Senaste:

Alla provade viner från appellationen Barbaresco (DOCG)

Röda viner


2007 Barbaresco
Producent: Livio Pavese
Region: Piemonte
Druvsort/er: Nebbiolo
Provningsdatum: 2011-02-18
Pris: 189kr.
Betyg: 86/100

Ljusröd, granatäppleröd färg. Mycket ren, finstämd och elegant, småblomming, ungdomlig, frisk doft med inslag av rosor, körsbär, örter, rostad ek samt en lätt anstrykning av läder. Saftig, härligt syrlig, sötbärig smak i medelfyllig, småsträv stil. Inslag av körsbär, rosor, jord, kaffe, kola och läder. Ett tydligt, välgjort, drickvänligt vin, kanske inte superkomplext men riktigt gott och helt klart färdigt att dricka nu.


2004 Barbaresco Basarin
Producent: Fratelli Giacosa
Region: Piemonte
Druvsort/er: Nebbiolo
Provningsdatum: 2010-06-11
Pris: 226kr.
Betyg: 90/100

Röd, genomskinlig färg med rostbrun kant. Stor, nyanserad, utvecklad, ren doft. Inslag av blomsteräng, körsbär, hallon, lakrits, färsk salvia, farinsocker och rostad ek. Stor, mycket frisk, ganska sträv, fyllig smak. Syrahlik rökig charkighet, lakrits, hallon, örter, rejäl ekrost, tydligt mineralisk. Vinet mjukas upp en aning efter luftning och ger då även en rejält stallig ton. Härligt häng i eftersmaken. Doften är magisk, smaken bara riktig god. Helheten blir trots allt outstanding. Till ryggbiffen med gräddig potatisgratäng växer vinet ytterligare och framstår som mer fruktigt och generöst.


1989 Barbaresco DOCG Bricco de Neuiss Riserva
Producent: Azienda Agricola Dante Rivetti
Region: Piemonte
Druvsort/er: Nebbiolo
Provningsdatum: 2017-12-31
Pris: 459kr.

Ett vitalt, vackert parfymerat och mycket harmoniskt vin med stor nyansrikedom i form av tjära, tryffel, höstlöv, läder, memma, torkad frukt, kvisttomater och kanderat socker. Visst tanninbett och pigga syror. Vi tror knappast att längre lagring skulle göra vinet bättre. Riktigt gott nu.


2008 Barbaresco Enrico Serafino
Producent: Enrico Serafino
Region: Piemonte
Druvsort/er: Nebbiolo
Provningsdatum: 2012-09-29
Pris: 179kr.

Rejält frisk och påtagligt sträv smak med ganska väntade toner av jordgubbar, körsbär, rosor, choklad och sandelträ. Det här ett mer än godkänt vin, tyvärr med lite väl påtaglig ekkänsla och en liten avsaknad av komplexitet. Gott nu men kan säkert lagras.


2003 Barbaresco Il Bricco
Producent: Pio Cesare
Region: Piemonte
Druvsort/er: Nebbiolo
Provningsdatum: 2011-03-05
Pris: 495kr.

Röd färg med tegelton. Stor, något utvecklad, rik doft med inslag av julmust, kryddor, choklad, tomat och romrussin. Så långt har vi svårt att hitta någon som helst druvtypicitet. Mintig, mustig, fyllig, eldig, rejält ekad smak med något torra tanniner och en lätt fruktsötma. Smakar mest som mörk choklad. Syrorna är balanserade, koncentrationen riktigt god men vinet blir lätt lite otydligt och tröttsamt. Årgången är väl det enda typiska med det här vinet som känns helt drickfärdigt just nu. De flesta halvblinda gissningarna drar åt spansk cab. Kan eventuellt ha lagrats för varmt.


2004 Barbaresco Pajé
Producent: Alfredo Roagna
Region: Piemonte
Druvsort/er: Barbaresco Pajé
Provningsdatum: 2014-05-03
Pris: 399kr.
Betyg: 93/100

Röd färg med tegelkant. Stor, parfymkryddig, tät, lite mystiskt murrig, sammansatt doft med inslag av nypon, mynta, ramslök, målarlåda, mocca och choklad. Smaken är frisk, fyllig men saftig, ännu sträv men läskande och balanserad med inslag av hallon, körsbär, rosor, sandelträ och orientaliska kryddor. En riktigt stor smakupplevelse överhuvudtaget med harmoni och god längd. Känns ganska drickvänlig just nu även om tanninerna fortfarande är ganska massiva men klarar såklart längre lagring.


2004 Barbaresco Pio Cesare
Producent: Pio Cesare
Region: Piemonte
Druvsort/er: Nebbiolo
Provningsdatum: 2015-04-04
Pris: 379kr.
Betyg: 92/100

I färgen utvecklad med rödbrunt tegel. Himmelsk, ytterst komplex doft med söta hallon- och kolaremmar, tunga rosor, rökelser, tjära och nymålad lagård. Smaken är utvecklad med gott nedslipade tanniner, pigg syra i medelfyllig, lättdrucken stil. Verkligen ett elegant och förnämt vin med hög lyxfaktor. Så pass gott och genom lagring sammansatt att analysen blir lidande till förmån för smakandet.


2010 Prunotto Barbaresco
Producent: Prunotto
Region: Piemonte
Druvsort/er: Nebbiolo
Provningsdatum: 2017-12-31
Pris: 199kr.

Inte mycket som förändrats sedan vi drack vinet för ett drygt år sedan. Det är mycket hög nebbiolotypicitet på den här. JOKK tranbär, nypon, rosenvatten, hallon och kryddor. Gott och en bra leverans för pengen; om man tycker att det är relevant. Upplevelsen är sval och elegant med bra tanniner och syra. Mycket bra utan att för den skull vara överdrivet komplex eller komplicerad.


2010 Prunotto Barbaresco
Producent: Prunotto
Region: Piemonte
Druvsort/er: Nebbiolo
Provningsdatum: 2016-10-09
Pris: 199kr.
Betyg: 90/100

Färgen är typiskt transparant och hallonsaftsröd. Doften är initialt knuten men kommer så småningom loss med mineral, florala aromer, orientaliska kryddor och polermedel. I munnen är vinet friskt och lätt. En mogen fruktighet ger njutning. JOKK Tranbär, nypon och tobak blandas på ett snyggt och läskande sätt. Till vår glädje sammanfaller typicitet, drickfönster och prisvärdhet på samma gång.


2010 Ricossa Barbaresco
Producent: MGM Mondo del Vino
Region: Piemonte
Druvsort/er: Nebbiolo
Provningsdatum: 2014-06-20
Pris: 99kr.
Betyg: 86/100

Intrycken från tidigare består i stort sett: härligt nebbiolotypisk frukt med körsbär, violpastiller, rosor och lakritsrot, som bärs fram av en riktigt läskande fruktsyra. Lite småsträv utan att vara elak och föredömligt snällt ekbehandlad med bara lite fint avvägd träighet. Den här budgetbarbarescon behöver verkligen inte skämmas för sig och den utklassar förmodligen det mesta från Piemonte i samma prisklass på Systembolagets hyllor.


2010 Ricossa Barbaresco
Producent: MGM Mondo del Vino
Region: Piemonte
Druvsort/er: Nebbiolo
Provningsdatum: 2014-05-17
Pris: 99kr.

Härligt nebbiolotypisk frukt med körsbär, violpastiller, rosor och lakritsrot, som bärs fram av en riktigt läskande fruktsyra. Lite småsträv utan att vara elak och föredömligt snällt ekbehandlad med bara lite fint avvägd träighet. Den här budgetbarbarescon behöver verkligen inte skämmas för sig och den utklassar förmodligen det mesta från Piemonte i samma prisklass på Systembolagets hyllor.