Provat 2008-07-12

 

2001 Les Varennes du Grand Clos

Region: Loire
Appellation: Chinon
Producent: Charles Joguet
Pris: 169 kr

Till vinet >>

Röd med viss utveckling. Arketypisk doft av stall, svettig häst, hockeyhandske, paprika, gräs, örter, lera, våt barrskog, kaffe, tobak, diskret rostad ek, peppar och svarta vinbär. Frisk, medelfyllig, utvecklad och lång smak av lingondricka, röda vinbär, te, kaffe, tobacco, lakrits, svamp, läderpung, jord, gräs, blyertspenna och mineral. Ett elegant och ursprungstypiskt vin på sin mognads topp. Åter ett bevis på matvänligheten hos röd Loire, sitter som handsken till den örtiga Kabanossi- och fläskfilégrytan. Ett stort litet vin för Loirefantasten.

1999 F de Fesles

Region: Loire
Appellation: Bonnezeaux
Producent: Château de Fesles
Pris: 226 kr

Till vinet >>

Oxiderat bärnstensfärgad. Storartad sammansatt doft av mandel, nötter, hjortron, botrytis, honung, ljus sirap, fossiler och smör. Frisk och fyllig smak av aprikospuré, honung, smör, bokna äpplen, markant botrytisbeska, halm, tobacco, sultanrussin, apelsinmarmelad, skaldjur och kalk. Oerhört komplext, koncentrerat och välbalanserat. Ett fulländat vin.

2000 Barbaresco Bramoss

Region: Piemonte
Appellation: Barbaresco (DOCG)
Producent: Bramoss
Pris: 218 kr

Till vinet >>

Röd färg med orangea blänk. En elegant och nyanserad doft möter näsan. Vi hittar utveckling i form av korinter, läder och sandelträ men även ungdomlighet i form av söta mogna björnbär, viol och rosor. Smaken är mycket frisk och fyllig med mjuk behaglig textur. Smaknyanserna drar likt doften både åt det utvecklade, såsom läder och te, och det ungdomliga, såsom mineral, saltlakrits, viol, nypon och marsipan. Eftersmaken är mycket balanserad och lång. Vinet känns färdigt att dricka just nu. Passar alldeles utmärkt till rödvinskokt nötgryta med svamp och färskkokta ärtskidor.