Senaste:

Alla provade viner från appellationen Toscana (IGT)

Röda viner


2007 Brancaia Il Blu
Producent: La Brancaia
Region: Toscana
Druvsort/er: 50% sangiovese, 45% merlot, 5% cabernet sauvignon
Provningsdatum: 2011-04-22
Pris: 449kr.
Betyg: 90/100

Rödblå färg. Kraftig, mustig, pepprig doft med svarta toner. Alldeles för ungdomlig, mustig, rökig, sträv smak med inslag av svart kaffe och en något utstickande alkohol. Efter ett halvt dygns luftande i karaff får vi en hel del blåaktig frukt och stalltoner men det här är ett vin som till varje pris måste lagras många år för att komma till sin rätt.


2005 Brancaia Tre
Producent: Brancaia
Region: Toscana
Druvsort/er: Sangiovese 80%, merlot och cabernet sauvignon 20%
Provningsdatum: 2012-10-06
Pris: 129kr.
Betyg: 86/100

Röd färg med tegelnyans i kanten. Doften är tydligt utvecklad och något animalisk med inslag av köttgryta, romrussin, farinsocker och Coca Cola. Smaken bjuder mjukt nedslipade tanniner och en rejält mogen frukt som drar åt kokta rödbetor. Vi får torkade plommon, russin, Earle Grey, en lätt läderton och en mintighet som bidrar till fräschör. Vi känner att vi förmodligen prickar mitt i drickfönstret. Vinet är riktigt gott och intressant men saknar kanske lite längd och komplexitet.


2001 Buriano
Producent: Rocca di Castagnoli
Region: Toscana
Provningsdatum: 2016-06-13
Pris: 179kr.

Suveränt mogen smak, fortfarande med massor av vital frukt. Stor Bordeauxkänsla med svarta vinbär, ceder och choklad men också körsbär, färska örter och en solmogen fruktighet som röjer ursprunget. Komplext, generöst och balanserat i sin kraftfullhet. Otroligt mycket vin för pengen och gillar du Cabernet i något tyngre stil än i Bordeaux så är det här ett måste.


2000 Buriano
Producent: Rocca di Castagnoli
Region: Toscana
Druvsort/er: cabernet sauvignon
Provningsdatum: 2014-01-31
Pris: 201kr.

Doften ger direkt ett moget, ja nästan övermoget, intryck med russin, korinter, burkade tomater och häststallar. Primär frukt får vi leta länge efter men visst finns det, åtminstone när man vet vilken druva vi har att göra med, en del svarta vinbär. Smaken är också den mogen men betydligt mindre murken. Fräsch surkörsbärssyra skjutsar fram nyanser av svarta vinbär, läder, kaffe och choklad. Tanninerna är lite teigt torra, vilket stör helheten något. Vi anser nog att det här vinet borde ha druckits för några år sedan men det är ändå fint balanserat, elegant och gott.


2013 Ernst Kirchsteigers Utvalda Från Toscana
Producent: Domaine Wines och Ernst Kirchsteiger
Region: Toscana
Druvsort/er: merlot och Sangiovese
Provningsdatum: 2015-05-16
Pris: 99kr.

Färgen är klar och röd. Något genomsläpplig. Doften är initialt lite skumbananfruktig, sedan följer moreller och kryddor. Vinet ligger relativt lätt mot gommen, balansen är inget fel på, men vinet andas enkelhet. Ett klanderfritt vin som väl matchar pastan och kalvfärsköttbullarna med fänkål i tomatsås.


2012 Governo Rosso Toscano
Producent: Domaine Wines
Region: Toscana
Provningsdatum: 2014-06-20
Pris: 99kr.
Betyg: 75/100

Vinröd färg. Parfymerad, örtig Beaujolaisnäsa med inslag av jordgubbar, hallon och vaniljspäckad mjölkchoklad. Smaken är syltig och parfymerad med inslag av hallon och jordgubbar. Mycket av allt i fjäskig stil för den som gillar sånt. Vi andra tycker att det här är ett märkligt, konstlat vin med övermäktigt sockersötma i eftersmaken.


2005 Il Gentine di Casanova
Producent: La Spinetta
Region: Toscana
Provningsdatum: 2010-06-15
Pris: 179kr.
Betyg: 82/100

Röd, genomskinlig färg. Ekbetonad doft med inslag av kryddor, kaffe och mandel. Efter luftning lite fruktigare nyanser av körsbär, vitpeppar, torkade örter, rosor och hallon. Ganska lovande så långt men visst anar man att ekmonstret är i farten. Och jodå, i smaken gör han entré på riktigt. Vi får ett ganska fint balanserat vin med mjuka tanniner, kanske något eldig efter sväljet men ändå mjuk textur. Sedan kommer ekplankan, kanske inte den riktigt rostade utan mer en träig, nysågad variant. Vanilj såklart. I bakvattnet lurar gröna, lite stjälkiga nyanser. Körsbärskärna, spanska jordgubbar. Intrycket är att detta är ett förvånansvärt enkelt vin, ganska tunt i mitten, som knappast har kraft nog att lagras ytterligare. Balansen och doften höjer poängen något. Bara i Italien av de stora vinländerna kan man hitta ett så modest vin för de här pengarna.


2011 Kent III Edizione Rosso
Producent: Tua Rita
Region: Toscana
Provningsdatum: 2013-05-03
Pris: 179kr.

En svartvinbärs- och plommonkompott följs av en tydlig stallton i doften. Vinet öppnar upp och är generöst direkt. Vidare sniffande ger oss choklad, kaffe och körsbär i likör. Vi smakar och erfar ett rejält och tanninstramt vinbygge i harmonisk, drickfärdig balans i en generös fruktfyllig kropp med ett vaniljigt avslut. Vill man runda av syror och tanniner klarar vinet säkert minst fem år framöver, kanske mer.


2006 Le Volte
Producent: Tenuta dell'Ornellaia
Region: Toscana
Druvsort/er: 40 % sangiovese, 30 % cabernet sauvignon och 30 % merlot
Provningsdatum: 2012-03-17
Pris: 149kr.
Betyg: 86/100

Röd färg. Utvecklad doft med inslag av russin, katrinplommon, nypon, burktomat och grönt gräs. Utvecklad smak med avrundade tanniner och tydlig sälta. En hel del ektoner av kaffe och choklad men också torkade frukter och läder. Ett generöst vin som kanske har passerat sin utvecklingstopp något. Ett uns alkoholhetta stör också helheten.


2011 Siepi
Producent: Marchesi Mazzei
Region: Toscana
Provningsdatum: 2015-08-09
Pris: 499kr.
Betyg: 94/100

Tät textur med generös, kompakt fuktighet. Samtidigt klassiskt stram med behagligt integrerad ek. Det italienska avtrycket är tydligt med körsbär, hallon och mandelmassa. Björnbär, gräs och mintchoklad påminner oss om druvsammansättningen. Det här är ett vin med perfekt balans och renhet som dessutom lyckas vara så pass gott att vi knappt bryr oss om att göra någon djupare analys.


2009 Stielle
Producent: Rocca di Castagnoli
Region: Toscana
Druvsort/er: 70% sangiovese och 30% cabernet sauvignon
Provningsdatum: 2017-12-22
Pris: 169kr.

Len, utvecklad smak med torkad frukt, läder, rosblommighet och rejält med fattoner. 70-talsgulbrun i stilen med kakao, kanel, kaffe, kryddor, te, körsbär och apelsinskal. Tankarna svävar blint iväg både mot klassisk vinmark såsom Bordeaux, Bourgogne och Piemonte. Kanske är det andelen Cabernet sauvignon som förbryllar? Det här vinet känns helt färdigt att dricka även om det säkert klarar sig ytterligare en tid i en bra källare. Gott nu som sagt utan att vara ett under av komplexitet.


Vita, torra viner


2014 Codice V Mazzei
Producent: Marchesi Mazzei
Region: Toscana
Druvsort/er: Vermentino
Provningsdatum: 2015-10-22
Pris: 129kr.

Frisk, lite oljig smak med en drös gröna nyanser i form av krusbär, lime, gröna päron och färska, kärva örter. Rejäl mineralbeska i svansen. Mer intressant än gott men vi blir knappast frestade att dricka mer av det här vinet.