Senaste:

Alla provade viner från appellationen Rioja (DOC)

Röda viner


2011 Baigorri Crianza Tempranillo
Producent: Baigorri
Region: La Rioja
Druvsort/er: Tempranillo
Provningsdatum: 2016-04-02
Pris: 149kr.
Betyg: 86/100

Fyllig, mjuk smak med mörk frukt, kaffe och stall. Ganska lång smak som präglas av ekbehandlingen. Gott och enkelt.


2010 Baigorri Reserva Tempranillo
Producent: Baigorri
Region: La Rioja
Druvsort/er: Tempranillo
Provningsdatum: 2016-04-02
Pris: 199kr.
Betyg: 88/100

Kraftfullt fruktig och lagringsduglig med rejäla skopor vaniljig ek. Helheten är dock torr och stramt balanserad med röda bär som bygger upp mot syrlig syra och sträva tanniner. Eftersmaken är lång. Ett fint strukturerat vin som nog behöver lagras ytterligare för mer harmoni. Gott men något saknas för att vi ska bli helt sålda.


2010 Baron de Ley Reserva
Producent: Baron de Ley
Region: La Rioja
Druvsort/er: Tempranillo
Provningsdatum: 2015-11-21
Pris: 109kr.

Arketypisk med sin kräftskiva, komplett med krondill samt torkade plommon med vaniljstång. Den syrliga bärigheten som vi gillar i Rioja bryter igenom en i övrigt ganska trött, mjölkchokladig eksötma. Både bu och bä alltså och vi avstår ytterligare köp.


2012 El Coto Crianza
Producent: Bodegas El Coto
Region: La Rioja
Druvsort/er: Tempranillo
Provningsdatum: 2016-03-25
Pris: 79kr.

Det lätta bäriga anslaget i doft och smak ackompanjeras av lite rostad ek och vanilj i en dos som inte stör. Vinet är inte komplext eller intressant i sig men fungerar klanderfritt lite lätt kylt till påskbuffén.


2001 Faustino I Gran Reserva
Producent: Faustino Martínez
Region: La Rioja
Druvsort/er: Tempranillo
Provningsdatum: 2015-08-09
Pris: 159kr.
Betyg: 90/100

Här har tiden stått stilla sedan vi provade vinet för ett år sedan. Vi chockeras fortfarande av den här fjortonåringens ungdomliga bärighet. Visst finns det en rejält stallig ton som skvallrar om ålder och visst börjar ekfaten äta upp frukten en aning men överlag är det här ett mycket piggt och välbevarat vin. Vi hittar fortfarande fräschör i syra och mineralitet och även en viss strävhet som kanske delvis kommer från ekfaten. Frukten drar åt syrliga körsbär och är komplext sammanfogad med en uppsjö av sekundära och tertiära aromer. Ett supervin, kanske inte för den ovane vindrickaren, men en stor upplevelse för oss andra. Ett av få guldkorn i bolagets ordinarie sortiment.


2001 Faustino I Gran Reserva
Producent: Faustino Martínez
Region: La Rioja
Druvsort/er: Tempranillo
Provningsdatum: 2014-08-29
Pris: 159kr.
Betyg: 91/100

Mörkröd färg med viss orange kant. Doften är superkomplex med lager på lager av sekundära och tertiära aromer. Rostat kaffe, mjölkchoklad, vanilj, punchpraliner, russin, körsbärslikör, stall bland mycket annat. Moget såklart men också en oväntad fräschör. Smaken ger oss en nära nog Napacabbig upplevelse med tät mörkbärighet, sötchokladig ek och härlig tobaksutveckling. Fantastiskt strukturerad med syrlig syra, intakta men avrundade tanniner i saftig, läskande stil. Egentligen inte alls träigt, dilligt eller sötsliskigt som man skulle kunna tänka sig på förhand, bara balanserat, harmoniskt och förbaskat gott.


1999 Faustino I Gran Reserva
Producent: Faustino Martínez
Region: La Rioja
Druvsort/er: Tempranillo
Provningsdatum: 2012-11-17
Pris: 149kr.
Betyg: 89/100

Medeltät, något utvecklad röd färg. Doften är rejält lantligt dassig och mogen med inslag av moreller, burktomat, vaniljpraliner och choklad. Smaken är småsträv och utvecklad med fin balans. Vi får en lite uttorkad frukt och rejält animaliska toner. Det här är ett klassiskt och härligt tillgängligt vin om man gillar den stalliga stilen.


2015 Gabaxo
Producent: Olivier Riviere
Region: La Rioja
Druvsort/er: Tempranillo
Provningsdatum: 2017-11-04
Pris: 179kr.

Stramt och strävt med lite knuten frukt och en något störande buljongsälta inledningsvis. Efter massor med luft öppnar en trevlig, småsöt frukt upp genom mörka plommon, hallon och körsbär. Färska och torkade örter samt fat ger en lite bitsk beska. Buljongen övergår i jordiga toner vilket vi kan uppskatta. Spontant känns det som om viner behöver rejält med tid på rygg för att förlösas. I dagsläget är det rätt tufft och lite ogint.


2007 León Dormido
Producent: Bodegas Miguel Merino
Region: La Rioja
Druvsort/er: 94% tempranillo, 3% graciano, 2% mazuelo och 1% garnacha.
Provningsdatum: 2012-07-24
Pris: 149kr.
Betyg: 88/100

Färgen är rubinröd och ganska tät i mitten, lite glesare mot kanten. Synintrycket säger att det här är ett ungt vin. På näsan får vi dock mer utveckling i form av läder, lite torkade plommon, mogna jordgubbar och saltlakrits. Vi tackar för en ganska sparsam ekbehandling men finner ändå fint integrerade nyanser av choklad och vanilj. Det finns också en liten blommighet som skänker fräschör åt doften. Smaken känns modern med bra tryck i frukten, samtidigt som en lite mer konservativ svärta är närvarande. Tankarna drar lite åt bättre Carignan från södra Frankrike med körsbär, hallon, lakritsbåtar och violgodis. Smaken är redan ganska mjuk och drickvänlig med syror som bär upp smakerna fint. Vi saknar lite längd men i övrigt är det här ett ypperligt drickfärdigt vin i saftig, läskande stil. Hög köprekommendation.


2003 Marqués de Riscal Reserva
Producent: Marqués de Riscal
Region: La Rioja
Provningsdatum: 2014-12-05
Pris: 129kr.

Färgen skvallrar om utveckling, den drar åt tegelrött på tungspetsen, men det finns fortfarande en blåröd täthet. Doften är stor och omedelbar med kräftspad och vanilj i främsta rummet. Sedan öppnas dörren till körsbär och kakao. I sista rummet finns korinter, tobak och torkad frukt. I munnen är vinet medelfylligt och en relativt hög alkohol ger sig tillkänna, dock utan att störa. På det hela taget ett skolboksexempel på prisvärd klassisk Rioja.


2007 Montebuena Rioja
Producent: Montebuena
Region: La Rioja
Provningsdatum: 2010-09-17
Pris: 85kr.

Vi finner inte någon direkt antydan till utveckling i den något genomsläppliga blåröda färgen. Första doftintrycket ger en sammansatt, lite eldig, portvinslik doft med mörk frukt, kanske körsbär, och choklad. Vidare luftning lockar fram tomat och charkuterier. Smaken är lätt till medelfyllig med generös frukt och bra syra. Doftintrycken bekräftas och vi känner även en lätt ek, kanske tre månader, och en kryddighet. En liten vaniljton träder fram och avslöjar att det kan vara amerikansk ek. Annars är det inte mycket som påminner om Old School-Rioja. Vinet har på det hela taget en bra balans, med kanske en något markerad alkoholhetta, och fungerar utmärkt som "vardagsvin" till kycklinglasagnan. Vi kan inte annat än rekommendera vinet.


2007 Montecillo Gran Reserva
Producent: Bodegas Montecillo
Region: La Rioja
Druvsort/er: Tempranillo
Provningsdatum: 2015-09-11
Pris: 219kr.
Betyg: 90/100

Rioja. Kräftspad och vanilj? Nej, inte nödvändigtvis. Vi möter här en modernt fruktig skapelse med körsbär och delikat rostad ek. Vinet är medelfylligt och inte utan elegans. Mineralitet och frisk syra ger ett piggt vin som är fullt drickmoget just nu. På minuskontot skulle vara den initialt nämnda icketypiciteten, om det nu är gammaldags Rioja man är ute efter.


2007 Oscar Tobia Reserva
Producent: Bodegas Tobia
Region: La Rioja
Provningsdatum: 2014-03-19
Pris: 181kr.
Betyg: 88/100

Efter rejäl luftning bjuder den här moderna Riojan på riktigt elegant, rik frukt som drar åt körsbär och björnbär, stor stallighet och välintegrerade ektoner. Tanninerna är ganska markanta och mår säkert inte dåligt av ytterligare lagring. På det hela taget ett riktigt välstrukturerat och välgjort vin. Stort köprekommendation.


2005 Ramón Bilbao Single Vineyard
Producent: Bodegas Ramón Bilbao
Region: La Rioja
Druvsort/er: Tempranillo
Provningsdatum: 2011-03-26
Pris: 109kr.
Betyg: 91/100

Röd färg med svart kärna. Utvecklad, sammansatt, varm, högst inbjudande doft med inslag av söt vanilj, rostad ek, jordgubbar, tobak, mintchoklad och lagerblad. Något utvecklad, elegant, helt harmonisk smak med stabil syra, viss strävhet och bra tryck i koncentrationen. Inslag av körsbär, blåbär, sötlakrits och viol. Smått fantastisk utdelning av några års lagring. Ett vin med kraft och elegans med välutvecklade toner och framförallt, och det är ju det viktigaste, riktigt välsmakande.


1999 Rioja Bordón Gran Reserva
Producent: Bodegas Franco-Españolas
Region: La Rioja
Druvsort/er: Tempranillo, Mazuelo, Graciano
Provningsdatum: 2012-09-25
Pris: 145kr.
Betyg: 88/100

Röd, ganska genomskinlig färg med tydlig tegelnyans. Doften har initialt en lätt äggighet som påminner om svavel. Detta luftar dock bort och avslöjar härligt mogna jordgubbar, söt vanilj, mineral men kanske främst en komplex, mogen helhet som är svår att stycka upp i olika enheter. Smaken är fördömligt drickmjuk med syrlig syra och moget uttryck. Vi får hallon, violgodis och läder i en sammansatt enhet. Det här är ett helt färdigt vin som ingen kan tycka illa om. Kanske inte ett under av komplexitet men finessrikt och elegant nog för att flaskan ska tömmas ganska snabbt.


Vita, torra viner


2014 Campillo Blanco Fermentado en Barrica
Producent: Bodegas Campillo
Region: La Rioja
Druvsort/er: Viura
Provningsdatum: 2017-03-26
Pris: 104kr.

Vit Rioja dricker vi inte på daglig basis. Så därför är inte heller förväntningarna vare sig direkt höga eller låga när det landar en flaska efter besök av vänner. Färgintensiteten är låg, en aning gul. Doften ger äpple, päron, jasmin och en antydan till mandelkubb och nötter. Lite pop-corn och mineral skvallrar dessutom om ekfat, och terroir. Ekfaten slår dock aldrig över. Vinet är helt torrt och relativt lätt i kroppen med en fräsch syra och fin längd. Ska vi anmärka på något så finns det en diskret jästton som möjligen skvallrar om ett vin i den enklare kategorin, eller sur lie. Hade koncentrationen varit lite tyngre kunde vi blindgissat på en enklare Bourgogne. Vinet överraskar ändå positivt till pizzan med mozzarella, oliver och kronärtskocka. Helhetsintrycket blir definitivt positivt och vi får mersmak på det vita Rioja. Här finns mer att hämta. Synd att utbudet (i alla fall på Bolis) är så begränsat.