Alla provade viner från appellationen Rueda (DO)

Vita, torra viner

2016 Blanco Nieva Verdejo

Region: Kastilien-León
Producent: Vine dos de Nieva
Provningsdatum: 2018-06-24
Pris: 104 kr

Till vinet >>

Lätt med avrundad frukt. Lite tam smak men rent och snyggt. Galiamelon. Örter. Karaktärslös.

2016 Finca Montepedroso Verdejo

Region: Kastilien-León
Producent: Finca Montepedroso
Provningsdatum: 2018-06-24
Pris: 115 kr

Till vinet >>

Solmogen tropisk frukt och mineral. Lite låg syra ger småjolmig känsla men över lag generöst och gott.

2014 Oro de Castilla Verdejo

Region: Kastilien-León
Producent: Bodega Hermanos del Villar S.L.
Provningsdatum: 2015-10-09
Pris: 87 kr

Till vinet >>

Det här var en lite oväntad juvel bland bolis i övrigt klena urval av spanska, vita viner. Hyggligt prissatt dessutom. Pigg, ungdomlig, citrusorienterad frukt med grönt skimmer bärs upp av en fräsch syra. I bakgrunden förgyller kittlande nyanser av mineral. Smaken har en fint avvägd fyllighet och tyngd vilket gör den användbar till exempelvis ugnsbakad lax med grön ärtsås och äpplig pytt. Väl kylt gör sig vinet även bra utan mat.

2012 Prado Rey Rueda Birlocho

Region: Kastilien-León
Producent: Bodegas Prado Rey
Provningsdatum: 2014-10-31
Pris: 100 kr

Till vinet >>

Torr smak med frisk syra och en lite oljig textur. Gott, rent och välgjort med apelsin, banan, citronskalbeska och ett litet mineralsting. Vinet tappar fokus när det kommer upp i temperatur och blir i stort sett odrickbart efter bara några dagar i öppnad flaska men gott och fräscht nyöppnat.

2017 Vegadelpas Verdejo

Region: Kastilien-León
Producent: Vega del Pas
Provningsdatum: 2018-04-14
Pris: 50 kr

Till vinet >>

Örtig, lite omoget grönt. Ändå fruktigt och friskt. Ok men inte mer. Gurka, lime, basilika. Lite acetonig, salt bismak.

2015 Verdejo Rueda

Region: Kastilien-León
Producent: Bodegas José Pariente
Provningsdatum: 2017-01-14
Pris: 139 kr

Till vinet >>

I glaset ett kraftfullt, gult vin med småjästig, gulfruktig, mineralisk näsa. Viss äpplig oxidation också med macadamianötter och Sherrynoter. Inte alls vad vi hade förväntat oss men efter tillvänjning ganska häftigt och komplext. Vi smakar och får en frisk men rund upplevelse med gula krusbär och plommon, pepprig mineral och underbakad ambrosiakaka. Eftersmaken är lång och intensiv och påminner kanske närmst om utvecklad Frankensilvaner. Kul, gott och kvalitativt.