-10
Pris: 119kr

Till vinet >>

Ett gott vin som kanske saknar den lilla extra skjutsen i syran för att kännas riktigt så fräscht som skulle önskas. Enkla smaker som för tankarna till nya världenchardonnay genom melon, citrus, ananas och möjligtvis ett avlägset mineraliskt skimmer. Trots allt ett helk okej vin att släcka törsten med men inget som lockar till återköp.

2016 Prager Hinter der Burg Grüner Veltliner

Region: Niederösterreich
Appellation: Wachau
Producent: Weingut Prager
Provningsdatum: 2018-03-10
Pris: 199kr

Till vinet >>

Lite svårbedömt med tanke på vinets ungdomliga, lite knutna stil. Med luft får vi druvtypiskt gröna, peppriga toner samt mer neutrala citrus- och äppelnyanser. Torrt och friskt med trevlig fyllighet. Eftersmaken klingar ut i kryddor och mineral. Rent och snyggt utan att chockera. Lagring förespråkas.

2011 Biferno Rosso Riserva Zengarello

Region: Molise
Appellation: Biferno (DOC)
Producent: Zengarello
Provningsdatum: 2018-03-10
Pris: 109kr

Till vinet >>

Noteringarna och uppfattningarna från tidigare provning kvarstår. Det här är fortsatt ett spännande och imponerande vin med kraft och elegans, utmärkt att dricka nu men säkert med viss lagringspotential. Mörkröd färg. Mörkt fruktig näsa med viss örtighet. I gommen riktigt fin syra- och tanninstruktur. Vi får en balanserad, juiceig upplevelse med röda och mörka bär. Kanske till och med en mineralstenig nyans?

2016 Mandrarossa Timperosse Petit Verdot

Region: Sicilien
Appellation: Terre Siciliane (IGP)
Producent: Cantine Settesoli
Provningsdatum: 2018-03-10
Pris: 249kr

Till vinet >>

Fruktigt och fatigt i mjuk, medelfyllig stil. Druvtypisk blåbärighet med hallon och körsbär samt kryddighet och sting från faten. Vinet saknar lite finess och upplevs av vissa lite bränt och kokt. Gör inte bort sig till högrevsgrytan men lockar inte tillåterköp. Rolig magnumbutelj ska sägas.

2014 Becker Family Pinot noir

Region: Pfalz
Appellation: Pfalz
Producent: Friedrich Becker
Provningsdatum: 2018-03-09
Pris: 149kr

Till vinet >>

En pinot i den varmfruktiga, ekkryddiga skolan där jordgubbskompott, solmogna körsbär och nougat står i centrum. Vinet är rikt men tippar aldrig över åt det klumpiga eller kladdiga. Riktigt gott och välgjort men med avsaknad av komplexitet och viss skärpa.

2015 Grand Ardèche

Region: Rhône
Appellation: IGP l'Ardèche
Producent: Louis Latour
Provningsdatum: 2018-03-03
Pris: 129kr

Till vinet >>

Småfylligt med rund syra. Druvtypiskt värre med gula äpplen, mineral och smält smör. Viss ekfatskänsla genom popcorn och rostat bröd. Något tungt på egen hand men absolut med en kvalitativ känsla av koncentration och finish.

2013 Barbaresco Produttori del Barbaresco

Region: Piemonte
Appellation: Barbaresco (DOCG)
Producent: Produttori del Barbaresco
Provningsdatum: 2018-03-03
Pris: 259kr

Till vinet >>

Tydlig stämpel av druva och ursprung. Hallon, rosor, nyponsaft, lätt animalitet, ett uns lakrits och rökelser. Tanninerna är rejäla men klart drickbara, syran uppfriskande och munkänslan lätt och fin. Läskande och nyansrikt att drickas nu eller i framtiden. Imponerande.

2016 Provam Alvarinho

Region: Minho
Appellation: Vinho Verde (DOC)
Producent: PROVAM
Provningsdatum: 2018-03-03
Pris: 79kr

Till vinet >>

Rent och städat med samtidigt tunt och innehållslöst. Nyanser av päron, galiamelon och gröna krusbär. En lätt blommig ton kan också skönjas. Syran är pigg och en anledning att köpa vinet - förutsatt att det ska hamna i risotton. Gör varken ont eller gott att dricka.

1997 Krohn Colheita

Region: Trás-os-Montes
Appellation: Porto (DOC)
Producent: Wiese & Krohn
Provningsdatum: 2018-03-03
Pris: 309kr

Till vinet >>

Åldrad, söt och frisk smak med fantastisk nyansrikedom genom knäck, gräddkola, torkade körsbär, fikon och jordgubbar. Vi låter oss inte luras av vinets grumliga uppsyn utan njuter på egen hand eller till chokladbräcken. Oemotståndligt gott.

2016 A toi nous

Region: Frankrike (Vin de France)
Appellation: Frankrike (Vin de France)
Producent: Andréa Calek
Provningsdatum: 2018-03-03

Till vinet >>

Reduktiv i doft och smak med röda bär, avlägsen äppelcidervinäger, vichyvatten, animalitet och lätt klorerad simbassäng. Det här är ett syrligt, saftig och ärligt vin som trollbinder flaskan ut.

1998 Château Lanessan

Region: Bordeaux
Appellation: Haut-Médoc
Producent: Bordeauxslott
Provningsdatum: 2018-03-03
Pris: 199kr

Till vinet >>

Utvecklad färg åt det rödbruna. Det åldrade återkommer i doft och smak med nyanser av höstlöv och kaffe. Svarta vinbär, lakrits, stall och krossade stenar adderas med luftning. Mjuka tanniner och avrundad syra såklart med tanke på åldern. Ett långt ifrån stort men ändå imponerande vin som upplevs gammalt men inte För gammalt.

2008 Château Lanessan

Region: Bordeaux
Appellation: Haut-Médoc
Producent: Bordeauxslott
Provningsdatum: 2018-03-03
Pris: 199kr

Till vinet >>

Utvecklad och rund i smaken i läskande, lite svärtad stil. Oluftat rejält ekigt med vanilj, gräddkola och kokos. Efterhand mindre trä och mer frukt genom körsbär, läder och någon slags sälta. Gott och helt okej utvecklat även om årgångens frukt kanske känns lite svag.

2013 Wehlener Sonnenuhr Riesling Spätlese

Region: Mosel
Appellation: Mosel
Producent: Weingut Heribert Kerpen
Provningsdatum: 2018-03-03
Pris: 220kr

Till vinet >>

En fantastisk aperitif med hög syra och sötma i balans, kanske med ett uns övervikt åt det söta. Riktigt tät i smaken med typiska noteringar av tropisk frukt, vindruvor, honung, lätt diesel och mineral. Ett ungt vin såklart men suveränt gott redan nu på den pigga frukten. Intensivt och energiskt avslut.

2015 Domaine Binet Jacquet Faugères

Region: Languedoc-Roussillon
Appellation: Faugères
Producent: Domaine Binet Jacquet
Provningsdatum: 2018-02-25
Pris: 135kr

Till vinet >>

Fruktig, bärig, ganska komplex smak där hallon och jordgubbar står i centrum och lätt stallighet och skifferstenighet adderar djup. Bra koncentration och längd med ypperlig drickbarthet genom saftig stil med mjuka men närvarande tanniner. Suveränt gott och drickfärdigt så vitt vi kan bedöma.

2016 Pet Nat Vol 2

Region: Österrike
Appellation: Österrike
Producent: Fuchs und Hase
Provningsdatum: 2018-02-25
Pris: 169kr

Till vinet >>

Grönt och pepprigt från grünern, gult och blommigt från muskatellern. Mineralisk bottenklang, frisk syra och fräsande bubblighet. Intressant, spännande och riktigt gott men ändå tveksamt återköp med tanke på avsaknad av komplexitet. Sådan borde kanske i eftertankens namn ha lagrats fram.

2011 Biferno Rosso Riserva Cantina Manzini

Region: Molise
Appellation: Biferno (DOC)
Producent: Cantina Manzini
Provningsdatum: 2018-02-25
Pris: 109kr

Till vinet >>

Ny årgång av ett vin som vi gillade senast och det finns ingen anledning att ändra uppfattning i frågan. Viss utveckling skymtas genom russin och höstlöv men frukten är ändå pigg på jordgubbars och mörka körsbärs vis. Örter, grus och viss blommighet ökar på komplexiteten. Tanninerna är sandiga och snyggt nedslipade till perfekt drickbarhet. Viss värme i avslutet och syran kunde ha varit ett snäpp vassare. Ett gott och verkligen stabilt vin.

2007 Cuilleron Les Pierre Sèches

Region: Rhône
Appellation: Saint-Joseph
Producent: Yves Cuilleron Viticulteur à Chavanay
Provningsdatum: 2018-02-24
Pris: 200kr

Till vinet >>

Fortfarande ett suveränt vin, fullt med liv och energi trots begynnande ålder. Tät blåfrukt och pepprigt, rökigt med violblommighet och en kvist eneträ. Sval känsla och ypperlig harmoni rakt igenom. Tanninkänsliga behöver inte rädas, här är det nedslipat och mjukt. Makalöst gott.

2015 Bourgogne Tonnerre Vieilles vignes Les Vauceuses

Region: Bourgogne
Appellation: Tonnerre
Producent: Domaine du Val Grévin
Provningsdatum: 2018-02-24
Pris: 152kr

Till vinet >>

Ett stabilt och välgjort vin. Smaken domineras av mineral, åtföljd av lite gul frukt och druvighet. Vill nog säga att vinet öppnades lite för tidigt. Ett par år till i källaren hade kanske gjort gott. Trots renheten slår det inte direkt volter i munnen. Ett vin i den enklare mineraldrivna skolan.

2015 La Cuisine de ma mère

Region: Loire
Appellation: Chinon
Producent: Domaine Grosbois
Provningsdatum: 2018-02-23
Pris: 115kr

Till vinet >>

Den här flaskan är vidöppen från första sekund med seriös frukt och direkt beroendeframkallande saftighet. Svarta vinbär, blåbär, mjuk örtighet, grus, blyertspenna och en småblodig köttighet ger komplexitet. Mjuka tanniner, frisk syra och ren och skär fräschör ger drickbarheten. Långt ifrån ett stort vin men gott så det räcker och blir över och med en kvalitet som vida överskuggar priset.

2017 Alvarinho Contacto

Region: Minho
Appellation: Vinho Verde (DOC)
Producent: Anselmo Mendes
Provningsdatum: 2018-02-16
Pris: 119kr

Till vinet >>

Ett trevligt återbesök i ny årgång där syran upplevs högre och vinet därför fräschare. Texturen är småfet och lite vaxig. Frukten är mogen och rund med gula päron, nektariner och citroner med en örtig tvist och viss limeskalsbeska. Ett ganska egensinnigt och småintressant vin som vi gärna dricker när det bjuds men som vi kanske inte aktivt söker upp i bolagshyllorna.

2016 Barbera d'Alba Busije

Region: Piemonte
Appellation: Barbera d'Alba (DOC)
Producent: Giacosa Fratelli
Provningsdatum: 2018-02-16
Pris: 109kr

Till vinet >>

Vi känner oss generösa ikväll och tycker att det här vinet är både typiskt och gott. Frukten är moget söt men syran är frisk och tanninerna snälla så klunkabiliteten är på topp. Fruktigt med mörka körsbär, mandel och choklad. Okej tryck i koncentration och smakfull finish utan alltför mycket kladd. Återköp är inte omöjligt även om det kanske inte är ett måste.

2007 Château Vignelaure

Region: Provence
Appellation: Coteaux d'Aix-en-Provence
Producent: Château Vignelaure
Provningsdatum: 2018-02-11
Pris: 199kr

Till vinet >>

Utvecklat såklart med jordighet, rotfrukter och peppar. Superharmonisk i smaken med mjuk örtighet, sval blå frukt och silkiga tanniner. Mintig eftersmak med korinter som börjar närma sig russin. Faten har jobbat sig in fint i vinet och förgyller snarare än stör. Stilen är robust men ärlig och vinet har personlighet nog att hålla intresset vid liv. Den här flaskan känns betydligt mer inspirerande och vital än den förra som vi drack för tre år sedan. Smått imponerande faktiskt.

2015 Bourgogne Epineuil Rouge

Region: Bourgogne
Appellation: Bourgogne
Producent: Oliver Wartel
Provningsdatum: 2018-02-09
Pris: 182kr

Till vinet >>

Rätt tuff, ung och kantig smak med taggiga tanniner, bitsk syra och småkärv frukt. Trots utmaningarna för gommen riktigt gott med lingon, sura körsbär, örter, krossade stenar, ekrydda och den torraste italienska lakritsen. Det här är nog ett vin att vänta ut för mer harmoni och polish. Säg några år till.

2014 Morgon Vieilles Vignes

Region: Bourgogne
Appellation: Morgon
Producent: Georges Descombes
Provningsdatum: 2018-02-09
Pris: 215kr

Till vinet >>

Primär smak med medicinalbeska och färsk örtighet. Samtidigt köttig och rejäl med kraftfull körsbärsfrukt. i sanning ett seriöst vin som behöver mer tid för att utvecklas fullt ut. Likväl gott och intressant redan nu med mineralisk sälta och viss animalitet.

2015 Sébastien Brunet Le Naturel Pétillant

Region: Loire
Appellation: Vouvray
Producent: Sébastien Brunet
Provningsdatum: 2018-02-09
Pris: 179kr

Till vinet >>

Känns betydligt stramare och mer knuten än flaskan vi drack alldeles nyligen. Fortfarande chininfruktig med honung, ylle och söt citrus men betydligt vildare textur genom ruggiga syror och bitsk mineralitet. Det kan handla om att våra gommar var adapterade till betydligt fruktigare vin eller kanske om flaskvariation. Fortfarande koncentrerat och strukturerat nog för att imponera och få uppta några platser i källaren.

2014 Crémant de Bourgogne Noirs & Blancs Brut

Region: Bourgogne
Appellation: Crémant de Bourgogne
Producent: Domaine du Val Grévin
Provningsdatum: 2018-02-09
Pris: 175kr

Till vinet >>

I huvudsak fruktig smak med typiska toner av äpplen och citrusfrukter. En lätt mineralitet och nyans av mariekex adderar någon form av komplexitet. Upplevelsen är ren och hyfsat torr med alldeles lagom mycket bubblor. Jämför med för ett halvår sedan så hittar vi ett uns utveckling vilket gör att våra förhoppningar om längre lagring kanske är lite stukade. Bättre att dricka upp alltså.

2014 Régnié Vieilles Vignes

Region: Bourgogne
Appellation: Régnié
Producent: Georges Descombes
Provningsdatum: 2018-02-04
Pris: 195kr

Till vinet >>

Så himla smooth med en blålila fruktighet som nästan gör oss tårögda och som får oss att tänka på riktigt bra Pinot. Violer, skogshallon, svenska jordgubbar, röd vinbärsgelé backas upp av suverän syra och granitstenig mineral. Vi hittar också en lätt metallisk nyans, likt rostig spik eller stålull. Men det här är ett vin där helheten och harmonin står i centrum. Otroligt gott.

2014 Beaumont Domaine Breton

Region: Loire
Appellation: Chinon
Producent: Domaine Breton
Provningsdatum: 2018-02-04
Pris: 119kr

Till vinet >>

Omisskännligt ursprung med svarta vinbär, grönstjälkig paprika och grafit. På detta en "naturlig", brettig nyans av hästgödsel och allmänt funk. Här finns struktur och balans men också personlighet och budskap. Något eller några år för ungt tycker vi och låter återstående flaskor ligga kvar i källaren ett tag. Supergott.

2011 Királyudvar Tokaji Furmint Száraz-Dry

Region: Norra massivet
Appellation: Tokaj-Hegyalja
Producent: Királyudvar
Provningsdatum: 2018-02-04
Pris: 249kr

Till vinet >>

Ylle, honung, rökig mineral och gula äpplen för som vanligt våra tankar till Loirechenin. Vi hinner även med ett besök i Jura (den vassa syran) och i Bourgogne (den smörfeta fylligheten) innan druva och ursprung faller på plats. Det finns inte mycket att gnälla på här. Stor koncentration och längd. Finessrikedom och finish. Personlighet och charm. Dessutom lagom utveckling för våra gommar även om framtiden är ljus för resterande flaskor i källaren.

2016 Beaujolais-Villages Vieilles Vignes Lapalu

Region: Bourgogne
Appellation: Beaujolais-Villages
Producent: Jean Claude Lapalu
Provningsdatum: 2018-02-03
Pris: 171kr

Till vinet >>

Så seriöst med sval frukt och en köttighet som närmast kan liknas vid blod eller kanske rost. Tätt och lätt på en och samma gång med snälla tanniner, fräsch syra och mineralisk klang. Frukten är åt det nättare hållet med körsbär, jordgubbar och söta lingon. Fantastisk kvalitet för sin appellation. Goda framtidsutsikter så vitt vi kan bedöma.

2013 Paraschos Not

Region: Friuli-Venezia Giulia
Appellation: Venezia Giulia (IGT)
Producent: Paraschos
Provningsdatum: 2018-02-02
Pris: 200kr

Till vinet >>

Spiskumminkryddade tahinibollar på menyn. Då väljer vi orange. Och som den levererar, Paraschos pinot grigio. Vinet har jäst med skalen i öppna träkar och sedan legat på botti ett par år. Färgen drar mot en sydfransk rosé. Vi får kvitten, nyponsoppa, apelsinskal och kryddor och ett långt mineraliskt friskt avslut. Rentav lite tanniner. Det påminner om sherry men har ändå en primär frukt kvar. Vinet är förmodligen så torrt ett vin kan bli. Supergott och oändligt användbart och inte det minsta konstigt i våra gommar.

2012 Loibenberg Riesling Smaragd

Region: Niederösterreich
Appellation: Wachau
Producent: Tegernseerhof
Provningsdatum: 2018-02-01
Pris: 99kr

Till vinet >>

Den här rieslingen har nu fått lite utveckling sedan senast vi drack den. Det är vita blommor, mineral och grape, och en aningens munrund pytteliten fruktsötma. Inget att analysera sönder men den funkar fint till räkmackan.

2014 Ferdinando Principiano Barbera d'Alba Laura

Region: Piemonte
Appellation: Barbera d'Alba (DOC)
Producent: Ferdinando Principiano
Provningsdatum: 2018-01-29
Pris: 135kr

Till vinet >>

Intet nytt senaste halvåret: fortfarande ett otroligt gott vin i syrlig, tanninmjuk stil med rödlila bärighet och krossade stenar. Bourgognereferensen är uppenbar men en lätt lakritston tar oss tillbaka till Piemonte. Josigt och och sanslöst läskande med föredölmligt låg alkohol. Rekommendationen att dricka upp årgången har nu uppfyllts.

2014 Un Jour

Region: Sud-Ouest
Appellation: Cahors
Producent: Clos d'un Jour
Provningsdatum: 2018-01-26
Pris: 209kr

Till vinet >>

Underbart mörkblå fruktig med lätt blommighet och rejäl ekfatskänsla. Ekfaten kan behöva integreras ytterligare men i övrigt finns inget hinder att dricka redan idag då tanninerna upplevs oväntat snälla. Visst anas redan nu en lätt stallighet vilket säkert kan byggas på med tid. Ganska så storartat faktiskt.

2015 Sébastien Brunet Le Naturel Pétillant

Region: Loire
Appellation: Vouvray
Producent: Sébastien Brunet
Provningsdatum: 2018-01-26
Pris: 179kr

Till vinet >>

Chenintypisk på så många sätt med gul, honungsosande frukt, citroner och mineral. Alltihop underbyggt av en superb syra och gräddfet fyllighet. Bra tryck överlag i frukten och lagom bubblig. Ett kanonvin som säkert håller ett antal år i källaren.

2016 Asinoi

Region: Piemonte
Appellation: Barbera d'Asti (DOC)
Producent: Azienda Agricola Carussin
Provningsdatum: 2018-01-20
Pris: 175kr

Till vinet >>

Lätt, kolsyrakittlande munupplevelse med sura körsbär och röda vinbär. En avlägsen nyans av choklad och en mer närvarande stallton ger mer komplexitet. Det här är ett svingott, lättklunkat vin med föredömligt låg alkholhalt. Upplevelsen påminner inte så lite om bra gamay från Beaujolais.

2016 Maison Robert Olivier Vin Naturel Cuvée Tradition

Region: Frankrike (Vin de France)
Appellation: Frankrike (Vin de France)
Producent: Maison Robert Olivier
Provningsdatum: 2018-01-20
Pris: 109kr

Till vinet >>

Fruktigt, åt det blåbäriga hållet med lite sydfranska örter. Finishen präglas av renhet och fräschör. Ett enkelt men gott vin som känns ärligt och okonstlat. Mer ursprungstypicitet än druva.

2016 Leitz Eins Zwei Dry Riesling

Region: Rheingau
Appellation: Rheingau
Producent: Josef Leitz
Provningsdatum: 2018-01-19
Pris: 99kr

Till vinet >>

Otroligt stabilt vin med rejäl frukt och en smekning mineralkänsla. Mycket friska syror som stöttar och skänker fräschör. Druvtypiskt så det förslår med söt, mogen frukt. Stilen är trots bra stoppning lätt och okomplicerad. Det här vinet skäms inte för sig, vare sig det gäller på bordet eller i källaren.

NV Schlumberger Sparkling Brut

Region: Österrike
Appellation: Österrike
Producent: Schlumberger Wein- und Sektkellerei
Provningsdatum: 2018-01-19
Pris: 89kr

Till vinet >>

Inte så många men fina bubblor ger en lagom moussig munkänsla. Hyggligt torrt och piggt med en del druvtypisk vitpepprighet och grönfruktighet (får vi det till efter att druvan avslöjas). Kanske mer rieslingaktig egentligen med honungsdrag och lätt stenighet. Rent och fräscht men samtidigt tunt och med kort eftersmak. Rensar bort glöggen på ett föredömligt vis. Hade man suttit på en studentbudget hade det här varit ett givet köp.

2011 Langhe Nebbiolo La Spinetta

Region: Piemonte
Appellation: Langhe (DOC)
Producent: La Spinetta
Provningsdatum: 2018-01-19
Pris: 189kr

Till vinet >>

En sötfruktig nebba med massor av solmogna körsbär, choklad och blyertspenna i avslutet. Med lite luft anländer florala övertoner och nagellacksborttagningsmedel. Visst finns det tanniner att tugga på men vi tycker att årgången är väldigt god och drickbar just nu. Ett vin i balans trots sina 14%.

2012 Langhe Nebbiolo Paolo Scavino

Region: Piemonte
Appellation: Langhe (DOC)
Producent: Paolo Scavino
Provningsdatum: 2018-01-15
Pris: 150kr

Till vinet >>

Första dagen: Kanske en dålig dag för vin, eller så är Scavinos langhenebba precis så bitter och besk som vi upplever den. Medicinalörter och ek skymmer den fina frukt som ändå kan anas. Även lite väl hög alkohol som sticker och stör. Kanske kan vinet vinna på ytterligare lagring. Andra dagen: Vinet är bjussigt med körsbärsfrukt och nypon. Tanninerna är inte alls särskilt bråkiga, alkoholen stör inte nämnvärt, och även om vi inte slår frivolter av upphetsning är det ändå i mångt och mycket som ett helt annat vin idag. Slutsats: Snåla inte med luftningen. Och underskatta inte dagsform.

2016 Sokos Malagousia

Region: Attica
Appellation: Kithairona’s Slopes (PGI)
Producent: Sokos
Provningsdatum: 2018-01-13
Pris: 89kr

Till vinet >>

Lätt, mycket frisk, fruktig smak med inslag av citrus, gröna äpplen, örter, lakrisal och lite blommig/tvåliga övertoner. Enkelt men gott och hyggligt rent så länge vinet hålls kallt. En del nyanser som lockar till återköp, andra som inte gör det.

2016 Tokaji Furmint Dry

Region: Norra massivet
Appellation: Tokaj-Hegyalja
Producent: Evinor Bt
Provningsdatum: 2018-01-13
Pris: 89kr

Till vinet >>

En äpplig, småsmörig och mineralisk smak med typiska nyanser av mandelmassa, äppelcider och vita blommor. Citrusfrisk och på det hela taget en pigg upplevelse, om än ganska enkel.

2016 Domaine de la Bournaire

Region: Loire
Appellation: Muscadet de Sèvre-et-Maine
Producent: VGC Vins de Grandes Cuvées
Provningsdatum: 2018-01-13
Pris: 99kr

Till vinet >>

Ung, pigg, småmineralisk smak i lätt, ren stil. Lite stjälkgrönska, citrusbeska och samarin samsas med mer banala nyanser av piggelin. Enkelt, korrekt och gott. Ett användbart vin.

2016 Chablis Bouchard Aîné & Fils

Region: Bourgogne
Appellation: Chablis
Producent: Bouchard Père & Fils
Provningsdatum: 2018-01-13
Pris: 149kr

Till vinet >>

Smörig, basilikaörtig och citrusdominerad smak med limesyra och ursprungstypisk kalkmineral. Vinet uppträder småfylligt och friskt i en allmänt rejäl och robust stil. Ganska charmigt och gott med tydlig adress. Ungt men med mogen frukt och eventuellt ett objekt för källaren några år även om det dricks bra redan nu. Fantastisk till kycklingen med grönmögelost och klyftpotatis.

2014 Naturé Côtes du Jura

Region: Jura
Appellation: Côtes du Jura
Producent: Domaine L’Aigle á Deux Têtes
Provningsdatum: 2018-01-12

Till vinet >>

Wow, vilket löjligt gott vin. Som en fullmatad Bourgogne med sin fina syra, feta fyllighet, gula frukt och kritiga mineral. Så vitt vi kan bedöma helt icke-oxiderad, vilket vi inte är helt vana vid från Jura. Syrligt och mjukt om vartannat i gommen och en lång, småpepprig eftersmak. Sista decilitern, veckogammal i flaskan, var kanske allra bäst med tydliga äpplen och nära nog vitblommiga övertone.

2012 Sybille Kuntz Mosel Riesling Spätlese Trocken

Region: Mosel
Appellation: Mosel
Producent: Sybille Kuntz
Provningsdatum: 2018-01-07
Pris: 279kr

Till vinet >>

Lystern. Det räcker att titta på vinet för att förväntningarna ska skena. Vinet är elegant även i doft och smak. Små nyanser av krutrök och nätmelon samsas med jasmin. Trots lite söta förnimmelser i doften är vinet knastertorrt i munnen. Ett stort vin i vår bok.