Senaste:

Alla provade viner från appellationen Champagne

Mousserande viner


NV Alexandre Bonnet Perle Rosé Brut
Producent: Alexandre Bonnet
Region: Champagne
Druvsort/er: pinot noir
Provningsdatum: 2016-04-29
Pris: 269kr.

En härligt, fruktdriven smak av jordgubbar, smultron, apelsin och en lätt brödjästighet. Friska syror och en ren munkänsla gör det här till ett trivsamt vin att sitta och smutta på. Vi saknar komplexitet och nyansrikedom men det som bjuds är gott och läskande och ibland räcker ju det mer än väl.


2002 André Bergere Cuvee Prestige Brut Millesime
Producent: Champagne André Bergere
Region: Champagne
Druvsort/er: 50% chardonnay, 40% pinot meunier och 10% pinot noir.
Provningsdatum: 2016-08-20
Pris: 399kr.

Det som har hänt sedan vi provade vinet för två och ett halv år sedan är i stort sett att frukten har rundats av ytterligare, nu med eleganta, rödäppliga och aprikossöta nyanser. Annars är allt sig likt: smaken är fortfarande mycket komplex med en gräddig textur, eftersmaken lång och helhetsupplevelsen outstanding. Den lilla sötma som vi upplevde störande förra gången har integrerats fint i vinet. Ett stort vin som dricks utmärkt nu.


2002 André Bergere Cuvee Prestige Brut Millesime
Producent: Champagne André Bergere
Region: Champagne
Druvsort/er: 50% chardonnay, 40% pinot meunier och 10% pinot noir.
Provningsdatum: 2013-12-31
Pris: 399kr.
Betyg: 93/100

Utvecklad, komplex smak med lager på lager av nyanser. Gräddig och fet textur med tung tropisk frukt, nougat och mineral. Mäktigt, stort och ganska komplett med ett enda minus för den lilla sötman i avslutet. Känns absolut färdig att konsumeras nu men håller säkert flera år till i en bra källare.


NV André Clouet Grande Réserve
Producent: André Clouet
Region: Champagne
Druvsort/er: pinot noir
Provningsdatum: 2010-12-24
Pris: 259kr.

Medelfyllig, frisk, jästig smak med inslag av mineral, mandel, hasselnötscrème, apelsin samt lite rostade toner av kaffe och choklad. Fin mousse och bra syra med härlig spänst. Saknar lite nyansrikedom och koncentration men ändå ett skönt vinbygge att smutta på.


2002 André Clouet Millésimé
Producent: André Clouet
Region: Champagne
Druvsort/er: pinot noir
Provningsdatum: 2017-04-14
Pris: 329kr.

Det var sju år sedan vi provade vinet senast och den gula färgen har med åren mörknat rejält. Nosen har lämnat ungdomen och är nu komplex med kanderad frukt, nougat, cintronvann och röda äpplen. Utvecklat, javisst men fortfarande vitalt och energiskt. Detta bekräftas i smaken där friska syror och fina bubblor borgar för lång eftersmak och fräschör. Äpplena återkommer i form av must, liksom hasselnötskrämen och mineral. Vi anar att vinet har nått sin utvecklings höjdpunkt och gratulerar oss själva att vi öppnade flaskan just nu. Vi får en supergod och komplex upplevelse även om vi saknar det där sista lyftet för att vi ska kunna utbrista i ett wow.


2002 André Clouet Millésimé
Producent: André Clouet
Region: Champagne
Druvsort/er: pinot noir
Provningsdatum: 2010-12-31
Pris: 329kr.
Betyg: 91/100

Färgen är ljusgul med beige nyans. Rejält nötig, brödig doft med inslag av ungdomliga, syrliga inslag av citron och röda äpplen. Smaken går i ungdomens tecken med en mycket vass syra (precis som vi vill ha det) i medelfyllig stil. Frukten i form av blodgrape, citron och röda äpplen är härligt solmogen. Nyanser av rostat bröd och nougat rundar av helheten. I den långa eftersmaken hittar vi ett härligt sting av mineralbeska. God redan nu, speciellt till krämiga jordärtsskockssoppan, men kommer säkerligen att vinna på ytterligare lagring.


2002 Baron Fuenté Grand Millésime Brut
Producent: Baron Fuenté
Region: Champagne
Druvsort/er: 45% chardonnay, 40% pinot meunier och 15% pinot noir.
Provningsdatum: 2013-10-26
Pris: 249kr.

Mogen, fyllig smak med bra syra och fräsch mousse. Vi hittar massiva äppeltoner, vilket vi förmodligen delvis kan skylla på en något för varm lagring, en härligt porlande sodavattenmineralitet samt i eftersmaken en rejält söt ton av kvittenmarmelad. Tyvärr lite over the top men kvalitetsmässigt ett stabilt vin.


2004 Beaumont des Crayères Fleur de Prestige
Producent: Beaumont des Crayères
Region: Champagne
Druvsort/er: Chardonnay, pinot noir, Pinot munier
Provningsdatum: 2017-12-22
Pris: 319kr.

Rik på smak och vackert utvecklad med bärande syra och gräddig fyllighet. Hyfsat komplex med frukt som drar både åt det tropiska och det svenskt äppliga, mariekex, nötter, brioche och kalkig mineral. Eftersmaken är lång och ihärdig med skalbitterhet och fräschör. Ett stabilt hantverk som verkligen inte gör bort sig när något ska firas.


2002 Beaumont des Crayères Fleur de Prestige
Producent: Beaumont des Crayères
Region: Champagne
Provningsdatum: 2015-09-25
Pris: 349kr.

Mogen smak med gula äpplen, brioche, nougat och mineral. Moussen är något avklingande men syran är fortfarande pigg och fräsch. I eftersmaken får vi en rejäl fruktsötma/dosage vilket kanske inte stör direkt men visst är det godast när skumpan är kruttorr? På det hela taget ett jättegott vin, väl värt att vänta på, men vi saknar definitivt den längd och komplexitet som årgången och prisklassen borde kunna åstadkomma. Hade vi haft fler flaskor hade vi nog druckit dem ganska snart då vi inte riktigt kan se ytterligare lagringspotential.


NV Beaumont des Crayères Grande Réserve Brut
Producent: Beaumont des Crayères
Region: Champagne
Provningsdatum: 2015-05-23
Pris: 199kr.

Här får vi en riktigt pigg apelsinsyra och en trevlig mousse som lyfter fram rena fräscha röda äpplen, goda nougattoner och en gnutta kalkig mineral. Riktigt gott och läskande som aperitif, kanske inte jättekomplext men verkligen värt ett köp. På minussidan hamnar som så ofta en något väl generös sötma. Vi vill hellre ha vår Champagne kruttorr.


NV Beaumont des Crayères Grande Réserve Brut
Producent: Beaumont des Crayères
Region: Champagne
Provningsdatum: 2014-01-20
Pris: 199kr.

Här får vi en riktigt pigg apelsinsyra och en trevlig mousse som lyfter fram en rena fräscha röda äpplen, goda nougattoner och en gnutta kalkig mineral. Riktigt gott och läskande som aperitif, kanske inte jättekomplext men verkligen värt ett köp. På minussidan hamnar som så ofta en något väl generös sötma. Vi vill hellre ha vår Champagne kruttorr.


NV Brut Tradition
Producent: Lhuillier
Region: Champagne
Druvsort/er: 80 % pinot noir, 20% chardonnay
Provningsdatum: 2017-07-06
Pris: 120kr.

Här var det ungt och piggt med bra mousse i glaset. Grönt äpplig med citrus, kalkig mineral, lätt jästighet och mariekex. Inget under av komplexitet men generöst, gott och rent för stunden. Vi kan utan tvekan tänka oss att bli bjudna på det här vinet igen.


1996 Duval-Leroy Fleur de Champagne Brut
Producent: Duval-Leroy
Region: Champagne
Druvsort/er: 70% chardonnay och 30% pinot noir.
Provningsdatum: 2014-12-31
Pris: 338kr.
Betyg: 92/100

Den här flaskan öppnade vi nog precis på dess absoluta peak. Frukten är välbehållen men rikt utvecklad, syran är fortfarande frisk, bubblorna fortfarande pirrigt bubbliga. Som vanligt med mogna viner är det svårt att urskilja nyanserna då sammansättningen är så komplex och harmonisk utan direkt utstickande element. Lite av det som framträder i den långa, komplexa smaken är i alla fall röda äpplen, nougat, rostat kaffe och mineral men helheten är som sagt var större än de ingående beständsdelarna. Kanske den bäst utvecklade Champagnen vi har testat.


NV Ernest Rapeneau Brut
Producent: Ernest Rapeneau
Region: Champagne
Druvsort/er: 40% pinot noir, 40% pinot meunier och 20% chardonnay.
Provningsdatum: 2012-08-10
Pris: 188kr.

Helt klart ett riktigt gott bubbel av ädlaste varan om det serveras välkylt. Vi får en hyfsat finstämd mousse med pigg syra som drar med sig smaker av grapefrukt, mineral, omogen persika och gula plommon en bra bit in i eftersmaken. Inget under av komplexitet med juste balans mellan de ingående komponenterna. Som vanligt med lite enklare viner blir upplevelsen sämre ju högre temperatur vinet kommer upp i och sista skvätten som har stått och blivit ljummen i glaset känns ärligt talat lite bittert grov och klumpigt söt. Tveksam rekommendation trots allt.


NV Gosset Grand Rosé Brut
Producent: Gosset
Region: Champagne
Druvsort/er: 56% Chardonnay och 44% pinot noir
Provningsdatum: 2016-04-02
Pris: 499kr.
Betyg: 92/100

En ung, frisk och ren upplevelse med lång eftersmak. Ett fantastiskt välgjort och koncentrerat vin som andas lyx med nyanser av smultron, mineral och en lätt antydan till nougat. Supergott med pigg mousse och fräsig syra. Enda minuset den lilla sötman i eftersmaken.


2000 José Michel & Fils Blanc de Blancs Brut
Producent: José Michel & Fils
Region: Champagne
Druvsort/er: Chardonnay
Provningsdatum: 2012-12-31
Pris: 339kr.

Flaskan slinker ner väldigt snabbt utan några större analyser (vilket ju är ett tecken på att vinet är gott). Vi hinner snappa upp en rik, tydligt utvecklad nougatdoft. Smaken bjuder på stabil syra och mousse och en hel del grönäpplig, citrusaktig, mineralig ungdom bland lite tyngre toner av kaffe och choklad. Ett stabilt vin med både komplexitet och fräschör som vi gärna dricker igen.


NV Krug Grande Cuvée
Producent: Krug
Region: Champagne
Provningsdatum: 2012-03-17
Pris: 1399kr.

Färgen är lite oväntat ljusgul med mer väntade fina, små bubblor. Sniffet är rent och elegant med skira nyanser av citrusfrukter, kalkig mineral och något som påminner om nougat. Det handlar verkligen inte om en doftbomb, snarare får man aktivt leta efter nyanser. I ärlighetens namn hittar vi inte särskilt många. Detsamma gäller smaken. Visst, vi får en knivskarp syra, en perfekt mousse, ett vackert, rent utförande och en mycket lång eftersmak, ändå känner vi oss lite snuvade på konfekten. Var är den rika frukten? Var är fattonerna? Vi har druckit betydlig intressantare och för den delen godare Champagner för en bråkdel av vad den här kostar. Vi inser att vi förmodligen missar något väsentligt eftersom alla andra i vinvärlden ohämmat hyllar det här och andra viner i prisklassen.


NV Lanson Black Label
Producent: Lanson
Region: Champagne
Druvsort/er: 50% pinot noir, 35% chardonnay och 15% pinot meunier.
Provningsdatum: 2011-05-21
Pris: 329kr.

Blekgulbeige färg. Nougatig, något blommig, fruktig doft med inslag av citruspastill och apelsin. Smaken är ganska klen, liksom moussen, med otydliga nyanser av gröna äpplen och citrus. Ett svagt vin utan karaktär och koncentration.


NV Leclaire-Gaspard Blanc de Blancs Brut
Producent: Leclaire-Gaspard
Region: Champagne
Druvsort/er: Chardonnay
Provningsdatum: 2011-07-22
Pris: 269kr.

Brödig, mineralig, apelsinsyrlig smak med fint tuggig mousse. Vi hittar choklad, kaffe, rostat bröd och fullmatad tropisk frukt. Torrt med en förnimmelse av sötma i eftersmaken. Det här är mer än godkänt för en standardchampagne. Se till att lufta ordentligt och inte servera alltför kallt bara.


2010 Louis Roederer Rosé
Producent: Louis Roederer
Region: Champagne
Provningsdatum: 2017-12-31
Pris: 549kr.

En superb syra och mousse bygger upp smaker av smultron, röda vinbär och nougat. Uttrycket är torrt och gnistrande rent. Fräscht och ungdomligt med bra längd. Gott men kan behöva tid för att blomma ut helt och hållet.


2002 Palmer Blanc de Blancs
Producent: Palmer & Co
Region: Champagne
Druvsort/er: Chardonnay
Provningsdatum: 2013-12-31
Pris: 284kr.
Betyg: 91/100

Ungdomlig och pigg smak med bara en lätt utveckling. Tydligt fruktdrivet med solmogen citrus, mariekex och en nyans av kalkig mineral. Härligt kruttorrt avslut. Ett otroligt gott och välbalanserat vin att dricka nu eller spara längre.


2002 Palmer Blanc de Blancs
Producent: Palmer & Co
Region: Champagne
Druvsort/er: Chardonnay
Provningsdatum: 2011-02-11
Pris: 284kr.
Betyg: 89/100

Medelintensiv, gul färg. Efter luftning, stor, nyanserad, fullmatad doft med inslag av grape, gula och röda äpplen, papaya, nougat, sötlakrits och arraksboll. Smaken har en supersyrlig attack med fin mousse i en ganska fyllig kropp. Mittpartiet avslöjar ungdomliga nyanser av svenska syrliga äpplen, tranbär (!) och mineral, men också lite tyngre nyanser av vispgrädde och kaffeböna. Slutet är långt, rent och fräsch. Vi påminns än en gång om att 02-orna från Champagne ännu bara är i början av sin utvecklingsfas. Syrafreaks som vi är dricker vi redan nu med välbehag, men gömmer givetvis några flaskor långt in i vinkällaren.


2008 Palmer Millesime Brut
Producent: Palmer & Co
Region: Champagne
Provningsdatum: 2015-02-14
Pris: 277kr.
Betyg: 90/100

Purung såklart men trots det ganska öppen och tillgänglig. Hög syra som absolut kan rundas av med tid men som i nuläget skänker ypperlig fräschör och balanserar upp dosagen. Rik på frukten, speciellt vid lite högre temperatur, med citrus, äpplen och apelsin. Viss baguettebrödighet och kalkmineralitet ger djup och finess. Gynnsamt prisläge för den som vill ha en riktigt smakfull Champagne av god årgång i källaren.


1996 Palmer Millesime Brut
Producent: Palmer & Co
Region: Champagne
Provningsdatum: 2011-03-05
Pris: 599kr.
Betyg: 90/100

Färgen är härligt klargul. Doften är stor, tydligt utvecklad och komplex med lockande inslag av choklad, nötter, sötlakrits, tropisk frukt och röda äpplen. Fantastiskt rent och snyggt så långt. Smaken är mycket frisk, utvecklad, fyllig, komplex med god mousse. Inslag av röda äpplen, citrus, tropisk frukt, nötter och mineral. Vinet känns visserligen någorlunda utvecklat men har ändå en inneboende ungdomlig potential. Ett riktigt gott och välgjort vin i oemotståndlig stil.


NV Pannier Extra Brut
Producent: Pannier
Region: Champagne
Druvsort/er: Chardonnay, pinot noir och pinot meunier.
Provningsdatum: 2015-12-18
Pris: 199kr.

Som nyligen noterats är detta en riktigt bra skumpa i sin prisklass. Vi får ungdomlig fräschör i överdåd genom fräsig syra, fin småbubblighet och surbeska gröna äpplen och grape. Mineral och lätt nougat skänker elegans och struktur. Verkligen gott och läskande men samtidigt ganska okomplicerat. Dricks ungt för den som vill ha något att svalka sig med och undviks kanske helt av den som vill ha något analyserbart eller källarvänligt.


NV Pannier Extra Brut
Producent: Pannier
Region: Champagne
Druvsort/er: Chardonnay, pinot noir och pinot meunier.
Provningsdatum: 2015-10-03
Pris: 199kr.

Det är inte så ofta vi hoppar högt över Champagne i det här prissegmentet men den här gången tar vi åtminstone ett litet skutt. Vi får det man förväntar sig. Det vill säga friska äpplen, citrus och brödighet, samt lite mineralitet. Men vi får något överraskande även lite smultron och apelsin. Moussen är dessutom väldigt fin och långlivad. När vi provar det som är kvar i flaskan kvällen därpå är moussen fortfarande intakt och vi kan addera honung, nougat och mandelmassa till aromerna. Så på det hela taget kan vi inte annat än att rekommendera köp för den som vill ha en riktigt bra brukschampagne på lut.


NV Philippe De Nantheuil
Producent: CVC NF
Region: Champagne
Provningsdatum: 2015-12-19
Pris: 179kr.

En ung och hyggligt frisk Champagne men oj så enkel och tråkig. Lime, röda vinbär och stjärnfrukt ger fräschör men dämpas effektivt av murriga toner av Samarin och jord. Obetydliga nyanser av bröd och choklad lyckas inte ge vinet någon form av ursprungskänsla.


2002 Pierre Gimonnet Fleuron Brut
Producent: Pierre Gimonnet
Region: Champagne
Provningsdatum: 2013-12-13
Pris: 359kr.
Betyg: 91/100

Gula äpplengul färg. Stor, utvecklad doft med inslag av blomsteräng, gula äpplen, apelsinskal, smörat rostat bröd och kritig mineral. På pappret en riktigt generös och lovande näsa. Smaken är riktigt rik och välmatad med tropisk frukt, rostade kastanjer och mineral. Syran är fortfarande vital och moussen pigg. Det är väl precis så här vi vill ha vår skumpa; rejält utvecklad men med tydlig energi och ungdom kvar. Riktigt gott, krämigt och drickfärdigt.


NV Tsarine Brut Premier Cru
Producent: Chanoine Frères
Region: Champagne
Druvsort/er: 65% pinot noir och 35% chardonnay
Provningsdatum: 2013-08-13
Pris: 289kr.

Ungdomlig, äpplig smak med pigg syra. Fokus ligger på frukt men vi hittar också en vis brödjästighet. En enkel och lättklunkad Champagne, dock välgjord och helt klart köpvärd. Den som är ute efter en kruttorr skumpa har nog en del att invända mot den lite småsöta eftersmaken. Plus i kanten för den vackert skruvade flaskan.


NV Tsarine Brut Premier Cru
Producent: Chanoine Frères
Region: Champagne
Druvsort/er: 65% pinot noir och 35% chardonnay
Provningsdatum: 2013-02-13
Pris: 289kr.

Det här är en härligt fräsch och bubblig Champagne i superfruktig stil. Helheten känns ren och fin och vi får rikligt med tropisk frukt kompletterat med nötter och rökig mineral. Vinet är okomplext och okomplicerat med en ganska flörtig sötma och är kanske inte helt Champagnelik men bortsett från detta (och priset) så smakar det riktigt gott. Den skruvade flaskformen är dessutom vansinnigt läcker.