Senaste:

Alla provade viner från appellationen Porto (DOC)

Röda viner


2009 Morgadio da Calçada Tinto
Producent: Niepoort
Region: Trás-os-Montes
Druvsort/er: Touriga franca, tinta roriz samt övriga druvsorter.
Provningsdatum: 2013-02-09
Pris: 159kr.
Betyg: 88/100

Här får vi en pigg, skogsbärsdoftande näsa med ungdomlig fatkryddighet och stort fruktdjup. Smaken är föredömligt sval och balanserad med klassiskt stram ryggrad i form av fräsch syra och kornig strävhet. Fruktighet och ekkryddighet är ännu dominant och kan må gott av att slipas ner under några år i källaren. Visst, här finns en rika, solmogna nyanser av björnbär, blåbär och hallon men vi tackar ändå Niepoort för att vi slipper överextraherad frukt, sötsliskig ek och varm alkoholhetta. Riktigt gott nu men vi lägger nog ner några flaskor i gömmorna för ytterligare utdelning.


2012 Vertente
Producent: Niepoort
Region: Trás-os-Montes
Provningsdatum: 2017-10-09
Pris: 179kr.

Vi dricker gärna Douro då och då, och gillar. Men vad är det som är så gott? Och rentav typiskt? Vi finner ofta en Bordeaux-lik blå frukt men utan stall. Istället finns ofta en diskret sälta och örtighet. Den här kan säkert rundas av ytterligare några år men frukten är sval med en violblommighet, och ekfaten hålls integrerade, så det blir svårt att vänta.


2009 Vertente
Producent: Niepoort
Region: Trás-os-Montes
Provningsdatum: 2014-12-28
Pris: 175kr.
Betyg: 90/100

Svalt körsbärsfruktig smak med klassiskt skolad struktur. Härlig syra som bär fram en rik smakpalett och nedslipade men närvarande tanniner. Smått utvecklad med välintegrerad ek och antydan till läder och piptobak. På det hela taget ett fantastiskt gott och välgjort vin som både fungerar att sitta och smutta på som till långkokta lammlägget med kraftfulla gräddsåsen. Här blir det till att beställa fler flaskor, det här var riktigt, riktigt bra grejer. Rekommenderas varmt även för frankofiler och andra mer konservativa vindrickare.


Vita, torra viner


2011 Redoma Branco
Producent: Niepoort
Region: Trás-os-Montes
Provningsdatum: 2014-12-28
Pris: 151kr.
Betyg: 88/100

Fräscht gulfruktig smak mot en kritmineralisk botten. Närmast champagnechardonnayig gräddighet och eknougatighet. Fräsch syra, tätt fyllig textur och småörtig elegans. Ett riktigt smarrigt vin med välbyggda väggar som står pall mycket i matväg, exempelvis vitlöksosande bruschettas med fetaost, men som också fungerar på egen hand. Ett mycket, mycket bra vin i egensinnig stil som varmt rekommenderas.


Starkviner


2011 Churchill's Late Bottled Vintage
Producent: Churchill
Region: Trás-os-Montes
Provningsdatum: 2017-03-12
Pris: 100kr.

I väntan på att årgångsporten från det hyllade 2011 ska mogna, vilket lär dröja, kan man glädjande nog finna LBV från samma årgång i ordinarie sortiment på Bolis. Den här skapelsen är helt harmonisk och sömlöst utvecklad redan. Alkoholen balanseras så lent av frukten och sötman. Här finns blåbär, körsbär och choklad. Vi lassar in en sexa i källaren för att smutta på när suget blir överväldigande. Finns både som hel- och halvpanna att köpa efter tycke och behov. Helt klart ett av de största fynden (för att prata vinkolumnistspråk) i ordinarie sortiment.


2011 Churchill's Late Bottled Vintage
Producent: Churchill
Region: Trás-os-Montes
Provningsdatum: 2016-12-30
Pris: 175kr.
Betyg: 92/100

Årgång 2011 för portvin skryter med sin förträfflighet och vi när därför en tanke om att låta diverse utvalda LBVer (Late bottled vintage) från året i fråga mogna i källaren (utöver de självskrivna vintagevinerna). Churchill's LBV är ofiltrerad vilket borde ge en naturlig lagringspotential utöver den som årgången verkar kunna ge. Såklart bäst att låta gommen säga sitt innan man fyller källaren, och oj vilket ruskigt bra vin vi får i glaset. Tuggiga tanniner, fräsch syra och mättad sötma ger tillsammans med en fenomenalt frisk fruktighet ett supergott och -strukturerat vin. Frukten är så pass kompakt att upplevelsen av alkoholen balanseras perfekt och ger ett högst sammansmält intryck. Romrussin, körsbär, svart vinbärsgelé, alla Aladdinaskens chokladbitar och diverse kaffedrinkar slåss om utrymmet i glaset. Närmast chockerande bra trots vetskapen om årgångens högljudda skryt. Även chockerande att bolagets hyllor dignar av denna ädla dryck och till ett pris som känns skrattretande lågt med tanke på kvalitén. Största möjliga köprekommendation såklart och helflaska rekommenderas för bästa utdelning. Supergott redan nu men med utrymme för ytterligare utveckling och komplexitet genom lagring säkert tio år framöver.


2007 Churchill's Late Bottled Vintage
Producent: Churchill
Region: Trás-os-Montes
Provningsdatum: 2013-12-31
Pris: 169kr.
Betyg: 90/100

En riktigt välbalanserad LBV med rik frukt och fint avvägd fatkrydda. Mer åt det strama än det söta hållet med viss utveckling. Klassiska smaknyanser av katrinplommon, fikon, mörka körsbär och choklad. Potential att rundas av ytterligare med flasklagring men väldigt god och harmonisk redan nu. Största möjliga köprekommendation.


1982 Dalva Porto Colheita
Producent: C. da Silva (Vinhos) SA
Region: Trás-os-Montes
Provningsdatum: 2016-02-27
Pris: 349kr.

Tveklöst en av de allra bästa Tawnys vi har provat. Söt knäckighet, rostad nötighet och torkad fruktighet har smält ner och samman till en fantastiskt harmonisk enhet. Vinet är verkligen lent och följsamt i gommen, helt utan stickande alkohol eller sockrig sötma. Balans och kvalitet är ledorden. Evighetslång eftersmak. Magiskt.


1994 Dalva Porto Vintage
Producent: C da Silva (Vinhos) SA
Region: Trás-os-Montes
Provningsdatum: 2015-04-04
Pris: 332kr.
Betyg: 89/100

Mogen smak där nötter, russin och fikon dominerar men även smått ungdomliga nyanser som drar åt körsbär (i sprit) och violblom. Fin balans mellan alla ingående delar gör detta vin verkligen njutbart. Den petige hittar en avlägsen bitterhet, något som en annan härleder till stenig mineral eller rostad ek. Eftersmaken är inte jättelång och som helhet handlar detta inte om ett superkomplext vin men otroligt snyggt och gott är det i alla fall.


NV Grahams The Tawny
Producent: Graham's
Region: Trás-os-Montes
Provningsdatum: 2017-01-27
Pris: 179kr.

Här samlas allsköns typiska markörer såsom plommonkompott. sultanrussin, saftsoppa och mandelkrokant liksom pepprig alkohol och balanserad sötma. Fin attack och bra intensitet ända in det långa värmande avslutet. Ett superbt välgjort vin med komplexitet och generositet. Saknar väl ett uns elegans men det är man ju inte alltid ute efter när man häller upp ett glas Tawny.


NV Grådask
Producent: Pernod Ricard
Region: Trás-os-Montes
Provningsdatum: 2015-07-18
Pris: 169kr.

Det här är absolut en hygglig port att ha till hands när suget efter starkvin blir för stort. Vi får en seriös tawnynäsa med rostade mandlar, knäck och crème caramel. Smaken är inte superbalanserad och elegant, snarare robust och spretig men ändå riktigt god. Hög alkohol men med en syra som styr upp situationen. Klar köprekommendation även om det såklart finns betydligt bättre portviner i prisklassen.


NV Krohn Heritage Fine Tawny Port
Producent: Wiese & Krohn
Region: Trás-os-Montes
Provningsdatum: 2014-11-15
Pris: 99kr.

Färgen skvallrar (givetvis) om utveckling, men kanske inte fullt så mycket som man skulle kunna tro. Det är mycket rött kvar i teglet. Fortsätter vi med doften så kan vi nämna torkade frukter och mocka. Där finns fikon och russin. Smaken adderar lite kaffebönor och en behagligt uppstramad sötma. I munnen är vinet fylligt med bra längd och en viss mineral i avslutet överraskar. Vinet är ganska ”vinöst” vilket skvallrar om en inte alltför lång fatlagring. Ska vi klanka lite så kunde mer tid på fat ha adderat ytterligare komplexitet och knäckighet.


2003 Krohn Late Bottled Vintage
Producent: Wiese & Krohn
Region: Trás-os-Montes
Provningsdatum: 2010-09-04
Pris: 216kr.

Komplex, fruktig doft med begynnande mognad. Sniffen ger mörkaste choklad, kaffebönor, viol, björnbär, svarta vingummin. Smaken är kraftfullt varm och fylligt söt. Fortfarande generöst fruktig men mer markerad utveckling i form av höstlöv jämfört med doften. En riktigt vacker vinupplevelse på det hela taget. Kan med fördel lagras längre än de tre år vinet idag har fått i flaskan.


NV Niepoort Crusted Port
Producent: Niepoort
Region: Trás-os-Montes
Provningsdatum: 2017-12-23
Pris: 219kr.

Fantastisk balans där ingenting sticker ut eller stör. Samtidigt finns ett djup i vinet och en hantverksmässig skicklighet som verkligen lyser igenom. Munkänslan är ungdomlig med mängder av mosade, syltade, mörka bär och frukter. Kryddigt såklart med torkade inslag av korinter och tranbär. Längd och komplexitet saknas inte. Drick eller spara.


2009 Niepoort Late Bottled Vintage
Producent: Niepoort
Region: Trás-os-Montes
Provningsdatum: 2014-12-28
Pris: 182kr.
Betyg: 89/100

Generöst packad smak med tät, solmogen, söt frukt och härligt fräsch syra samt småbråkiga tanniner som skänker balans. Vi bjuds på klassiska nyanser av torkade fikon, russin, plommon, körsbär i likör och arraksboll. Ett fint strukturerat vin med djup och längd i smaken vilket borgar för lagring. Men varför vänta? Det här är oförskämt gott redan nu. Kraftigt underprisat med tanke på kvalitén ska också sägas. Köp!


2000 Portal Late Bottled Vintage
Producent: Quinta do Portal
Region: Trás-os-Montes
Druvsort/er: Touriga nacional, tinta roriz och touriga franca.
Provningsdatum: 2012-12-29
Pris: 89kr.

Precis så här önskar man att (chansköpta och -lagrade) viner ska vara när de öppnas. Helt perfekt utveckling, precis på mognadstoppen, mjukt och fint med komplexitet och harmoni. Den här åldrade LBVn ger en hel del fällning i glaset. Smaken är superbt söt och mogen. Ingen strävhet eller kartighet, bara mjuk, munrund frukt i vackert samklang med ekfatstonerna. Sötma, alkohol och syra är i total balans. Superbt gott och riktigt bra utdelning på några års lagring.


1995 Quinta de Vargellas Vinha Velha Vintage Port
Producent: Taylor Fladgate & Yeatman
Region: Trás-os-Montes
Provningsdatum: 2014-12-20
Pris: 299kr.

Färgen skvallrar om utveckling med rubinröd kärna och tegelpannor på tungan. Doften är sammansatt, komplex och generös. Vi urskiljer mocka, godis, plommon, torkad frukt, sylt och kaffe. Smaken är len och harmoniskt mogen med fin syra. Eftersmaken är lång men en aning vanilj. Frukten är inte helt uttorkad och vinet överlever minst ett decennium till utan problem.


NV Quinta do Tedo Ruby Finest Reserve
Producent: Quinta do Tedo
Region: Trás-os-Montes
Provningsdatum: 2011-11-18
Pris: 150kr.

Brunröd färg. Komplex och helt komplett, knäckig, utvecklad doft precis där ung frukt övergår i mognad. Vi hittar torkad blå frukt, kanderat socker, blod och läder. Smaken är söt, fyllig, utvecklad och riktigt koncentrerad. Moreller, läder, rostade ekfat och torkade frukter samsas vackert om utrymmet. Den här porten är otroligt harmonisk och drickvänlig nu med en enastående renhet och ett fokus som vi tidigare sällan har upplevt.