Senaste:

Alla provade viner från appellationen Napa Valley (AVA)

Röda viner


2011 Atalon Cabernet Sauvignon
Producent: Jackson Family Wines
Region: Kalifornien
Druvsort/er: cabernet sauvignon
Provningsdatum: 2015-10-14
Pris: 199kr.

Vinröd, medeltät färg. Fruktig, kryddig doft med cassis, björnbär, örter, rostad ek och tobak. En riktigt fin, klassisk och elegant näsa trots rik frukt. Smaken är frisk, fruktig, läskande och medelfyllig med lätt mintighet och små, silkigt drickvänliga tanniner. Vi får svarta vinbär, ceder, rostad ek, kaffe och vanilj. Ett oväntat torrt och stramt vin med lång eftersmak. Otroligt gott och absolut värt ett återseende någon gång.


2004 Beaucanon Estate Trifecta
Producent: Beaucanon Estate
Region: Kalifornien
Druvsort/er: 63% cabernet sauvignon, 21% cabernet franc, 16% merlot
Provningsdatum: 2011-01-22
Pris: 210kr.

Färgen är blånande röd med en aning utvecklad "tungspets". Doftbuketten är stor. Vi får en sammansatt fruktighet med lite torkad frukt som drar åt fikon. Vi finner även orientkryddor, violblom och nypon, en aning vanilj markerar. Doften är mycket inbjudande och frigör nya aromer hela tiden. Vi smakar och känner en medelfyllig till fyllig textur, pigg och frisk syra, stram tanninstruktur och en lång eftersmak som drar åt cigarrlåda. Vi känner även en körsbärskärna och lite mineral vilket vi brukar förknippa med kvalitet. Vinet håller garanterat många år till och kan, om det får ligga, med fördel runda av syror och tanniner. Men det är fullt njutbart redan nu om man vill ha lite tuggmotstånd. Den gode Parker skulle säkert närma sig den högsta decilien. Vi nöjer oss med att njuta av ett konstaterat excellent exempel av en vinstil som förvisso eftersträvar att likna den franska men med bibehållen ursprungstypisk alkohol och frukt.


2013 Black Stallion Cabernet Sauvignon
Producent: Black Stallion Winery
Region: Kalifornien
Druvsort/er: cabernet sauvignon
Provningsdatum: 2016-10-14
Pris: 199kr.

Ett minst sagt maffigt vin i den fylliga, generösa skolan. Frukten är hyfsat tight med plommon, svarta vinbär och björnbär och syran på en fullt acceptabel nivå. Gott så långt men poblem uppstår med den massiva, chokladiga ekbehandlingen, den eldigt alkoholstinna avslutningen och den något ihängande sötman. För den som gillar stilen mer än ett glas är det här ett givet köp, för oss andra njuter vi ett par klunkar och går vidare. Som med många viner från Kalifornien får man exakt det man förväntar sig vad gäller kvalitet och smak.


2008 Black Stallion Cabernet Sauvignon
Producent: Black Stallion Winery
Region: Kalifornien
Druvsort/er: 77 % cabernet sauvignon, 20 % cabernet franc, 3 % andra röda druvsorter (petit sirah, merlot, malbec, petit verdot)
Provningsdatum: 2011-11-18
Pris: 219kr.

Härligt fruktig, mustig, lite utvecklad smak med mogna tanniner. Vi hittar söt tobak, ingefära, julmust, söta plommon och choklad. Ett litet eldigt avslut men totalt sett väldigt välgjort och lite spännande. Typisk på alla de sätt med massiv frukt och ek i fyllig stil.


2005 Edgewood Estate Cabernet Sauvignon
Producent: Edgewood Estate
Region: Kalifornien
Provningsdatum: 2010-12-03
Pris: 160kr.

Färgen skvallrar om viss utveckling i den brynta kanten. Kärnan är blåröd. Doften drar upp mungiporna på oss. Det handlar om en mogen frukt med inslag av stall. Vidare finner vi tobak och läder som skvallrar om utveckling. Smaken är en spegel av doftintrycken och texturen medelfyllig med bibehållen mörk frukt. Tanninstrukturen är lent avrundad och vi drar slutsatsen att det förmodligen är en skvätt Merlot i flaskan samt att utvecklingen är på topp för konsumtion. Vi finner faktiskt inget att anmärka på och ser med prislappen vinet som ett fynd.


2006 Joseph Phelps Cabernet Sauvignon
Producent: Joseph Phelps Vineyards
Region: Kalifornien
Druvsort/er: 85% cabernet sauvignon, 11% merlot, 2% petit verdot and 2% Malbec from estate-owned vineyards (66%) and independent growers (34%).
Provningsdatum: 2011-02-19
Pris: 320kr.

Färgen är tät och ungdomligt mörkröd med blåstick. Vid första sniffen finner vi en stor och inbjudande "mullig" palett av mörka bär, björnbär och svarta vinbär främst. På det följer lite ek och chark. Vidare förflyktigas muskotnöt, pepparkryddor, blyertspenna och lite gräsighet och örtighet. Vi smakar och finner en elegant och ganska stram fyllighet, syran är påtaglig och tanninerna delikat inlindade. De finns där men vinet går att dricka med välbehag redan nu. Smaken är mycket lång och avslutet hamnar i cigarrlådan. Vi återgår nu till att dofta vidare och finner slånbär, lakrits, lagerblad, ja, man kan rabbla vidare. Man kan ana en malolaktisk gräddighet, lite körsbär i mjölk. Vinet levererar lager av aromer och när vi smakar igen markerar körsbärskärnan och mineralen närvaro. Förväntningarna är självklart höga (vi provade alltså inte blint) redan från början men vi blir ändå överraskade av balansen i vinet. Det finns ett djup, en oerhörd kraft och koncentration, men det är ändå så perfekt balanserat att det aldrig kantrar över åt något håll. Frukten håller den höga alkoholen i ett fast grepp och tanninerna tillåter aldrig frukten att ta över. Beståndsdelarna bygger ett komplett vin som kan avnjutas redan nu men vill man lagra kan det säkert locka fram nya upplevelser. Det finns inget att anmärka på, så långt vi kan bedöma finns också ett budskap, en ursprungstypicitet - ett tveklöst vin.


2007 Louis M Martini Cabernet Sauvignon
Producent: Louis M Martini Winery
Region: Kalifornien
Druvsort/er: cabernet sauvignon
Provningsdatum: 2012-05-11
Pris: 199kr.

Tät, rödsvart färg. Makalöst kompakt doft med både ungdomlig frukt och viss utveckling. Ekfatstoner dominerar men är snyggt invävda i korinter, söta, mörka bär, grön paprika och julkakekryddor. Smaken är ganska ung och frisk med drickvänliga tanniner. Stilen är superfruktig och megafyllig. Ett grymt gott vin som visar fin balans mellan det eleganta och det mäktiga. Dricks gärna nu eller lagras några år.


2010 Napa Valley Cabernet Sauvignon
Producent: Chateau Montelena Winery
Region: Kalifornien
Druvsort/er: 91% cabernet sauvignon, 7% merlot, 2% cabernet franc
Provningsdatum: 2015-06-06
Pris: 299kr.
Betyg: 88/100

Rödblå färg, ganska tät. Stor, mullig, generöst blåbärssötfruktig doft med rejäla, luxuösa fattoner som drar åt Bourbonvanilj och mjölkchoklad. Verkligen lockande och rejält utan att bli alltför kladdigt. Smaken är oväntat sval i frukten, kanske med ett uns svag syra för att möta upp den söta bärigheten och de påtagligt vaniljekiga faten, men helt klart på rätt sida om sliskgränsen. Inget tal om att det här är ett småseriöst vinbygge och drickfärdigt redan nu utan egentliga pretentioner eller konstigheter; vinet är gott att dricka rätt upp och ner utan krusiduller och vi hittar knappast några fel eller brister. Samtidigt är vinet lite själlöst och opersonligt och har egentligen inte fått någon riktig karaktär vare sig från druva eller ursprung. Och kanske är det just de epiteten som man främst söker i ett vin?


2011 Ravenswood Dickerson Zinfandel
Producent: Ravenswood
Region: Kalifornien
Druvsort/er: Zinfandel
Provningsdatum: 2017-11-05
Pris: 230kr.

Vi rotar lite i källaren och hittar en '11 Dickerson Zinfandel från Ravenswood. I doften får vi typiska drag av mandelmassa och blå frukt. I munnen adderas röda bär, mynta och rök. Vinet är utifrån förväntningarna förvånansvärt piggt, stramt och slankt. Hade det inte varit för den höga alkoholen så hade vi gillat skarpt. Nu backar inte frukten upp hela vägen.


Vita, torra viner


2010 Napa Valley Chardonnay
Producent: Chateau Montelena Winery
Region: Kalifornien
Druvsort/er: Chardonnay
Provningsdatum: 2017-12-31
Pris: 299kr.

Här snackar vi kraft och elegans i ett med både fyllighet och fräschör. Välstrukturerat och mycket gott med lite oväntad komplexitet. Passionsfrukt, inlagda citroner och mandelmassa har käkat upp eken riktigt duktigt vilket gör vinet ganska färdigt för den som inte vill spara längre. Imponerande.


2009 Twomey Sauvignon blanc
Producent: Twomey
Region: Kalifornien
Provningsdatum: 2010-07-08
Pris: 200kr.

Välstrukturerad, klassiskt klingande smak med finfina syror. Inslag av nässlor, sparris, citrus och mineral. Ett riktigt rent och välgjort vin.


Söta viner


2009 Robert Mondavi Moscato d'oro
Producent: Robert Mondavi Winery
Region: Kalifornien
Provningsdatum: 2011-02-19
Pris: 110kr.

Färgen är grönskimrande och mycket ljus. En omisskännlig muskatblommighet och lychee, päronsoda och gula plommon möter näsan. En något överraskande men tydlig kalkmineral framträder efter en stund. Vi smakar och finner en lätt spritsig textur och en behagligt avvägd sötma. Kalkmineralen stramar upp eftersmaken fint och vinet blir aldrig klibbigt. Vinet lämnar inget stort avtryck men passar utsökt till Gino med vaniljglass.