Alla provade viner från appellationen Graves

Röda viner

2010 Château de Landiras

Region: Bordeaux
Producent: Michel Pelissié
Provningsdatum: 2017-06-12
Pris: 148 kr

Till vinet >>

Här får vi det trygga, stabila och odramatiska i vinform. Det är klassiskt och matvänligt. En snygg stenighet ger ett svalt och stramt anslag. Lite tobak och rostad ek bidrar med tertiäraromer som aldrig går över styr. Frukten är slank och blå, lite svarta vinbär kan urskiljas. Lite stall kan också skönjas men i övrigt är det rent och prydligt. Inte särskilt mycket Merlotkola. Ett gott och andvändbart vin som säkert tål några år till i källaren, om så önskas.

2010 Château de Landiras

Region: Bordeaux
Producent: Michel Pelissié
Provningsdatum: 2016-08-06
Pris: 148 kr

Till vinet >>

Juiceig, läcker känsla med nära nog violblommighet mitt i det svart vinbäriga och plommoniga. Otroligt mjuka och drickbara tanniner med en fin syra som stadgar upp och förlänger smakupplevelsen. Finstämda kaffe- och chokladtoner från eken förgyller och skänker komplexitet men inget snack om att frukten står i centrum här. Ingen idé att vänta längre på det här vinet med tanke på den fina drickbarhet som finns redan nu. Suveränt gott.

Vita, torra viner

2008 Chateau Haut Mayne

Region: Bordeaux
Producent: Bordeauxslott
Provningsdatum: 2010-10-16
Pris: 96 kr

Till vinet >>

Blekgul färg. Ganska stor, sauvignonaromatisk, lite sémillonpepprig doft med en rejäl släng av eksleven. Citrus, fläder och mineral kompletterar. Munrund smakupplevelse med balanserade syror i medelfyllig stil. Ektonerna slår igenom på ett lite ointegrerat sätt och de ungdomliga nyanserna klarar inte riktigt att stå emot. Lite för kantigt att dricka nu och lite för klent strukturerat för att lagra ytterligare gör att vi avstår vidare köp. Helt okej att skölja ner kex med tapenade på zucchini och paprika dock.

2007 Château Plégat-la Gravière

Region: Bordeaux
Producent: Bordeauxslott
Provningsdatum: 2013-03-07
Pris: 195 kr

Till vinet >>

Ljusgul, grönaktig färg. Smaken är fräsch och ungt fruktig med inslag av citrus, nässlor, viss mineral, fetaost och snyggt integrerad ek. Eftersmaken är elegant citruskaramellsyrlig men saknar lite ”power and volume”. På det hela taget ett riktigt stabilt vin med god struktur som säkert bara är i början av sin utveckling, vi avstår dock vidare köp då koncentrationen inte riktigt är på topp.