Senaste:

Alla provade viner från appellationen Dolcetto d'Alba (DOC)

Röda viner


2013 Boffa Angelo Dolcetto d'Alba
Producent: Boffa Angelo
Region: Piemonte
Druvsort/er: Dolcetto
Provningsdatum: 2014-07-09
Pris: 50kr.

Ett fruktigt och smakrikt vin i typisk lätt stil. Vi får rejält med generösa körsbär och slånbär i doft och smak. Syran är bra och vi låter det lätt kylda vinet skölja ner pizzan med välbehag utan att bry oss om småttigheter som bristande komplexitet eller koncentration.


2013 Dolcetto d'Alba
Producent: Elio Sandri
Region: Piemonte
Provningsdatum: 2016-07-09

Seriös druvjuice, kanske det bästa vi har provat av druvan, med lager på lager av mörka och röda, solmogna bär, mjuk örtighet, kryddighet och syrliga apelsinsyror. Alltihop förpackat i en drickvänlig, saftig stil utan alltför tungkrullande tanniner. En rejäl stallighet smyger sig skamset bort med luftning och släpper fram den härliga körsbärsfrukten. Storartat och framförallt förföriskt gott.


2015 Dolcetto d'Alba Rochettevino
Producent: Agriviticola Voerzio Martini
Region: Piemonte
Druvsort/er: Dolcetto
Provningsdatum: 2017-06-24
Pris: 150kr.

Det här är drickglädje från början till slut. Vi misstänker att det är en generös årgång eftersom vi upplever en ovanligt fyllig Dolcetto. Juiceig och saftig så det förslår töms flaskan i ett nafs. Vi hinner notera mörka bär och lingon, lite typisk viol, och en återhållen anstrykning av ekfat. Mycket gott och ett vin som alltid bör finnas hemma på kylning.


2016 Ferdinando Principiano Dolcetto d'Alba Sant' Anna
Producent: Ferdinando Principiano
Region: Piemonte
Druvsort/er: Dolcetto
Provningsdatum: 2017-11-19
Pris: 115kr.

Cavistelådan med Principianos viner anländer och vi är snabba att poppa Dolcetton. Och vi kan egentligen kopiera noterna från årgång '15. För det är lätt, bärigt och med en lite grusig tanninstruktur även av den här årgången. Tänk lingon, körsbär och våt asfalt. Gott och fräscht. Kan säkert ligga till sig något år för att slipa de syrliga syrorna lite, om man vill.


2015 Ferdinando Principiano Dolcetto d'Alba Sant' Anna
Producent: Ferdinando Principiano
Region: Piemonte
Druvsort/er: Dolcetto
Provningsdatum: 2016-12-09
Pris: 105kr.

Vinet ligger tätt blålila i glaset. På sniffen får vi en mörk frisk frukt, en rökig mineral och en aning jästig skumbanan. Jordig rentav efter en stund. Hade gissningarna varit i blindo hade tankarna gått mot Beaujolais. Men vi är i Piemonte, av allt att döma de svalare delarna. Eller så är årgången väldigt lyckad. Vuxensaft. Gott så.


2015 Ferdinando Principiano Dolcetto d'Alba Sant' Anna
Producent: Ferdinando Principiano
Region: Piemonte
Druvsort/er: Dolcetto
Provningsdatum: 2016-10-29
Pris: 105kr.

Lingonsyrligt med småtaggiga tanniner och bra längd. Violer, våta stenar och lätt animalitet adderar komplexitet och personlighet. Drickbarheten är total men det skulle nog inte skada med ett par års avrundning i en bättre källare. Vi ska dock inte sväva iväg; det här är i grunden ett enkelt och funktionellt vin, dock ytterst välgjort och med tydlig riktning och du lär knappast hitta ett bättre vin för dryga hundringen på den statliga vinshopen.