Senaste:

Alla provade viner från appellationen Morgon

Röda viner


2016 Daniel Bouland Morgon Corcellette Vieilles Vignes
Producent: Domaine Daniel Bouland
Region: Bourgogne
Druvsort/er: Gamay
Provningsdatum: 2017-12-08
Pris: 219kr.

Otroligt harmonisk och polerad smak utan att för den skull tappa i personlighet. Solmogen, sötsyrlig, blå frukt möter upp ett läckert lager av granit och riktigt friska syror. Blåbär, lingon, hallon, enbär och en svag nyans av lakrits bildar en helhet större än de ingående komponenterna. I sin mjuka stil helt klart drickfärdigt redan nu och med tanke på hur gott det här vinet är kommer resterande flaskor knappast att bli gamla. Toppklass.


2013 Morgon
Producent: Jean-Paul Brun
Region: Bourgogne
Druvsort/er: Gamay
Provningsdatum: 2017-03-27
Pris: 159kr.

God Morgon! Mycket god till och med med röda bär, stenig mineral och begynnande lädernyans. Sammetslena tanniner såklart med syrliga syror och ett lätt skimmer av ek som bidrar till komplexitet utan att störa. Otroligt lättillgängligt och läskande. Det här dricker vi källarsvalt i stora klunkar på egen hand eller till ugnsstekta majskycklingen med rotfrukter. God middag.


2013 Morgon "Côte du Py"
Producent: Domaine Jean Foillard
Region: Bourgogne
Druvsort/er: Gamay
Provningsdatum: 2017-05-06
Pris: 259kr.

Mjölkigt körsbärsröd färg. Doften är sanslöst nyansrik med en kompott av kalkiga, animaliska och fruktiga toner. Lakrits, Cherry Coke, Jenka och nagellack slåss om utrymmet. Munnen får en josig, Rhônelikt köttig, något charkig upplevelse med röda bär såsom körsbär, jordgubbar och hallon i förarsätet. Och de krossade stenarna såklart. Strukturen är trots den saftiga stilen supertight med tanniner och syra på plats. Det är svalt och skönt med frukt som hänger kvar. Oerhört komplext redan nu men med framtid såklart. Ett stort vin.


2013 Morgon "Côte du Py"
Producent: Domaine Jean Foillard
Region: Bourgogne
Druvsort/er: Gamay
Provningsdatum: 2016-10-22
Pris: 229kr.

Vinet är i sann naturvinsanda lite grumligt. Men rött. Som det ska vara. Vi får initialt den lätt igenkännliga M.A.C. Black Orange och rostigt brunnsvatten. Vidare blir vi överösta med lördagsgodis i form av Lakrisal och jordgubbsgelé. Sedan följer lite mer vuxna dofter och smaker som viol, granit, blodgrape, tranbär, rökelse, floralt orienterad parfym och dynga. Syrorna har rejält bett och borgar för många år i källaren om man vill. Tanninerna är små och fina och njutbara nu. Sammanfattningsvis är det ett komplext och unikt vin som man antingen älskar, eller inte. Panelen hade skilda åsikter om vinets storhet.


2009 Morgon "Côte du Py"
Producent: Domaine Jean Foillard
Region: Bourgogne
Druvsort/er: Gamay
Provningsdatum: 2014-08-23
Pris: 239kr.
Betyg: 92/100

Färgen är medelmörk och rödsvart. Doften är egensinnig och förförisk med solmogna röda bär, pomerans, vita blommor och järn. Smaken är mjuk, sötbärig och har viss utveckling. Hallon, jordgubbar, apelsin och mjuk mineralitet ger ett superbt drickbart vin med perfekt balans och harmoni. Vi hittar inga egentliga luckor eller felaktigheter. Ett magnifikt vin.


2009 Morgon "Côte du Py"
Producent: Domaine Jean Foillard
Region: Bourgogne
Druvsort/er: Gamay
Provningsdatum: 2011-09-23
Pris: 239kr.
Betyg: 91/100

Färgen är ljusröd och ganska så rejält genomskinlig. Doften ger ett superrent, ungt och friskt intryck. Vi hittar rejält med viol, hallon, blodigt kött och kryddor. Smaken är ungdomlig och mycket frisk med silkeslena tanniner. Vi får rena, fina toner av röda bär, steniga mineraler och blod toppat med en rejäl skopa krämig vispgrädde. På det hela taget ett otroligt gott och välbyggt vin som vi gärna dricker i sin ungdom.


2010 Morgon Cuvée Classique
Producent: Domaine Jean Foillard
Region: Bourgogne
Druvsort/er: Gamay
Provningsdatum: 2012-05-11
Pris: 179kr.

Färgen är ganska genomskinlig med rödvinbärsröd nyans. Doften är mycket ung, ren och fin i rättfram stil. Vi får frukter i form av jordgubbar, violgodis, hallon- och lakritsbåtar samt lite blandade stenar på toppen. Smaken är saftig med friska syror och knappt några tanniner. Vi får jordgubbsylt och mineralsälta, möjligen en del annat som vi kan sätta ord på. För oss som gillar stilen är det här ett medelintensivt och gott rakt-på-sak-vin med en rätt skön eftersmak, men visst känns del lite väl okomplext i sin prisklass?


2015 Morgon Nature
Producent: Marcel Lapierre
Region: Bourgogne
Druvsort/er: Gamay
Provningsdatum: 2017-11-02
Pris: 219kr.

Otroligt gott i saftig stil, dock med kraft och struktur. Bären är åt det mörkare hållet och ackompanjeras snyggt av granitmineral, rostiga spikar, rått kött och blommiga och kryddrökiga toner. Blodapelsinsyror som backar upp och frukt i överflöd samtidigt som balansen är väldigt exakt. Den animaliska nyansen i eftersmaken är pricken över iet. Kanske som bäst ur öppnad flaska dag tre vilket väl säger något om kvalitén. Makalöst bra.


2015 Morgon Nature
Producent: Marcel Lapierre
Region: Bourgogne
Druvsort/er: Gamay
Provningsdatum: 2017-04-07
Pris: 219kr.

Det är så gott. Om man fördjupar analysen lite får vi först stall, stall, och stall. Sedan Coca Cola och rostigt brunnsvatten, som vi lärt oss är typiska saker. I munnen är det jordgubbssaftigt och druvjosigt utan att en sekund tippa över i det syltiga. Efter en rejäl väntan kommer det Nebbiolo-florala toner. Blodapelsin, granit och fina grusiga tanniner toppar tillsammans med en liten aning volatila syror. Fantastiskt!


2014 Morgon Nature
Producent: Marcel Lapierre
Region: Bourgogne
Druvsort/er: Gamay
Provningsdatum: 2015-06-05
Pris: 209kr.
Betyg: 90/100

Hallonröd färg som släpper igenom en hel del ljus. Doften står som en kvast ur glaset med syrliga lingon och tranbär, färsk salvia och ramslök samt en härligt järnosande mineralitet. Smaken följer i samma spår med ungdomliga, fräscha, rödbäriga nyanser och intensiv mineralitet. Syra, fruktkoncentration, mineral och en lätt touch av ek binds ihop fint av små, sandiga tanniner. Ett härligt vin med stor energi, renhet och saftig drickbarhet. Helt osvavlad och ofiltrerad, vad det nu kan ha för påverkan på smaken.