Senaste:

Alla provade viner från appellationen Venezia Giulia (IGT)

Orangeviner


2009 Jakot
Producent: Azienda Agricola Radikon
Region: Friuli-Venezia Giulia
Druvsort/er: Tocai friulano
Provningsdatum: 2017-04-16
Pris: 239kr.

Orangevin i glaset. Och färgen är mycket riktigt åt morotshållet. Doftintensiteten är mycket hög redan från början. Det är en sötsur doft med inslag av apelsin- och aprikosmarmelad. Något kanderad. I munnen sprattlar vinet till med enorma syror som far åt alla håll. Vinäger, men ändå inget oxiderat. Volatila som syrorna kallas delar de upp panelen i de som avstår påfyllning och de som vill ha mera. Vi hittar torrt hö, vinet är knastertorrt, blodgrape och ett mineralsikt avslut. Tankarna far åt både sherry och Jura. Det är friskt, fräscht och ändå komplext utvecklat på samma gång.


2014 Paraschos OrangeOne
Producent: Paraschos
Region: Friuli-Venezia Giulia
Druvsort/er: Ribolla Gialla 40%, Malvasia 30%, Tokai Fruilano 30%
Provningsdatum: 2017-10-23
Pris: 229kr.

Orange, grumlig färg. Härlig, muscatlik aromatik i doften med aprikoser och en hint lakrits. Smaken är mild och frisk med aprikoser, mandariner och äpplen (både i färsk, must- och cidervinägerform). Viss skalsträvhet anas i tandköttet. Inte jättekomplext men otroligt gott och med fin längd.


2014 Radikon Slatnik
Producent: Azienda Agricola Radikon
Region: Friuli-Venezia Giulia
Druvsort/er: Chardonnay 80 % , Friulano 20 %
Provningsdatum: 2016-11-18
Pris: 239kr.

Färgen är tillbörligt orangegrumlig. Doften är utvecklad och nyanserad. Vi känner igen mandarin och bokna äpplen från senast vi provade vinet (årgång 2012). Även mandelkubben och blodgrapen påminner doft- och smakminnet om den senaste daten med Slatnik. Vi får vidare generöst med apelsinpastiller. Mineralen träder fram när vinet får snurra i gommen. Vinet ligger lite té-igt och man anar antydan till tannin. Vinet är ändå knastertorrt, slankt och piggt. Om vi inte hade provat öppet hade gissningarna säkert gått mot ett betydligt äldre vin. Intressant och spännande (och fortfarande lite trendigt va?), och gott enligt delar av panelen. Den gräddmonterade saffransdoftande fisksoppan gifte sig med vinet. Ett givet köp för de som vill bredda sitt vinintag och bejakar mångfalden i vinvärlden.


2012 Radikon Slatnik
Producent: Azienda Agricola Radikon
Region: Friuli-Venezia Giulia
Provningsdatum: 2015-12-19
Pris: 249kr.

Ett vackert orangefärgat vin, gjort i ärlig stil utan krusiduller (såsom tillsatt jäst, temperaturkontrollerad jäsning, ekfatslagring, klarning, svavel etc.) Vi får en riktigt spänstig, citronsyrasyrlig syra och även något strävt som kan liknas vid tanniner. De nyanser vi kan urskilja är röda vinbär, mandarin, vått ylle och mineral (vi hade gärna sett ett lite bredare spektrum här). Vinet är gjort i en lätt men koncentrerad stil och upplevs väldigt stramt och tajt. Intressant, udda och gott (tyckte inte alla).